С високо изпъната десница

Кадърът е от протеста за Катуница в София от 1 октомври 2011г.

© Георги Кожухаров

Кадърът е от протеста за Катуница в София от 1 октомври 2011г.С високо изпъната десница - "Да живее победата"... Това е девизът на новосформираната Националистическа партия на България. Асоциацията с Хитлеровия поздрав от времето на Втората световна война, разпространен сред почти всички европейски и световни крайно десни движения, веднага се набива на очи.


Десетина младежки движения с крайни националистически виждания се обединиха в партия на 9 ноември - навръх 75-годишнината от Кристалната нощ, нощта на метежа през 1938 г. над евреите в Германия и Австрия.


Програмата е от 21 точки и излага крайно десните възгледи на учредителите.
"Партията си поставя за цел постигането на едно ново българско възраждане, основано върху идеите на хомогенното и чисто национално общество, държава, защитаваща и преследваща само българските национални интереси и несъобразяваща се с никакви външни и международни политически фактори, социална справедливост и национална икономика", гласи съобщението, разпространено след учредителния конгрес. За първа и неотложна задача си поставят "прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни и държи в състояние на страх българското население".


Защо сега


Бежанската вълна от Сирия и страните от Близкия Изток, насажданата етническа и религиозна омраза към другите, не без участието на различни националистически формации и високата безработица, особено сред младите, са благодатно поле за разпространение на подобни нацистки призиви.


Дори когато подкрепата за националистическите партии е ниска, това не прави пренебрежим потенциала на този вот, отбелязват социолози. Причината - той е способен да се мобилизира изключително силно за много кратко време, включително като реакция на конкретно събитие. Притесненията от бежанската вълна могат да бъдат такъв повод и това е още една причина, поради която отговорните по въпросите за бежанците държавни институции трябва да започнат да вършат работата си, коментира по друг повод Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".


Кои са те


В основата на новата партия са младежки неформални националистически организации и членове на фенклубове от София и страната, сред които "Национална Съпротива", всички дивизии на "Кръв и Чест", "Българска Национално - Радикална Партия", сдружение на най-крайните футболни фенове "Офанзива" и др.


Желанието им да се обединят в политическа формация е от май тази година, а първата стъпка към учредяване на партия е още в началото на септември - преди да избухне кризата с бежанците у нас, каза пред "Дневник" бившият член на "Атака" Павел Чернев, който впоследствие направи две националистически формации "Свобода" и "Партия на хората от народа", но те са пред разформироване.


Единственият политик, който е до тях и им помага всячески, съм аз, заяви Чернев. По думите му те самостоятелно са решили да се съберат, сами се организирали, сами се финансират, без олигархични кръгове или външна партийна намеса. Помежду им стои мъжката, момчешката уговорка, описва отношенията Чернев. "Много са чисти, колкото и ужасни да изглеждат. Крайно десни са - това, което казват, това и мислят", е оценката му.


Омръзна им да ги използват


Според Чернев няма конкретен повод за решението им да правят партия. Просто им омръзна да работят за друг, за корумпирани политици и решиха да опитат сами, обясни той. Мотивацията им е: "Каквото сме правили досега - ще го правим за България, като ще е партия - ще е нашата".


Сред учредителите са много от младежите, които излязоха на бунт в София през 2011г. заради събитията в Катуница и Кирил Рашков (цар Киро) и тези, които поддържат Луков марш. Те са толкова организирани, че нямат нужда от организация, наговорят ли се помежду си - излизат хиляди, описват ги познавачи на тези среди. В партията се включват и четирите действащи структури на БНРП - от Перник, Плевен, Варна и Монтана.


Присъединява се и забранената в Германия, Русия и Испания "Кръв и чест", чиято идеология е "превъзходство на белите" (международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г.).


Неформалната "Национална съпротива" пък е определяна като "ударната група на Сидеров". Работили са за "Атака" на последните избори през май, основно за сплашване на противници на националистическия фронт, разказват бивши атакисти. Движението дори получава офис от "Атака" на бул. "Христо Ботев", но скоро след изборите остават разочаровани и се отдръпват от Сидеров.


В сдружението "Офанзива" пък са ултрасите на ЦСКА. Симпатизират им и феновете на "Ботев-Пловдив" и "Левски". "София - Запад" (смятани за най-крайните поддръжници от "Люлин") не стои там нито официално, нито неофициално, твърдят от обкръжението на новата партия.


Новият лидер Симеон Костадинов


Като неформален, а вече и формален лидер се налага 29-годишният Симеон Костадинов. "Моят брат- близнак, моето друго "аз", но с разликата, че той е много по-образован политически от мен, когато бях на 30г.", характеризира го Павел Чернев. Познават се от 2006 г., когато и двамата са в "Атака" - тогава Костадинов прави структурите на младежката организация, а преди това помагал на ВМРО на Красимир Каракачанов.


Според бивши атакисти Костадинов напуснал Сидеров с аргумента, че се спира развитието му и не получава партиен пост. Младежката организация по това време е водена от доведения син на Сидеров - Димитър Стоянов, а негов заместник е бившата му съученичка Деница Гаджева.


След раздялата с "Атака" Костадинов поема към Българския национален съюз на Боян Расате. Там отговаря за пропагандата и идеологията. Има принос и в партията на Расате "Гвардия".


И там не се задържа дълго, след което попада в редиците на БНРП. С БНРП общо има и Павел Чернев - след изключването му от парламентарната група на "Атака" през 2006 г., заради инцидента на магистрала "Тракия", се обявява за председател на БНРП. След смъртта на дългогодишния лидер на БНРП Иван Георгиев през март 2012 г. Костадинов прави опит да овладее разделената на две партия и да се наложи за председател, но безуспешно.


Симеон Костадинов е бил водещ на предавания по СКАТ и "Алфа", автор е на две книги - "2011: Циганската война срещу нас" и "Генерал Христо Луков - живот и дело". Той е и един от главните оратори на младежките националистически групи по време на ежегодните им прояви като Луков марш, митингите срещу гей парадите и антиромските протести.


За сметка на "Атака"


Поддръжници на различни националистически формации прогнозират, че ако бъде регистрирана, Националната партия на България би могла да отцепи част от подкрепата за "Атака" - най-радикалната.


И Симеон Костадинов се подготвя да дели електорат с "Атака", но заради сериозните противоречия в националистическия сектор избягва да коментира останалите патриотични формации.


Той твърди, че зад партията му не стои никой, тя ще се финансира по законния ред - членски внос, дарения и издателска дейност. Ако има подозрения за сценарий, то националистите го обвързват с компрометиране на националистическата идея и слагане на етикет на национализма, който би се проявил в най-грубия си вариант. "Възможно е да стои някой, който не желае да зависи повече от националистическа партия в парламента, като видях колко е непостоянно със Сидеров", коментира бивш атакист. Според него обаче това не е добре за националистическия сектор.


Няма политическо инженерство, но ако има план, той не е новата формация да развие реален потенциал, а да бъде използвана за изкупителна жертва, подобно на гръцката "Златна зора", коментира бивш член на "Атака" и добави, че "прекалената амбиция натам води".


"Най-малко 3 хиляди души са и може да възникне хубава и сериозна организация - крайно дясна, но това, че са толкова радикални не е тяхна вина, виновно е цялото общество, което допусна крайни
несправедливости", защитава ги Чернев. Той е обещал да ги свърже със сродни организации в Европа, като унгарската "Йоббик", Британска национална партия и гръцката "Златна зора".


Регистрацията вече е оспорена


Предстои новата формация да внесе документите си за регистрация в съда, но вече има сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от 112 общественици и журналисти, които искат прокуратурата да се противопостави на регистрацията. Ако не ги регистрират в съда, има най-малко две-три маргинални партии, които ще си дадат под наем регистрацията, убедени са националистите, но не пожелаха да уточнят на кои формации разчитат.


"Целият този медиен натиск, шум, оплюване цели да се повлияе на съда. Това е недопустимо, недемократично и антиконституционно", коментира пред "Дневник" Костадинов. Освен това националистите имали информация от свои съмишленици в съдебната система, че там се оказва натиск "на най-високо ниво" от страна както на управляващите, така и опозицията, тъй като партиите имат квоти във Висшия съдебен съвет. "Страх ги е от нас. Ние сме антисистемна партия, отричаме всички тях, отричаме статуквото на прехода и олицетворяващите го партии", каза Костадинов и добави, че ако получат сигурни данни, че натискът е реален, няма да оставят нещата без последствия - "във всякакъв възможен смисъл".


Отрядите и задачата
"да се разправим с всички врагове на Родината"


В неделя Националистическа партия на България, съвместно с "Национална Съпротива - дивизия Перник", организира протестно шествие в Перник по повод плановете на правителството да засели имигранти на територията на общината. "Макар засега това да са само планове, заявяваме най-категорично и отговорно, че ако се пристъпи към реализацията им ще инициираме гражданско неподчинение в община Перник и областта и ще блокираме пътен възел "Детелината", заканиха се те.


Формацията вече има отряди "за справяне с нелегалните имигранти" и всяка вечер нейни хора патрулират из центъра на София в района на джамията и ул. "Пиротска".


Основната цел на партията е овладяването на пълната държавно-политическа власт в страната, защото "само така ще можем да се разправим веднъж завинаги с всички врагове на Родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK