ДАНС: Информацията дали председателят на КФН има допуск не е обществена

Стоян Мавродиев

© Юлия Лазарова

Стоян МавродиевИнформацията дали председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев има достъп до класифицирана информация, не е обществена. Това се разбира от отговор на Държавната агенция "Национална сигурност" на запитване на "Дневник" по реда на Закона за достъп до обществена информация.


В средата на септември стана ясно, че Мавродиев няма разрешение за достъп до класифицирана информация, а месец след това се оказа, че той е започнал процедура по получаване на достъп.


Затова "Дневник"
попита ДАНС дали Мавродиев е получил разрешение и кога

(на коя дата) е започнало проучването му.


"В тази връзка Ви уведомяваме, че исканата от Вас информация няма характера на обществена информация по смисъла на чл. 2, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация, поради което процедурата за предоставянето й по реда на този закон е неприложима", пишат в отговора си от ДАНС. Той е подписан от зам.-председателя на агенцията Недялко Недялков.


Цитираният текст от закона гласи:


Чл. 2. (1) Обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти.


Програма "Достъп до информация": Това е обществена информация


"Разбира се, че е обществена информация. Данните кой има и няма достъп до най-високото ниво на секретна информация е важна. Още повече става въпрос за публични фигури, за които според практиката са със занижена степен на защита на личните данни. Информацията, свързана с работата на публичните фигури е обществена и гражданите имат нужда от нея. Логически абсурден е такъв отказ", заяви за "Дневник" ръководителят на правния екип на Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов.


След като през септември стана известно, че Мавродиев няма достъп, той разпространи съобщение с уклончив текст, че такъв допуск не му е необходим, защото по закон членовете на комисията имат право на достъп до "служебна тайна". За да опровергае твърденията, че има нужда от допуск до държавна тайна, Мавродиев дори цитира проверка на ДКСИ, която била установила, че всичко в КФН е наред, но след това отказа да предостави доклада от проверката, а трябва да пита първо ДКСИ и ДАНС.


Оттеглен въпрос


В началото на октомври депутатът от БСП Антон Кутев зададе въпрос в рамките на парламентарния контрол към вътрешния министър Цветлин Йовчев за допуска до класифицирана информация на Мавродиев. В деня, в който Йовчев трябваше да отговаря в парламента, Кутев изтегли питането си, като пред "Дневник" обясни, че получил уверения от МВР, ще му дадат информацията писмено. Той казва, че все още не е получил такава и отказва да коментира темата, кой и защо го е накарал да оттегли въпроса си.


Така засега липсва информация има ли вече допуск председателят на КФН или не. Когато стана ясно, че няма достъп до класифицирана информация, експерти коментираха, че призоваването му като свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо (той не се яви, а призоваването беше, за проверка на подписи по документи на офшорни компании, които са разследвани в хода на делото - бел.ред.), може да е било пречка при получаването.


Сходен отговор и за заместик-шефа на Агенция "Митници"

Николай Попов, зам.-директор на Агенция "Митници"

© Анелия Николова

Николай Попов, зам.-директор на Агенция "Митници"


ДАНС отговоря по същия начин и за заместник-шефа на агенция "Митници" Николай Попов - че информацията не е обществена. В средата на август стана известно, че и той е назначен, без да има достъп до класифицирана информация, след като му е бил отнет.

Тогава за около три седмици на практика Попов беше начело на агенцията, след като Ваньо Танов беше освободен, а и.д. шефът по това време  - Борислав Борисов излезе в отпуск. Попов дори даде съвместна пресконференция с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за съвместна акция срещу контрабандни цигари.


От ДАНС изпратиха съобщение в края на август, че Попов не е подавал документи, за да получи нов достъп. По принцип лице с отнето разрешително за достъп до класифицирана информация няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, за срок от три години. Този срок за Попов вече е изтекъл.


Допускът до класифицирана информация с най-високото ниво "Строго секретно" е бил отнет от Попов през 2009 г. заради ненадеждност. В публикации по темата "Капитал" цитира ДКСИ, че Попов е обжалвал, но комисията е потвърдила отнемането през януари 2010 г. Тогава проверка на ДАНС показва, че са налице  данни за укриване или даване на невярна информация от Попов, както и факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудването му. Въпросната проверка на Попов е била проведена по искане на офицер по сигурността заради съмнения, които досега не са оповестени официално. 


Като заместник ресорът на Николай Попов включва разследванията на данъчни престъпления - укриване на акцизни задължения, ДДС при внос от страни извън Европейския съюз (ЕС) и мита. 


"Дневник" попита ДАНС дали след края на август Попов е получавал разрешение и ако да, на коя дата е започнало проучването. Отговорът на агенцията е, че исканата информация не е обществена.


Същият отговор получиха преди време и от ДСБ, които попитаха финансовото министерство (бел. ред. Попов е назначен от министъра на финансите Петър Чобанов) дали им е било известно, че Попов е с отнет допуск.


Попов и тогава, и сега отказва да говори и не е правил публични изявления.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1559 Гневно

  Уливация отгоре до долу и малко отстрани...

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 574 Неутрално

  А каква е институцията КФН, държавна за регулиране на специфични обществени взаимоотношения, или частна държавна за използване от ДАНС, МАНС и прочие креатури на ДС за саморазправа !!!
  Пфу,
  Дневник, пратете отговора на ДАНС към Вивиан Рединг, с копие до песоглавците от ПЕС !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Аз нямам допуск!
  Дали не издадох някаква тайна?

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 4. 4 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 409 Весело

  А той самият дали знае дали има допуск? Ако знае, че има значи има, защото иначе ще знае нещо, което не е позволено да знае!
  Залюхана работа!

  novina
 5. 5 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Ама, мола ви се, другрки и другари! Много ви са мола!! Вие слепи ли сте, та не виждате, че по-прозрачно управление от нашето НЯМА?!"

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 6. 6 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не спират да ме учудват!? И това ли трябва да го решава Конституционен съд?

  novina
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 574 Весело

  А това са преимуществата на тиранията..стана ми ясно

  Речник
  ДАНС - вражеска структура за суверена тъй като представлява сглобка от остатъците на КГБ покриващи територията на страната докато съществува СССР. Агенцията води война срещу суверена и шпионажа е основното й оръжие в битката за запазване на преимуществата на тиранията.

  Помнете...Кой...е врага

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 9. 9 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Егаси и цирка, назначават за зам'шеф на митниците, чийто достъп до държавна тайна е отнет (и след апелиране отнемането е потвърдено) ЗАЩОТО Е НЕНАДЕЖДЕН!!!

  А с шефа на КФН ни казват "не ви трябва да знаете дали има или не достъп до държавна тайна"...Е как да им вярвам на тези...$%&*(^%^&*

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1559 Разстроено

  До коментар [#8] от "tripleaaa":


  [quote#8:"tripleaaa"] шпионажа е основното й оръжие[/quote]
  Не беее...

  Контра и реконтрашпионажа...

 11. 11 Профил на puncho
  puncho
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Председателят на КФН казва, че трябва да пита първо ДАНС дали да даде доклад - все едно SEC или Fed да кажат "трябва да питаме първо ЦРУ"... как ви звучи това?

 12. 12 Профил на studit
  studit
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тези от ДАНС така и не се научиха, че отдавна мина времето да си играят на инспектор Боев.

 13. 13 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Всеки отказ на управляващите за директен отговор на въпросите усилва усещането за манипулация на истината и участие на задкулисието в управлението...
  Затова ОСТАВКАТА е мирното решение. Защото (според Станишев!) има и друг начин!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "deftones":

  Що? Не е ли плащаш лихви като се е финансирал?

  novina
 16. 16 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#9:"Мойше. Толкоз!"].Е как да им вярвам на тези...$%&*(^%^&*[/quote]
  Не може да им се вярва, защото наистина са ..$%&*(^%^&*
  Затова ОСТАВКА и - в канала.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 17. 17 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#13:"Депутат 241"]Всеки отказ на управляващите за директен отговор на въпросите усилва усещането за манипулация на истината и участие на задкулисието в управлението... [/quote]

  ...и подчертава миризмата на мръсни пари, а като казах пари, се сетих за Христо Бисеров...кво се случва с проверката по имотното му състояние...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  10 човека от ДАНС цъкат минуси - ЩО бе?

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  данс=политическа полиция
  мвр=политизирана политическа полиция и източник на опорни точки

 20. 20 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#18:"Доби Велков - реконтра протестиращ"]10 човека от ДАНС цъкат минуси - ЩО бе?[/quote]
  Наш'та милиция ни пази, к'о щоИ от излишно обременяваща информация ни пази: Не било работата на гражданите да знаят дали шефа на КФН има достъп до държавна тайна

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  Егати каква КОЧИНА и СМРАД се носи от високите етажи на властта!
  Свински черва оплетени, прав бе този който каза че "в някои държави има мафия, в БГ мафията има държава"!
  С добро мутрите и ченгетата няма да пуснат кокала, явно следва да се действа по-здраво... Ама как, сами сили нямаме явно, а ЕС има твърде много собствени проблеми за да се занимава сериозно с прасурси от балкански произход.
  Резултат - мутантите властват необезпокоявани. А матрЯлът си гледа хатъра и ракийката...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на holandka
  holandka
  Рейтинг: 459 Неутрално

  значи освен връзкари са и тотално некадърни

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Излиза,че информацията е недостъпна само за редовите граждани!
  А търговията с информция е процъфтяващ бизнес!

  Tony
 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дневник навреме се е сетил да пита.

  Когато рапоня преди 3 г. назначи депутата от Гроб Мавродиев за шеф на Комисията за финансов надзор последният имаше ли достъп до квалифицирана информация?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 25. 25 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  подобието на държава отново с респектираща изцепка =)

  it comes from inside, just listen ...
 26. 26 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това на нищо не прилича.
  Имаше нещо и за нападжията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK