Възстановява се учебният процес в Софийския университет, окупацията остава (обновена)

Възстановява се учебният процес в Софийския университет, окупацията остава (обновена)

© Юлия ЛазароваОт днес учебният процес в Софийския университет се възстановява, а окупационният щаб се премества в аула "Магна", съобщиха "Ранобудните студенти". Такова решение е било взето на общо събрание снощи.


"Сградата остава под контрола на окупиралите студенти ден и нощ", допълват те. Досега окупирана беше най-голямата аудитория в учебното заведение - 272.


"Ние, "Ранобудните студенти", като здравомислещи хора съзнаваме негативите, които можем да нанесем, влизайки в четвъртата седмица на окупация. Негативи, рефлектиращи единствено върху нашите колеги, преподаватели и върху мястото, за което ние милеем - университета", мотивират решението си студентите.
"Предупреждаваме, че при какъвто и да било опит за провокация, Ректоратът отново ще бъде затворен изцяло и вината ще имат точно тези хора, които са започнали провокацията", се посочва още в декларацията и се обявява общостудентски протест в сряда от 11 часа пред Народното събрание.


Отворени врати


Малко след 10.30 ч. достъпът до Софийския университет вече е свободен от всички входове. Няма контролно пропусквателни пунктове. Висшето училище на пръв поглед изглежда така сякаш окупация не е имало. По стените обаче още има плакати, а големият транспарант с надписа "Кой" още е опънат между две колони пред 272 аудиторията.


В залата, откъдето започна всичко преди три седмици, сега има около 20 момичета, дошли на лекцията си по Гражданско право. Повечето не искат да коментират, обясняват малки си брой с това, че решението за трансформацията на окупацията, е взето късно вечерта в неделя и не всички са разбрали.


"Подкрепям, че колегите ми се преместиха и няма повече да пречат на учебния процес. Те имат искания и това бешe форма на протест, който можеше да не се случвa в университета", споделя едно от момичетата в залата. 


По-късно "Ранобудните студенти" ще дадат пресконференция, на която да обяснят решението си, а утре ректорското ръководството на Софийския университет кани медиите за среща. 


Ето и пълния текст на декларацията:


Декларация на "Ранобудните студенти":


Ние, "Ранобудните студенти", като здравомислещи хора съзнаваме негативите, които можем да нанесем, влизайки в четвъртата седмица на окупация. Негативи, рефлектиращи единствено върху нашите колеги, преподаватели и върху мястото, за което ние милеем - университета.


Университетът за разлика недосегаемото, опасано с черни барикади Народно събрание, което остава недостъпно за своите граждани, винаги е бил с отворени врати за своите студенти. Въпреки изкуствено създаденото помежду ни разделение, ние, окупиралите Софийския университет студенти, възприемаме себе си като едно цяло с колегите, които защитават своето право на обучение в Алма матер. Различаваме се единствено от хората, срещу които се борим. Доказахме го и продължаваме да го доказваме.


С акциите си последната седмица изнесохме протестите навън. Това ни дава надежда, че окупацията е изпълнила първоначалната си цел да върне хората на улицата.
В същото време си даваме ясна сметка за своето място във формирането на общественото мнение и за надеждата, с която цяла България гледа към нас.


С оглед на всичко това след дълго обсъждане на общо събрание решихме следното:
От 18.11. 2013 г. (понеделник), ние, окупиралите Ректората на Софийски университет, каним нашите колеги и преподаватели да се завърнат в окупираната сграда, за да продължат учебната и научна дейност, като за целта прехвърляме окупационния щаб в аула "Магна", най-символичното място за университета!
Сградата остава под контрола на окупиралите студенти – ден и нощ. Обръщаме се към своите колеги, завръщащи се в университета, които в продължение на три седмици твърдяха, че подкрепят исканията, но не и формата на протеста, със следната покана:
1. Да застанат заедно с нас в битката за общото ни бъдеще, за което досега сами сме се борили.


2. Да се завърнат в сградата на Ректората, оставяйки натрупаните негативни чувства, с единствената цел да продължат учебния процес. Твърдо заявяваме, че по никакъв начин НЯМА да се толерират провокации от какъвто и да е вид: късане на транспаранти, премахване на плакати, нанасяне на щети върху сградата на Ректората, които да бъдат приписани на наше име и т.н. За 26 дни ние доказахме, че уважаваме сградата на Ректората, оставяйки я чиста и неувредена.


Предупреждаваме, че при какъвто и да било опит за провокация Ректоратът отново ще бъде затворен изцяло и вината ще имат точно тези хора, които са започнали провокацията.


Обявяваме ОБЩОСТУДЕНТСКИ протест в сряда, 20.11. 2013 г., от 11.00 часа пред парламента. Призоваваме всички колеги и преподаватели да излязат и да ни подкрепят!


Заповядайте колеги!


"Ранобудните студенти"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK