За патрулите и контрапатрулите из вечерна София

За патрулите и контрапатрулите из вечерна София

© Велко Ангелов, Капитал- Кой ви даде право да патрулирате? - пита блогърът Асен Генов.
- А на вас кой ви даде право да ме проверявате? - отвръща му с въпрос националистът Боян Расате.


Двамата се засичат пред Централните хали в София. Обикаляли са близо два часа района между ул. "Пиротска" и Лъвов мост. Расате – с около 15 души, "за да пази гражданския ред". Генов – с група съмишленици, решили да проверят кой и защо патрулира из София.


Вечерен патрул
"Показваме присъствие, пазим гражданския ред", казва бившият лидер на Българския национален съюз. В момента Расате ръководи "Съюз на българите – Национално единство", които от няколко дни организират патрули в районите с повече имигранти. Около Женския пазар, ул. "Пиротска", Лъвов мост, ул. "Цар Симеон". Обикновено приключват в 21.00 – 21.30 ч., "докато се приберат хората от улицата".


В понеделник вечер групата тръгва от Халите малко преди 19 ч. Расате е придружен от няколко младежи, облечени в черно. С тях е и по-възрастният режисьор Мирослав Паскалев – Зорец, познат от протестите срещу синята зона в София през 2012 г., а след това – и през февруари. На лявата си ръка всички носят лента с цветовете на националното знаме. Хората на Расате – с чук и меч, символите на "Национално единство". Останалите – с буквите ФО, като организацията "Форум Обединение", която Зорец представляваше на заседанията на парламентарната комисия за изготвяне на нов изборен кодекс, ръководена от Мая Манолова.


Патрулът се насочва по бул. "Мария Луиза" към Лъвов мост. По пътя се присъединяват още хора, всички с ленти на ръцете. Оглеждат се, но не спират никого.


"Не искаме и нямаме право да проверяваме ничии документи. Подали сме уведомление в общината", казва Расате и мотивира обиколките с текстове от закона за МВР, които му давали право да създава граждански патрули. Показва входящите номера на документите, които по-рано същия ден кметът на София Йорданка Фандъкова отрече да е получавала.


Групата достига Лъвов мост, където ги очаква телевизионен екип, уговорил репортаж. В присъствието на камера младежите са по-мълчаливи, но приемат със задоволство поздрава на преминаваща жена за дейността на патрула.


Малко след 20 ч. тръгват в обратна посока заедно с журналистите. В началото на "Мария Луиза" ги спират двама полицаи на мотоциклети. Събират личните карти на всички в групата, записват номерата на документите и ги предупреждават да спазват законите и да не създават проблеми.


Граждански патрули на Боян Расате

© Велко Ангелов, Капитал

Граждански патрули на Боян Расате


"Контрапатрул"


По петите им е групата на Генов. В социалната мрежа "Фейсбук" по-рано днес той е обявил, че ще иска да види т.нар. "граждански патрули". "Искам да разбера защо предполагаемите чужденци или бежанци, които са в региона, се разбягват, виждайки тези т.нар. патрули..." Отзовали са се десетина души, събират се на паркинга до Халите. "Неработеща държава, слаби институции. От хаоса се възползват националистическите формации", обяснява той.


Ето ни – контрапатрулът, шегува се негов познат, включил се в нощното наблюдение.


Не са видели групата на Расате, тръгнала малко по-рано. Започват да ги търсят – първо по ул. "Георг Вашингтон", след това – по "Цар Симеон". Асен Генов през цялото време снима с видеокамера. От двете страни все още работят заведенията за арабска храна, един-два магазина за хранителни стоки и няколко фризьорски салона.


Не сме виждали хора с ленти на ръцете, казват пред репортер на "Дневник" двама млади араби. Съдържател на магазин за хранителни стоки е чувал за патрулите, но май ходели само по "Пиротска".


Пред арабски ресторант двама мъже на средна възраст говорят на чужд език. На въпрос чувал ли е за отрядите, единият отговаря на български – да, даже е виждал как проверяват. Светели с фенерчета, но не знаел какво и защо проверяват. "Не знам, не знам, аз отдалеч съм гледал", оправдава се той.


Общ работник отказва да говори, докато шефът ѝ е наблизо. Отдръпва се настрани и шепне: има една организация, хората ѝ обикалят наоколо. Има офис през две улици. "Между нас да си остане – много са дискретни момчетата, това по медиите, дето се изписа за тях, е преекспонирано".


"Прави са", продължава, без да уточнява кой е прав и с какво. "Просто прекалиха. В оная сграда отсреща живеят 50-60 негри. Е може ли такова нещо?"


Групата достига Лъвов мост и наблюдава разговора между полицията и патрула на Расате от отсрещния тротоар. След като проверката на документите приключва, Асен Генов пресича и пита униформените какво става, имат ли право да патрулират групи с ленти на ръцете... "Нямат право да проверяват документи, нямат право да спират", отговаря единият полицай. А тогава защо не ги спрете? "Ами те просто се разхождат. Това имат право".


"Контрапатрулът" тръгва по "Мария Луиза" към Халите. Кирил разказва, че се е опитал да заговори чужденец. Щом му казал за патрулите, той се притеснил и млъкнал. "Нищо не могат да им направят, но ги плашат. Всяват страх, това им е целта", опитва се да си обясни функцията на вечерните обиколки. "Мислиш ли, че там, откъдето идват тези хора, може да ги уплаши група младежи", отвръща му Деси.


За патрулите и контрапатрулите из вечерна София

© Виктория Миндова-Кириакидис


Сблъсък


Пред Халите, където двете групи се срещат, присъствието на Асен Генов и Петко Цветков – активист на "Зелените", привлича телевизионния екип. В разговора се вклинява Расате, започва спор законни ли са гражданските му патрули. "Ако са верни разказите на очевидци, че се проверяват документи, отговорните институции трябва да решат този проблем", казва Генов. Ядосан, Расате отрича да е проверявал документи. "Вие продължавате да тиражирате тази лъжа", отвръща той.


Генов прави паралел между ситуацията в страната и "Путиновия модел". Настоява, че са нужни незабавни предсрочни избори, за да не може "такива формирования" да набират скорост. "Кой ви дава право да обикаляте нощем?"


"Като гледам колко сте агресивни и нетолерантни... Вие какво право имате да обикаляте около нас? Вие сте провокатори, които искате да саботирате гражданско мероприятие", отвръща Расате.


Патрул ли сте, ако да – на какво основание, казва Генов, тъй вярно, законът за МВР ни позволява, отговаря му Расате. И така – няколко минути.


Патрулът на Расате беше проверен от полиция

© Георги Марчев

Патрулът на Расате беше проверен от полиция


Мирослав Паскалев – Зорец отново показва документите, внесени в общината. След кратка препирня се навежда към Асен Генов и му прошепва нещо. По думите на блогъра - "Ще ти смачкам главичката, п***л долен". Исках да те целуна по ушето, ама ти се дръпна, контрира Зорец и иска доказателство от видеозаписа на Генов за заплахата. И допълва: "Да не забравиш записа на другаря Сорос", намеквайки за финансирането на фондацията на Генов "14-и януари". А Расате вметва: "Приличате на Долен Сидеров"...


Генов и Зорец вече отказват да говорят един с друг. Приключват разправията. Двете групи тръгват в противоположни посоки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK