Плевнелиев пред студентите на АУБ: Политиците трябва да са щастливи, че има млади хора с мнение (видео)

Президентът Росен Плевнелиев

© Надежда Чипева, Капитал

Президентът Росен ПлевнелиевУкрепването на гражданското общество ще доведе до нова фаза на демократична консолидация. Това заяви президенът Росен Плевнелиев в лекция пред близо 400 студенти от Американсия университет в България този следобед. Въпросът на лекцията му беше кой трябва да поеме инициативата, а посланието му съвсем ясно - "всички ние", разказа за "Дневник" Яна Аладжова, студентка от АУБ и репортер за университетската медия AUBG Daily


В речта на президента ясно се усещало положителното отношение към протестиращите и убеждението, че промените в гражданското съзнание са започнали, а те ще доведат до коригиране на грешките в демократичната ни система, останали през целия преход, обясни Аладжова. 


"Политиците във всяка една държава трябва да бъдат щастливи, когато младите имат мнение, за което са готови да се борят", заявил държавният глава в отговор на въпрос на студентите и призовал депутатите да се вслушат в исканията на протестиращите. По думите му досега исканията на младите хора са били пренебрегвани, но "да обърнем гръб на проблемите е 100% рецепта за неуспех!". "Няма друг начин хората да реализират идеите си без работещи институции, затова отново призовавам гласът на гражданите да бъде чут и заедно да накараме институциите да заработят", заявил Плевнелиев. 
Президентът не коментирал обаче последните събития и случаи на полицейско насилие по улиците. Не бил и попитан, уточнява студентката. Публикуваме лекцията на президента Росен Плевнелиев, разпространена от прессекретариата на държавния глава, с кратки съкращения: Едно по-добро бъдеще: кой трябва да поеме инициативата?


За мен е повече от удоволствие да бъда тук. Наистина завиждам на всички професори и преподаватели за великолепната им работа – да обучават и формират следващото поколение, да им дадат отлично фундаментално знание и светъл хоризонт, така че да бъдат свободни да направят избора си и да се променят.


Всички вие знаете, че Американският университет в България е една много специална институция. Ние всички занем защо. Но има още една причина, която го прави толкова специален - Американският университет в България беше първият, който премахна всички граници, който разруши всички стени в региона. Днес ще обсъждаме кой трябва да поеме инициативата, но нека си припомним, че във време на бомбардировки, войни, етнически конфликти и престъпления срещу човечеството, извършени на Балканите, АУБГ беше на място, за да сближи хората и културите, да разпорстранява универсално познание и да промени политическия и бизнес пейзаж в региона.


Като президент обикалям света и други президенти често ме питат: как стана чудото на Балканите? Каква е рецептата за успех? Как Югоизточна Европа стана пример за останалата част на света? Балканите бяха символ на войните, конфликтите, терористичните атаки, на битките между съседите, и сега даваме пример на целия свят за мирно развитие. Само погледнете България. Ние сме били в постоянен конфликт с Византия повече от хиляда години. Преди 25 години във военната доктрина на българския тоталитарен режим Гърция и Турция се смятаха за най-голямата заплаха. Днес след два века войни, от най-големите врагове ние се превърнахме в най-добрите приятели, само 24 години след падането на комунизма. С Турция имахме конфликти и териториални спорове векове наред, сега сме най-добрите съседи. Със Сърбия, по думите на президента й, който скоро ме посети: "Много сме се тепали", каза той. Но днес сме добри съседи и приятели и през следващата година планираме заедно да отпразнуваме 100-годишнината от Първата световна война.


Как стана всичко това? Кой пое инициативата за тази впечатляваща историческа трансформация на Балканите през последните 15 години? Дали това стана само благодарение на един или двама визионери и супергерои? Кои бяха те? Или благодарение на хората?


Позволете ми да ви дам още един пример: тази година от Ню Йорк до Бостън, Париж, Брюксел, Берлин, Тел Авив и София, ние отбелязваме 70- годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.


В най-мрачните години на човешката история България беше изправена пред трудно решение. Тя избра да направи това, което никоя друга нация в Европа не направи, и спаси живота на всичките си граждани от еврейски произход. Нашата еврейска общност беше единствената, която не само оцеля, но дори нарасна. За съжаление, България беше в ситуация, в която не можа да стори същото за евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които нямаха българско гражданство. Ние дълбоко скърбим за тяхната загуба, както и за загубата на всички жертви на Холокоста, който ние винаги ще помним.


Днес ние се гордеем с тази невероятна история на спасяването на всички български евреи и ние винаги ще помним този ценен урок.


Тук отново възниква въпросът: кой пое инициативата в този исторически момент? Царят ли? Или министър-председателят? Правителството? Историята ни дава отговора: представители на българската църква, интелектуалци, политическите и обществени лидери, всички изиграха значителна роля в спасявнето на българските евреи. Например българските консули, нарушавайки официалните заповеди, спасиха хиляди евреи в Европа, като им издадоха български транзитни визи. Но най-важна роля изиграха обикновените български граждани. Те превърнаха мирния, но твърд отпор, в своя кауза и оказаха подкрепа на своите еврейски съученици, приятели и съседи. Те доказаха, че всеки човек има значение и има силата да промени историята.


Често си спомням известния цитат на големия английски политик и философ Едмънд Бърк. Той каза: "Всичко, което е необходимо, за да триумфира злото, е добрите хора да не правят нищо." Добрите хора да не правят нищо! Спасявайки цялата еврейска общност преди 70 години, българското гражданско общество спаси и себе си и даде исторически пример за мъжество и човешки ценности. Добрите хора отстояваха каузата си за толерантност и човечност. Те правеха това, което считаха за правилно и те направиха историята.


През 2013 г. българското гражданско общество се завърна на сцената като организира вълна от спонтанни протести и искаше промяна. Хората посочваха проблемите, свързани с функционирането на икономиката и демокрацията.


Днес имаме институционална криза, породена от структурни промени в демократичната система, които не бяха напълно преодоляни за 24 години преход - като зависимостта на правителствата от олигархичните структури, които активно влияят на политическия дневен ред, чрез концентрацията на медиите и задкулисно правене на политика, липсата на прозрачност по големите правителствени проекти; съдебната система, която е недостатъчно ефективна и независима; медиите, които са зависими и често не казват истината.


Докато в началото смятахме, че тези проблеми са национални, като гледахме Централна и Източна Европа, разбрахме, че те са регионални явления. В нашата все още млада демокрация човек може да забележи, че ако не се подкрепя, целият регион проявява тенденцията на обрат в демократичните си завоевания и загуба на някои от големите демократични и обществени постижения. Една нова, втора фаза на демократичната консолидация, трябва да се подпомогне, като се създават по-силни граждански организации като наблюдатели или мозъчни тръстове и други организации, които могат да заздравят представителството на гражданското общество. През 24-те години преход само наличието на демократична партийна система, установяването на закони и институции, не е достатъчно за създаване на дълготрайна демократична стабилност. Инвестирането само в по-дълготрайните устои на демокрацията могат наистина да доведат до развитие на демокрациите в региона. Въховенството за закона, независимите и обективни медии, истинската пазарна икономика и независимите и действащи обществени институции представляват истинската основа на демокрацията и трябва да бъдат укрепвани.


Като член на НАТО и ЕС никоя държава не трябва да си създава фалшиво усещане за сигурност, тъй като горепосочената динамика може бързо да промени демократичния пейзаж на Централна и Източна Европа – и ние вече виждаме ясни сигнали за това в региона. Само чрез активно евроатлантическо партньорство регионът ни може да се защити срещу заплахата от демократичен обрат и средствата за това са както изграждането на гражданско общество, така и активното участие на евроатлантическите партньори в икономическия и политическия живот в региона.


2013 година беше белязана от безпрецедентни протести, политическа конфронтация и исторически ниски нива на доверие в институциите и политиците не само в България, но и в световен мащаб. Гражданското общество днес има различен дневен ред, въпросът е дали политиците са готови да се променят. Затова наскоро аз организирах редица обществени дебати, които обсъждаха историческия шанс – гражданското общество да подаде ръка на политиците, за да се променят, и историческия срам – дали политиците ще оставят обществената енергия да се похаби и ще обезкуражат младите и интелигентни хора още повече, като ги накарат да напуснат страната си.


Разбира се, има много песимисти в България. Ние, обаче, не трябва да бъдем пасивни. Липсата на загриженост ни докара до днешното състояние. Липсата на действия ни докара до ситуация, в която е по-вероятно арогантна лъжа, повторена сто пъти, да стане повече истина, отколкото истината, повторена дори сто пъти, да се утвърди като истина!


Ние живеем в нелеки и размирни времена. Песимизмът в нацията надделява над оптимизма, както се показва във всички проучвания. Политическата конфронтация е най-силна от началото на прехода и тази есен се наблюдава тенденция за нарастване на напрежението.  Ние изживяваме тежка политическа криза, с високи нива на реваншизъм и липса на диалог и конструктивен подход.


Вече пет години икономиката върви надолу. Хората ясно очертаха проблемите – ниските доходи, безработицата, корупцията, проблеми с върховенството на закона, слабото здравеопазване, зависимите медии, младите хора напускат страната. Гражданите не се интересуват много от рейтинга на политиците, те се интересуват от споменатите основни проблеми на нацията. Разрешаването на тези проблеми изисква време, но това не е толкова трудно. Например – разрешаването на проблема с ниските доходи са реформите, които осигуряват конкутрентоспособност и по-добра бизнес среда, така че да бъдат привлечени повече инвестиции. Разрешаването на проблема с безработицата се корени в покрепа на малките и средни предприятия. Решението на проблема с корупцията е въвеждането на електронно правителство. Разрешаването на проблема със здравеопазването е реформа и въвеждане на електронно здравеопазване.


Вече на всички ни е ясно, че просперитетът, върховенството на закона и демокрацията не идват автоматично с членството в Европейския съюз. Трябва да работим за тях. България измина пътя от 45 години комунизъм, през раждането на демокрацията до днешната демокрация, при която всички институции, както и законите, имат формата и фасадата на европейските, но по съдържание и резултати не отговарят на очакванията на хората. Аз смятам, че активната позиция на гражданското общество днес е много положителен знак, че хората са загрижени, те действат и променят.


Спомням си времето, когато бях студент и когато отбивах военната си служба. Това бяха последните години на комунизма, тоталитарна държава, Желязна завеса и изолация. Вие, обаче, не сте белязани от синдрома на тези години, вие сте отворени към регион на сигурност, интеграция и приятелство.


Вие, младите хора, гледате напред, не назад. Вече се познавате добре, свързвате се по интернет и чрез социалните медии, учите заедно в този стратегически важен университет в Югоизточна Европа. Младите хора като вас гледат света по друг начин. Вие знаете какво означава регионалното сътрудничество и как работи то. Вие може да се научите от примерите за положително развитие и може да се гордеете, че обществата в региона преминаха успешно през една социална и политическа промяна. Беше трудно и цената беше висока. През тези 24 години на демократична промяна страните на Балканите преминаха през войни, икономически кризи и социално отчаяние. Те направиха много грешки, но бяха на правилния път. И регионът също е на правилния път.


България, Гърция, Румъния и Хърватия принадлежат към европейското семейство на общи ценности и интереси, насочени към изграждане на интегрирана, солидарна и просперираща Европа, която ще играе важна роля в глобален контекст. Успехът на тези страни е постижение за целия регион, вдъхновяващ пример за страните от Западните Балкани по пътя им към европейска интеграция. Република България винаги е подкрепяла европейската преспектива на страните от този регион и ще продължи да го прави и в бъдеще. Наше задължение днес е да споделим отговорната задача да помагаме на нашите съседи да заемат мястото си в европейското семейство, като споделяме с тях научените уроци и ценния опит, получен по собствения ни път към интеграция в ЕС.


България е ценен партньор на страните от Западните Балкани и страните от Източното партньорство на ЕС в усилията им да изградят модерна, демократична държава. Ние всички осъзнаваме трудностите по пътя и решително подкрепяме другите страни в посрещането на предизвикателствата, пред които са изправени. Само ако сме интегрирани, сме по-силни и можем да привлечем инвестиции. Изолиран, всеки е слаб и остава недоразвит.


Икономическата криза в Европа и в света, която вече продължава шест години, е най-голямата и най-трудната от времето на Голямата депресия през 30-те години. Тя показва колко взаимозависими са нашите икономики днес. Когато има ограничени ресурси, нуждата от регионално съртрудничество става по-явна и по-наложителна. Изграждането на модерен регионален транспорт и енергийна инфраструктура трябва да е наш общ приоритет. Само ако сме свързани, можем да сме конкутентоспособни в бързо развиващия се глобален свят. Структурните фондове на ЕС ни дават истински възможности да инвестираме в развитието на региона, за да го направим по-привлекателно място за чуждите инвестиции. Регионът ще разполага с повече от 50 милиарда евро до 2020 година, за да подобри свързаността и да изгради връзки и транспортни коридори.


Един от уроците, които научихме, е, че играта ще се промени, ако започнем да работим като регион. Вярвам, че подобна стратегия ще направи икономическите перспективи за региона ни по-оптимистични. Тази стратегия означава да се премахнат всички недоразумения и виртуални граници, които разделят нашите страни. На тяхно място трябва да поставим нови пътища, които да ни свързват и да ни помагат да правим бизнес, нов стил на партньорство, основан на взаимното доверие и творчеството, което идва като резултат на нашето разнообразие.


Един хърватски политик, Йозеф Щросмайер, някога каза, че разпространяването на мира и разбирателството на Балканите винаги ще е от голяма полза не само за нас, но и за света. Нека всички да помним тези мъдри думи, изречени от един визионер, чиито идеи са в основата на европейската интеграция!


И така, скъпи приятели,


Бъдещето е блестящо, посоката е ясна, но кой трябва да поеме инициативата? Правилният отговор е: всички ние! Това научаваме от миналото, вече ви дадох няколко примера. Това научаваме и от близкото ни минало. Вече нямаме доверие толкова много в супергероите и популистите, по-добре е да се доверяваме на силните демократични институции и активното гражданско общество, които защитават правилата и ценностите ни.


Наистина всичко зависи от нас. Също както с примера с българския консул, който преди 70 години, в разрез със заповедите на министъра, издаде транзитни визи и спаси живота на хиляди евреи. Като примера с българското гражданско общество, което през 1943 г. протестира на улиците срещу депортирането на евреите. Този пример написа златна страница през най-мрачините времена в историята на Европа. От всеки един от нас зависи да спрем един пешеходец от неправилно пресичане на улицата, да плащаме данъци, а не подкупи. И резултатите идват бързо, когато вярваш в това, което правиш. Например, статистиката за смъртните случаи на пътя показва, че през 2008 г. в България те са били 1160, пет години по-късно тази цифра е два пъти по-ниска. Стотици животи са спасени годишно, защото милиони българи карат по-сигурно и спазват правилата.


От всички нас зависи да настояваме институциите и правителствата да покажат истинската история на Балканите такава, каквато е била. Политическите лидери трябва да намерят силата и куража да отворят архивите на тайните служби до 1989 г. и да ги изпратят в Държавния архив. Вече е минал четвърт век. След 25 години те повече не трябва да са тайни. Тези документи принадлежат на хората и на Държавния архив. Нека всеки да има достъп до тях. След 25 години няма какво повече да се крие. Нямаме нужда някой да чете вместо нас архивите и истината. Нямаме нужда от посредник между нас и архивите! Това трябва да е цялата истина, не само половината или част от истината. Това е нещото, което укрепва или разрушава доверието на хората. Всеки говори за комунистическите тайни служби, КГБ, ЩАЗИ, ДС, УТБА. Трябва да изпратим всички тях в архивите, в музеите, и да се отървем от тях в истинския живот. Нека да гледаме напред към 21 век, не назад към зависимостите в тоталитарната държава.


Има много проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Ние обаче не трябва да пропускаме голямата картина: преди 15 години на Балканите бушуваше жестока война и етническо прочистване, днес има добра преспектива за мир и просперитет. Преди 15 години България фалира, държавните дългове бяха 120 процента от БВП, днес те са само 18 процента от БВП. Преди 15 години еврото не беше обща валута, имаше само 15 държави в ЕС, днес те са 28. Преди 15 години нямаше мобилни телефони, нямаше интернет, нямаше социални мрежи.


Голямата картина е, че настъпва положителна промяна и тя става в много кратко време от историческа гледна точка. Нашата демокрация е все още млада, тя е само на 24 години. Вече сме се променлили много, но все още не сме там, където бихме искали да бъдем. Демокрацията не трябва да се приема за даденост, трябва да се борим всеки ден за нея. И това зависи от всеки от нас.


Обща съдба и добри перспективи – това е нашето бъдеще. В дългосрочен план  ни очаква по-добро бъдеще. Рецептата е ясна и дава резултати – страните на Балканите са вече свързани и взаимозависими. Трябва да превърнем тези зависимости във възможности, като заздравим демократичните ни институции и гражданско общество, като уважаваме общата ни история и европейски ценности, включително добросъседските ни отношения, като стимулираме свързаността, като защитаваме демокрацията. Всяка политика, основана на ясни цели, по-богато съдържание, легитимни приоритети и прозрачност на извършената работа, води до добри резултати. И вече знаем отговора на въпроса: кой трябва да поеме инициативата? Всички ние. Всеки един от нас има значение в общото ни пътешествие към европейска демокрация и просперитет.


Благодаря Ви!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Политиците са щастливи, когато електората е видиотен, заврян в .......... / тук всеки може да си сложи каквато дума иска/ и послушно ръкопляска на откровено идиотски управленски решения.
  Няма политици, поне до момента, които да са доволни от хора, млади или стари, със собствено мнение. Според тях това е лошо.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  По важния въпрос е, дали младите са щастливи от такъв Президент като Плевнелиев...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на lazarinka75
  lazarinka75
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Няма друг начин хората да реализират идеите си без работещи институции, затова отново призовавам гласът на гражданите да бъде чут и заедно да накараме институциите да заработят", заявил Плевнелиев - това за работещите институции постоянно се повтаря.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 904 Весело

  А той гордеели се не разбрах

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Ние сме били в постоянен конфликт с Византия повече от хиляда години.
  ========================================
  Е този аргумент е железен. Ами то сме били и Византия, да си бяхме останали под византийско управление, за да ни дават за пример като най послушния и безобиден народ пред света.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Роска, младите революционери правят някой от вас много щастливи.
  Не се оплаквай сега
  Но ако ГЕРБ беше на власт и да ви блокират така парламенто, не знам дали ще се изразиш по същия начин?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 10. 10 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 631 Неутрално

  плевналийката стои стои туко пусне нещо умно, ама и той се изненадва накрая, че е такова

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 11. 11 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако продължавате така, няма да сте щастливи задълго. Хората с мнението ще произвеждат БВП някъде другаде, а вие ще продължавате да лъжете и мажете пред изгладнелите, ограбените, стресирани и унижени граждани, за да не ви изядат живи!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Никой от тези, които си издигнаха китайска ли, берлинска ли стена пред сградата на Парламента НЕ Е ПОЛИТИК! Не само политически виждания нямат, но и елементарен морал и ценности нямат. Както и поне мъничко интелект. А чувството им за "самосъхранение" е дотолкова извратено, че с всичките си действия доунищожават сами себе си!

  Няма как думите на Президента да достигнат дори до слуховия им орган, за по-нататъшна връзка е безмислено да се говори.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  ЕДНО ИЗКАЗВАНЕ НА ВОЛГИН В ЕФИРА;Днес съм много радостен, защото открих още едно обстоятелство, което прави България уникална държава. Единствено и само тук е възможно някакви индивиди да се блъскат в полицаите, да ги псуват, да ги замерват с пиратки и шишета, да трошат загражденията, да скачат по колите на хората, след което да се оплакват от полицейско насилие. Единствено и само тук е възможно полицията да се държи с агресивните ултраси така все едно са от пансион за благородни девици. Вече очаквам на следващото мероприятие полицаите да черпят атакуващите ги персони с кока-кола. Така че ако има награда за Човек на годината, тя задължително трябва да отиде при българския полицай. Най-малкото заради невероятното му търпение. Да, България наистина е уникална държава!

 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Празнословните хули към Президента водят до два извода. 1) Много са кухи това червените тролове. 2) Плевенлиев излезе доста читав човек, цялата ДС неможа да намери кал да го залее.

  chavo64
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Един свестен Президент !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 17. 17 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Боже, колко много платени и току-що регистрирали се наивиника, които смятат, че като плюят по Президента, ще спечелят нещо.
  Като ви харесва да сте слуги на барека, белокосия фашист, червено-десарската хунта , на нас не ни харесва.
  Плевнелиев ПРЕЗИДЕНТ!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Браво на президента!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Лили
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Президента е единствения човек, който живее в реалния свят и показва на младите верния път. Браво.

 25. 25 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#1:"Кирето"]Няма политици, поне до момента, които да са доволни от хора, млади или стари, със собствено мнение. [/quote]
  Има такива политици, Кире, има Доволни когато собственото мнение на "комсомолския" им контингент, или на тези от третата възраст, съвпада с "партийното".

  На половината ми познати (поколение по млади от мен) родителите им са гласували (или ще гласуват) за комунягите, щото им добавили 30 лв към пенсията...или нещо подобно.

  Виж, как примамват по младите...не знам. С разни назначения...понятие си нямам...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 26. 26 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 450 Весело

  Каузата на студентите е голямата кауза на България в момента. Не само студентите, а целия народ е бесен на "политиците", които провалиха прехода.
  Само че Плевнелие и сие прекараха студентите с фалшивите лозунги - "оставка" служи само на ГЕРБ и на тия, дето изпаднаха от файтона на последните избори. Една оставка сега ще доведе само до възпроизвеждане на статуквото - и в парламента, и в управлението на държавата.
  Няма смисъл от нови избори, докато не се смени избирателната система.
  Като не слушате Балцерович, слушайте мен.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#1:"Кирето"]Няма политици, поне до момента, които да са доволни от хора, млади или стари, със собствено мнение. Според тях това е лошо.[/quote]

  А тва изтърканото дето го редиш да не би да те кара да се мислиш за човек със собствено мнение?

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поредният гаф на Росен Плевнелиев в областите история и география:
  "Само погледнете България. Ние сме били в постоянен конфликт с Византия повече от хиляда години."
  Начало на българската държава - 681 г.
  България под византийска власт - 167 години (1018-1185)
  Византия покорена и разскъсана - 57 години (1204 - 1261)
  Падане на България под Османска власт - 1396
  Падане на Византия под Османска власт - 1453

  Двете държави са съществували паралелно 491 години. Дори да приемем началната и крайната дата на съществуване на средновековните български държави, със 715 години сме далеч от"постоянен конфликт с Византия повече от хиляда години."

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поздравления за Президент Плевнелиев!
  Много точни думи,казани на място и със симпатия към Будната млада съвест на България!

  Tony
 33. 33 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#30] от "virgin":

  Ми прав е човека...
  Откак се разпадна Византия нямаме конфликти с тях.
  А това ще станат 1000 години скоро... през 2260-та.
  А най е дОбър на тема планини.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1339 Весело

  До коментар [#29] от "northatlantic":

  [quote#29:"northatlantic"]А тва изтърканото дето го редиш да не би да те кара да се мислиш за човек със собствено мнение?[/quote]

  Да, щом го мисля, значи е собствено мнение.
  Изградено въз основа на личен опит и наблюдения.
  Други глупави въпроси?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 36. 36 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Цивилизационен избор" - така го беше нарекъл един от предшествениците на сегашния президент. Изборът е именно цивилизационен - тук не става дума за Южен Поток или безумния проект "Белене", а за това, как да бъде устроено българското общество - дали по модела на варварите от север, или по модела, който поне от 200 години жъне плодовете си в Европа?

 37. 37 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Иииии Плевнелиев...много лицемерно...
  Нали ако всички млади са с мнение и го отстояват, то никой от вас няма да е на власт...

 38. 38 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "Кирето":

  Ха ха - щом го мислел, значи било собствено мнение. Ами то всеки го мисли бе, Кире. И тия, които повтарят като папагали заучени безмислени фрази и те ги мислят. Ама някой друг им го е измислил преди това за да го повтарят те. Това прави ли ги хора със собствено мнение. Друго елементарни изказвания?

 39. 39 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 860 Неутрално

  И, аджеба - БСП - дърпат към кремълските интереси, ДПС - към тези на Турция. Атака - не и сами не знаят към какво, но и към двете гореизброени със сигурност. Но всичко това е антиевропейско. Защо тогава сме в ЕС? Като тия хейтъри, от тройната, провеждат пълномащабна антиевропейска политика? При това, макар, макар и с крехко, но с парламентарно мнозинство? Можеби именно антиевропеизмът ги обединява?

  Кажете тогава, къдеу ше ни водите, ако се съгласим? В СССР? В Османската империя?

  Антибългари, оставка!!!

 40. 40 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#23] от "ei":
  ЛУСТРАЦИЯ
  Всички съветски агенти обратно в Северна Азия.

  Поздравления за президента.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 41. 41 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Едва ли целта на студентите е да направят политиците щастливи! По-скоро е друго! Искат щастливо бъдеще за себе си, за близките си, за познати и приятели, за непознати... Нещо, което, ако стане, ще направи политиците нещастни! Защото, няма да могат да вилнеят като диви коне в прерия!

  goblenka
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на muntchodemokrata
  muntchodemokrata
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Българският общ народен студентски съюз (БОНСС) е организация на българското студентство, създадена 1930 г. в София, издава вестник „Студентско знаме“. Организира културни прояви, както и политическа дейност, като пропагандира комунистически идеи сред студентите.
  1931 г. БОНСС организира студентска стачка с искане за изгонване от Софийския университет на ръководителя на Деветоюнския преврат Александър Цанков. Стачката е разгонена от полицията, има жертви сред студентите.
  Обявява се против личния режим на цар Борис III и за пълно възстановяване на Търновската конституция. С това искане провежда голяма студентска стачка през 1937.
  Активно се включва в Соболевата акция през 1940. Много от дейците на БОНСС се включват в партизанското движение в България през 1941–1944 — Адалберт Антонов, Лиляна Димитрова и др.
  Българският общ народен студентски съюз (БОНСС) е организация на българското студентство, създадена 1930 г. в София, издава вестник „Студентско знаме“. Организира културни прояви, както и политическа дейност, като пропагандира комунистически идеи сред студентите.
  1931 г. БОНСС организира студентска стачка с искане за изгонване от Софийския университет на ръководителя на Деветоюнския преврат Александър Цанков. Стачката е разгонена от полицията, има жертви сред студентите.
  Обявява се против личния режим на цар Борис III и за пълно възстановяване на Търновската конституция. С това искане провежда голяма студентска стачка през 1937.
  Активно се включва в Соболевата акция през 1940. Много от дейците на БОНСС се включват в партизанското движение в България през 1941–1944 — Адалберт Антонов, Лиляна Димитрова и др.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "sam_vimes":

  Браво, чудесно казано! За съжаление обаче говориш на морален инвалид и контрабългарин...

  Президентът е единствения адекватен политик в държавата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK