Протестите в София - ден 160 (хронология)

Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Юлия ЛазароваПовече от шест часа днес центърът на София беше блокиран от различни протести. Не се стигна до сблъсъци с полицията, нямаше и особено напрежение между демонстрантите.


Още около 9 часа  защитници на кабинета "Орешарски" се явиха за кратко около сградата на Народното събрание. По-късно митингът на КНСБ и редиците на "Ранобудните студенти" си делиха в продължение на час площада пред парламента. Въпреки призивите на студентите и привържениците им, синдикалистите отказаха да се включат в призивите "Оставка" и повтаряха, че настояват единствено за спешни социални мерки от страна на кабинета.


По късно през деня с възгласи "Атака!" и хартиени автомати "Ранобудните студенти" отново превзеха територията пред Народното събрание. Представлението включваше батални сцени, гримирани ранени, бутафорни носилки... картонени танкове и запалени хартиени щитове пред загражденията и полицаите.
Таксиметровите шофьори от Пловдив и Смолян, които също демонстрираха край катедралата "Св. Александър Невски", се срещнаха с директора на агенция "Автомобилната администрация" Димитър Ганев и бяха уверени, че се обмисля вариант да се изпълнят някои от исканията им.


Вижте хронология на събитията от деня, събрана от репортерите и редакторите на "Дневник"


17:00 ч. - Пред сградата на Народното събрание са останали само около 300 протестиращи граждани и е необичайно тихо – не се чуват скандирания, утихнали са свирките и барабаните. Три хартиени танка са насочили оръдията си към парламента. 


16:40 ч. Студенти отново насочват бутафорни танкове срещу сградата на парламента. 


Според очевидци при кратката окупация на Факултета по журналистика днес е бил задържан младеж. "Дневник" потърси СДВР, оттам казаха, че нямат информация за такъв случай. 


16:28 ч. - След дългата гонитба, сега демонстрантите се насочват обратно към сградата на Народното събрание по булевард "Васил Левски". Шествието се вля в протестиращите пред парламента.


16:12 - На "Раковски" и "Дондуков" полицията избута протестиращите по тротоарите. Направиха и кордони, за да ги задържат извън уличното платно. Вече е пуснато и движението на коли през това кръстовище. "Раковска" остава затворена за движението между бул. "Дондуков" и "Цар Освободител"


Служителите на реда насочват протестиращите да се движат по булевард "Дондуков", в посока "Васил Левски" - по-далеч от сградите на правителството и президентството.


Преди това гонитбата между демонстранти и полиция продължи по малките улички от долната страна на булевард "Дондуков" - протестиращи граждани се опитваха да стигнат до централната част на града, около Министерския съвет и Президентството, а МВР с кордони блокираше движението им по малките улици. Група от около 50 души дори се качи в трамвай 20 в посока към Халите, за да заобиколят полицаите. Служителите на реда обаче този път не позволиха на трамвайната мотриса да премине, апротестиращите слязоха от трамвая. 


Полицията изтласка протестиращите обратно по тротоарите на булевардите "Раковска" и "Дондуков".

© Георги Марчев

Полицията изтласка протестиращите обратно по тротоарите на булевардите "Раковска" и "Дондуков".


15:55 ч.- Група от протестиращите тръгна към "Лъвов мост", след което се върна по бул. "Сливница" в обратна посока. Те завиха по улица "Веслец", после и по "Искър" в посока бул. "Мария Луиза", но полицията продължава да препречва пътя им. Протестиращите пазят тишина, за да е по-трудно на служителите на МВР да разгадаят намеренията им.


15.45ч. - Николай Бареков и привържениците му се изтеглят от площада пред президентството. Малко след това полицейската охрана видимо намаля. Все още е отцепен доста широк периметър пред централния вход на сградата.


15.35 ч. Гоненицата между демонстранти и полицаи по улиците на града продължава. Целта на протестиращите е да стигнат до площад "Независимост", но кордони полицаи им препречват пътя. Част от протестиращите дори се качиха в метрото, за да да слязат на станция "Сердика", която е близо до Министерския съвет и Президентството. 


Шествието завива по бул. "Мария Луиза" в посока центъра, но полицията отново ги блокира. Протестиращите отново се връщат по булевард "Сливница". 


На бул. "Мария Луиза" на "Лъвов мост"

© Лора Филева

На бул. "Мария Луиза" на "Лъвов мост"


15.20 ч. След опит да завият по ул. "Раковски", сега демонстранти шестват по булевард "Сливница", в платното в посока квартал "Люлин".


15. 10 ч. Кръстовището при Сточна гара е блокирано от протестиращи. Те местят контейнери, за да запречат движението на коли.


15.05 ч. - Шествие протестиращи продължава да се движи по бул. "Васил Левски". Чуват се призиви за блокада на Сточна гара. Кордони полицаи им препречват пътя - не им дава да завият по ул. "Стара планина", нито по ул. "Росица". Част от протестиращите останаха да блокират кръстовището на "Левски" и "Дондуков".


Част от протестиращите граждани окупираха Сточна гара

© Георги Марчев

Част от протестиращите граждани окупираха Сточна гара


15.02 ч. - След кратката окупация на журналистическия факултет, част от протестиращите студенти се насочиха по бул. "Васил Левски". Опитаха се да завият по бул. "Дондуков" към пл. "Независимост".


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Георги Марчев


Полиция и автобус са блокирали пътя им и не даваха възможност на демонстрантите да се движат по този маршрут. Множеството стои на кръстовището, където са спрели и няколко трамвая.


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Георги Марчев


14:45 ч. - Пред сградата на Народното събрание е спокойно, останали са пръснати около 50-ина човека. Полицаите са малко, други си почиват по пейките.


Булевард "Цар Освободител" продължава да е затворен. Улица "Г.С.Раковски" също - според полицай тя остава блокирана до Патриарха. Около Руската църква има засилено присъствие на полиция чак до входовете към градинката зад двореца.


14.45 ч. - Междувременно пред президентството две групи граждани влязоха в кратка словесна престрелка, след което се стигна до леки физически сблъсъци. Бареков обяви, че провокаторите са от Пловдив и че са поръчани от Бойко Борисов и докарани с осем автобуса с помощта на пловдивския кмет Иван Тотев. От полицията обясниха, че са изтласкали групата към Градската градина, за да няма визуален контакт. 


14.42ч. - Група студенти внезапно се втурнаха по бул. "Васил Левски" в посока бул. "Дондуков". После окупираха за минути двора на журналистическия факултет. 


14.33ч. - Депутатите напускат парламента с автомобили под освиркванията на протестиращи студенти. До сградата на Художествената академия има струпани полицаи с каски. Студентите се изместиха от служебния вход на Народното събрание и влязоха в двора на Художествената академия, като се качиха на оградата. Полицаите веднага заеха местата от другата страна на оградата.


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Велислава Попова


14. 27 ч. - При полицейския кордон на "Леге" и "Съборна" се появи група от около 20 души, която не беше допусната да премине, за да се влее при привържениците на Бареков. Бившият тв водещ започна по мегафона да скандира "Пуснете хората". След това се отправи със свита към кордона и като се върна обяви, че групата били "провокатори на Бойко".


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Велислава Попова


14.25 ч. - Приключи заседанието на Народното събрание. Депутатите започнаха да напускат сградата на парламента безпрепятствено. 


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Георги Марчев


Пред Народното събрание протестиращите запалиха хартиените си оръжия и ги хвърлиха отвъд загражденията към сградата на парламента.


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Лора Филева


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Георги Марчев


14.15. Изпълнителният директор на агенция "Автомобилната администрация" Димитър Ганев се срещна с протестиращите шофьори и ги увери, че се обмисля вариант да се изпълнят исканията им за премахване на ограничение за възрастта на таксиметровите шофьори. 


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Георги Марчев


14.03ч - Волен Сидеров пристигна пред президентството и беше приветстван от привърженицитге на Бареков. Той се прегърна с бившия тв водещ и му обеща да предложи в дневния ред на КСНС да влязат мерките за борба с корупцията и безработицата, изработени от "България без цензура". Обяви, че след това ще излезе да информира събралите се как е реагирал президентът. 


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се ангажира да предаде на Консултативния съвет по национална сигурност при президента настояванията на Николай Бареков да участва в заседанието.

© Анелия Николова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се ангажира да предаде на Консултативния съвет по национална сигурност при президента настояванията на Николай Бареков да участва в заседанието.


За разлика от останалите партийни лидери - членове на КСНС, които влязоха в президентството от служебния вход откъм бул. "Дондуков", съпроводени от освиркванията на привържениците на Бареков, Сидеров премина през главния вход. Още вчера амбицираният да стане политик Бареков заяви, че няма да препречва пътя единствено на Сидеров, тъй като само "Атака" от четирите партии в парламента все още не е била на власт и не може да й се търси отговорност за състоянието на държавата. 


14.03ч. БНТ показва кадри от президентството, които показват как членовете на КСНС позират за обща снимка, след което заседанието започва. Медиите този път не са допускани да снимат встъпителните думи на президента, както е практиката на тези сбирки. На последното заседание на съвета лидерът на "Атака "Волен Сидеров използва прякото излъчване в началото, за да предизвика скандал, като многократно прекъсна речта на държавния глава и на висок гласа настоя Росен Плевнелиев да отговори за пътуванията си в чужбина.


Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност "Владимир Писанчев отива на заседанието на съвета за сигурност при президента.

© Анелия Николова

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност "Владимир Писанчев отива на заседанието на съвета за сигурност при президента.


13.44ч.  Шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев пристигна в президентството. 


След него вътрешният министър Цветлин Йовчев е посрещнат със скандирания "Оставка",  а лидерът на БСП Сергей Станишев и парламентарният шеф Михаил Миков - с "Мафия". Премиерът Пламен Орешарски пристигна пеша, като пресече отгоре площада, разделящ сградите на Министерския съвет и президентската администрация. 


Премиерът Пламен Орешарски влезе в сградата на президентството за заседанието на КСНС.

© Анелия Николова

Премиерът Пламен Орешарски влезе в сградата на президентството за заседанието на КСНС.


13.31ч. - На площада пред парламента вече има само студенти. Продължават с военните сцени. След команда "Атака" те запълзяха, като се насочиха към центъра на площад Народно събрание сред димки и пиратки.


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Велислава Попова


Мятат символични картонени заграждения към парламента с викове "У-у-у". Други удрят по истинските заграждения.


Студентите започнаха артистична акция пред парламента след оттеглянето на протестиращите от КНСБ

© Лора Филева

Студентите започнаха артистична акция пред парламента след оттеглянето на протестиращите от КНСБ


На площада вече няма представители на КНСБ. 


Николай Бареков на площада пред президентството.

© Велко Ангелов

Николай Бареков на площада пред президентството.


13.30ч. -  Бареков призова привържениците си да легнат пред лимузините. Вчера той обяви, че основната му цел е да не пусне лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да влезе. Борисов обаче едва ли ще участва в заседание, тъй като е в болница.


Протестиращите срещу КСНС заеха позиции малко след 13ч. На снимката: Николай Бареков държи реч, а на заден план бившият депутат от "Атака" Калина Крумова, която понастоящем е водеща в свързаната с Цветан Василев ТВ7, където доскоро се изявяваше като директор и Бареков

© Биляна Рилска

Протестиращите срещу КСНС заеха позиции малко след 13ч. На снимката: Николай Бареков държи реч, а на заден план бившият депутат от "Атака" Калина Крумова, която понастоящем е водеща в свързаната с Цветан Василев ТВ7, където доскоро се изявяваше като директор и Бареков


13.25 ч. - Около 200 души от "България без цензура" - движението на бившия телевизионен водещ Николай Бареков, са блокирали пространството между шадравана пред парадния вход на Президентството, където в 14ч. трябва да започне заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Блокиран е площадът пред Археологическия музей, както и кръстовището на улиците "Съборна" и "Леге". 


Протест на "България без цензура" преди началото на КСНС

© Анелия Николова

Протест на "България без цензура" преди началото на КСНС


Събралите се скандират "Оставка" . Полицаи са отцепили движението пред парадния вход, откъдето обикновено влизат за заседание участниците в съвета. Все още не е известно откъде депутатите и министрите ще влязат в сградата на президентството, тъй като входът е затворен за автомобили.


13.25ч. - Участниците в протеста на КНСБ започват да се изтеглят от площада на парламента и се отправят към автобусите. Протестът им приключи. Синдикалистите отправиха призиви за достойно заплащане, пенсии и достойни условия на труд, независимо коя партия управлява.


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Велислава Попова


13.21ч. По-голямата част от студентите блокираха кръстовището при Ректората.


От университета излизат студенти и поемат към Народното събрание. Те носят картонени пистолети и щитове, някои са с каски, други - с бели ленти на главата. Пеят "Пацо в Дупница...".


Импровизираното представление, в което участват младежи от НАТФИЗ, Софийския университет и УНСС, върви по команда - периодично се чува  "Строй се!" и "Мирно", а редиците, изобразяващи партизански отряди, изпълняват.


По пътя към Народното събрание от двете страни има хора, които им ръкопляскат и подкрепят протестиращите.


13.10 ч. - Всички протестиращи вече се изтеглиха от площада в посока към сградата на Художествената академия. Пред Народното събрание сега са само представители на синдикатите, които слушат възрожденски песни от тонколоните. Група от студентите заобиколи с шествие паметника на Васил Левски и се присъедини към събралите се пред служебния вход на парламента - от страната на храм-паметника. 


Студентите се събират в градинката между Ректората и служебния вход на Народното събрание

© Виктор Владев

Студентите се събират в градинката между Ректората и служебния вход на Народното събрание


13 ч. Част от протестиращите срещу кабинета тръгнаха покрай Ректората и вече са пред паметника на Васил Левски.


Скрийншот от кадрите, показвани от сайта kamerite.bg

© Дневник

Скрийншот от кадрите, показвани от сайта kamerite.bg


12.58ч. Линейка на болница "Лозенец" потегля с включени сирени откъм служебния вход на "Св. Александър Невски". По информация на "ДНевник" полицай е припаднал и е бил откаран, за да получи медицинска помощ.


12.55 ч. - Протестиращи хвърлят домати към сградата на Народното събрание.


12.45 ч. - При "Св. Александър Невски" кордон от полицейски автомобили дели 20 таксиметрови автомобила от около 20 контрапротестиращи, които при преминаването на какъвто и да е автомобил скандират: "Орешарски!" 


Таксиджиите заявиха, че не са дошли да свалят правителството, а са в София за промени.


"Искаме да кажем, че не може една лизингова компания -"Окей супертранс", да определя правилата в цялата страна. Затова сме тук, всички сме роби на правилата, които тази фирма е наложила", оплака се един от тях.


Шофьори разказаха, че искат да се въведе и възрастова граница за таксиметрови шофьори, защото имало пенсионери, които "хем получават пенсия, хем карат". 


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Юлия Лазарова


Някои от събралите се се оплакаха, че са били отбивани по пътя си към протеста от полицията, без да им дадат обяснения. Те очакват още техни колеги да се присъединят. 


Същевременно при контрапротестиращите е тихо, събралите се са се разделили на малко групи.


12.42 ч. - Над 200 студенти се опитват да преминат по бул. "Дондуков", където малко преди кръстовището с ул. "Г.С.Раковски" има червен стар автобус, паркиран напречно на булеварда, за да го прегради. От двете страни на автобуса има скупчени полицаи. Студентите пробваха да ги преодолеят и да влязат по улицата, но бяха избутани. В отговор младежите скандират: "Пазите престъпници" и "Свалете маските".


Малко преди кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Г.С.Раковски" за кратко имаше сблъсъци около червен стар автобус, препречил булеварда.

© Виктор Владев

Малко преди кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Г.С.Раковски" за кратко имаше сблъсъци около червен стар автобус, препречил булеварда.


12.40 ч. - Протестиращите влязоха в пререкания с пристигналото шествие на КНСБ. Заради отказа на синдикалистите да поискат оставката на правителството "Ранобудните студенти" и техните привърженици блокира пилотната кола на конфедерацията на жълтите павета. Призивът "Моля ви, приятели, ние сме дошли да заявим икономическите си искания" беше посрещнат с мощни освирквания. 


Плакат на "Ранобудните студенти".

© Юлия Лазарова

Плакат на "Ранобудните студенти".


12.08 ч. - Човек от КНСБ моли протестиращите да направят място за идващите синдикалисти. Студентите се отдръпват и се насочват в единия край на площада - от страната на градинката. Въпреки това синдикалисти продължиха да настояват за повече място, на което да се разположат техните членове. 


12 ч. - Таксиметрови шофьори започват да се събират от северната страна на храма "Св. Александър Невски" - от страната към улица "Московска".


11.48 ч. - Синдикалистите спряха за кратко пред Министерския съвет и повториха едно от основните си искания - да се криминализира неизплащането на социални осигуровки от работодателите.


По данни на синдикатите в протеста участват около 6 хил. души.


Шествието на синдикалистите

© Ангелина Генова

Шествието на синдикалистите


Огромно количество полиция и жандармерия пази сградата на Министерския съвет. Булевард "Дондуков" е обграден с кордон. Отцепен е и широк периметър около президентството - по тротоара около сградите преминаването е забранено. Предвождани от колата с мегафон се отправят към Народното събрание.


Таксиметрови шофьори започват да се събират от северната страна на храма "Александър Невски"

© Юлия Лазарова

Таксиметрови шофьори започват да се събират от северната страна на храма "Александър Невски"


11.30 ч. - Както беше планирано, синдикатите се спряха пред здравното министерство, където скандираха: "Искаме парите си" и "Искаме правата си". От мегафона се чуха искания за 15-процентно увеличение на заплатите в Спешната помощ и на специалистите в психиатричните болници. От колоните звучи "Комунизмът си отива" на Васко Кръпката. Шествието вече се насочи към Министерски съвет, където също ще отправят исканията си за достоен труд.

Полицаи традиционно са строени от двете страни на бул. "Цар Освободител".

© Лора Филева

Полицаи традиционно са строени от двете страни на бул. "Цар Освободител".


11.15 ч. - Протестиращите синдикалисти от КНСБ, които от 8.30ч. сутринта се събират пред централата на конфедерацията, се отправиха на протестно шествие по централните софийски улици. Събрали са се хиляди - докато челните редици вече достигаха до бул. "Александър Стамболийски", последните още не бяха потеглили от пл. "Македония".


Днес е 160-ия ден на протести срещу кабинета "Орешарски"

© Анелия Николова

Днес е 160-ия ден на протести срещу кабинета "Орешарски"


Процесията, която се движи в стройни редици, вече наближава църквата "Св. Неделя". Предвождана е от лидерите на КНСБ и транспарант "Искам работеща България, по-високи заплати и сигурност".


Шествие на протестиращи синдикалисти

© Анелия Николова

Шествие на протестиращи синдикалисти


От камион с високоговорител звучат исканията на синдикатите за по-висока минимална работна заплата и отпадане на плоския данък. Голям плакат гласи: "Повече така не може". Същият призив звучи периодично от мегафона.


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Анелия Николова


В редиците, по данни на КНСБ, има представители на всички професионални организации. Група момчета вървят в редица с дърворезачки в ръце, които периодично включват.  Всички протестиращи носят отличителните лилави знамена и шапки на КНСБ, виждат се плакати от Пловдив, Велико Търново и други градове.


Протестите в София - ден 160 (хронология)

© Лора Филева


11:12 ч. Събралите се група протестиращите пред централния вход на Народното събрание посрещат с ръкопляскания студентите. Те пристигнаха със скандиране "Ние сме студентите, няма да мълчим!"


В района са премахнати всички контейнери, които в минали протести бяха използвани от протестиращите. Пред паметника е издигната сцената за митинга на КНСБ. От нея площада се озвучава с песните на Слави Трифонов. 


За кратко време много хора се събраха пред сградата на Народното събрание.

© Лора Филева

За кратко време много хора се събраха пред сградата на Народното събрание.


11.10 ч. - Засега протестиращите са около 200 души. 


Движението по бул. "Цар Освободител" от ул. "Г.С.Раковски" вече е затворено, но полицейското присъствие в района е слабо.


11: 05 ч. - Ранобудните студентите се появиха в двора на Ректората на и призовават колегите си да се присъединят към тях. Изпяха химна, след което тръгнаха към сградата на Народното събрание. 


11 ч. - Около Президентството има паркирани десетки автомобили на полицията, а по ул. "Леге" и няколко коли на Жандармерията. В района е спокойно, само телевизионните екипи се подготвят за обедните включвания. Жандармерия и полиция има и в уличката към задния вход на Министерски съвет. По жълтите павета към парламента полицаи пазят паркинга зад партийния дом и входовете към градинката зад двореца. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK