Станишев: Дойде ми отвътре извинението за "възродителния процес"

Кадърът е от митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета "Орешарски".

© Велко Ангелов, Капитал

Кадърът е от митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета "Орешарски".Неведнъж политически БСП е давала оценка на възродителния процес - още от 1989-1990 г., има го и в декларации и позиции на Националния съвет, но така го почувствах аз, когато се изправих очи в очи с много хиляди български граждани от турски произход, дошли да подкрепят правителството. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на партийното ръководство.


След като и посланието на този митинг беше "Не на омразата, да на свободата", бях длъжен да кажа тези думи като извинение от името на моята партия, защото "възродителният процес" и тази политика на насилствена смяна на имена е неприемлива, ненормална за една социалистическа партия и ние дължим това извинение, заяви днес Станишев. И го направих искрено и спонтанно, не съм си писал речта, то ми дойде отвътре и мисля, че хората го почувстваха и затова го оценяват като нещо, което има своя смисъл, добави той.


Попитан дали не е говорил с ДПС да се извини за атентата в Буново през 1985 г., Станишев отговори: "ДПС е създадена през 1990 г., тя не стои зад атентата на гара Буново през 80-те години, докато моята партия е правоприемник на БКП и дължи това извинение".
"Най-мащабният митинг от 90-те години насам"


Станишев определи митинга, организиран от БСП и ДПС, като най-големия по мащаб от 90-те години насам, организиран в рамките на два дни и в подкрепа на правителството. Това показва, че има желание на всички тези хора техният глас да бъде чут, правителството да знае, че има обществена подкрепа зад себе си, независимо и от опитите за истеризация и от постоянните провокации към българската демокрация, добави той.


Лидерът на БСП не отговори колко точно и струвала на левицата организацията за митинга. Нашите структури поеха разходите за транспорта на членовете и симпатизантите, които пожелаха да дойдат. Централата на БСП пое озвучаването и други разходите за трибуната, ще направя справка колко са те, каза той.


"Виждам стремежа темата да се подменя и вместо да се говори колко хора дойдоха в подкрепа на правителството и какво искаха да кажат, да се правят изчисления колко от тях са избиратели на БСП или на ДПС и други технически въпроси, възрази Станишев. Според него важното е, че това е най-големият митинг и този факт не може да бъде оспорен от никакви медийни интерпретации.


Всички прокоби как митингът щял да доведе до сблъсъци, бой с агитки на футболните фенове, не се реализираха, защото ние сме демократи, ние сме цивилизовани и не успяха опитите да бъдем провокирани от  50-ина души, които стояха на стъпалата на Ректората, сипеха обидни думи и се опитваха да предизвикат сблъсък. Следващия път можем да организираме и по-голям митинг и ако е необходимо, ще го организираме, защото не може който и да е да си присвоява правото да говори от името на цялото общество, закани се отново Станишев.


Според него за да започне диалог, трябва да има чуваемост. Правителството и БСП имаме чуваемост към протестиращите, вярвам, че много от тях имат своите искрени морални подбуди, но също така много добре знам, че често на техен гръб, за тяхна сметка се прокарват политически и икономически интереси със съвсем други подбуди, заяви Станишев.


Всеки има право да протестира, но въпросът опира до морала


Лидерът на БСП обяви, че тиражираният списък на "комисари на подмяната", в който са включени хора, които не одобряват или противодействат на антиправителствените протести и акции и "такъв тип насаждане на нетърпимост към различното мнение в обществото" е пряк път към фашизъм. БСП ще се протиповопоставя категорично срещу всякакви опити за подкопаване и сриване на конституционния ред, на законността, срещу насаждането на нетърпимост и омраза към различното мнение, заяви той.


Попитан фашизъм ли са опорните точки, които целят да внушат, че ранен от полицията човек не е добре с главата, Станишев каза, че не знае кой е автор на опорните точки, но такива се правели във всяка партия. Аз винаги говоря без опорни точки, това, което мисля, така или иначе опорните точки са ориентация за народните представители, които преценяват кой какво да изведе на преден план. Попитан повторно дали са фашизъм опорните точки, Станишев сви рамене и добави: "аз такива внушения по моя персона съм чувал много пъти от най-различни медийни и други кръгове".


На въпрос как се е противопоставил на премиера Пламен Орешарски, когато се закани да уволнява всеки държавен служител, който присъства на антиправителствени протести, лидерът на БСП заяви, че всеки има право да протестира, в това число, и държавни служители, в извънработно време. Въпросът тук опира до морал на тези, които едновременно получават заплати от правителството, и в същото време протестират срещу него, каза още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK