Мирослав Писов пред "Нувел Обсерватьор": ДАНС има тайни връзки с Кремъл

Мирослав Писов пред "Нувел Обсерватьор": ДАНС има тайни връзки с Кремъл

© tempsreel.nouvelobs.com/България остава в центъра на международния трафик на оръжия, откъдето се захранват определени групировки, базирани в Африка и Близкия изток и свързани с "Ал Кайда". Това пише в ексклузивен материал авторитетното френско списание "Нувел Обсерватьор" (Nouvel Observateur).


Всъщност, текстът е преразказан разговор на специалния пратеник на изданието в България Жан-Батист Ноде с Мирослав Писов, бивш шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП) в Благоевград и оправдан по делото за убийството на Ангел Димитров-Чората.


Пред френската медия бившият представител на службите описва страната ни като кръстовище на международната престъпност и тероризъм, служещо на могъщи частни интереси, свързани с Русия. "От времето на Студената война Държавна сигурност, която е имала официално споразумение за сътрудничество с Москва, извършва трафик на оръжие и дрога", разказва Писов. Според него преименуваната в днешно време ДАНС никога не е била реформирана в дълбочина и продължава да поддържа тайни връзки с Кремъл.
Бившият агент твърди още, че ислямистки терористи са се възползвали от закрилата на българските служби. Според него настоящият лидер на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е живял месеци наред в периода 1995-96 г. в Западните Родопи, в района на Велинград – район с предимно мюсюлманско население. Това било известно на българските секретни служби, които обаче си затворили очите. По същото време в района на Якоруда се намирали и трима бивши офицери на Главното разузнавателно управление (ГРУ) – централен орган на руското военно разузнаване. Според Писов след престоя си в България Зауахири, който дълго време беше дясната ръка на Осама бин Ладен, е бил обучаван от ФСБ в Дагестан в периода 1996-98 г., след което се върнал в Афганистан.


Бившият полицай разказва още пред Nouvel Observateur, че смятаният през 90-т егодини за най-голям в света контрабандист на оръжие в света и осъден на 25 години затвор в САЩ руски бизнесмен Виктор Бут е направил България логистична база и основен доставчик на своите стоки. У нас Бут, който признава, че се е срещал с лидера на афганистанските талибани, е работил с офшорния клон на българската компания "КАС инженеринг", регистриран в Гибралтар с управител Петър Мирчев. Последният доставял оръжия, които руският бизнесмен транспортирал посредством своята авиокомпания Air Cess от летище Бургас.


И ако Бут е в затворническа килия отвъд Океана, неговият брат и съдружник Сергей е на свобода и поддържа връзка с Мирчев, твърди Писов. Сергей Бут е основен акционер в авиокомпания Air Zory, базирана в София. Дружеството търпи международни санкции през 2005 г. за нарушаване на оръжейното ембарго срещу бившия диктатор на Либерия Чарлз Тейлър, осъден през 2012 г. на 50 г. затвор за престъпления срещу човечеството от Международния трибунал в Хага. Според бившия шеф на благоевградските служби обаче компанията продължава да осигурява транспорта на оръжия за ислямистки групировки в Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK