Атака иска решения на парламента за национализация на ЕРП-та, стоеж на АЕЦ "Белене" и пускане на "Кремиковци"

Атака иска решения на парламента за национализация на ЕРП-та, стоеж на АЕЦ "Белене" и пускане на "Кремиковци"

© Красимир ЮскеселиевДепутатите от "Атака" внесоха в деловодството на парламента три предложения, с които парламентът да задължи правителството да възстанови дейността на неработещия частен металургичен комбинат "Кремиковци", да преобразува електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие и да направи всичко възможно, за да възстанови строежа на АЕЦ "Белене". От партията предлагат парламентът да отмени решението си от март 2012 г., с което се прекратява изграждането на атомната електроцентрала.


От "Атака" смятат, че "Кремиковци" е модерен завод в пълно съответствие с екологичните норми и изисквания и производството може да бъде възстановено с незначителни средства. "Ще бъде увеличен БВП на страната, ще бъдат реализирани значителни печалби, ще се открият стотици нови работни места", пише в мотивите към проекта за решение.


Металургичното предприятие, което не работи от години, в момента е собственост на фирмата "Крис мит", която преди няколко месеца придоби 100% от капитала на предишните собственици на активите "Елтрейд къмпани", "Надин металс трейд" и "Валпет консулт".
За електоразпределителните дружества от "Атака" подчертават, че най-често срещаната форма в ЕВропейския съюз е с 51% държавно участие, докато в България две трети от дяловете на предприятията били продадени при правителството на Симеон Сакскобургготски за жълти стотинки, а в мандата на ГЕРБ останалите 33% били продадени криминално и тайно.


За АЕЦ "Белене" пък заявяват, че е била допусната грешка със спирането на строежа, и настояват за генерално преразглеждане на въпроса, което да доведе до отмяна на строителството на централата.


Преди месец с гласовете на ГЕРБ и депутати от левицата парламентът прие предложение на "Атака", с което се задължи правителството да работи за мораториум върху продажбата на българска земя на чужденци. Вицепремиерът Зинаида Златанова предупреди, че решението няма да бъде изпълнено, тъй като противоречи на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, а депутати от ДПС и БСП оспорват акта на парламента в Конституционния съд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK