Студентите: Управляващите са в паника. Елате в петък с нас пред парламента

В пресконференцията участваха (от ляво на дясно) Цвета Дойчева от НАТФИЗ, Андреа Попова от НХА, Кирил Чуканов от СУ, Ивайло Динев, Йордан Цалов, Александър Попов и Румен Стоев - също от СУ

© Велислава Попова

В пресконференцията участваха (от ляво на дясно) Цвета Дойчева от НАТФИЗ, Андреа Попова от НХА, Кирил Чуканов от СУ, Ивайло Динев, Йордан Цалов, Александър Попов и Румен Стоев - също от СУРанобудните студенти поканиха тази вечер медии в зала 272 (откъдето започна окупацията) на Софийския университет, за да разкажат за събитията на 12 ноември от тяхна гледна точка и да дадат лично повече информация за някои от случаите на полицейско насилие и превишаване на правомощията. В края й те обявиха, че утре 15 ноември канят всички граждани, заедно с тях около парламента. Казаха че в 11 часа ще бъдат пред и зад сградата на Народното събрание и се надяват всички, които споделят исканията им да си вземат отпуска или болничен и да се присъединят, защото само с подкрепа на думи и поздрави от клаксоните не става.


Сред студентите, които говориха, имаше представители освен на Софийския университет и на Националната художестевана академия и НАТФИЗ.


"Дневник" проследи на живо пресконференцията. Вижте хронология, която е допълнена (четете отдолу нагоре). Какво се случи в 154-ата вечер на протеста и точно 5 месеца след началото му (на 14 юни) - тук.
Малко след 19 часа пресконференцията приключва. Няколко телевизионни екипа и други журналисти правят интервюта и задават допълнителни въпроси. От време на време студентът, който отговаря за охраната напомня на медиите след колко минути е добре да приключат работа и да напуснат сградата. След като екипа на "Дневник" завършва разговор с Ивайло Динев (четете в петък сутрин), към нас се обръща друг студент. Отказва по всякакъв начин да бъде публичен, но споделя, че на 12 ноември според него е било страшно. "Мислех си, че ще започне гражданска война", добавя той. Говори бавно, сякаш притегля всяка дума, но по-скоро се опитва да притъпи вълнението си. Не разбира защо толкова много полиция е пазила тези хора. Аз през живота си една ябълка не съм откраднал, а те вървяха срещу нас, за да защитават хора, които знаем, че се напиват и не искат да си плащат сметките в Брюксел, че председателят на парламента признава, че има кръгове, които управляват правителството и какво...пращат толкова полиция срещу мирни студенти...Като гледам депутатите си мисля, че народно ги "избират" такива, за да могат да бъдат контролирани.


18:59 ч.: Ние не проявяваме агресия по никакъв начин. Агресията идва от тяхна страна и от неадекватните действия, за които получават заповед. Така отговори на въпрос дали утре може да се стигне отново до сблъсъци Румен Стоев. Категоричен е, че продължават да пазят протеста мирен.


18:52 ч.: Утре, 15 ноември, правим протест и приканваме да дойдат всички. Да си вземат болничен или отпуск. Има парламентарен контрол и имаме намерение да сме около Народното събрание около 11 часа - ще бъдем и отпред, и отзад, обяви Румен Стоев. Той уточни, че охраняваният перимерът вече е "малко леко е поразширен", че задният вход на парламента почти съвпада с този на храма, което предизвика смеха на колегите му. Само с подкрепа на думи и с клаксоните няма да стане. Затова каним всички да дойдат, допълни Стоев. "Всички са заети и ние сме заети, но нека всеки да отдели един ден от времето си и да дойде."
Той призова контрапротестиращите да преместят действията си напр. към МС.

Студентите, които подкрепяха колегите си от залата

© Красимир Юскеселиев

Студентите, които подкрепяха колегите си от залата


"За нас това правителство наистина трябва да си ходи. Да излезеш от Народното събрание с т.нар. мръсна газ пред очите на 1000-2000 души и 8000-9000 полицаи (дълги аплодисменти) за нас е напълно неадекватно, те просто забравят защо са там, коментира той на финала и продължава - Ние се опитваме да изпълним протеста по мирен начин. Ако ще е със сила, нека декларилат, че трябва да е със сила и тогава да струпват хиляди полицейски части, с което ще отхвърлят мирната форма на протест като възможност и право на гражданите и ако искат могат направо да я изтрият от Конституцията, защото тя ни е предоставена, ние я изпълняваме, само че те не я зачитат.


18:50 ч.: Александър Попов припомни, че има снимков материал, който показва, че не е агресивен при нападението на полицията над него. "Ще помоля хората в правителството да не си измислят и да не публикуват първото, което им хрумне, за да могат да дискредитират това, което правим тук", казва той. Показва и студентската си книжка, която е заверена и добави, че има медицинско за раните от 12 ноември.


"Самият факт, че депутатите не могат да формулират тези и аргументи, а има някакъв център, който им спуска какво да мислят, е жалък…Те никога няма да отговорят на нашите ценности и на нашите аргументи и това ги прави още по-жалки", каза Йордан Цалов, който взе отново думата след Попов.

Студентите: Управляващите са в паника. Елате в петък с нас пред парламента

© Красимир Юскеселиев


Ивайло Динев отрече появили се спекулации, че ще регистрират партия или че ще има някакво ново формирование, в което влизат те и каза, че това категорично не е вярно и че са от страната на хората, а не на партиите. Припомня декларацията им повод ГЕРБ и обвиненията, че яхват протеста им.  Той обясни още, че случилото се на 12 ноември ги е амбицирало още повече да продължат и да не свалят окупацията. Преди това са искали да пренесат окупацията от СУ към НС и други сгради.


18:48 ч.: Александър Попов продължава да коментира твърденията в опорните точки за него и се шегува, че сигурно вече всички го познават като "момчето, което май не е много добре с главата". Казва, че няма намерение да се занимава да опровергава, защото това не е най-важното. Казва, че не знае дали някои се е допитал до съседите му или някой просто е формулирал такова неясно твърдение.


Той припомни Ботев и стиха му "Свестните у нас считат за луди" от "Борба". "Как след толкова време преход, тези думи са толкова релевантни", реторичен е студентът. Говори малко забързано, но много по-уверено от първото включване.

Александър Попов (на преден план)

© Красимир Юскеселиев

Александър Попов (на преден план)


Това, някой да не е добре с главата, не е причина полицията да се справя с него по някакъв такъв начин...от публиката някой довършва думите му с "да му чупи главата".


Споделя още, че е смешно да излязат с такова твърдение без данни, това е очевидна манипулация и говори за отчаяния им опит да запазят илюзията, че хората не знаят защо са тук, че нямаме ясни цели и че просто се съпротивляваме напук на нещо, казва Александър Попов.


18:47 ч.: Май всички не сме добре с главите си, щом правим тези неща. Явно не можем да бъдем разбрани от управляващите и започват да говорят за нас, че сме лудите, каза Ивайло Динев и отново даде думата на Александър Попов.


18:45 ч.: Цвета Дойчева от НАТФИЗ коментира твърденията в опорните точки на БСП, че на студентите от академията са предлагани по 700 лв. за снимки с кръв.


"На нас не ни плащат, за да протестираме, в ние момента плащаме с лицата си, със свободното си време, със заетото си време, с младостта си, за да имаме някакво бъдеще евентуално тук...Не мога вече да намеря дума, която да определи този разрив, между това, което се случва вътре в парламента и това, което се случва отвън…"

Ранобудните студенти поканиха в петък, 15 ноември всички, които подкрепят исканията им да излезнат с тях около парламента още в 11 часа

© Красимир Юскеселиев

Ранобудните студенти поканиха в петък, 15 ноември всички, които подкрепят исканията им да излезнат с тях около парламента още в 11 часа


За контрапротеста тя казва, че ще цитира нейн приятел ,че "моментът, в който се опиташ да се присъединиш към контрапротеста и ти кажат, че не си в списъка е безценен". Студентите посрещат със смях и аплаузи тези думи.


"Ние си нямаме списъци, една бройка сме, която се опитваме да привлечем максимално съмишленици и просто се опитваме да променим съдбата си, тук в България и на нас за това не ни се плаща, развълнувано говори Цвета. Слеват още аплодисменти от залата.


18:40 ч.: Прякото физическо насилие върви ръка за ръка с психологически натиск, който смятаме за абсолютно неправомерен, взема думата Кирил Чуканов и казва, че приятели и колеги съратници са били проверявани по домовете. 


Разказва първо за своя случай - майка му се е обадила и казала, че са го търсили две униформени лица и не са се легитимирали адекватно, не са обяснили за каква заповед става дума, кои са. Споменава и за Манол Глишев, чието семейство също е било посетено и са казали, че са капитаните Иванов и Петров. "На нас това ни звучи като от едно друго време". Има и по-неадекватни и куриозни случаи, на едно място е била оставена не призовка, а информационна брошура за кварталния полицейски инсектор и на нея с химикал - "Моля явете се..."


"Възприемаме това като психологическа война, която няма място в началото на 21 век в страна член на ЕС. Това са методи, типични за други държавни уредби", продължи Чуканов и казва, че Законът за МВР се нарушава непрекъснато от служителите на МВР, "явно защото такива заповеди им се спускат".  
"Ръководството на МВР за каква институция смята вътрешното министерство. Вчера някои отидоха да подадат жалби за нарушения, а сградата беше оградена с кордон и ленти, все едно очакват терористична заплаха. Това държавна институция ли е, институция, призвана да служи на гражданите ли е или е инструмент, който обслужва нечии други интереси - задкулисни, олигархични, както искате ги наречете..."


Виждаме, че ръководството на МВР и прокуратурата не могат да дадат адекватен отговор на нашите въпроси. Има пълен колапс на институциите, действията им са несъвместими с демократична правова държава, член на ЕС, завърши Кирил Чуканов.


18:35 ч.: Друг студент Румен Стоев, който говори за легитимацията на полицаите. 


Той каза, че още в началото когато са отишли е станало ясно, че продължава "порочната практика" да липсва как се казва полицая или поне служебния му номер. "Нямат значка, нямат име, не можеш да ги идентифицираш. В момента, в който ги попиташ, те ти отговарят, че няма и че си чул грешно по телевизията, че имаш право да изискваш."


Обяснението, което получихме от един по-горестоящ полицай, който ни показа с усмивка празното място на яката си е, че понеже нашият протест бил незаконен - това е причината, поради която не носят отличителни знаци.


Ние искаме да припомним на органите на реда: "Независимо какво ние правим, техните задължения си остават и трябва да си носят отличителните знаци навсякъде и да се легитимират".

Студентите: Управляващите са в паника. Елате в петък с нас пред парламента

© Красимир Юскеселиев


Той обърна специално внимание и на случая с ФЖМК (за случилото се там събрали информация от повече хора) и полицейския пост за проверка, както и влизането на полицаи в сградата. Според информацията им под предлог, че отиват до тоалетна са влизали вътре. "Не трябва да злоупотребяват с това, за да влизат на огледи".


Стоев обясни, че са проверявали документите на студенти и дори на декана като са били на границата на територията с факултета. Каза също, че някои от студентите, носещи значката със знака на Ранобудните (ръката на жълт фон, показва я на качулката на блузата си - бел. ред.), не са били допускани да влязат, защото са протестиращи.


"Това е дискриминация и нарушаване на правото да влезе там, където учи. Тази злоупотреба с власт трябва да бъде прекратена по накакъв начин", каза Стоев. Напомни, че същата вечер полицията си е позволила да разположи части на стълбите на Ректората, а те са част от територията на СУ, което е също нарушение на академичната автономия: "Колкото и да изглежда дребнаво, трябва да напомним, че полицията няма право да влиза на територията на университетите", завърши студентът.


18:23 ч.: След като сутринта студентите протестираха мирно, а от другата страна имаше агресия, поради нарежданията, които са получили полицаите, след работно време - хиляди граждани излезнаха пред парламента да протестират. Още същата вечер се стигна до арести, а на другия ден имаше и психологически натиск и най-различни опити за сплашване. С това въведение Динев дава думата на Йордан Цалов.


Той разказва: "Вечерта бях на първа линия и съобразно радикалната ескалация извършвах действия, да изтръгна решетката, която блокира пътя към НС. Затова бях задържан. Абсолютно резонно бях хванат в захват "заключ" и изведен от протестиращите в центъра пред Народното събрание, където ме арестуваха. Полицаите се държаха абсолютно добре с мен, дори проведохме разговор защо го правим. Аз им обяснявах, че това е 150 ден, че нямаме чуваемост, че корупцията е още по-очевидна, че зам.-председател на парламента е изчезнал от страната и е разследван за пране на пари и стана диалог, който не е бил агресивен. После началникът им каза, но ние трябва да те отведем в Първо Районно. Казах "Добре". Четирима маскирани ме сграбчиха, набутаха ме в един камион и там започнаха да ме бият. Ядосаха се, че имам телефон и ми направиха този бушон. След това взеха всички мои предмети и ме удряха още. После дойдоха от охранителна полиция - аз питах Защо съм задържан, искам адвокат. Те не ми отговаряха."


Цалов заяви, че е държан часа сам в камионетката, където полицията му е казвала, че чакат да съберат още хора и тогава ще го закарат в Първо РПУ, там ще му обяснят правата и ще му доведат адвокат, за какъвто той е настоявал. Той каза, че едва след като е свършил протеста са тръгнали да събират други хора.

Йордан Цалов разказа, че е бил държан около три часа в полицейска камионетка по време на протеста

© Красимир Юскеселиев

Йордан Цалов разказа, че е бил държан около три часа в полицейска камионетка по време на протеста


И продължава, че докато е бил в полицейската кола, в един момент от радиостанцията на полицаите се чу "Хванахме "Тати" Елате". Колата спря около БАН и в следващия миг в прозореца й беше забита главата на човек, ударена няколко пъти, след това той беше удрян по корема и бит с шамари по лицето.
На въпросите ни да спрат и защо го правят, казваха - това е "Тати". След това го качиха при нас. Събираха още хора. Малко след това като тръгнахме на въпроса ни отговориха, че "Тати" наричат, човек, който е напсувал полицай на майка.


Цалов разказа още, че адвокатът му е чакал около 1 час и половина пред РПУ-то, докато им разрешат среща, тя е станала в присъствието на полицаи, защото е нямало свободни стаи. "Адвокатът ми направи скандал за това, но проведохме разговора до вратата и си шепнехме. Бях задържан още, не ми беше повдигнато обвинение и бях пуснат", завърши историята си той.


18:20 часа Александър Попов, чиято рана още си личи над лявата вежда говори по-тихо. В началото се усеща, че се притеснява, след това става по-уверен: 


"Това, което ми се случи, не е единственият случай и със сигурност не съм най-пострадалия човек. Нещата се развиха по следния начин - още в началото на нашия мирен протест, бях нареден с граждани и студенти, включително възрастни хора, които се бяха включили да ни помагат и полицията грубо се справяше и с тях. Това беше още много преди да пречим на депутатите да си тръгнат и не ми беше ясно, защо трябваше да се случи.


Аз бях на първа линия на живата верига, когато видях, че един от служителите на реда, който беше зад другите държи ключ за врата в юмрука си, което сметнах за нещо изключително нередно и реших да го питам. Най-нормално питах дали възнамерява да го използва, за да ни нарани. Каза "Да", повтори няколко пъти. Последваха още заплаха и с няколко колеги ме събориха и ритнаха няколко пъти и удариха с юмруци. Успях да се отскубна. След това бях откаран с линейка във ВМА, за да бъда залепен и после си извадих медицинско, което отне време. Едва вечерта като се върнах видях кадри от площада и бях изумен от начина, по който се справяше полицията с протестиращите."


Тук журналист прекъсва историята и иска студентите да кажат за следващите си действия. Ивайло Динев казва, че първо ще разкажат какво им се е случило и след това. Дава думата на Андреа Попова, която да сподели как полицията е влезнала на територията на Националната художествена академия, за да направят кордон за излизане на депутатите. 


Динев напомня, че полицията няма право да влиза освен след заповед за разрешение от ректора, но такава е нямало.


Андреа разказва, че влизат без предупреждение или искане до ректора, а ръководството на академията не е подавало сигнал, че имат нужда от полиция. Според нея те са стояли около час в двора на НХА.


"Полицаите изпълняват незаконните заповеди на своите началници. Лично аз като влязох в двора чух следния разговор между двама от тях - единият каза на другия "Неудобно ми е, че съм тук", завършва момичето.


Андреа Попова от НХА разказва за полицията в двора на НХА

© Красимир Юскеселиев

Андреа Попова от НХА разказва за полицията в двора на НХА


Около 18:15 ч. пресконференцията започва. На катедрата отпред са Цвета Дойчева от НАТФИЗ, Андреа Попова от НХА и по-познаните Кирил Чуканов, Ивайло Динев  Румен Стоев от СУ, както и двама студенти, пострадали при сблъсъците във вторник - Йордан Цалов и Александър Попов.


Зад гърба им има два портрета на Васил Левски, като единият е познатия плакат от протестите с въпросителното "Народе?", а най-отгоре има ръчно написан плакат с "Променяме се всеки ден, учим се цял живот, живее веднъж. А междувременно пишем история".


Първи започна да говори Ивайбо Динев, който е един от организаторите на "Ранобудните студенти".


Той разказва: На 12 ноември около 300 студенти решиха да излезнат навън и да протестират мирно, като блокират всички входове към парламента. Целта ни беше да покажем на нашите народни представители, че ако решим, можем да ги спрем да излезнат от НС, защото това, което чакаме от тях в момента е оставка.


"Това, което се случи показа всъщност, че у управляващите има параноя и страх. Срещу 300 студенти бяха изпратени хиляди полицаи и жандармерия, сигурно бяха повече от протестиращите. Това е показателен акт на безизходица и нещо повече на действия на една власт, която е загубила своята легитимност и се превръща в безвластие", продължава Динев.


"Когато тръгнахме да протестираме се хванахме за ръце и направихме жива верига пред храм-паметника "Александър Невски" на 100 метра от загражденията ние бяхме спрени. Още през първите минути се случи един акт на насилие", завършва той и кани Алексансър Попов да разкаже своята история (Това е момчето с кръв по лицето, което беше удряно от полицаи, а след това в "опорните точки на БСП, описано като "съседи с изненада разпознали и "студента" с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият май не бил много добре с главата." - бел.ред.)


18 часа- началния час на обявената среща с медиите. Журналистите, които са дошли за пресконференцията са пред входа в двора на Ректората. Студентите изчакват да се съберат всички, канят ги в сградата и следят групата да се движи заедно към зала 272.


Студентите казаха, че Законът за МВР често се нарушава

© Красимир Юскеселиев

Студентите казаха, че Законът за МВР често се нарушава


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (270)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  С извинение за "рекламата" на друга медиа - излъчват го директно по "Канал3".

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Самото име "Ранобудните студенти", навява на мисълта че всичко е организирано от някое НПО ... А държавата, ако беше в паника щеше да арестува всичките 40 ранобудни студента!

 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  А, държавата...комунетата са в паника...

 5. 5 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Точно така е! Полицията е последната им надежда с ботуши да се стъпче искането за морал.

 6. 6 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Наистина са в паника! Скоро ще хвърлят бялата кърпа. Натискът трябва да се засили.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#3] от "_dan_":

  Даньо,
  а държавата какво направи? преби който можа на улицата, притисна го за паважите с коляно в гръкляна, след това задържа 25 човека, на следващия ден още 25 човека, пусна задържаните от първия ден, посети в 7:15 сутринта родителите или самите студенти, след това пусна и задържаните от втория ден, вечерта провери всички лични карти на приходящите към протеста след около 19:00. за да провери дали са извършители на престъпления, или случайно "да не носят бомби". проверка разбира се не направи, но запази на листчетата хартия имената на вливащите се в протеста.

  я кажи сега, в тези хаотични и панически действия намираш ли нещо друго освен паника, некадърност, опити за сплашване и отново паника и вопиюща некадърност?

  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на karina_krumova
  karina_krumova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В паника е, защото честно казано толкова продължителни протести не помня да е имало някога. И това насилие, лично мен ми е много неприятно да виждам окървавени лижа на хора и полицай, тъжно е, че не сме единни...

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  [quote#11:"karina_krumova"]В паника е, защото честно казано толкова продължителни протести не помня да е имало някога.[/quote]

  Протести, които се подкрепят от западните ни съюзници и са причина правителството на сламения Орешарски да се намира в международна изолация (ако не броим топлата газова дружба с Алексей Милер).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Един съвет от мен: оглеждайте се за провокатори. Преди години ходеха с кубинки и найлонови якета, а днес са с анцузи, бели кецове и качулки на главите.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 409 Неутрално


  Уважаеми колеги, от ДСБ има молба адвокатите, специалисти по наказателно право, които имат желание да помагат за справедливото разрешаване на случаи с полицейски произвол или насилие срещу протестиращи граждани, да се свържат на тел. 02/ 400 99 32.

  Право и Икономика
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Действията на полицията на 12 ноември показаха, че държавата е в паника, каза в началото Ивайло Динев, който е един от организаторите на "Ранобудните студенти".[/quote]
  Бе каква паника та "гони" и тебе? Ми полицаите бяха няколко пъти повече на брой от демонстрантите? Съберете се повече, убедете другите покрай вас, че трябва да идват пред парламента и тогава ще имате успех. А сега..направо му става жал на човек, като гледа рехавите ви напъни да сваляте власт с хора колкото за една чирпанска сватба.

 19. 19 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 606 Любопитно

  До коментар [#10] от "Rage Against":

  Това са частни случаи, винаги, когато опре до това полицията да действа, тя почва да бие - друго не знае! И чудното е, че до момента няма сериозно пострадали!

  А относно протеста - и аз съм за промяна на системата, но не и за връщане на Б.Б. на власт. Студентите (онези, които искрено протестират) явно не разбират, че докато има Валутен Борд мизерията ще се увеличава, който и да управлява!

 20. 20 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 556 Весело

  Гордея се, че тези хора са ми съграждани

  и с тях страната има своето прекрасно утре...

  http://www.youtube.com/watch?v=IcrbM1l_BoI

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Комунистите са се на-рали от страх! На 50 души -200 полицаи!

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Грешите, момчета и момичета, държавата не е в паника. Държавата се връща към комунизма. А полицаите - към милиционерските си навици. Не си правете илюзии и не разчитайте на нищо, освен на собствените сили.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ами нека адвокатите да обяснят правния смисъл на цитата от статията "Независимо какво ние правим, техните задължения си остават". Това е доста компрометиращо изказване от хора, които протестираха срещу Токушев.

 26. 26 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#22:"hodounski"]Комунистите са се на-рали от страх! На 50 души -200 полицаи![/quote]
  ееее един път кажете 5000 после ги намалите на 50... объркан съм

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 409 Неутрално


  Протестиращите блокираха района около Народното събрание

  Право и Икономика
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Прави са. Вчерашните опорни точки бяха връх на дебилността. И това е една от мерките на управляващите. Позор!

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#26] от "Нощен злодей":

  Сутринта пред Шератон на концерта „Пацо в Дупница“ са били 50,а полицаите 200,Сигурно за да не влезе отзад.

 32. 32 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#25:"Васик"]Ами нека адвокатите да обяснят правния смисъл на цитата от статията "Независимо какво ние правим, техните задължения си остават". [/quote]
  ... па що само адвокатин трЕбе да обясня'а... тоА си мисли, че мо'е да си пра'и що сака... На дербито в събота, пред стадиона, 'сичко полицаи шА сА представят на 'сички дет' са тръгналЕ на мача...Спира ги кордона и 'секи един от джандарЕте сА предсавя на 'секи един от феновете...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 33. 33 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Весело

  Голяма паника ша знайте ги тресе държавата от вас. Ужассссс.
  Вие гледайте да съберете още десетина студенти че да изглеждате още по внушително. Тогава Орешарски така ще се разтрепери че няма начин да не подаде оставка...

 34. 34 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Продължавайте с натиска, момичета и момчета. Червените са оцапали гащите, паниката им е явна!

  Няма шики-мики.
 35. 35 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Врачка към Орешарски:
  - Ще подадеш оставка на голям български празник!
  - Добре де, ама на кой? - пита той.
  - Ами на който и ден да я подадеш, ще е голям празник за България.

 36. 36 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БТВ гепиха Бисеров...той мълчи

  Право и Икономика
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#31] от "hodounski":

  Аааа съгласен съм

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Любопитно

  ... Утре, 15 ноември, правим протест и каним всички. Да си вземат болничен или отпуск ...

  Това е цитат.

  Биха ли били така добри борците за морал да ми обяснят - как "се взема болничен", за да отидеш на протест?

 40. 40 Профил на ivko
  ivko
  Рейтинг: 409 Неутрално

  18:52 ч.: Утре, 15 ноември, правим протест и каним всички. Да си вземат болничен или отпуск.


  болничен ??????

  Ех, и тези са като онези

 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  [quote#37:"dzwer"]язе, жената и племенника отидохме при Царя за по дваЕсетачка[/quote]

  неа са косиш... в събота ша имало и по кебаче бонус... дръште са... кльопачката наближава

 42. 42 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 409 Неутрално
  [quote#39:"xm..."] Биха ли били така добри борците за морал да ми обяснят - как "се взема болничен", за да отидеш на протест? [/quote]
  С молба са Служба става ли!

  Право и Икономика
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#39:"xm..."]Биха ли били така добри борците за морал да ми обяснят - как "се взема болничен", за да отидеш на протест?[/quote]
  ... па те така... Т'ва е новиА морал- да сА лАже. Кат' че сЯ сА истини бъбрят. ПромЕна сакат, ама с лАжа... да "метнем" НОИ, щото едни пари шА 'земем и нЕма да работим, а шА сме "по телевизиАта".

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#3] от "_dan_":
  " А държавата, ако беше в паника щеше да арестува всичките 40 ранобудни студента"

  Мокри, кокри сънища. Де оная сила, когато обирахте хората нощем с камионетки в СССР.

  подпис
 47. 47 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#41:"extraCACA"]неа са косиш... в събота ша имало и по кебаче бонус... дръште са... кльопачката наближава[/quote]
  ... излАгал е нЕкой тиА млади, че революциА сА пра'и от ситите, а нЯ от гладните... На пълен тумбак му сА доспива... не му сА 'дига бунт.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "....Утре, 15 ноември, правим протест и каним всички. Да си вземат болничен или отпуск......"

  Неам думи, техния висок морал е недостижим за мен.
  Никога не съм си взимал фалшив болничен.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 51. 51 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#39] от "xm...":
  Това да работиш беше комунистическа репресия За това ги призовават да протестират като си вземат болнични

 52. 52 Профил на muntchodemokrata
  muntchodemokrata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  08:23 ч.:Ранобудните все още спят. До късно са играли танца на пингвините; 08:24 ч.:Пристигат първите пици, идват и пенсионери със скромни дарения - кой 500 лв, кой 1000 лв.;08:25: Пристигат и вчерашните дарители, за да получат обратно даренията си - настава суматоха;08:26ч.:Шумът разбужда раноблудните. Зазвучават креативни скандирания -"Червени боклуци", "Кой не скача е червен", "София не е Москва" и пр.

 53. 53 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Протестиращите са свободни хора, които осъзнават, че мафията ги прави бедни и застават зад каузата да изрежат този тумор от държавата!

  Право и Икономика
 54. 54 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Полицейско насилие в София, България
  Червените милиционери бият децата на България !
  http://www.youtube.com/watch?v=P-o2ikD9OTM#t=105

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Колкото и да изглежда дребнаво, трябва да напомним, че полицията няма право да влиза на територията на университетите
  абе ц.ц ли им тълкува законите на тези . окупацията е законна ??

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Весело

  и един бърз виц по темата с Олигарски.

  в една далечна държава, в едни далечни времена, в една пещера се настанила една зла ламя... и започнала да тормози местните хорица. те събрали 1 милиард лева от облигационен заем и събрали група от 3-ма храбри мъже, или поне експерти, за да изгонят ламята - Брус Лий, Чък Норис и Пацо Олигарски.

  Брус Лий влязъл в пещерата на ламята, след около 10-на минути излязъл от пещерата и дясната му ръка била отхапана:
  "ебаси и ламята!"

  Чък Норис веднага се втурнал в тъмната паст на пещерата, след около 20 минути изпълзял с отпана десен крак:
  "ебаси и ламята!"

  след него Пацо Олигарски спокойно влязъл в пещерата на ламята. след около 5 минути ламята панически изхвърчала от пещерата с думите:
  "ебаси и селяндура!"

  п.п. оригиналът на вица е с Милко Калайджиев...

  РЕФОРМИ !
 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Разстроено

  До коментар [#47] от "dzwer":

  недей тъй, излъгале... сичко е чесно ве... хорта отся си казаа че на връщане ша ги раздават

 61. 61 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  О, държавата е в такава паника, че Пирин е хукнал към Халкидики, а Марица си пробива път през Балкана към Дунав!
  Ало, интелигентните, държавата е административно-териториална единица и като невъодушен предмет няма емоции.
  Иначе в паника е единствено ГЕРБ, защото се издънихте заедно е пишман еничарите им с които тръгнахте да окупирате парламента.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 62. 62 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#61] от "др. Иванов":

  комунист, забрави да добавиш дежурното:
  ПРЕЧИТИ! ПРЕЧИТИ! ПРЕЧИТИ!

  РЕФОРМИ !
 63. 63 Профил на Elena_Trajanova
  Elena_Trajanova
  Рейтинг: 696 Весело

  Днес всички сме "Тати" на това управление!

  Елена Траянова; Бясна съм и си искам парите!
 64. 64 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Пази ни Боже!

  Паника е мека дума.
  Щом комунистите фабрикуват "опорни точки", нещата са повече от панически.

  Жалко за децата ни!

 65. 65 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1506 Любопитно

  Ако при Борисов беше диктатура и поличейщина, сегашното положение какво е? Другаря Иванов може да не ми отговаря, него чугунената глава не го слуша.

 66. 66 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 466 Неутрално

  То изобщо Държава има ли ???!!!
  За мен има частна фирма България с управител ДПС и заместник управител БСП !!!

 67. 67 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#4:"BGman1"]А, държавата...комунетата са в паника... [/quote]
  Те винаги са в паника, когато видят и чуят накой малко по-умен и кадърен от тях да си иска правáта... А сега направо пощуряват, че тези дето "не слушат" стават все повече и по-уверени.
  Аз от десетилетия си знам: колкото по-намръщена и озъбена е болшевишката сган наоколо, толкова по- на прав път съм! От нас зависи, защото всички бивши соц. страни в Европа вече ни гледат с насмешка и съжаление, изглежда си го заслужаваме ...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на stealthmode
  stealthmode
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Понеже спряхте да обновявате, кажете какво става с манифестацията на "Реформаторите", блокиран ли е центъра на столицата?

 70. 70 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  "....Ранобудните студенти: Действията на полицията на 12 ноември показаха, че държавата е в паника...."

  Някой се беше заканил да ОКУПИРА НС. Не е ли вярно?
  Някой беше поръчал кръв НА ВСЯКА ЦЕНА.
  Някой не иска да ходи в затвора, въпреки че е изпълнил норматива за това.
  Кой ли е този НЯКОЙ? Много труден въпрос.

  http://lubamanolova.info/analizi/2013/2823-nyakoy-poracha-nasilie-okolo-parlamenta

 71. 71 Профил на muntchodemokrata
  muntchodemokrata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Протестите имат една положителна страна. Много ясно показаха умствения декаданс на студентите от СУ...Преди време УНСС отбеляза своя 90-ти юбилей - грандиозно с концерт на „мега-турбо-поп-фолк идоли”, като Крум, „който „разчупи" замръзналата публика с кръшни танци под звуците на едни от най-култовите си парчета - „С близалка в ръка", „Буба лази" и „Майната ти", Емануела - „жената, която първа се осмели да въведе данък „Любов",
  Борис Дали с „Палатка" и „Пиян"… Хиляди студенти, под дъжда, ги подкрепяха с широко отворени гърла. Майната му на студа, майната му на дъжда. Един път УНСС става на 90 години…” Боже, помогни…
  На прости управници интелигентни студенти не им трябват!

 72. 72 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 531 Любопитно

  "държавата е в паника "

  Паника ли? Точно обратното, протестите отдавна се превърнаха в рутина.

 73. 73 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#62] от "Rage Against":

  "Пречите" се пише с Е накрая. Ранобудните не пречат, те поддържат един обречен опит на метеж на ГЕРБ и на практика изтошават допълнително разбитата орда на Бойко. След студентите ще има още поне 2-3 опита да се поддържа "пожарът на бунта" и това е. В този смисъл отвяването на протеста на ранобудните е етап от налагането на демократичните ценности в държавата и елиминацията на ГЕРБ от политическия живот.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#39:"xm..."]... Утре, 15 ноември, правим протест и каним всички. Да си вземат болничен или отпуск ...
  [/quote]
  Ба си продажните джипита...

 76. 76 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ранобудните студенти: Действията на полицията на 12 ноември показаха, че държавата е в паника ..

  - Милиционерските подлоги,..във помощ
  на мафията, .. Станишев и Местан ,
  ..не са анонимни.,
  имената им, вече са известни..

  urkobozambo
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А този високоморален младеж "тати" , който е псувал полицаите на майка е имал жесток късмет, че се намира в България.
  Не искам да го мисля в Германия или Китай или....

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 79. 79 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  "Непорочно заченатите" все обвиняват полицията за брутални действия и превишаване на правата. Защото си нямат представа как е в "Свободния свят".

  Ето вижте в САЩ как процедира полицията. Шепа полицаи срещу хиляден народ. И никой не смее не само да вдигне ръка срещу униформен, но и да го нагрубява:

  www.youtube.com/watch?v=45VGFgiFu7Y

 80. 80 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#18:"Култура ми Бойко"]А сега..направо му става жал на човек, като гледа рехавите ви напъни да сваляте власт с хора колкото за една чирпанска сватба. [/quote]


  И затова властта изправи няколко хиляди полицаи срещу тях, нали! И ги е командировала от провинцията в София, като са настанени и в хотел 4* - поне басейн и спа да можеха да ползват, ама друг път!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Сега гледах ранобудните по ТВ3.
  Покъртително!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Педесетина пред парламента пеят дружно - От дъждеца ах, нас не ни е страх.
  Утре вече ще бъде рефрена - две калинки с пъстри пелеринки...

 86. 86 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Вземете болничен и елате на протест"!?!?! Май ще повярвам, че тия са събрани само двойкаджии и кръшкачи от университета. От млади са научени на работа на държавна софра.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 87. 87 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Браво на студентите! Те са нашата надежда.

  А на продажника Орешарски едно нещо ще кажа -- ОСТАВКА! МАХАЙ СЕ! Ти не заслужаваш да живееш в България!

 88. 88 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  [quote#72:"red.mary"] протестите [/quote]
  Марийкеее, Марийке... метежи бе Марийке, какви протести

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  [quote#85:"Асенов-700те хиляди евро!!!"]Педесетина пред парламента пеят дружно - От дъждеца ах, нас не ни е страх.[/quote]

  не бяха ли 240?

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#92] от "viktor4o_rs":

  Ти как ги преценяваш? Включи програмата и ги виж, сложи си ръката на сърцето и кажи на какво мязат?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 96. 96 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#91:"extraCACA"]не бяха ли 240? [/quote]
  Ти тях не ги мисли. Стоят си на сухо и топло вътре. Притеснявай се за оределите отвън защото утре няма да им трябва жандармерия а ще пратят бай Кольо кварталния да ви изгони от там.

 97. 97 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Комунизма си е едно голямо зло-факт!С какво го заслужихме, че 2013 пак да трябва да се борим с него?

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#8] от "д-р Менгеле":Да го наречем "МОРАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ " ?
  И да отворят Гуглето на "КУЛТУРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ " защото я повтарят ! Да видят какво значи "ХУНВУЙБИНИ " и как свърши китайският им аналог. Пратиха ги на село да се учат на труд !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK