Съдебният съвет избра нови председатели на съдилища в Пазарджик и Свиленград

Съдебният съвет избра нови председатели на съдилища в Пазарджик и Свиленград

© Анелия НиколоваВисшият съдебен съвет (ВСС) след изслушване избра нови председатели на окръжния съд в Пазарджик и на районния съд в Свиленград. И за двата поста това е втори конкурс, след като при първия избор никой от кандидатите не събра достатъчно брой гласове.


За председател на окръжния съд в Пазарджик се явиха трима магистрати, един от които и досегашният ръководител - Ивета Парпулова. През юли тя събра 11 гласа, а сега зад нея застанаха седем от членовете на съвета, девет бяха против и други седем се въздържаха. 


Избрана с 15 гласа беше Елеонора Серафимова, която работи в окръжния съд.
Парпулова е съдията, който гледа делото срещу 13-те имами, обвинени в антидемократична идеология, което се гледа в съда в Пазарджик. 


Основата критика към работата на Парпулова, която при предишния избор, беше подкрепена от колегите си, беше, че е назначила съдебен помощник, който едновременно е бил и служител по сигурността. Според редица членове на съвета това било недопустимо, стана ясно по време на дебата след изслушването.


Членът на ВСС Калин Калпакчиев припомни писмата, изпратени в подкрепа на Парпулова, което накара главния прокурор Сотир Цацаров да предположи, че има промяна във вижданията на Калпакчиев, защото този път, говорейки за подкрепата към Парпулова, той не е споменал израза "съдебна номенклатура".


Цацаров не разясни какво има предвид. При избора на председател на окръжен съд Пловдвив - пост, който Цацаров заемаше, преди да стане главен прокурор, Калин Калпакчиев отбеляза, че преминаването от една административна длъжност на друга създава впечатлението за съдебна номенклатура.


Един от кандидатите при избора тогава - Веселин Ханджиев (впоследствие и избран за председател на окръжния съд в Пловдив) от 2004 г. досега все е заемал ръководна длъжност – най-напред оглавяваше в два поредни мандата районния съд Пловдив, а след и това и по-горния съд.


Сходна биография има и бившата председателка на Окръжния съд в Пазарджик - Ивета Парпулова – от 1991 до 2000 г. е била председател на районния съд в града, а след 2008 г. оглави и окръжния.


Калпакчиев обясни, че законът дава възможност за два последователни мандата на един административен ръководител. Според него законът се заобикаля, когато след тези два мандата въпросният административен ръководител бъде избран за началник на друго място. На това главният прокурор му отвърна, че законът се заобикаля и от редовите съдии, които прескачат нива.


Съдия Елена Тодорова е новият председател на Районен съд - Свиленград. Тодорова досега е работила в Районен съд - Елхово, и е била негов административен ръководител. Тя получи подкрепа на 13 от членовете на съдебния съвет, трима бяха "против", а седем се въздържаха.


Останалите кандидати за поста бяха Иван Йорданов – председател на Районен съд - Крумовград, и Христо Георчев – и.д. председател на съда. Името му беше замесено беше замесено в изнесените записи на разговори между членове на ВСС и магистрати, заради които кадровиците на Темида отстраниха временно Камен Ситнилски.


Днес, както и през юли, когато Георчев също беше кандидат, никой от членовете на съдебния съвет не го попита за разговорите. Само Соня Найденова и Каролина Неделчева обявиха, че ще подкрепят Елена Тодорова, защото имала "абсолютно чиста и безупречна професионална репутация", ясно виждане за ръководството на съда.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK