Заповедта на варненския кмет за движение на автомобили в Морската градина е отменена

Част от масивните постройки с паркинги и гаражи, които бяха изградени в морската градина на Варна по време на администрацията на Кирил Йорданов.Само единадесет дни, след като бе обявена, и поредната забрана за движение на автомобили във варненската Морска градина бе отменена.


На 11 ноември т.г. кметът на Варна на Варна Иван Портних" обяви, че е подписал две заповеди, с които забранява движението на частни автомобили в парка. Първата касаеше т.нар. историческо ядро, а втората местността "Салтаната" северно от варненския Зоопарк.


Днес обаче областният управител на Варненска област Иван Великов отмени заповедите на Портних като "незаконосъобразна, противоконституционна и е в разрез с европейската харта за правата и свободите на хората".
За да обяви решението си Великов свика специална пресконференция, на която присъстваха и протестиращи собственици и наематели на имоти в северната част на парка, известна като местност "Салтанат".


Според Великов, забраната за движение на автомобили в парка, издадена от кмета на Варна нарушава Конституцията, десетки закони и нормативни актове, човешките права на живеещите и работещите в "Салтанат", както и редица административни актове, свързани с регулацията му.


Днешното решение на Иван Великов идва след открито писмо, което вчера бе разпространено от пресцентъра му. "Поведението на общинската администрация във Варна може да се окачестви единствено като демагогия, защото през годините тъкмо тя последователно е издала десетки разрешения за строеж на сгради с паркоместа и гаражи в местност "Салтанат", се казваше в текста на писмото.


В него се припомняше, че за да стане възможно строителството в парка съгласно изискванията на ЗУТ, общината нееднократно е приемала, че на тази територия има изградена регулация. "А след издаването на т.нар. акт 16, който също се утвърждава от общинската администрация, всички обекти получават право на ползване в т.ч. паркоместата и гаражите, се казваше още в текста на писмото. Не може същата тази общинска администрация изведнъж да открие, че всъщност местността е парк и не би трябвало да се допускат автомобили по алеите. (...) И тези, които искат "Салтанат" да бъде парк, и тези които притежават собственост там, имат своите законови основания. Затова трябва да се върви към намиране на приемливо за всички решение".


От администрацията на Портних съобщиха, че отмяната на забраната за движение на автомобили в морската градина на Варна най-вероятно ще бъде обжалвана ред Административния съд във Варна. Най-вероятно обаче, решението на съда ще повтори изхода от няколко подобни казуса, предизвикани от бившия варненски кмет Кирил Йорданов.


През последните десет години той беше издал серия от подобни забрани, но те никога не бяха спазвани. Причините за това бяха липсата на контрол от страна на администрацията му, несериозността на мотивите, с които бяха налагани забраните, а накрая и съдебните решения, с които те логично бяха отменяни.


Последната от забраните си Йорданов издаде на 3 август м.г. след серия от протести, организирани от граждански и природозащитни организации във Варна. С нея обаче вместо да реши проблемите, той блокира работата на заведенията за хранене, разположени в парка с одобрението на собствената му администрация, и наруши правилата на свободната конкуренция. С половинчатите си действия тогава Кирил Йорданов противопостави бизнеса на гражданите и природозащитниците, като опита по този начин да отвлече вниманието от неспособността и нежеланието да се справи с незаконно строителство по алеите на парка.


По повод на последната забрана за движение на автомобили в морската градина, издадена от Йорданов от Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че "липсата на правна сигурност, яснота и предвидимост в нормативната уредба може да окаже възпиращ ефект върху свободната стопанска инициатива на предприятията и да доведе до ограничаване, предотвратяване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар".


По време на днешната пресконференция, дадена от областният управител на Варненска област, стана ясно, че предварително изпълнение на решението му да отмени заповедта на Иван Портних за забрана на автомобилното движение в Морската градина може да бъде обжалвано в тридневен срок. Самата заповед на областния управител може да бъде атакувана пред административния съд във Варна в14-дневен срок.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  "Не може същата тази общинска администрация изведнъж да открие, че всъщност местността е парк и не би трябвало да се допускат автомобили по алеите."

  Поредния нагъл управител!

  Общинската администрация не е една и съща и този ....... много добре знае това. Защо този управител "загрижен" за правата на хората не отмени разрешенията за строеж дадени по-рано от администрацията на Кирил Йорданов?!

 2. 2 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Великов е юрист и знае какво прави. Портних е популист и си играе с хората. Кой би искал коли в Морската градина?! Проблема е местността Салтанат. Там даже пътя е от частен имот. Спас Спасов защо не направи репортаж за децата тенисисти, които се пазят от кучета и клошари, страшно е, никой не се разхожда.

 3. 3 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Великов е червена гад. Навремето подписваше разрешителните за строеж и през него минаваха заповедите за забрана на коли в парка. Същите заповеди, които после падаха в съда тихо-тихо, понеже били написани "некадърно". Сега е решил като областен пак да вдигне чадърче над шепа хора и да ги остави да превръщат парка на цяла Варна в паркинг за малцина. Забраната на Портних ще пребъде - колкото и да не им се иска на червените калинки.

 4. 4 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Великов, стягай куфарите, ще си ходиш!
  ОСТАВКА!

 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  Варна запада прогресивно, не без помощта на общински власти и институции. Накрая ще се превърне в средностатистически западнал порт с всичките свързани екстри: проституция, наркотици, хазарт и долнопробни кръчми и покрай тях високо ниво на престъпността.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 381 Разстроено

  САМО ДВЕ ГРЕШКИ ИМАТЕ В ЗАГЛАВИЕТО НА НОВИНАТА,МНОГО СТЕ УМНИ,БЛАГОДАРЯ АКО ГИ ОПРАВИТЕ.

 7. 7 Профил на juxta
  juxta
  Рейтинг: 381 Весело

  фифи, децата "тенисисти" трябва да се изградят като корави спортисти. един тенисист ако не може да надбяга едно улично куче го пиши хабилак за парите на заможния си баща За останалите ,които не са от Варна е нужно да отбележим, че от паркинга в морската до тенис клуба разстоянието е 150-200 метра
  Но е важно да използваме "децата"…по примера на Киро-кмета, който караше децата от спортното училище да държат плакати в негова подкрепа

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ето,само за тези бели дори,Кирил Йорданов си отиде.Пламен се самозапали/или го самозапалиха/.

  Tony
 9. 9 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  ... Портних сА изпорти... нЕма друго за казване.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 10. 10 Профил на Другар Иванов
  Другар Иванов
  Рейтинг: 221 Гневно

  ОСТАВКА на ГЕРБ- аджията Портних! Връщане на Кирил Йорданов!

  Не човек, а желязо...
 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Според Великов, забраната за движение на автомобили в парка, издадена от кмета на Варна нарушава Конституцията, десетки закони и нормативни актове, човешките права на живеещите и работещите в "Салтанат"...
  ---------------------
  След като има частни имоти и офис сгради нормално е да имаме достъп.Салтанат(в годините назад) е била частна собственост...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Напишете: ДПС отмени заповедта, иначе оставаме с впечатление че съда я е отменил.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  поредния тотев е тоя портних , срам да се движиш по центъра .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не че нещо, но над 84% от Салтанат е частна собственост. В сегашния си вид заповедта и пропускателния режим бяха МАЛОУМНИ. Реално преценката на това кой влиза и кой не бе оставена на полицаите на бариерите.. Съответно се стигна до неща като 1) майки да трябва да обикалят по половин километър да си карат водят децата на детска градина 2) да не пускат лайнарка до детската градина 3) да не допуснат асансьорни техници до дома за стари хора... и т.н, и т.н. Съответно в долната част на местност Салтанат са хотелчетата на тимаджиите и тринити и там екоактивистите не смеят да припарят да протестират, а в горната част на Салтанат с хола може да се влиза по Пикадили Парк, и пак никой от зелените няма нищо против. Портних освен това беше обещал паркинг, т.е. да имаш къде да си оставиш колата и после пешачката из Салтанат, Станчовата алея или Морскат градина.. Еами нито паркинг има, нито нищо. Едно от най-удобните места да се направи паркинг е бившето военно поделение, но ест. Портних го даде на тимаджиите... Портних, кофти ли е хем да искаш да си популист, хем да играеш по свирката на тимаджиите?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  когато мутри изкупят земите покрай плажа и пускат хората до там най-много с по дюшек на рамо, тогава съответният правителствен чиновник много бързо изнамира 5-те тълкувателни решения на ВС (каквито наистина има и за юристите казусът е пределно ясен) и които гласят, че правото на достъп до имота не включва автомобилен такъв.

  Тъй като този "юрист" много бързо е направил справката и му е станало ясно какво казва законът, затова не посочва съдебната практика, а се позовава на Хартата за човешките права, Резолюцията на ООН за човешкто достойнство и Посланието на ЮНЕСКО, изпратено със спътник в Космоса заедно с гласа на Янка Рупкина.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "fifi_5":

  Това в някое друго измерение
  През ден съм там, пълни измислици.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#2] от "fifi_5":

  Ако решението му падне на съд (виж моя коментар #15) ще си скъса ли дипломата?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Tod":

  В Конституцията ли пише, че трябва да имате достъп с кола до имота?

 19. 19 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#11:"Tod"]След като има частни имоти и офис сгради нормално е да имаме достъп.Салтанат(в годините назад) е била частна собственост...
  [/quote]

  Недей така, че като кажеш на природозащитник "частна собственост" и веднага почва да те замерва с камъни На мен прадядо ми е имал вила в Салтанат, още преди да дойдат комунистите, та сега някакви ми обясняват, че нямало нито една законна простройка в Салтанат... А природозащитниците, видиш ли, карат само колело, никога не ползват автомобил, нито са слизали до плажната алея с автомобил. С нетърпение чакам новия устройствен план, според който в половин "Чайка" улиците стават алеи... Да ги видя тогава дали ще протестират срещу колите по улиците в Чайка

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  [quote#5:"Consumer"]Варна запада прогресивно, не без помощта на общински власти[/quote]Чукча-писател? В статията става дума за областния управител. Той не се избира от варненци, а се назначава от правителството.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#19:"GogoGP"]На мен прадядо ми е имал вила в Салтанат, още преди да дойдат комунистите...
  ---------------
  Ами Гого,те като дойдоха и присвоиха всичко...след реституцията ограничават достъпа до имотите ни...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 22. 22 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Една група хора, които по втория начин са се сдобили с право на строеж в морската градина по време на дългото и престъпно царуване на Кирил Йорданов, сега вдигат стойки и се правят на жертви на наредбата на настоящия кмет. Ами що ни риваха га ядоха кюфтетата, а чак сега зареваха? Защото настоящият кмет реши да въведе ред в движението на МПС в района на Морската градина. Започнаха протести на "засегнатите" граждани и областният управител, който е назначен от БСП/ДПС, веднага отмени наредбата на кмета. И сега ще започне една дълга и безрезултатна съдебна сага между двете институции. Питам се следното, защо избираме кметове, като всяко говедо, турено от властта за областен управител, може да оспорва решенията на кмета. И що за демокрация е това, след като едноличното решение на областния управител може да обори решението на цял един законно избран общински съвет. Това е просто една камуфлажна демокрация, едно административно малоумие.

 23. 23 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#18:"eyewitness"]В Конституцията ли пише, че трябва да имате достъп с кола до имота?...
  ------------------
  А обратното пише ли го???...Ако живееш в панелен бункер естествено с колата си не можеш да се качиш на етажа ...инвестирал съм в подземен паркинг(по проект) и държа да го ползвам...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 24. 24 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "незаконосъобразна, противоконституционна и е в разрез с европейската харта за правата и свободите на хората"

  Хахахахахаха!

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  "незаконосъобразна, противоконституционна и е в разрез с европейската харта за правата и свободите на хората"

  Човекът или боледува от някакво личностно разстройство, или си е хванал някой някой пи-ар с 4 постоянно звънящи телефони по джобовете, татуиран от глава до пети, с 3 обеци на носа и по 4 на ушите. Последният, понеже е смятан в политическите среди за "гуру" на тази наука, му е казал между второто козче и първата магистралка за деня да "пише нам нещо за човешките права и свободи, че е важно невежата рая да слуша положително заредени послания, които ясно няма да провери никога за достоверност". След което 2 от телефоните са звъннали и той е добавил: "Ето, готов си! В понеделник 8.30 си в Радо Варна да говориш за свободата на придвижване", вторник 18 часа от "Нова телевизия " ще те чакат пред дома за сираци, да те снимат как връчваш дарение!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  незаконосъобразна, противоконституционна и е в разрез с европейската харта за правата и свободите на хората
  Човекът или боледува от някакво личностно разстройство, или си е хванал някой някой пи-ар с 4 постоянно звънящи телефони по джобовете, татуиран от глава до пети, с 3 обеци на носа и по 4 на ушите. Последният, понеже е смятан в политическите среди за гуру на тази наука, му е казал между второто козче и първата магистралка за деня да "пише нам нещо за човешките права и свободи, че е важно невежата рая да слуша положително заредени послания, които ясно няма да провери никога за достоверност". След което 2 от телефоните са звъннали и той е добавил: "Ето, готов си! В понеделник 8.30 си в Раидо Варна да говориш за свободата на придвижване", вторник 18 часа от "Нова телевизия " ще те чакат пред дома за сираци, да те снимат как връчваш дарение!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Извинете за спама! При някаква комбинация от препинателни знаци HTML-ът прави мизерии...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 30. 30 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#24] от "Schliwobeatz":
  Мдааа... когато не знаеш с какви мотиви да отмениш нещо, което им разваля кефа на кефалите, праскаш ей това изречение и се почва едно безкрайно първа инстанция, втора инстанция, касации, върнато за ново разглеждане, потвърдено, обжалвано пред върховен административен... и така докато го освиткат някъде желаещия да си джитка по алеите с бентлито. Тогава изниква нов.

 31. 31 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#13:"deribeev"]поредния тотев е тоя портних , срам да се движиш по центъра .[/quote]
  Ти да не си психично болен какво общо има статията с глупостите които си написал

  писнало ми е от левичари
 32. 32 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#5] от "Consumer"
  Екстрите вървят към прогресиращ порт,за посредствен няма интерес защото никой не ходи там.


 33. 33 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вероятно разрешителните за строеж на сградите от снимките са издадени за за домове за сираци,балнеологични комплекси,болници или др. обществено-значими постройки, но реално са апартаменти на баровци или хотели. Ето затова трябва да се потърси персонална отговорнст от хората от общината изиграли Закона в полза на печелившите.
  А иначе варненци, заедно с архитекти,паркостроители,инженери,общинари, юристи по някакъв начин трябва веднъж за винаги да решат искат ли Парк - Морска градина - с вековна вече история, в какви граници, с какви ограничения, с какви права и задължения на частните собственици-реституирали в района справедливо и законно собствеността си, итн,итн, или до безсъзнание ще правим крачка напред и три - назад.
  Въпросът е много важен, но изобщо няма място за политизиране и нека нито областна управа, нито община, нито медийни клакьори да не опитват политиканстване и популизъм.
  А че правителството трябва незабавно да си подаде Оставка не подлежи на съмнение, но е отделен въпрос от Морската градина.

 34. 34 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#7] от "juxta":

  Ти въобще разбра ли за кои тенис кортове става въпрос? Напират се до вила Буров, клубът се казва Велто. Там тренират деца от 5 годишна възраст, състезателите тренират всеки ден. Кортовете работят до 22 часа. За какъв паркинг в Морската градина говориш. Става въпрос за местността Салтанат. Най близкото място за паркиране извън паркинга на кортовете е на Пикадили Парк или между блоковете в Чайка!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#34:"fifi_5"]Най близкото място за паркиране извън паркинга на кортовете е на Пикадили Парк или между блоковете в Чайка![/quote]
  И какво от паркинга на пикадили не е много далече и не вярвам 5 годишно дете да ходи от22 часа

  писнало ми е от левичари
 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#33:"roum"]с какви права и задължения на частните собственици-реституирали в района справедливо и законно собствеността си, итн,итн, или до безсъзнание ще правим крачка напред и три - назад. [/quote]
  реституцията си е реституция, но разрешителните за строеж на хотели и ресторанти не са дадени от реститутите. Напр. горе на снимката, вижда се хотел и офис сграда, а пред него ресторант с малък хотел "Максим" - собственост на руснак. Не го е купил, а си го е построил. Това всеки го знае, сигурно има неща, които не всеки ги знае. Но едно е сигурно, не са реституираните, които строят, а "наши хора", напр. Митко Събев, и руснаци.

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  [quote#36:"koiot"]И какво от паркинга на пикадили не е много далече и не вярвам 5 годишно дете да ходи от22 часа [/quote]
  Паркингът на Пикадили парк, реално един малък МОЛ, също построен на територията на парка е малък, за около 50 коли. Като почти винаги е пълен. Всъщност на Портних му бе ясно, че забраната ще бъде отменена, но ей тъй, малко популизъм. Сигурно има решение на проблема, но нещата не се правят на парче. За съжаление пред очите ни се унищожава едно богатство, завещано от дедите ни. НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ СЕ ЗАСТРОЯВАТ ГРАДСКИ ПАРКОВЕ! И така е във всички градове.
  Варна тотално закъсня със синята зона. Всички знаем, че подобно нещо не се прави за ден-два, а тук дори не се е започнало. А градът вече се задушава, де факто вече е блокиран. Няма паркинги, строят се нови сгради без гаражи, без паркоместа. Търси се решение на проблеми от вчера за днес, даже не и за утре.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  [quote#36:"koiot"]И какво от паркинга на пикадили не е много далече и не вярвам 5 годишно дете да ходи от22 часа [/quote]
  Този паркинг е малък, за около 50 места. Самият комплекс Пикадили Парк е един малък МОЛ, построен също в парка, ей така. Там отдавна се строи, купува се някаква малка къщичка от 60 кв. метра, и се застрояват 600 кв.м., независимо че няма градоустройствен план. Забраната на Портних (случайно, но пак руско име) бе прах в очите на матряла, на всички бе ясно, че ще отпадне. Де факто статутът на парка отдавна е нарушен. НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ СЕ ЗАСТРОЯВАТ ГРАДСКИ ГРАДИНИ И ПАРКОВЕ!
  Във Варна всичко е затлачено. Няма синя зона, няма паркинги, строят се блокове без гаражи и паркоместа, разбит център, разбити тротоари, превърнати в паркинги за коли и камиони.. Синя зона не се прави за ден-два, всъщност дори не се е започнало. Проблемите се решават от вчера за днес, даже не и за утре. Цялата Община е пълна с една тимаджийска сган, мразещи града си. Ако могат, биха го продали целия. На руснаци или сирийци, няма значение.

 40. 40 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  ами всъщност въпросният господин е част от онази администрация

 41. 41 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#38:"historama"]Паркингът на Пикадили парк, реално един малък МОЛ, също построен на територията на парка е малък, за около 50 коли.[/quote]
  Заета е горната част на паркинга от към главния вход от зад от към служебния вход винаги има много места пък от там е дори по близо до кортовете а то решението е много лесно малкото живеещи там да влизат с пропуск

  писнало ми е от левичари
 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Значи зели рушвета за разрешението за строителство. Взели рушвета после за акт-16. Загубили изборите и идва следващия и вика - па аз нищо не съм зимал бе, пезевенци, я давайте сега и на мен инак ще се озовете я по средата на парк, я на язовир, я на вододайна зона, я на разливна.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#42:"Десен"]
  [/quote]

  Нещо такова. Там няма ТИМ-аджии в точно тази част ( в другите две има, там природозащитници не смеят да си отворят устата ) и някой ( кой ли ) иска да разкара собствениците оттам и да им изкупи земята на безценица. В случая ползва Варна Диша като маша. Звучи невероятно, но имам данни точно за това. Освен това се връзва идеално с популисткия образ на Портних, който иска да е хем харесван, хем да играе по свирката на тимаджиите, без които не би бил кмет...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 44. 44 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#4З] от ''GogoGP":

  За едно си прав, признавам ти го, наистина звучи невероятно. Трябва да се пробваш в медиите на Пеевски или директно при Бареков, ще ти се получи.

 45. 45 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Имам усещането, че поне 90% от написалите коментари, са прочели само заглавието. Оу, лошия позволява движение на коли, а добрия не дава?!

  Местността Салтанат наистина е пълна с частни имоти. И то имоти, закупени още през царско време. Самият Станчов, който си дари къщата за "Карин дом" го е казвал в интервю за същата тази медия- земите са купени още през 1902 ... тоест, ако това са частни земи, как са Морска градина?!

  А че с годините, дори това което можеше да се ползва като алеи и свободни пространства бе харизано от общинари и държава на мутри - без съмнение. Диво време на капитализъм и корупция...

 46. 46 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  Защото той самият е част от администрацията на Кирил Йорданов, но след като го свалиха, бившите кадри се издигнаха- и областния, и кмета, и зам. кметовете... Никаква промяна няма във Варна, само фасадата е друга.

  zhv
 47. 47 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "fifi_5":

  Местността Салтанат е част от морската градина, такава е била и такава трябва да бъде. Не знам от кой град или село и кога сте дошла във Варна, но аз съм израстнал там и Ви гарантирам, че там нямаше нито една ограда, нито един частен имот до преди 15 години. А за този вид на местността в момента няма отговорност общината, защото по незнайни начини повечето поляни си имат частни собственици, които не ги поддържат. Общината е виновна, че не ги санкционира за лошия вид на имотите им и опасностите, които следват от това.

  zhv
 48. 48 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#47:"zh Vulchev"] но аз съм израстнал там и Ви гарантирам, че там нямаше нито една ограда, нито един частен имот до преди 15 години.[/quote]

  Аз не само съм роден и израстнал, но съм и пето поколение Варненец, като дядо ми е имал, а и аз днес притежавам частен имот на територията на местност Салтанат. Там е имало частни имоти преди повече от стотина години, не лъжете. Почнете примерно с историята на "карин дом" и попрочетете това-онова и после ще си говорим

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 49. 49 Профил на gigin
  gigin
  Рейтинг: 5 Неутрално

  http://www.daspasimmorskata.org/?p=1877 тук са публикувани стр.разрешения издадени от общината 2002до2007г. Областния управител(ОУ) започва работа 2008г в Общината като юрист. днес го обвиняват, че по негово време кмета е издавал заповеди за забраната на МПС, които са били отменяни, а днес той като ОУ отменя на кмета заповедта за забрана на МПС в Салтанат. По тази логика, тези които са против отмяната на заповедта на кмета от ОУ, да търсят отговорност не от ОУ, а от юристите му, защо да носи отговорност ОУ, а тези които са "против" или "за" заповедта на кмета да обвиняват или хвалят неговите юристи. Служителите и на кмета, и на ОУ ще да са виновните! То по тая логика за какво ли са ни кмет и ОУ? ОУ е длъжен да контролира спазването на законите, независимо от неговото лично мнение или интереси.В конституцията чл17(4)"частната собственост е неприкосновена",в ЗУТ се изисква според броя на жилищата, ателиета, магазини и т.н. съответно бр. паркоместа, гаражи, за да ти се издаде стр.разр. и после акт16 за ползване. Спазваш закона, общината ти дава и стр.разр. и акт.16 и после ти казва - не сега съм издал заповед, няма да си ползваш гаражите или парко местата, които преди ти изисквахме.Много хора си паркират колите в гаража и пеша се качват до апартаментите си, почти същото е да си оставиш колата някъде на неохраняемо място, без да можеш да си я наблюдаваш, например в съседен квартал и от там с багажа на ръце до дома ти, а багаж ти се разрешава само такъв какъвто можеш да носиш на ръце, това е цената да имаш имот в парк!Имаш ли имот в парка - нямаш права! Заповедта на Кирил Йорданов бе отменяна, Портних днес повтаря същото. Защо ли очаква по-различен резултат? Тай не е виновен за наследството, което получава, не е издавал той стр.разрешения, но така ли смята за разреши проблема, проформа - без резултат? ОУ поне посочи начина за разрешаване от 5 законови стъпки. Каза, че това ще отнеме време, но до тогава може да се предложат компромисни решения.Предложи и конкретни решения с държавни имоти до булеварда за подземни гаражи, но и за тях е нужен ПУП. Общината, която е издавала стр.разрешения като институция, какво предложи? -" Заповед за забрана на МПС", която всички знаем че ще падне още от времето на Кирил Йорданов. Той си замина от власт, ако Портних не може да предложи нещо различно и реално изпълнимо не следва ли и той да си заминава? На Варна не са ѝ нужни популистки решения, с които да хвърлят прах в очите на хората, а реални действия с реални резултати. Всички граждани на Варна искаме Салтанат да е парк. Жевеещите далеч от Морската градина и те искат да я ползват, но пеша не става, а колата си и те е нужно да имат къде да паркират. Ами като прибавим и туристите, като помислим и за гостите на Делфинариума, а те са сериозна цифра....как решава общината тези проблеми на града? Със заповед за забрана на МПС? Това за кого е решение? Да не задавам въпроса как се грижат за Аспаруховия парк, че там е още по-голяма мътилка..., а дали Варна има нужда от други паркове? Чист въздух, природа с алеи и пейки, удобства...за другите квартали, освен "Чайка", спортна зала и гръцката махала - нямат нужда, няма нужда и да питам! Но питам всички граждани на Варна, питам и тези "защитници" неправителствени организации...какво мислите и какви са Вашите реални искания и най-вече дейтвия?

 50. 50 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Тази поредна отмяна на решението показва много ясно защо Варна се намира в това положение.
  Градът продължава да затъва и няма да мине много време , когато и Перник ще го задмине , та съвсем да станем за смях на маймуните...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK