Участвам в окупацията, защото...

Студенти от Софийския университет и преподаватели, които подкрепят студентската окупация, на протестно шествие в Деня на народните будители.

© Юлия Лазарова

Студенти от Софийския университет и преподаватели, които подкрепят студентската окупация, на протестно шествие в Деня на народните будители.Готова съм на гладна стачка, да си отрежа косата, да спя пред парламента, да кажа цялата истина в очите, да се откажа от личното си благополучие в момента в името на кауза, свързана с бъдещето на всички", казва Лили, на 21 години, студентка в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Лили е от студентите, които окупират Ректората. Четвърта седмица сградата е начална точка на протестни шествия, място за дискусии и изготвяне на декларации с конкретни искания и предложения към следващото правителство. Студентите, завзели сградата в центъра на София, са готови да останат в нея до оставката на кабинета.


За Сава, който следва философия, свалянето на управляващите само по себе си не означава нищо, въпреки това обаче той подкрепя окупацията. "Подкрепям окупацията, защото смятам, че е важно да се утвърди студентският глас като силен политически инструмент и защото окупацията развива закърнелия мускул на гражданското общество в България, а не защото искам кабинетът "Орешарски" да падне", казва той.
Как ще продължи университетският протест в следващите дни


Някои от студентите в Ректората са на мнение, че ще има общонародна стачка, която ще свали правителството, но след известно време. Други – че окупацията ще пропадне, тъй като е пасивна форма на протест. За едни проблем е, че много университети публично заявяват готовността си за подкрепа на студентската окупация, но при нужда излъчват не повече от 20 човека. Има и мнение, че окупацията вече е постигнала целта си в рамките на университета. Тя е успяла да насочи вниманието на обществото към проблемите му и е време да излезе извън стените му, на улицата, пред парламента, както вече стана.


Истинската опасност за акцията


Единственото нещо, което би прекратило студентската окупация, е невъзможността за достигане до консенсус между участниците за действията им. "Най-сериозната заплаха за самите окупатори са самите окупатори. Отклоняването от първоначалната чистота на идеята и появата на авторитети и лидери в протестното движение може да разпука ядрото отвътре. Отвън атаката никога не е толкова страшна", казва 21-годишната Наталия,  трети курс журналистика.


Липсата на достатъчно сън, попадането в медийния фокус, психическият натиск си казват думата, но за повечето студенти, с които "Дневник" разговаря, самата окупация не е заплаха за самите окупатори, дори напротив. Според Петя, която учи връзки с обществеността, "окупацията учи на страшно много - доверие, съпричастност, подкрепа, сплотеност, вяра, неща, които човек не може да научи никъде другаде".


Мненията в окупирания Ректорат за подкрепата на обществото се колебаят между "апатията преобладава" и "подкрепящите окупацията са много повече от тези, които са против нея, а това гарантира сигурна подкрепа от значителна част от обществото при нужда".


Надежда и скептицизъм


Спас от първи курс мисли, че "червените умеят да преценяват ситуацията, в която са попаднали, и  хитростта при тях е на много високо ниво". И продължава: "Ама хората по площадите никога не са знаели цялата истина и няма как да я знаят, а червените усещат това и много добре го използват. На тези от БСП не им пука, защото знаят, че и утре ще са на власт, защото могат и законът им позволява. "Червени боклуци" е ехо по паветата, което не чуват... Парламентът е обграден с бариери, а хората са далече от тези вътре."


Други за разлика от него са оптимисти, че нещата ще се подобрят. За някои евентуален провал на протеста би означавал преосмисляне на възможността да напуснат България и да заживеят в някоя от страните от Европейския съюз. А 21-годишният Сава си представя края на протестите така - "Представям си го като човек, който дълго е чакал автобусът да дойде, но си е тръгнал разочарован от спирката поради отсъствието, дори отказа на превозното средство да дойде".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK