ВСС и гражданският съвет към него ще оценят системите за случайно разпределение, но след въвеждането им

ВСС и гражданският съвет към него ще оценят системите за случайно разпределение, но след въвеждането им

© Анелия НиколоваСлед като в началото на седмица, съдебният съвет отхвърли идеята да има експертна група, която да оцени двете системи за случайно разпределение на делата АСУД и LawChoice, на днешното заседание кадровиците на Темида приеха техническите правила за надграждането на двата продукта и решиха, че до пети декември комисията по информационни технологии и гражданския съвет към ВСС трябва да предложат по двама външни експерти.


Това се случва след като най-голямата магистратска организацията Съюза на съдиите и петте организации от Гражданския съвет изпратиха няколко писма до съвета. Във второто те декларираха готовност да осигурят и независимите експерти, които да бъдат от публична специализирана институция, и заплащането им. 


Те поискаха да им бъде предоставена  възможност "да проверят "доработката" на "LawChoice", да сравнят всички релевантни технически характеристики на двата софтуера след анализ.
Днес повечето членове на съвета се обединиха, че реакцията на неправителствените организации е заради това, че не са качени мотивите на решението на съвета от края на октомври.


Тогава беше прието компрометираната система за случайно разпределение LawChoice (Лоу чойс) да бъде актуализирана и да се разработи допълнителна защита. Съветът все решение, въпреки че проверка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) преди време нагледно показа, че системата може да бъде манипулирана.

"Лоу чойс" е разработена от Висшия съдебен съвет и се използва в над 170 съдилища, което е около 95 процента от всички в страната.


От решението не стана известно дали първо системата за случайно разпределение ще бъде актуализирана и до кога това ще се случи. Освен това не е известно дали за времето от пети декември до началото на следващата година ще има достатъчно време да се изготви експертна оценка.


"Вървим към разрешаването на прблема със случайното разпределение. Предлагам проект за технически правила, с които ще финализираме усилията по тази тема. От първи януари новата система трябва да заработи", заяви днес председателят на комисията по информационни технологии Румен Георгиев, който представи технически правила за работа на системите. По думите му от началото на 2014 г. системата не само ще е актуализирана, но и ще работи новото й разширение, при което протоколите от случайното разпределение на делата да пристигат по електронен път във ВСС (бел. ред. също беше прието в края на октомври). "Това ще направи изключително трудно и лесно доказуемо и евентуално злонамерено действие и ще върна вярата на обществеността", заяви още Георгиев.


"Откривам известна подозрителност от стран на НПО-тата, че ще се справим. Да вземем становище, за да се избегне всякакво недоразумение, което може да възникне с тези организации", призова членът на ВСС Галина Карагьозова, която повдигна темата за постъпилите писма. Тя предложи със закъснение да бъдат качени мотивите към решението на ВСС, за да се изчистят всякакви съмнения.
По думите й е грешка, че не са обявени и подробно разписаните технически изисквания. Тя обяви, че вече са изпратени писма до БАН и до Техническия университет, с които се канят външни експерти
"Логически нещата трябва да бъдат по друг начин подредени. Техническите правила на новата версия на софтуеъра Law choice  ще бъдат дебатирани. Логиката на нашето решение, е след като бъдат направени новите версии, те да бъдат подложение на външна оценка и едва след това да вървим напред. Ясно да кажем дали ще има външна оценка, кой ще я прави и какъв срок ще й дадем. Предлагам и за улеснение на съвета, доколкото БАН е една от определените институции, да им изпратим писмо, които да определят експерти, котито да оценят двата продукта", заяви членът на ВСС Калин Калпакчиев.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Тия са за затвора! Как може, да не се реши проблем с години, който може да се реши за месец!ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ РЕШЕН, ЗАЩОТО В ПРОБЛЕМА, СА КОМИСИОННИТЕ И ХОТЕЛИТЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на kardam88
  kardam88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  LawChoice означава "Правен избор" и се произнася като "Лоо чойс". Вместо това Дневник е написал "Лоу чойс" което значи "Долен избор" (Low Choice). Moже би наистина този софтуер си заслужава името "долен" след като може лесно да се манипулира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK