Орешарски: Ще освобождаваме държавни служители, участващи в протестите срещу кабинета

Пламен Ореашрски

© Анелия Николова

Пламен ОреашрскиДържавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа, обяви премиерът Пламен Орешарски на среща с гражданските организации, съобщи БНР.


По думите му има служители, които "все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници "в събитията пред сградата на Министерския съвет". Имало и други, за които има оперативни данни.


"По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури", добави премиерът в отговор на въпрос на граждани.
Орешарски заяви, че досега има няколко случая, "за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично".


Той подчерта, че правителството се стреми да освободи такива хора, защото "саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си". "Мисля, че той прави обратното в такива случаи", допълни Пламен Орешарски.


Според чл. 6., ал. 2 на Конститутуцията на България всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Освен това според чл. 39. всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово.


Според Закона за държавния служител и чл. 42. държавният служител има право да членува в политически партии, доколкото не съществува забрана, установена в специален закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK