Бисеров излезе безмълвен от следствието след над два часа разпит, наложена му е 25 хил. лв. гаранция

Бисеров се появи с  доведения си син Ивайло Главинков и адвокат Христо Ботев

© Велко Ангелов, Капитал

Бисеров се появи с доведения си син Ивайло Главинков и адвокат Христо БотевСлед продължил малко над два часа разпит в столичното следствие, Христо Бисеров, придружаван от адвокат и доведеният му син Ивалйо Главинков, излезе без да коментира нищо по обвиненията срещу него. Днес му бяха предявени обвинения за пране на пари, данъчни и документни престъпления.


На Бисеров и Главинков е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 25 хил. лв, съобщиха по-късно от държавното обвинение. На двамата е наложена и мярка - забрана да напускат пределите на страната. 

В съобщението на прокуратурата се уточнява още, че "с оглед така повдигнатите обвинения е уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество".


Преди Бисеров от сградата на следствието излезе защитникът му Христо Ботев, който заяви, че няма да коментира нищо, защото е подписал декларация. Той отиде сам до бял джип.
Няколко минути по-късно излязоха Бисеров, Главинков и другият им адвокат - Павел Янакиев. Въпреки, че бяха обградени от журналисти, никой от тях не каза нищо. Янакиев единствено заяви, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров е обявил какви са обвиненията.
Фотогалерия: Мълчанието на Христо Бисеров >


От прокуратурата съобщиха, че Бисеров е обвинен за това че през 2012 г., в писмена декларация, подадена пред Сметната палата


е затаил истина относно наличието на сметки


в банка в Швейцария – престъпление по чл. 313, ал. 1 НК. Той е обвинен и за това, че в периода 13. 12. 2012 г. - 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро) , за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление – престъпление по чл. 253, ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.


Главинков е обвинен, за това че в периода 13. 12. 2013 г. – 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление – престъпление по чл.
253, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.


Със съобщението си от прокуратурата най-накрая уточняват за какви суми става дума и че най-вероятно произходът им е от престъпна дейност. Подробности за това до този момент не бяха давани.


Миналата седмица прокуратурата образува досъдебно производство срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.


Повод стана сигнал от ДАНС, в който имаше данни за извършване на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна. Титуляри на сметките са именно Бисеров и Главинков.


След получаване на парите са били извършвани влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (например Сейшелските острови).


Днес не стана известно в кои две европейски държави са се осъществявали преводите. По информация в медии става дума за Швейцария и Македония, а сигналът за преводите е бил даден от чужда служба.


В петък пред Би Ти Ви  първият директор на финансовото разузнаване, когато то беше звено под шапката на Министерството на финансите Николай Иванов поясни, че според Третата директива на ЕС след 2005 г. всички политически лица се проучват и се изясняват техните финанси. Христо Бисеров е обект на мерки срещу пране на пари включително и една година след като напусне политиката, каза той.  


Иванов обясни, че е възможно Бисеров да е оперирал със сметка на свое име и че най-вероятно е станал обект на интерес от страна на швейцарските власти.


Разследването срещу Бисеров започна в деня, в който парламентът го освободи като депутат. Три дни по-рано от ДПС изненадващо съобщиха, че той е поискал да напусне Народното събрание и да замрази членството си в партията. Мотивите били лични. Досега Бисеров не е коментирал публично случващото се.


Все още не е изяснено:


- от каква престъпна дейност са средствата, които са били превеждани;


- от кога е сигналът срещу Бисеров и доведения му син;


- има ли теч на информация по случая; (вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в ДАНС е започнала проверка)


- проверяват ли се и други сигнали срещу бившия заместник-председател на Народното събрание; (в съобщението на прокуратурата от миналата седмица изрично беше споменато, че "ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях").


Счупена "награда"
Екип на "Господари на ефира" също чакаше Бисеров пред следствието, за да му връчи "Златен скункс".
На път към белият джип, шофиран от адвокат Христо Ботев, репортер на шоу предаването подаде скункса към него. В този момент обаче бившият член на ДПС опита да затвори вратата. Така Бисеров притисна ръката на репортера, а той от своя страна – изпусна статуетката на земята и тя се счупи.   


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK