Защитата на "Килърите" поиска разпит на Цветан Цветанов

Петър Стоянов (архив)

© Георги Кожухаров

Петър Стоянов (архив)Защитата на единия от подсъдимите по делото "Килърите" Петър Стоянов-Сумиста, днес поиска от Варненския апелативен съд като свидетел по процеса да бъде призован и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.


Според адвокатите Цветанов трябва да изясни как и защо е тиражирал пред медиите информация, че Стоянов е извършил убийства, както и да отговори на въпроса дали двамата са се срещали във Варна и за какво са разговаряли.


Защитата поиска още като свидетел по делото да бъде призован комисар Валентин Цолевски. Той трябва да отговори дали е имал нарочни контакти със свидетели по процеса и дали, докато делото е било пред първата съдебна инстанция в Шумен, ежедневно е контактувал с прокурор Ася Петрова.
В края на миналата година след 50 заседания и разпит на близо 150 свидетели Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов, получиха по-леки присъди. Попов бе осъден на 17 години затвор, Стойнев - на 15, а Атмаджов - на 4 години лишаване от свобода. Присъдите бяха издадени за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Шестимата подсъдими Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев са задържани под стража от лятото и есента на 2010 година.


Варненският апелативен съд днес провежда второто си заседание по делото. То започна с изслушване на тройна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Янко Попов. Според защитата здравословното състояние на подсъдимия се е влошило и мярката му за отклонение следва да бъде променена от "задържане под стража" в "домашен арест". Съдът остави без уважение искането на адвокатите, тъй като според лекарите трите заболявания на Попов датират отпреди ареста му и могат да се лекуват амбулаторно с лекарства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK