Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

© Георги МарчевСтудентите отново излязоха пред Народното събрание днес в 11 часа, когато започна и редовният парламентарен контрол. Вчера на пресконференция по повод полицейското насилие от 12 ноември, младежите съобщиха за събитието и приканиха всички граждани, които ги подкрепят да си вземат отпуск или един почивен ден и дойдат този път на живо. Масов протест обаче не се получи и премиерът, и депутатите без проблем влязоха и излязоха в сградата на Народното събрание. Към 15.30 часа пред парламента останаха 20-30 души, основно от Ранобудните студенти. Ето и хронологията на станалото през деня.

15.10 часа
Край загражденията вблизост до "Александър Невски" участници в протестния поход по столичните улици запалиха свещи. Уточниха, че те са в памет на починалата българска демокрация.


14.50
Полицията освободи достъпа до двора на факултета по журналистика. Студентите влязоха вътре, пеейки "Върви народе възродени".

14.45
Около 30-тина души искат да влязат в двора на журналистическия факултет, но полицията не им позволява. Студентите скандират "Автономия". Дойде деканът на факултета, но и той не успя да убеди силите на реда да вдигнат блокадата, с която нарушават закона.


14.25
Парламентарният контрол приключи и с бели бусчета депутатите на грипи се извеждат от Народното събрани. Извеждането става откъм "Александър Невски", където няма протестиращи.
14.05
Група студенти се насочи към журналистическия факултет. Влязоха в двора с тичане, но бяха блокирани от полиция.


13.50
Пред парламента вече има няколкостотин души. Не малка група е заела позиции и под прозорците на премиера в сградата на Министерски съвет.


13.40
Част от хората пред МС се насочват към сградата на Народното събрание, за да подсилят пооределите ледици там.


13.30
Събралите се пред сградата на правителството хора скандират  "Ние сме студенти, нас не ни е страх" и пеят родилата се вчера песен "Пацо от Дупница". Пред парламента има около тридесетина човека, като бул."Цар Освободител" в тази част е затворен.

Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

13.10
Играта на котка и мишка между полицаите и шествието на протестиращите, продължила повече от час, приключи, след като пътят към МС беше освободен. По "Цар Освободител" хората стигнаха сградата, където се очаква в 14 часа да има среща на Пламен Орешарски и представители на граждански организации.
Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

13.05
Шествието от протестиращи продължава да търси подход към сградата на МС. Отново са на улица "Раковски" вблизост до градинката на "Кристал". Група студенти, които изчакаха на ъгъла с 6-ти септември, неочаквано тръгнаха по "Раковски", минаха край Кристал и тръгнаха надолу към градинката на театъра "Иван Вазов" по "Аксаков", но завиха по Бенковски, за да се присъединят към колегите си по "Цар Освободител".


Явно тактиката на студентите е да има акции на няколко места едновременно, за да има изненада.


12.55
Студентите се насочиха към ул. "Раковски" в опит да стигнат до МС, но бяха спрени от полицията. Кръстовището на "Раковски" и "Цар Освободител" е блокирано. Шествието зави по улица "Аксаков", като хората тичайки се насочиха към сградата на правителството. На пътя им отново застанаха полицаи и шествието тръгва наобратно.


12.50
Шествието мина през градинката при Народния театър се насочи отново към парламента. Полицейският кордон до Централния военен клуб се оттегли. Там спря и шествието към него се присъединяват още хора от митинга пред Народното събрание.


12.35
Шествието, което се отцепи от митинга пред парламента, се насочи към сградата на МВР. Полицаи не им позволиха са стигнат до централния вход откъм ул. "Шести септември" и протестиращите продължиха по улица "Гурко".


12.20
След поредният неуспешен опит да стигнат до МС, хората тръгнаха на обратно. Желанието им да стигнат до сградата на правителството е, продиктувано от факта, че там ще има среща на премиера с граждански организации.


Междувременно втора група протестиращи опитва да стигне до пред сградата на МС, като подходи откъм бул. "Дондуков".


12.10
Шествието на студентите и протестиращите, което се отдели от събралите се пред Народното събрание, завиха по ул. "Аксаков" в посока "Раковски", за да заобиколят полицейската блокада на "Цар Освободител". При градинката на "Кристал" на пътя им отново застанаха служители на реда. Младеж пита как шествието да стигне до сградата на министерски съвет, но не получи отговор.

Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

© Георги Марчев


12.05
Протестиращите застанаха с гръб към полицейския кордон в близост до Централния воeнен клуб, след което групата тръгна към парламента и зави към ул. "Шишман".
Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

© Георги Марчев


12.00
Всички студенти се насочиха към полицейския кордон до сградата на Централния военен клуб. Задачата на силите на реда е да не им позволят да отидат до задния вход на Народното събрание. Полицаите вероятно се опитват и да не допуснат приближаване на протестиращите и подкрепящите кабинета, които са заели позиции до централния вход на катедралата "Александър Невски".


11.50
В първите редици на шествието, срещу полицейския кордон, застанаха студентки.

Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

© Георги Марчев


11.40
След като отговори на депутатски въпрос за контейнерните терминали във Варна и Бургас, премиерът напусна сградата на парламента.


11.35
Група студенти се отдели и се насочи по Цар Освободител в посока Министерски съвет. Пресрещнати са от полицаи. Един от студентите иска от полицаите да се легитимират. Жена чете пред полицаите членове от Закона за МВР, че полицаите трябва да имат идентификационни знаци, каквито застаналите срещу шествието нямат.

Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

© Георги Марчев


11.20
Студентите, окупирали СУ, излязоха от сградата на ректората, като пеят химна. Движението по бул. "Цар Освободител" вече е блокирано. В същия момент премиерът Пламен Орешарски излезе на трибуната н парламента, за да отговори на депутатски въпрос.
Блокадата на парламента и акциите на студентите (хронология)

© Георги Марчев


11.00
В обявения за начален час на блокадата пред парламента започват да се събират хора. Студентите, окупирали СУ, още ги няма. В парламента започна парламентарният контрол. В залата е премиерът Пламен Орешарски.


Около сградата на Св. Синод - на мястото, където обикновено се събират поддръжниците на правителството, вече има 20-ина души


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK