Българи, възпитаници на най-престижните университети по света, подкрепиха протестите

Протест на студенти пред парламента

© Анелия Николова

Протест на студенти пред парламентаИзбори 2022

Възпитаници на водещи международни университети, обявиха подкрепата си за студентите и техният протест в декларация, изпратена до медиите. В нея са се подписали 86 випускници, които заявяват "огромното си уважение към гражданската позиция на студентите и решимостта им да отстояват ценностите, необходими за успешно развитие на гражданското ни общество". Освен това те застават зад искането на оставка на правителството на Пламен Орешарски.


Декларацията е по инициатива на випускници от бизнес училището INSEAD, към която са се
присъединили техни колеги от "Харвард", Уортън, Станфорд, Оксфорд, Кеймбридж и други. Те са се подписали поименно.


Възпитаниците на международните университети се обявяват против "употребата на сила и тоталитарни форми на пропаганда и натиск – както срещу студентите, така и срещу всички, изразяващи своя протест срещу корупцията, беззаконието, некомпетентността и цинизма в политиката, които властват в България", пишат още възпитаниците.


Ето пълният текст на декларацията:
Декларация от български възпитаници на международни университети и бизнес училища в подкрепа на студентските протести в България
Ние, група българи, възпитаници на водещи международни университети и бизнес училища, изразяваме безусловната си подкрепа към мирните и независими протести на студентите от СУ "Св. Климент Охридски", НБУ, УАСГ, Лесотехнически университет, НХА, НАТФИЗ, ЮЗУ, МУ, НМА, ПУ "Паисий Хилендарски", Американски университет в България, ВТУ, УНСС, Русенски университет, Технически университет – София, Бургаски свободен университет и други висши училища.


Заявяваме огромното си уважение към гражданската позиция на студентите и решимостта им да отстояват ценностите, необходими за успешно развитие на гражданското ни общество. Солидарни сме с исканията за незабавна оставка на дискредитираното правителство на г-н Пламен Орешарски, промяна в изборните правила и провеждане на нови избори. Oбявяваме се категорично против употребата на сила и тоталитарни форми на пропаганда и натиск – както срещу студентите, така и срещу всички, изразяващи своя протест срещу корупцията, беззаконието, некомпетентността и цинизма в политиката, които властват в България.


Подкрепяме действията на студентите, защото смятаме, че те са чакана и небходима стъпка към изграждането на общество и държава, в която младите хора искат да останат и да се развиват в личен и професионален план.


Подкрепяме действията на студентите, защото те показват ангажираност с бъдещето на България от хората, които сега влизат в разцвета на силите и способностите си. Тяхната енергия и желание за промяна са жизнено необходими на България днес, когато повечето българи ежедневно са притиснати от бедност и разочарование, превърнали апатията и усещането за безизходица в норма.


Подкрепяме действията на студентите, защото техният протест заявява право в лицето на морално-осакатената ни политическа класа – не искаме въпросът "В България или в чужбина?" да бъде риторичен!


Гордеем се с вас и ви желаем успех! 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK