ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Операция срещу корупцията по високите етажи обяви Реформаторският блок

Операция срещу корупцията по високите етажи обяви Реформаторският блок

© Анелия НиколоваБългарските институции са окупирани, подвластни на корупцията по високите етажи и не отговарят на очакванията на обществото. Много от управляващите нямаше да са на позиции сега и случаят "Пеевски" нямаше да е възможен, ако в правосъдната система беше направена истинска реформа, а не имитиране на намерение".


Това заяви Йонко Грозев, координатор на групата по правосъдие и вътрешен ред в Реформаторския блок и зам.-председател на "Движение България на гражданите". Той обяви началото на операцията "Чисти ръце", чиято цел ще е да се пребори с корупцията по високите етажи чрез "системен подход за постигане на върховенството на закона". Операцията е част от вторият пакет с мерки, които предлага блока, след икономическите – реформи в правосъдието и сигурността.


"Проблемът е корупцията по високите етажи на властта, а безнаказаността на управляващите ще спре, ако се скъса връзката между политическото и правораздаването", каза още Грозев. Операцията "Чисти ръце" ще включва подробни, предварителни проверки на имуществото, финансите и фактори за зависимост на кандидатите за позиции в съдебната система и полицията; конкурсно начало и прозрачност на конкурсите и назначенията в съда, прокуратурата и полицията; периодично атестиране на работата на съдии, прокурори и полицаи, механизми за проверка на лоялността и др., изброи той.
Освен това главният прокурор да се назначава от президента по предложение на Народното събрание, с възможност при отказ на президента, това да се преодолява с гласовете на 2/3 от народните представители, допълни Петър Славов от "Синьо единство". Той предложи и да се обособи самостоятелен Висш прокурорски съвет.


Реформаторите обявиха и няколко мерки за освобождаване на съда от вмешателството на политици и лобистко кадруване. Сред тях са реформа на Висшия съдебен съвет като редуциране на парламентарната квота и задължителна непартийност на тези предложения, пряк избор на съдийската квота във ВСС от всички съдии, както и гарантиране на случайното разпределение на делата.


По отношение на ефективното разследване на корупцията, Димо Гаяуров от "Синьо единство" предложи създаване на силна специализирана прокуратура, както и ефективна Служба за борба с корупцията и организираната престъпност, интегрирана в МВР, която да бъде с функции по разследване на злоупотреби с власт, корупцията по високите етажи и организирана престъпност. В отговор на журналистически въпрос Йонко Грозев обясни, че "ДАНС е контраруззнаване и трябва да бъде точно това", а със събирането на доказателства ще се занимава Специлизираната служба за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, която предлагат реформаторите.


Според Гяуров е необходимо също да се ограничат правомощията на министъра на вътрешните работи по назначаване на полицаи на ръководни длъжности, като местните полицейски ръководители например ще се назначават във взаимодействие с местната власт. Освен това МВР трябва да се разтовари от нехарактерни за дейностите по охрана на обществения ред и разследването на престъпления "предприемачества" като производство на номера за автомобили, Академия на МВР, СОТ и т.н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK