Граждани излизат на мирно шествие под надслов "Внимание! Фашизъм!"

В София се проведоха вече няколко акции срещу ксенофобията

© Красимир Юскеселиев

В София се проведоха вече няколко акции срещу ксенофобиятаВ София днес от 12 ч. от пилоните на НДК ще тръгне шествие срещу фашизма, насилието, езика на омразата.


"Нека се съберем на мирно шествие под мотото "Внимание! Фашизъм!" и да покажем, че нацистките движения нямат място и бъдеще в българското общество. Шествието ще тръгне в НЕДЕЛЯ в 12.00 часа от пилоните на НДК, ще премине по бул." Витоша" и ще завърши пред Съдебната палата", пишат организаторите на събитието във "Фейсбук".


Те припомнят, че в Съдебната палата се помещава Прокуратурата на България, която има задачата да започне наказателно преследване срещу всички престъпления срещу равенството на гражданите.
"Засилването на мигрантския поток към България отключи страха от неизвестното и недоверието в българското обществото, а това с плашещо бързи темпове дава тласък на вълна на нетолерантност, расизъм и ксенофобия. Езикът на омразата завладява публичното пространство, изтласквайки трезвата мисъл и солидарността, а проявите на брутално насилие срещу хора от други националности се превръщат в ежедневие", пишат те в призива си за присъствие на шествието.


"Насилието, провокирано от ксенофобската реторика на националистическите партии като "Атака" и ВМРО, е на път да получи своята официална легитимация с учредяването на открито фашистката Националистическа партия на България, включваща в себе си забраненото в редица европейски страни неонацистко движение "Кръв и чест", продължават организаторите.


Според тях страхът е най-големият враг и "вместо с отричане и недоверие трябва да отговорим на нуждите на търсещите закрила у нас с хуманност и разбиране". "Надигащата се фашистка вълна засяга интегритета не само на чуждите граждани, попаднали у нас през последните месеци, но и живота на всички български граждани - етнически българи и малцинствени групи, които по традиция са обект на дискриминация", допълват те.


Организаторите призовават участниците в шествието да носят със себе си камбанки, защото "освен че символизират мира, техният звън ще послужи като аларма за обществото да се събуди за опасностите от върлуващия фашизъм, както и за отговорните власти да предприемат необходимите действия, за да гарантират безопасността и равенството на всички хора, населяващи територията на България".


Шествието трябваше да се проведе в събота, но по молба на общината беше отменено за днес.


Междувременно в 13 ч. в Перник "Националистическа партия на България" съвместно с "Национална съпротива - дивизия Перник" провеждат протестно шествие срещу плановете на правителството да засели имигранти на територията на общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK