Какво ще казват депутатите от БСП: Битото момче не е добре с главата, плаща се за снимки с кръв

Какво ще казват депутатите от БСП: Битото момче не е добре с главата, плаща се за снимки с кръв

© Юлия ЛазароваИнструкции с опорни точки какво да говорят за протеста на 12 ноември и сблъсъците между студенти и полицаи са получили депутатите от БСП от пресцентъра на партията. За разпратените опорни точки потвърдиха част от тях, но уточниха, че не са прочели съдържанието на електронните си пощи. Инструкциите бяха изпратени на "Дневник" от адрес [email protected]


"Дневник" получи и оригиналният файл с текста на опорните точки (виж прикачения файл).


Проверка показа, че документът е бил създаден от парламентарния секретар на министерството на вътрешните работи Тодор Пройчев. Явно затова в мейла, с който са разпратени е отбелязано, че опорните точки са "разработени от МВР".
Пред "Дневник", след като по негово желание изслуша съдържанието на мейла, Пройчев заяви, че не е писал подобно нещо, но че информацията била много интересна и щяла да бъде проверена.


На въпрос дали няма да бъде проверено как така неговото име се появява като създател на документа, той обясни "така се прави с всеки сигнал - проверява се дали информацията е вярна"


"Някой се опитва да ми спретне интрига", заяви още Пройчев и поиска мейлът да му бъде изпратен.


Писмото е изпратено освен до депутатите от БСП и до премиера Пламен Орешарски, както и до част от министрите - Таня Андреева, Драгомир Стойнев, Анелия Клисарова и някои зам.министри.Eто и пълният текст на писмото (запазен е оригиналният стил на изписване):


Опорни точки за протестите


През целия ден и вечерта на 12 ноември едва ли са протестирали повече от 1600 души. Организатори – Бойко Борисов, Цветанов, кръга на "Котараците", "Титаните" от чистотата.


На практика имаше 2 протеста:


• Първият по-рано през деня – около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека – студенти, останалите 1/3 или 200 човека – "зелени", анархисти, "традиционните" протестъри с тъпаните. На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв. Съседи с изненада разпознали и "студента" с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.

Александър Попов, в публикации в медиите от днес е представен като студент по английска филология в СУ

© Анелия Николова

Александър Попов, в публикации в медиите от днес е представен като студент по английска филология в СУ


• Вторият протест – в късните следобедни часове и вечерта. Протеста на погромите и вандалските прояви. Счупени бутилки пред парламента, хвърляни по полицаите, бутилки с минерална вода – също, всичко това се прави от "втора линия". Рушене, дърпане и бутане на загражденията. МВР издирва извършители на хулиганските и вандалски прояви.


Не може да бъде наречен студентски "протест", защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в Университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от "Титан" и свързани с бившия шеф на "Напоителни сисистеми". Отново – "зелените", свързани с Прокопиев, включително и журналитска Лора Филева – надничарка при Прокопиев, работи в "Дневник", и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов.


Разплащането с "протестиращите" – в отдалечените от центъра квартали на София, тарифи – между 50 и 80 лева на глава за "протестиращ". Традиционните автобуси на ГЕРБ от Благоевград и Перник. Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския – основно лица около и над 40 години.


Търси се радикализация и създаването на нов импулс на увяхващия протест (цифрата) с нови цели на протестиращите – МВР и ръководството на министерството. Днес Бойко Борисов за първи път напада МВР и полицията за "полицейското насилие" при снощните й действия и персонално главния секретар Светлозар Лазаров (незаслужено си бил получил генералските звездички), въпреки че нееднократно е декларирал: Няма да хвърля дума срещу българската полиция. В същия ден и протестиращите студенти решават да преместят протеста си пред МВР, за да търсят сметка за "полицейското насилие".


Днес на практика Борисов потвърждава, че е организатор на метежите. Признава, че организира и медийното отразяване на "протестите", като ожалва журналистите от БНТ и Канал 3.


Сега Борисов планира "протестна вълна". Досега "протестите" така и не успяха да "излязат" от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи, включително и по темата за бежанците. Пример – бунта в Телиш, организиран от Цецка Цачева и оглавен от кметицата от ГЕРБ Нели Дакова.


Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с "граждански" такъв в София.


МВР НЕ Е ПРЕВИШИЛО ПРАВОМОЩИЯТА СИ, А Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, КАКВАТО Е И ОСНОВНАТА МУ ЗАДАЧА. СИЛИ, ОТДЕЛЕНИ ЗА ПРОТЕСТА, НЕ СА В УЩЪРБ НА БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА. НЯМА ПРОМЯНА В БЮЛЕТИНА ЗА 12 НОЕМВРИ. ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДИ ЗА ЗАКОННОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ДОСЕГА НЕ Е РЕАГИРАЛА.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK