Британският посланик: Полицията да не пречи на протестите, а политиците да ги чуят

Джонатан Алън

© Надежда Чипева, Капитал

Джонатан АлънХората имат право да протестират мирно, а полицията не трябва да им пречи. Това каза пред журналисти в Пловдив посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън по повод антиправителствените протести, предаде "Фокус".


Според дипломата по-важното е, че има по-силно гражданско общество в България. По думите му в тези протести и контрапротести има послание за политиците и те трябва да го чуят.


"Отправям въпроса към тях - ако толкова много българи вярват, че има нужда от политическа и икономическа реформа, коя е партията, която ще предложи такива", каза британският посланик.
"Сигурно е, че всичките искат едно по-добро бъдеще за страната", добави той. "И щом като е толкова силен гласът на гражданското общество, той трябва да се чуе", допълни той.


Джонатан Алън не за пръв път отправя призив към българските политици да се вслушат в българските граждани и да се погрижат за адекватни реформи, които да са в полза на България. През септември той заяви, че хората на улицата имат послание за обновление и реформа и протестират срещу всички партии. Никоя от тях обаче не показва никакви признаци, че се вслушва в това послание.


В послание за новия политически сезон в България той отбеляза водещото значение на това да се въведе истинска прозрачност, да се търси отговорност от политиците и да се прилагат вече съществуващите правила. По думите му, ако партиите не се вслушат в исканията за промяна, те рискуват да изглеждат неадекватни в очите на "един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото".


Тогава Алън уточни, че  се е срещнал с повечето лидери на политически партии, както и с представители на правителството, като от никого от тях не е чул ангажимент за възвръщане на доверието на хората и за провеждането на пакет от реформи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK