Кои са "Призив" и какво не харесват в окупацията на университета

Александър Николов, един от основателите на "Призив за образование"

© Велко Ангелов, Капитал

Александър Николов, един от основателите на "Призив за образование"В момента обществото преживява тежка криза. Много хора попадат в категорията на така наречените лумпенизирани и това е тежко. Но когато преподаватели с пяна на уста скандират "Червени боклуци", разбираш колко тежко е всъщност. Колко омраза има натрупана, как може да има такова отношение помежду ни."


Думите са на Борис Боев - един от основателите на студентското движение "Призив за образование" (по-известно като "Призив") и целят да опишат какво според него не е наред с окупацията на Софийския университет. "Призив" излезе с позиция срещу окупацията на 26 октомври, а два дни по-късно Борис и колегата му Александър Николов, докторант в университета, се опитват да я представят на извънредното заседание на академичния съвет, посветено на студентския протест. Не са допуснати на заседанието и я прочитат пред колегите си на двора.


Борис Боев чете декларацията на "Призив" срещу окупацията на Софийския университет на 28 октомври

© Юлия Лазарова

Борис Боев чете декларацията на "Призив" срещу окупацията на Софийския университет на 28 октомври
Предисторията: сблъсък с окупаторите


В документа от "Призив" заявяват, че протестната акция е организирана от шепа студенти от университета и няма индикации да среща подкрепата на останалите повече от 20 хиляди, както и на преподавателите. И че това не е студентски протест, а "паразитиране на гърба на студенти и преподаватели за сметка на студентската автономия като идея." Противопоставят се на заявеното от окупаторите намерение за повторение на 1997 г., с която е започнала "шоковата приватизация на образованието под формата на включването на страната в "Болонския процес" и въвеждането на такси за следване". И заключват, че "окупаторите" вкарват Софийския университет в нечии нечисти политико-партийни сметки, които, ако се осъществят, наред с всички останали социални бедствия ще донесат и нови удари по образованието – и като достъпност, и като качество.


Очаквано, позицията на "Призив" е посрещната с бурно недоволство от протестиращите студенти. Негодуванието е подсилено от последвалия репортаж за станалото в двора на университета, публикуван на интернет страницата на движението. Според него прочитането на декларацията е било придружено от "постоянен рев и вой – псувни, обиди, заплахи", а Александър и Борис са напуснали двора на университета, посрещнати отвън от "тълпа озлобени лелки и чичковци, някои от които освен заплахи и обиди, се опитаха и да прибегнат до физическа саморазправа." "Ранобудните студенти" отговарят с изявление, че колегите им от "Призив" всъщност били недоволни, защото не те са начело на протеста, и така са били използвани за интересите на БСП, чиито представители ден по-рано бяха забелязани в двора на Ректората. И че доброволната охрана на окупацията всъщност е създала кордон, с който да помогне на двамата да напуснат двора на Софийския университет необезпокоявани.


Кои са "Призив" и какво не харесват в окупацията на университета

© Велко Ангелов, Капитал


Кои са "Призив" и за какво се борят


Започнахме през 2007 г. и винаги сме водили една битка - срещу "пълзящата приватизация" в образованието, закриването на училища, Болонския процес, рейтинговата система, разказва Борис. По думите му тези процеси не се променят, независимо кой е на власт - дали тройната коалиция, ГЕРБ или сегашното правителство, защото проблемът е системен и не се влияе от партийните интереси.


Движението многократно е организирало протести - за проблемите в Студентския град, срещу покачването на таксите във висшите училища, срещу монтирането на камери за видеонаблюдение в Софийския университет. В акциите са се включвали и някои от лицата на студентската окупация, например историкът Ивайло Динев. По-късно Динев и група студенти около него излиза с други настоявания, противоречащи на идеите на "Призив", например "за" рейтинговата система на университетите, въведена от министъра на образованието по времето на ГЕРБ Сергей Игнатов.


"Много от организаторите на така наречената окупация са били в някакъв момент в "Призив", даже някои бяха при основаването", продължава Борис. "Но си тръгнаха. И не заради мен, а защото решиха, че един ден ще са "Призив", на другия - СРОКСОС, на третия -  "Студентски глас", на четвъртия - "Съюз на младите и студентите", после - "Ранобудните студенти".  Последствията? "Иху-аху и после тихо", обобщава той резултатите от студентската активност.


Александър добавя, че движението от самото начало е замислено като синдикална група, която да се бори за интересите на студентите, и неведнъж е имало представители на заседанията на академичния съвет, където са представяли позициите си. Това обикновено не водело до нищо и така се стигало до протестните акции. Разликата била, че този път не съветът, а "Ранобудните" заглушават противните на тях мнения.


Какво не ѝ е наред на окупацията


Разликата между нас и тях е, че ние търсим широката подкрепа на студентите, преди да предприемем такива мерки като окупация, казва Александър и обяснява, че сам той е давал идеи за окупационна акция срещу повишението на студентските такси. Преди това обаче от "Призив" винаги организирали допитвания сред студентите - така правили и при акциите срещу проблемите в Студентски град. Търсели помощ и от студентските съвети, а когато са убедени, че имат подкрепа от колегите си и че академичният съвет няма да се съобрази с исканията им, организират протести в университета.


Къде тогава е проблемът с окупацията сега?


Не говорим от името на 20 хиляди студенти и нямаме такава претенция, казва Борис. "Просто 20 хиляди студенти не бяха питани за окупацията. Когато извършваш такава акция, която е много крупно действие, трябва да има сериозно допитване", смята той.


Другият проблем е с исканията "оставка" и "морал в политиката". Това не значи нищо, продължава Борис и уточнява, че двата проблема са свързани. По думите му с такива искания, неподкрепени от всички, се предизвиква разцепление в академичната общност. Затова "Призив" се старае да работи по въпроси, които са в интерес на общността като цяло, и избягва другите.


"Неведнъж студентските протести се използваха като основа, за да се събере критична маса и да бъде насочена към парламента", посочва той и дава за пример 2009 г., когато след студентски протести се стигна до сблъсъци пред парламента. Според Борис тогава не е постигнато нищо от първоначалните искания на протестиращите, а някои са направили политическа кариера.


Той изтъква, че в университета и сега има много хора, които нямат нищо общо със студентството. "В университета, в който аз уча, Йоло Денев и Асен Генов ме канят да напусна. Това е обидно."


Все пак уточнява, че не е готов да отхвърли сегашната окупация с крайни аргументи. "И не сме против окупацията като форма на протест. Това са спекулации. Имаме конкретен проблем с начина, по който беше решено да се направи, и исканията, решени неясно от кого."


Кои са "Призив" и какво не харесват в окупацията на университета

© Велко Ангелов, Капитал


Университетът и политиката


За разлика от критиките на контрапротестиращи, че университетът не е място за политика, от "Призив" са с особено мнение по този въпрос. Организират филмови прожекции, дискусии по теми, които могат да бъдат тълкувани като политически, последната от тях - на антивоенна тематика. "Политиката е много широко понятие и вероятно много от дейностите ни имат политически нюанс", обяснява Борис и добавя, че тъкмо заради това не би обвинил окупаторите, че имат политически амбиции или защитават партийни интереси.


"Аз не обвинявам "Ранобудните студенти", че зад тях стои ГЕРБ или Реформаторският блок. И не търпя критики, че зад "Призив" стои БСП. Не стои. Никой не ми плаща и не получавам благодарствени писма, че ме псуват на двора на университета. И не искам такива писма", продължава той. "Ние ги гледаме по това, което правят. Нямам проблем, че Калин Янакиев е от ДСБ, това не е някаква незаконна терористична организация. Всеки има право да членува, където иска. За мен проблемът с него е, че раздели народа на качество и количество".


По думите му в "Призив" има хора с всякакви политически възгледи - такива, които симпатизират на десни, на леви, на либерални организации. Самият Борис е член на идейно-дискусионен клуб "23 септември", доскоро "движение за съпротива", и през 2010 г. е пребиван два пъти от маскирани младежи с бухалки  по думите му заради политическите му позиции. Казва, че заради това членство "Призив" неведнъж си е патила, въпреки че само той е част от "23 септември".


За да не си изпати организацията отново, двамата с Александър отказват да говорят за политическата ситуация в страната. "Тези вълнения, които виждаме в обществото, започнаха от февруари, а през лятото станаха по-скоро партийни, свързани с конфигурацията във властта. Боричкания. Те са последствие от тежката икономическа криза, в която се намираме", казва Александър и спира дотам. Обяснява, че "Призив" не за първи път се старае да избягва политическите провокации - през февруари в акция срещу покачването на таксите, умишлено избегнали сливане с антиправителствените протести.


"Не сме искали оставката на финансов министър или на министър на образованието", завършва Александър. "Борим се срещу процеси, а не срещу правителства. Политиката може да се смени, когато общността, която стои зад нея, се обедини около някакво становище".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Таксите за следване имаше и преди 97! Мисля,че ги въведоха през 92.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кой е виновен за лумпенизирането? Политическата класа и петата колона! ОСТАВКА!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 3. 3 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как кои са "Призив"? След като Петното и сие се компрометираха отвсякъде, тези са новите им "доброволни защитници". Изобщо жалки хорица, готови на всичко след обещание за кариерка и парички, защитават едно жалко правителство.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 4. 4 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това са от този тип хора, които просто целят да са в центъра на събитията и да стават известни по един или друг начин без да имат някакви конкретни идеологически ценности. Последното самите те си го признават - ("По думите му в "Призив" има хора с всякакви политически възгледи - такива, които симпатизират на десни, на леви, на либерални организации).

  Явно наистина не могат да преглътнат факта, че не те, а Ранобудните организират всичко и затова са решили да са контра. Все пак браво на Кпаитал и Дневник, че отразяват неутрално всички гледни точки за разлика от медиите на един друг човек и майка му.

 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Борисчо,много си жалък за да съдиш Янакиев.Нямаш и 2 молекули от способностите му и както виждам няма и да имаш.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Ако нещо, някъде по света не може да бъде разделено, докарайте го в България, страната на амебната демокрация. Тук ще го разделим, нещо повече, ще го атомизираме.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "За мен проблемът с него е, че раздели народа на качество и количество". И кво, не ти харесва, че се падна откъм страната на количеството ли?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#6:"bestbuy"]Партията е заделила около 120 000 лв за мероприятия, против студентска окупация..[/quote]
  А Доган за какво ли ги дава торбите с пари , които му носят....
  Колко ли офшорки напълниха?!

  Право и Икономика
 10. 10 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Обаче черните другари са си големи лицемери. Ореваха страната с крокодилските си сълзи колко е лошо, че нацията е разделена, а иначе подмолно използват човечета от "Призив" за да разединяват студентите по повод Окупацията.
  Класически милиционерски похват.
  Другари, не се хабете излишно, само си давате напразно парите, вече никой мислещ не се подвежда по мероприятията Ви.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 11. 11 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  Като гледам снимката, този Борисов без съмнение демонстрира количество... значително количество. Вероятно чака всеки момент количествените му натрупвания да доведат до качествени изменения...

  Свобода за Надежда Савченко!
 12. 12 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Донякъде са прави. Окупацията не изглежда като да има масов характер, и от тази гледна точка не представлява исканията на мнозинството.
  Може би сега е критичният момент на всички, които я подкрепят мисловно да излязат и покажат подкрепата си с присъствие..

  Защото 1000 гласа във форума не са равни и на един глас от улицата..

  Fail with honour then succeed by fraud
 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#5] от "Без соц":
  Прав сте.
  Ни една лоша дума за софийското даскалче. И апологет на борбата на готините срещу смотаните.
  Впречем купиха ли му шише водка?

 14. 14 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Извинявам се... "този Борис", не "този Борисов"... навици.

  Свобода за Надежда Савченко!
 15. 15 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Тези са , скоро отляти червени чугунчета ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 16. 16 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 435 Неутрално

  http://students.uni-sofia.bg/?p=3922

  На този линк може да бъде прочетена Позицията на Студентския съвет, който е единственият легитимен орган, представящ интересите на всички 24 хиляди студенти и докторанти на Софийския Университет.
  Студентският съвет се състои от 60 души - 52 студенти и 8 докторанти, избрани с избори.
  В някои от факултетите избирателната активност за тяхното избиране е била двойно по-висока от избирателната активност, с която софиянци преди години избраха сегашната госпожа-кмет.

  Цитирам:

  Позиция

  на Студентския съвет при Софийския университет

  по повод окупацията на Ректората

  и събитията покрай протестите около Народното събрание  С презумпцията да защитава интересите на ВСИЧКИ студенти и предвид повишилото се до крайност напрежение сред студентските среди, Студентският съвет призовава към помирение между поддръжниците на окупацията, от една страна, и нейните противници, от друга, към ненасилие между студентите (и изобщо сред гражданите) в бъдещото развитие на събитията.

  Студентският съвет при СУ „Св. Климент Охридски” признава проявените воля и решителност на Ранобудните студенти, израз на гражданската им непримиримост и стремеж да се повлияе обществената ситуация в Р България. От друга страна, се обръщаме с призив към тях на свой ред те да признаят проблемите, които произтичат от техните действия, и в най-скоро време учебният процес да бъде възстановен!
  Ситуацията за всички е вече достатъчно напрегнатата и конфликтна. Ние разбираме гражданските основания на окупиращите, но смятаме, че каквато и да е промяна в обществото може да се случи единствено след предшестващи дебат и постигнат обществен консенсус. А такива нямаше и до днес няма – както сред студентите и академичната общност, така и сред обществото. От самото начало Ранобудните не проявиха усет за ситуацията, разчитайки че с ескалация на действията си ще спечелят нужната подкрепа, докато всъщност възпрепятстваха учебния и работния процес на своите колеги и преподаватели.

  Поради което, по повод окупацията, Студентският съвет обявява своята категорична позиция, че не това са стъпките, чрез които ще се стигне до заявените в декларациите на окупиращите краткосрочни и дългосрочни резултати. Студентският съвет не подкрепя действията по окупиране на Ректората.

  Същевременно тези действия са предпоставка за разединение и конфронтации вътре в студентската общност (нещо, на което вече ставаме свидетели), т.е. постига се тъкмо обратното на онова, от което българската нация се нуждае в този момент – обединение.

  Продължаването на блокирането на учебния процес на повече от 14 000 студенти, което фактически се явява нарушение на едно от техните основни човешки права, само втвърдява вече противопоставените групи.

  Обръщаме внимание на колегите, окупиращи Ректората, които вече ясно съзнават, че пълната окупация има далеч по-различни последици от окупирането на една аудитория (каквото се случва в някои други български университети):

  Продължаващата окупация може и да не доведе до нулиране на годината, но не само забавеният учебен процес е проблемът, който се създава с нея. Сигналите към СС от последните дни касаят не един проблем:

  Забавят се държавните и социалните стипендии, документите за които се подават в Ректората. – Много студенти разчитат именно на тези стипендии, за да осигурят пребиваването си в София, а с допълнително проточване на учебната година биха се увеличили и техните разноски.

  Създадоха се трудности и за чуждестранните студенти на СУ, чието пребиваване в страна и документи зависят от достъпа им до Ректората и съответните факултети.

  Студенти по Еразъм продължават да пристигат, а техният престой е свързан със средства, които няма как да получат, ако нямат достъп до Международен отдел. Наши студенти в чужбина пък няма как да си изпратят документите и да получат своите стипендии, на които в голяма степен разчитат.

  Едно забавяне и удължаване на учебната 2013/2014 води до още по-големи финансови проблеми за студентите, заминаващи на бригади извън България. – Средствата, необходими за документи и заминаване, са в размер на хиляди левове. Последиците от продължителната окупация могат да са както незавършване, така и невъзможност за работа, които няма как да бъдат компенсирани.

  Стажовете по проекта „Студентски и ученически практики” имат заложени срокове, които не се изменят въпреки окупацията в Софийски университет. Получихме сигнали от студенти, чиито ръководители на проекти са уведомили за възникнали затруднения.

  Повтаряме, че все по-голяма става вероятността от директна саморазправа между студентите, неподкрепящи окупацията, и тези, участващи в нея, поради ескалиращото напрежение, свързано със споменатите проблеми. Тази опасност, акцентираме, не бива да стига до крайност и реални сблъсъци.

  Във връзка със събитията от 12.11.2013 г. Студентският съвет осъжда като крайно недопустима и възмутителна неоправданата употреба на сила – както действията на отделни представители на органите на реда спрямо протестиращи студенти, така и нападенията на различни граждански групи срещу студенти, неподкрепящи окупацията! Апелираме да не се разпространява непотвърдена информация, тъй като това води единствено до ескалиране на напрежението.
  Призоваваме ректорското ръководство и академичната общност в Университета към по-активно участие в разрешаването на проблема.

  димка гочева
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Дастя отблъскващ червен слугинаж

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Съжалявам - "Доста отблъскващ червен слугинаж"

 19. 19 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Без соц":
  [quote#5:"Без соц"]Борисчо,много си жалък за да съдиш Янакиев.Нямаш и 2 молекули от способностите му и както виждам няма и да имаш.[/quote]
  На подставените лица не им трябва да мислят. Те изпълняват добре прикрити заповеди.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#13:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ни една лоша дума за софийското даскалче. И апологет на борбата на готините срещу смотаните.
  Впречем купиха ли му шише водка?[/quote]
  Малей, добре не се лее истинска отрова, когато някой съска така низ форума. Ще се изпонатръшкаме масово!

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ха, изненада тия били от шпиц командите на БСП, които атакуваха ректората. КАКВА ИЗНЕНАДА!!!! http://offnews.bg/index.php/259612/provokator-edva-se-spasi-ot-linch-v-su-video

  Скапани комсомолци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде тръгна контрапротестът и срещу студентите... Комунягите не спят!

 23. 23 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#16:"Димка Гочева"]Позицията на Студентския съвет, който е единственият легитимен орган, представящ интересите на всички 24 хиляди студенти и докторанти на Софийския Университет. [/quote]
  Това, и останалата част от коментара Ви, като го чета и веднага ми напомня за изтеклите вчера "инструкции с опорни точки по повод протестите пред НС". Направо си лъха на неповторимия почерк на Тодор Пройчев. В момента ни запознава с новата творба на Пройчев - "Опорни точки за Окупацията".
  Брей, още няма 9 часа, а вече сте на работа.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#23:"Красимир"]Брей, още няма 9 часа, а вече сте на работа. [/quote]

  Не спят другарите, бдят. Сън не ги лови. Като вампири.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  За пред кого са тия циркове?

  Еле пък с това едрото изпъпчено момче. Студенти, та чудо.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 26. 26 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  проблемът на окупацията е, че искат да променят системата отгоре надолу, което е безумие- от 240 депутати, на следващите избори по-малко от 40 ще влязат отново. в същото време цялата държава е пълна с гнилоч, тарикати, паразити и мошеници. достатъчно е окупаторите да спрат да се гледат в криви огледала. себе си и своите близки и приятели и ще разберат колко са прогнили и колко безумно се държат...нищожества

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 435 Неутрално

  И аз съм от ранобудните, ама не студенти, а доценти.
  Обикновено работя призори и рано сутрин.
  Хората на интелектуалния труд сме така.


  А що се отнася до Позицията на Студентския съвет - да, това е позицията на най-големия и най-представителния колективен орган за самоуправление на автономния Софийски университет.
  Те представляват всички, защото са избрани чрез избори, проведени в 16 факултета.

  Хубаво е, че "Дневник" представя една от студентските организации. Една от най-активните.
  Хубаво е да представи и други, защото има и други.

  А това, че повечето от младите колеги са с леви убеждения, нека да не Ви учудва: в повечето академични кампуси по целия свят преобладаващата част от студентите са леви.

  димка гочева
 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#5:"Без соц"]Нямаш и 2 молекули от способностите му[/quote]
  И кои са способностите на Калин Янакиев освен да дърдори наляво и надясно и да "протестира", взимайки редовно заплата от същата държава която "окупира". Да не е станал капитан на отбора на Ранобудните по куидич?

 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#20] от "dogwoman":
  Съжалявам, че съм засегнал нежната Ви и наранима душа.
  Проблема, обаче не е в истината, а в начина на нейното възприемане.

  ПП А истината е в написаното от софийския даскал в портала "Пропаганда и агитация", наричан съвсем безобидно 'Култура". И в споделеното от някои студенти на въпросния даскал. И двете са лесно проверими.

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не не са ли млади?
  Не са ли студенти?
  Не са ли политически ангажирани, със свои си възгледи, а не апатични чалгари?

  Не виждам нищо лошо.

 31. 31 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "Димка Гочева":

  Объркали са ти указанията всъщност.

  Хората на интелектуалния труд са активни предимно вечер, по малките часове.

  Хората на физическия труд са активни рано сутрин. Бачкаторите. т.е.

  За Студентските Съвети като изобщо всички студенти знаят нужното. Те са тези, към които се обръщаш, ако искаш да стигнеш до преподавател за изпит или до управата, за общежитие. Подлоги.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 32. 32 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  "Според него прочитането на декларацията е било придружено от "постоянен рев и вой – псувни, обиди, заплахи"

  Не се коси - тва ни единствения начин за изразяване на позиция.

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Весело

  До коментар [#28] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Каишков, придържай се към опорните точки на „Позитано“!Не импровизирай,че ще ти резнат стотинките!

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Весело

  До коментар [#32] от "bluescreen":

  Давай по точките!

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#30] от "virgin":

  Лошото е,че са контра

 36. 36 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#19] от "ПАВЛА - SorryLol":
  Вместо "подставени лица", просто трябваше да напишете "комунета".
  Казва всичко, а и е по-силно като изразно и класово-партийно средство.

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#29] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  За вас културата е„западно“ и „вредно“ влияние

 38. 38 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#33:"hodounski"]Каишков, придържай се към опорните точки на „Позитано“[/quote]
  Кои са твоите опорни точки худунски? Белите елфи и Мордор?

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Самият Борис е член на идейно-дискусионен клуб "23 септември"...
  --------------------------------------------
  Позитански клуб.
  За крайни левичари.
  Идейната му основа е марксистко-ленинската идеология,както се самодефинират от клуба.
  Както ислямистките организации,и БСП изглежда си има аналог на техните "въоръжени крила".
  В преносния смисъл,един вид,другарки и другари за активни мероприятия...

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Браво на това момче!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#35] от "hodounski":

  Значи лошото е че не са от нашите, така ли?
  А толкова се изписа и изговори че трябва да се слушаме младите, бъдещето и т.н.
  Оказа се поредното лицемерие.
  Делили сте бъдещето на наше и ваше.

 42. 42 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Протестиращите студенти да четат коментарите и да му мислят как ще ги заклеймяват сегашните им защитници от първата политическа сила, ако се върнат на власт и тръгнат протести и срещу "морала" на бащицата им! Заклеймяването на инакомислещите е любимо занимание на тези псевдо демократични типове пълни с вътрешна агресия...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#34] от "hodounski":

  "По думите му тези процеси не се променят, независимо кой е на власт - дали тройната коалиция, ГЕРБ или сегашното правителство"

  Има доста такива "процеси", които слепите не виждат. Те виждат само "червени", "комунисти" и т.н. и вият като кучета по Луната...

  Ще ви рекна и за един друг процес - развихрилата се от 25 години "ромска" престъпност - ни БСП ни ГЕРБ ни даже АТАКА, която уж по цял ден вие срещу тях не вземат абсолютно никакви мерки...
  Правете си изводите и си викайте "червени", "кафяви", "зелени" и нам кви си...и най-вече си възхвалявайте партиите-любимки...

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Весело

  До коментар [#38] от "Каишков - Гласът на Америка":

  В 10-ката

 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#41] от "virgin":

  Лошото е,че са контра!Нека кажат за какво са!Досега разбрахме,че са против окупацията ,против таксите,против билетите в транспорта....

 46. 46 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#41] от "virgin":

  Това ли бъдеще искаш? Дирижирани червени малоумници?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 47. 47 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  а какво точно искат Призив? искат образование без такси, с ниски заплати на преподавателите, некачествени програми за образование (защото няма как да има качествени програми без приходи в образователните институции и без конкуренция между университетите), да има държавни помощи за образованието и разбира се: РЕКТОРИ, ДЕКАНИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ да са доносници на ДС.

  ето това иска Призив. и техните искания да са подкрепени от държавно финансиране за образованието.

  е, аз пък съм против това моите пари да се харчат за доносници на ДС и за студентките по финанси в СУ (които всъщност са младежки червени активистки от свищовската академия)!

  ОСТАВКА!

  РЕФОРМИ !
 48. 48 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#45] от "hodounski":

  Ами и "правилните" са контра.
  Против БСП. Против ГЕРБ. Против . . . . Че даже правят овации на думите за изхвърляне на "червените" в Перловска река.
  Единственото за което не са против е за мъгливото "нов морал".
  А да, не са и против заиграването с представители на един олигарх. И са за делението - добрите българи са тези които ни подкрепят и лошите българи са всички останали.
  Че и припознаха Джеймс Пардю като свой преподавател от "добрите българи".
  Лицемерието не е нов морал.

 49. 49 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#46] от "galio":

  Всеки има право на живот под слънцето, нали така?
  Както дирижираните окупатори имат право, такова имат и те.

 50. 50 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#48] от "virgin":

  Не си разбрал!Те са за морал и чисти ръце! Тройната сама се определи като неморална!Чети! „Опорните точки “на „Позитано “ само те убъркват

 51. 51 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#37] от "hodounski":
  И Вие сте заели правилната класово-партийна позиция?! Щото не мисля като Вас.

  Впрочем, ако трябва да се придържам към битово-патриархалния изказ /така се надявам да не оставя у Вас лоши впечатления по идеологическа линия - държа на което/ мога спокойно да нарека въпросния портал "Селска кръчма". Така по-добре ли е?
  Щото и въпросния даскал има там "творби" озаглавени така. Лесно проверимо е.

 52. 52 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#50] от "hodounski":
  Пак казвам - лицемерието не е новият морал.
  Не са нов морал например списъците с врагове.
  BTW, тази статия удивително ми напомня на този списък.

 53. 53 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Весело

  До коментар [#51] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  По-добре селска кръчма,отколкото чалга-бар!

 54. 54 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#51] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Харесвам селските кръчми!

 55. 55 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Но когато преподаватели с пяна на уста скандират "Червени боклуци", разбираш колко тежко е всъщност. Колко омраза има натрупана, как може да има такова отношение помежду ни."

  Манипулативно и партийно. Системата не сме ние, ние не се мразим. Тежко е, да. Но не бива да се допуска недоволството да се превръща в противопоставяне.

 56. 56 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Другият проблем е с исканията, "оставка" и "морал в политиката". Това не значи нищо, продължава Борис "само това стига за да кажа ,че тези хора са най-малкото непросветени.За МОРАЛ се учи в 8-ми клас.Как са стигнали до студентската скамейка започвам да мисля ,че имат право да негодуват срещу образователната система.След като тези са станали студенти а с елементарни понятия и техните значение не се справят.
  Морала ,е обществен не писан ДОГОВОР ,който може да бъде претворен в закон .И като гледам в България нуждата за това е крещяща и то да бъде в частта НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС.

 57. 57 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#53] от "hodounski":
  До коментар [#54] от "hodounski":

  Винаги изпитвам истински сатисфекшън когато срещна сродна душа. Особено когато става въпрос за сакралните места от живота - където се раждат непреходните неща от битието.

  И се намират допирни точки...

 58. 58 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#49] от "virgin":

  Ми ... изтрепаните от червените имали ли са? Репресираните, хората с унищожени животи имали ли са?

  Доказателства за "дирижираните" окупатори имаш ли? Понеже за тия никой не крие, че са червени. А ония само ги хулят.

  Някой поръчва, а не иска да си плаща сметката, да?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 59. 59 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#58:"galio"]
  Ми ... изтрепаните от червените имали ли са? Репресираните, хората с унищожени животи имали ли са? [/quote]
  Аха, значи сте като червените след 9 септември?
  ОК.
  Нов морал

 60. 60 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Окупатори" не знам кой им лепна и звучи много гадно, но дано не излезе точно......... Протестите на студентите винаги са били лакмус за обществото, но тия не звучат убедително и естествено.
  От друга страна обаче вчера телевизиите показваха полиция в двора и вътре в УНИВЕРСИТЕТА........ Това ли беше целта - да окупира полицията университета ли??????
  УЖАС И БЕЗУМИЕ - полиция в университет значи ФАШИЗЪМ.
  Излезе, че бб и цвцв въпреки празните си тикви не направиха поне това, а сега БКП ще направи...........
  Изобщо излеза - при бб и при орешко = ФАШИЗЪМ............

 61. 61 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 541 Весело

  Освен да го поздравим с тази песничка
  http://www.youtube.com/watch?v=__UqLxva5Is

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 62. 62 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#59] от "virgin":

  Кои "сме", бе, байко

  Класовият враг ли? Леле, колко си злеееееееееееееееее !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 63. 63 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#62] от "galio":
  Тези които мислите като комунисти байовото
  Тези които почнахте със списъците

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на block
  block
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#3] от "Красимир":

  този борис боев няколко пъти скинарчета атакисчета буквално го бяха помляли от бой а сега са заедно срещу студентите. не мога да го разбера особено. той си е болен марксист (признавам си имал съм случай да разговарям с него преди доста време)
  последният път така го бяха размазали, че не приличаше на човек - какъв трябва да си, че да се прегръщаш с доскорошните си мъчители не знам
  абе да се оправя... явно има талант да се навира в шамарите

 66. 66 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Непоносимостта към противоположното мнение е толкова по-силна,колкото по-правилно е то.

 67. 67 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По делата им ще ги познаете

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  Между другото, като гледам минисите, тук вършеят 10 до 15 от тия въпросните. Може би са дори от ЦК на "Призив".

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 70. 70 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "s1lv3r":
  [quote#22:"s1lv3r"]Айде тръгна контрапротестът и срещу студентите... Комунягите не спят![/quote]
  =========
  Днес са в пълна сила!
  Виж само колко пъти са се изкефели само при теб с червен минус!
  Не е само кеф, ами всеки червен минус е два кирливи лева!

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  От далеч си личи, че Борис Боев много е слушкал и затова много е папкал.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Весело

  Абе тоа борко ми се гледа, че от учене много не отбира!
  Е ся ще има много касапска работа по село, да оди там, по ще е полезен!

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  [quote#49:"virgin"]Както дирижираните окупатори имат право, такова имат и те. [/quote]
  Нямате нито един факт, че са дирижирани и пак плещите врели-некипели.
  Защо не приказваш за опорните точки на Миков и
  Гечев!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#69] от "galio":
  Гальо,
  поЙче са!

 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  [quote#52:"virgin"]тази статия удивително ми напомня на този списък.[/quote]
  Бягай да четеш "Дума" и "Труд". Няма да ти се налага да си "напомняш". Там са оригиналите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#74] от "péro":

  Може. Сигурно гласуват на талази, че и под други статии трябва да се редят минуси.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 77. 77 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Тези от "Призив" не са платени БеСеПарчета, нали? Това са само едни безкористни, млади комсомолци.

 78. 78 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#12:"issunbōshi"]Защото 1000 гласа във форума не са равни и на един глас от улицата.. [/quote]
  Особено от тоя форум. Ако от гласуване в тоя форум се формираше парламент, реставраторският блок щеше да е с над 60 % мнозинство. И слава богу, че не е така.

 79. 79 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#15:"Радко"]Тези са , скоро отляти червени чугунчета ! .[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 80. 80 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Я вижте тоя сладур: http://www.youtube.com/watch?v=jToMCz7E21w

  Тук се представя за един от активистите на движението 23 септември: http://www.septemvri23.com/

  Мисля, че коментарът е излишен.

  rm -rf /bin/laden
 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Любопитно

  [quote#29:"ПРОРОК ИЛИЯ"]софийския даскал в[/quote]
  Това обидно ли трябва да е, селски бек?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 82 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  Плевнелиев пред студентите на АУБ:
  Политиците трябва да са щастливи, че има млади хора с мнение

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Срещу гражданите пратиха антиграждани,а срещу студентите пращат антистуденти.

 84. 84 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 738 Весело

  из сайта на 23ти септември:
  "Движение за съпротива „23 септември“ приема марксистко-ленинската теория"
  Още подобни бисери на http://www.septemvri23.com/

  пак от същия сайт : "2. По-нататък – относно инициативата „occupy”. Извънредно ценна идея, може би най-важната задача пред нас в обозримо бъдеще"

  Не стояло бсп зад тях. Така си е. Не ми било бсп-то, най-ми било бкп-то.
  Борисчо, айде ходи да биеш чело пред портрета на ленин сталин или там който друг изверг ти го вдига и не се явявай повече пред хора.
  Празняр !

  Eff U Greta
 85. 85 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 738 Неутрално

  как да не са ядосани. Това дето те са искали да го направят, едно че не са се организирали, ами и някой после го ползва, при това успешно, срещу "техните" хора.
  То сигурно не е лесно да си селска бичкия с шкембак и розови бузки...

  Eff U Greta
 86. 86 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "Димка Гочева":
  Студентските съвети са по-голяма бутафория и от народното събрание... А как се избират членовете му е абсурдно. Легитимен орган пред закона, но няма никаква легитимност произтичаща от студентите.

 87. 87 Профил на amanve4e
  amanve4e
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "Димка Гочева":

  Не одобрявате да бият студентите, но е по-добре да ги бият, отколкото да ви пречат да учите ! По йезуитска декларация скоро не се е пръквала!

 88. 88 Профил на saifo
  saifo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора, направих си акаунт току-що, за да коментирам тази статия и по-конкретно въпросния Борис Боев, понеже познавам въпросното лице. Въпросния "борец за каузите на образованието" е син на наше приятелско семейство - да ме прощава майка му, която е добра и свястна женица за редовете които ще напиша. Борис Боев е 1/2 руснак, членува в крайно леви организации, искрено вярва, че бъдещето е в комунизма, боготвори Ленин, Сталин, Маркс и идеологиите им. Тяхната организация "23 септември" е абсолютно идентична със скинарчетата - и тези са агресивни насилници и престъпници. Борис Боев мечтае за възкръснал СССР и България част от него и се е посветил изцяло на това - няма си приятели, няма девойки около него... Макар и да смята, че БСП е предала комунизма в България, все пак им е симпатизант, заради С-то в БСП. Оттук можете да разберете подбудите на Боев за тези акции, в които го виждате сега. Тъжно е, но момчето наистина не е добре с главата...все пак е още малък - може и да му дойде акъла в главата след време...

 89. 89 Профил на amanve4e
  amanve4e
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "virgin":

  Да, и Миков не вижда нищо лошо, че си разпространяват "опорни точки" с указания за изкривяване на информация... В България всичко е наопаки ! Дано , пък, с тия опорни точки така да преобърнат нещата, та най-после всичко да си дойде на мястото и да се изметат всички боклуци от управлението ! Амин!

 90. 90 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#88] от "saifo":

  ++++!!
  "Тъжно е, но момчето наистина не е добре с главата...все пак е още малък - може и да му дойде акъла в главата след време..."
  Наистина е тъжно, че в 21-ви век, в страна от ЕС, все още има подобни човечета, които ама хал-хабер си нямат от комунизма, поради простата причина, че не са били родени по онова време, но въпреки това са негови яростни апологети и идейни функционери. Аз също познавам косвено такива момчета, които с външният си вид се стремят всячески да приличат на другаря Че, носейки кубинки, тениски с надпис СССР и какви ли не още комунистически амулети и джунджурии. Нали сме уж демокрация - всеки има право да пропагандира каквото си иска, но когато пропагандата очевАдно обслужва интересите на партийна върхушка, която е управляваща сила, просто мирисът на парите е отчайващо отвратителен и гнусен........

 91. 91 Профил на the_silent_one
  the_silent_one
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отново да попитам, защо окупацията се провежда сега, а не преди повече от 150 дни, когато бяха многохилядните протести, заемащи площта от НС през МС, когато едно увеличаване посредством затваряне на СУ само би допринесло за допълнителната сила на протестите. Сега от нищото се появиха 70 човека, с водачи трима образа, за които стана ясно ,че са професионално протестиращи - и срещу АКТА по времето на ГЕРБ и сега срещу тези хубавци. Тръгна се от проблемите в СУ, които са неимоверни и очебийни за всеки изкарал дори и месец там, но почти веднага се мина на общи понятия като морал, доблест, които колкото и важни да са, в сегашното общество просто нито един протест не би могъл да върне, защото това а неща които се възпитават от най-ранна възраст, това е процес, който продължава с десетилетия, а в съвременния материалстически свят са последната дупка на кавала. От там се мина на последното изискване, което скоростно завзе всички останали - оставка на правителството или никакво напускане. Че новата тройна коалиция са аболютни подлоги е повече от ясно ,че допуснаха разпростирането на пипалата на ДПС по-надалеч отколкото някога са били, че лъсна истинското лице на Болен, за БСП-то няма пък какво да се казва. Но след като десетки хиляди събиращи се цял месец и нещо всеки ден не ги махнаха от власт, дали един затворен ректорат ще направи нещо? Идеята за мене е ясна, това е проекта за формиране на "чистите, неопетнени от прехода лица, без връзки с Партията от всякакъв тип", за който говорят и преповтарят вече едно десетилетие, а и повече, това са наследниците на Кошлуков и сие, прогресивните студенти опълчващи се срещу тоталитарната система...Партенки и още патенки, за съжаление, а хората са идеалисти, това само по себе си е чудесно, значи още не сме станали съвсем ходещи зомбита с мозъци настоени само на битова вълна. Но Същевременно са лековерни, попиват масмедийната помия и вярват, това е лошото. Сега след седмица ако продължи наистина ще се стигне до физическа саморазправа между подкрепящите и всички онези против, да, студентите не са приритали да са плътно всеки ден и час в университета, даже хич, това е ясно на всички. Но също така трябва да е ясно, че няма да се позволи ей така цяла година да отиде по дяволите заради нечий политически проект. Също така кой дава право на банда първо, втори и дори третокурсници да изискват личните документи на останалите, да разпитват най-обстойно каква точно работа имат другите в сградата, нали борбата е за принципност и морал, е къде е приципността в идеята едни да са по-равни от другите и да изискват подробен отчет. За частта с вписването на имената, часа на влизане и забележете, личния мобилен номер на всеки влязъл студент вече ням да го коментирам; След някой и друг няма да се изненадам и да се включат и подписи и това да се окажат листи, за каква цел бъдещето ще покаже. За развитията от последните два дни пък какво да се каже, излизат с декларация за успеха на окупацията, преминаването на по-високо ниво, после същата вечер се прави 180 градусов завой...А посещението на Пардю, и то през входа на студентския театър, да не го засекат толкова лесно, в ден на обявена ПЪЛНА окупация как да го интерпретираме? Дали само ги е потупал по рамото и им е казал:"Stay strong and may the Force be with You"? А дано, ама надали, както отново стана популярно да се казва напоследък.
  И за да е картинката пълна, на преподаватели това положение също им е доста изгодно, техните заплатки си вървят въпреки форсмажорните обстоятелства, въпреки обещанието да има часове из блоковете някои катедри "солидарно" са решили да не провеждат часове изобщо, така де, защо някои преподаватели да работят, като повече просто се занимават с"академизъм" през тази непланирана почивка. И както винаги, цялото ще гризне дръвцето, виновните са малко, но пострадали ще бъдат всички.

 92. 92 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  Сред политически правилно мислещите студенти е пълно с комунистически наследници полухора ,като този Боев,име на чекист от ДС ,герой на комунистическия пасквил от А.ГГуляшки.Преди да ги допуснете до вас задължително се интересувайте за техния род и произход.От такива провокатори комунисти и агенти на ДС всичко свясно ,което е започвало е завъшвало с крах.От 25 год.Аденауер говори че единствено и само Германския моделл за изграждане на ново общество е в състояние да разбие комунистическите и агентурни структури чрез:Всеобхватна декомунизация на обществото ,Лустрация на всички нива а управление за срок от 35 год.,Национализация богатствата на 500 хил.червени разбойника окрали без срам и свян държавата и народа и Народен съд над всички тях по Германски модел.Друг цивилизован път за справяне с комунистическата чума в България няма.На българското общество е наложително провеждане на радикална хирургическа операция ,а не хапчета за температура.,казва Националния Омбудсман.Тази операция е Германския модел за изкореняване на комунизма от страната.-България.Всичко друго ,което се говори и препоръчва обслужва само камунягите и е съвет от ЛУКАВИЯ.

 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  [quote#12:"issunbōshi"]Окупацията не изглежда като да има масов характер, и от тази гледна точка не представлява исканията на мнозинството. [/quote]Окупацията следва да бъде решена чрез гласуване на студентското и преподавателското тяло, а не, чрез диктат на една определена група - макар, че аз самия симпатизирам с исканията на тази група. Стачниците трябва да демонстрират привързаността си към демократичните принципи със своето собствено поведение, а не само да изискват това от другите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тоя Борис май е искал да се включи в окупацията,ама не се е разбрал с организаторите и останал вън от играта и затова сега излиза с такива призиви и декларации!

 95. 95 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Весело

  "Ние ги гледаме по това, което правят. Нямам проблем, че Калин Янакиев е от ДСБ, това не е някаква незаконна терористична организация. Всеки има право да членува, където иска. За мен проблемът с него е, че раздели народа на качество и количество"

  За това анти-болшевишко изказване - остракизъм за тоя!!!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 96. 96 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  "Ние не обвиняваме протестиращите, че зад тях стои ГЕРБ или РБ"

  Покорно благодарим. Ние пък сме сигурни, че зад вас не стои БСП

 97. 97 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От комунисти акъл не искам. Народа казава "боклуци"- "глас народен- глас Божи". Разбрали са хората кой е виновен за ситуацията, примирили са се донякъде, но явно само ДОНЯКЪДЕ. Иначе всеки има право на мнение. Прав е, че ситуацията е доведена до невъзможност- населението е разединено от едни искащи да жластват "боклуци". И така е- кой направи фалшификациите на изборите, и кой лъже, и манипулира всеки ден?

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 98. 98 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Достатъчно е да хвърли човек един поглед на жалкото сайтче на Борковата комуна - http://www.septemvri23.com и особено на бисери като "Какво видях в КНДР" - http://www.septemvri23.com/KNDR_Kakvo_vidiah.htm и става ситуацията става ясна.

  Както се спомена по-горе - млади червени чугунчета.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 99. 99 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 454 Весело

  Поздравявам "Дневник" за това представяне на алтернативна гледна точка по балансиран начин - както с репортерско търсене на информация, така и с цитиране на хората, за които се пише.
  Ужасен съм от реакциите във форума. Явно поляризацията вече напълно заслепява. Но пък като си спомня как беше оплют Деян Кюранов лятото заради проучването си на протестиращите... Не е за чудене.
  Не всеки, който не е с вас, е против вас!

 100. 100 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гледаме много внимателно и с интерес, защото тези млади хора рисуват образа на бъдещите политици, които ще ръководят страната. Нека не се отказват от започнатото, нека представят най-доброто от себе си, и най-вече да покажат морал и уважение както към колегите си, така и към всички, които ги гледат. Момчета, от днес вече сте отговорни.

  Който първи прекрачи границата, губи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK