Фирмата Scytl показа машина за гласуване в парламента, Мая Манолова си го представяла по-просто (видео)

Фирмата Scytl показа машина за гласуване в парламента, Мая Манолова си го представяла по-просто (видео)

© Анелия НиколоваЧипове за членовете на избирателните комисии, SMART карти за гласоподавателите, тъч-скрийн екрани и в крайна сметка - хартиени бюлетини. Това включва система за машинно гласуване, представена днес в парламента пред журналисти, депутати и членове на обществения съвет към временната комисия, изготвила проекта на нов изборен кодекс.


След демонстрацията председателят на комисията Мая Манолова обясни пред журналисти, че си представя системата по-проста. Ако предложението за експериментален вот с машини, залегнало в черновата на новия кодекс, бъде прието, на първо време ще се монтират устройства в около 400 секции, които да обхванат различни по размер и тип население населени места, за да стане ясно как се възприемат, каза още Манолова.


Компанията
Презентацията направи Анди Тай, директор европейския клон на Scytl, един от най-големите производители на системи за машинно гласуване в света. В България фирмата си партнира с "ЦАПК Прогрес", печелила многократно търгове за доставка на софтуерни продукти на "Майкрософт" за нуждите на държавната администрация.


Пред "Дневник" управителят на "ЦАПК Прогрес" Пламен Матеев обясни, че фирмата му е следила процеса по изготвяне на проект на нов изборен кодекс. Когато парламентарната комисия приключила работа, от "ЦАПК Прогрес" потърсили фирми сред партньорската мрежа на "Майкрософт" и се спрели на Scytl. На базата на текстовете от кодекса Scytl изготвили презентация, а от "ЦАПК Прогрес" се свързали с Мая Манолова с предложение да я представят.Манолова пък обясни пред журналисти, че с нея са се свързали и други компании, просто Scytl имали готов проект, който да представят. Окончателното решение ще се вземе с обществена поръчка, увери тя и уточни, че то ще е на ЦИК или на Министерския съвет. Вариант на изборния кодекс БСП ще внесе следващата седмица.


През юли парламентарната комисия за изборния кодекс покани още 4 фирми да представят системи за машинно гласуване.


Системата


Системата, представена от Scytl, може да се използва както със специализирани машини за гласуване, така и с обикновени компютри, обясни Анди Тай. Там, където не можело да се осигурят компютри с тъч-скрийн, изборът щял да става с мишка.


Фирмата Scytl показа машина за гласуване в парламента, Мая Манолова си го представяла по-просто (видео)

© Анелия Николова


Изборният ден започва, когато всички представители на секционната комисия са поставили предварително получени уникални чип-карти в четци. Така се отключва системата за гласуване. На влизане в секцията избирателите оставят личната си карта при членовете на комисията и получават SMART карта, която се активира специално за тях. С една активация може да се гласува само веднъж.


В тъмната стаичка картата се поставя в специален четец, който проверява дали избирателят фигурира в списъците за съответната секция и има ли право на глас. На екрана на монитора или машината за гласуване излиза виртуална бюлетина, на която гласоподавателят отбелязва избора си. След потвърждение системата отпечатва и хартиена бюлетина, която се пуска в урна вътре в стаичката. Целта на хартиената контрола е избирателят да е сигурен, че гласът му е отчетен правилно.


Активацията на SMART картата важи за определено време, след което се заключва. По време на демонстрацията времето за гласуване отне около 3 минути.


Фирмата Scytl показа машина за гласуване в парламента, Мая Манолова си го представяла по-просто (видео)

© Анелия Николова


След гласуване избирателят връща картата на комисията и получава обратно личната си карта. В края на работния ден всички членове на комисията заедно извличат обобщената информация от машината с помощта на чиповете си и след като оформи документите, изпраща заедно с хартиените бюлетини данните към районната комисия.


Тай увери, че системата гарантира прозрачност и сигурност на вота и пази файлове с история на операциите, извършени с машината. При необходимост те могат да бъдат предоставени на независими органи за контрол на изборния процес след края на гласуването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK