За акта на гражданско неподчинение или за момичето от снимката с пейката

За акта на гражданско неподчинение или за момичето от снимката с пейката

© Протестна мрежаРумяна Русева работи в софтуеърна фирма. Гордее се, че е част от този сектор, още повече след  декларацията от началото седмица, с която шефовете на 36 компании поискаха оставката на кабинета на Пламен Орешарски.


Румяна Русева е и спасител доброволец към Българския червен кръст (БЧК). Участва много активно и в гасенето на пожара на Витоша от миналото лято.


Това бяха и първите коментари от нейни приятели и познати, минути след като на 12 ноември, след обяд беше разпространена снимката, на която няколко полицая носят пейка, в която се е вкопчила Румяна Русева.
Свидетели на случката тогава разказаха, че докато полицаите носят пейката, са ритали младата жена.
Впоследствие тя е задържана с полицейско разпореждане за 24 часа. Според полицията тя не се е подчинила на разпореждане, оказала е съпротива при ареста и е отправяла яростни думи към полицията. По указа за борба с дребно хулиганство й е наложена глоба от 200 лв.


Румяна обаче не е съгласна с обвинението, че е обиждала полицаи. Ето какво разказа пред "Дневник" седмица и един след случката. Разговорът е проведен по телефона.


"Откъм изхода на Александър Невски към ул. Г.С. Ракоска бяхме направили символична барикада от пейки. Някои от тях бяха привързани със свински опашки. Полицията в един момент започна да ги разтуря и остана една пейка. Хората решиха да я запазят като символ на окупацията. След няколко неуспешни действия, излезе полиция - 13- 14 може би и атакуваха пейката. Върху нея имаше насядали хора, те ги вдигаха. Останахме накрая аз и още едно момче. Полицаите в крайна сметка започнаха да носят пейката с нас върху нея... Те я обърнаха и аз се вкопчих в нея. Успяха да смъкнат момчето и за съжаление един от краката на пейката, която беше тежка, го притисна. Оказах се върху движещата се пейка, а полицаите се  опитваха да ме откопчат от нея.


Няма да коментирам какво правят полицаите, като се опитват да те откопчат. Един от тях ме настъпваше по крака, който се влачеше.


В един момент си дадох сметка, че няма да издържа така дълго и че може и аз да бъда затисната от пейката и се отпуснах от нея. Арестуваха ме брутално - теглеха ме за едната ръка, аз се съпротивлявах".


След това Румяна е задържана за 24 часа и отведена в районно полицейско управление, където прекарва 22 ч. Обвиненията срещу нея са, е не е изпълнила полицейско разпореждане.


"Това го приемам, защото това беше своеобразен акт на гражданско неподчинение и изразявах мнението си, нетърпимостта си".  Румяна частично приема другото обвинение - че е оказала съпротива. "Когато се отнасят много грубо с теб, опитваш да се самосъхраниш".


"Това, което обаче не приемам, е че съм отправяла обидни и яростни думи към полицаите... Това много ме ядоса, защото е измислено. Аз по принцип не обиждам и не приемам, че може просто да бъдат измислени, скалъпени обвинения, за да се неутрализират протестиращи", споделя още младата жена.


Никой не чува площада
"Ходя относително редовно на протестите. Понякога не ми стига времето - имам деца и работа, но се старая да минавам, за да подкрепям", казва Румяна. Попитана какво мисли за ответната реакция на протеста, тя заяви:


"Доста омерзителни са действията на управляващите. Те проявяват нахалство и арогантност, демонстрирайки как не чуват хората. Аз съм съвестен или поне винаги съм се старала да съм съвестен гражданин. Площадът е пълен с такива. Но никой не ги чува. Как да се каже на това правителство, че нещо не е наред?"


Румяна се надява здравият разум да надделее, защото най-страшното е че повечето хора не виждат алтернатива. Положителното обаче по думите й е, че все повече хора се събуждат и узрява ново гражданско общество, което е живо: "комуникира, гледа, изразява недоволство".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK