Скритата икономика расте, а събирането на данъците се влошава

Скритата икономика расте, а събирането на данъците се влошава


Нов ръст на сивата икономика отразява докладът на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и  иинститута "Фридрих Еберт" за периода 2012-2013 г. Той бе представен днес.


Увеличението на скритата икономическа дейност за периода се движи между 2.2% и 2.4% и показва обезпокояваща тенденция в няколко последователни години. Конкурентоспособността, от друга страна, намалява, се отчита в доклада.


Скритите обороти и сивите трудови отношения са сред основните проблеми, които проучването обхваща при наблюдението на бизнеса.
Докладът отчита повишаване на неплатените данъци, мита и акцизи, както и на източването на ДДС. Загубите от тези дейности достигат 1.2 милиарда лева.


Представителят на Националната агенция за приходите Николай Петков поясни, че загубите от източване на ДДС са около 400 милиона лева (около 30 на сто) от общата сума на укритите данъци.


Останалите загуби са в резултат на неотразени транзакции, недекларирани приходи и друг тип проблеми в приходната система и контрола.


Изследването на ЦИД отчита и влошаване на събираемостта на данъците и осигуровките, което се смята, че може да се дължи и на лошата приемственост между администрациите на старото и новото правителство, оценяват анализаторите.


Индексът за сивата икономическа дейност на населението, отчитан в изследването, се определя от скритите обороти и заетост и неотчетена стопанска дейност.


Резултатите сочат, че 13.8% от заетите на трудов договор получават по-високо възнаграждение от декларираното. Това е едно от най-високите наблюдавани нива, откакто ЦИД започва проучванията на скритата икономика от 2003 г.


Основната заетост дава около 50% от реалния доход на хората, които имат допълнителна работа. Така половината от доходите им остават скрити. Това се отразява в неплащането на осигуровки и съответно  дългосрочни проблеми в осигурителната система.


Увеличава се работата на черно при гражданите, които поемат допълнителен професионален ангажимент. При него над 30% от служителите са заети без трудов договор. Техният дял за 2012 г. е бил 29%. Без договор на основната си работа пък са 4% от трудещите се, което показва ръст от 1% в сравнение с 2012 г.


"Настоящата структура на данъчно-осигурителна тежест продължава да наказва хората с по-ниски доходи и следователно те са силно мотивирани да укриват целия или част от дохода си", посочва докладът.


Старши анализаторът от Института за изследване на демокрацията Тодор Галев подчерта, че доверието в частната и публичната социално-осигурителна система е много ниско. Хората не са мотивирани да плащат осигуровките си, защото не вярват във възвръщаемостта на вложените в тях средства.


Загубата за бюджета до септември тази година от невнесени социални и здравни осигуровки по недекларирани приходи е 184 милиона лева. Ако същата тенденция се запази, до края на 2013 г. осигурителната система ще загуби общо по това перо 245 милиона лева, показват изчисленията на авторите на доклада.


"Нещо в България не се прави правилно, откакто сме влезли в Европейския съюз, след като събираемостта на данъците и акцизите поетапно намалява", казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Неговото твърдение е отразено в данните от 2007 г. насам, откогато размерът на скритата икономика показва относително покачване.


Скритата стопанска дейност може да се намали или премахне само с развитието на реалната икономика, борбата с корупцията, с организираната престъпност и с подобряване на съдебната система, отчитат експертите, изготвили проучването.


Мерки, които допринасят за преодоляването на скритата икономика, са по-широкото навлизане на електронните плащания и намаляване на данъчната и административната тежест.


Обратното начисляване на ДДС при зърнопроизводителите, което се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2014 г., затягането на фискалния контрол върху вноса от ЕС и касовата отчетност по ДДС (тя бе одобрена с промени в Закона за ДДС в средата на октомври - бел. ред.) са мерки в правилна посока, се казва в доклада.


В доклада се казва, че традиционните слабости на икономиката като наличието на силни олигархични структури и големи неформални икономически системи мотивира проникването на скрити и незаконни дейности във всички сектори.


Авторите на доклада все пак отчитат, че през последните  десет години се наблюдава спад в обема на скритата икономика. Това се дължи до голяма степен на напредъка на официалната икономика, относителната стабилност в публичните финанси и увеличаване на кредитирането на бизнеса. Преди 2003 индексът на сивата икономика е бил близо пет пункта, сега е под четири, сочат графиките, представени от ЦИД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK