За строежите по Черноморието трябва да се намери баланс между инвеститори и природа, смята министър Данов

 

© Анелия Николова

 Трябва да има баланс между инвеститорски интерес и екологичен интерес. Другият вариант да обърнем държавата в един огромен резерват, така министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов коментира в предаването "Тази събота" на Би Ти Ви скандалите около строежите по Черноморието.


"Върху дюните не може да се строи. Ако е вярно твърдението на учените от БАН, че 95% от пясъчната ивица за дюни, то по Черноморието нищо няма да може да се построи, посочи министърът. Според него проблем е, че при много инвеститори при покупката на земята тя не е била дюна, а после се е обявена за такава и те не могат да реализират проектите си.


Иван Данов е на мнение, че решението да се направят точни кадастрални карти, в които да се определят урбанизирани зони по морето, където може да се строи, а другите да се запазят. "Двете крайности – да се строи навсякъде, или никъде не се строи, са грешка, каза министърът на инвестиционното проектиране.
По повод "дюнигейт", който стана причина да се оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, Данов посочи, че той няма вина, защото просто е получил едно задание, по което да работи. Министърът не скри, че с арх. Тихолов са добри приятели и единомишленици по основните въпроси.


"Всички, които говорите за дюнигейт прочетете ЗУТ. В чл. 123 мисля са регламентирани устройствени планове. В дюнигейт става въпрос за промяната на един подробен устройствен план, което е дълга процедура. Кметът прави задание, общинският съвет го одобрява, одобрява се от министерство на екологията, министерството на културата, после архитектът получава заданието и той почва да работи. Той работи по поръчка", аргументира се Иван Данов. 


Той беше категоричен, че не е източвал френската социална система. "Води се следствие, аз го предизвиках, до декември очаквам резултат", каза Данов. Той повтори тезата си, че е получи парите, като социални помощи, но не ги използвал. "Тези пари бяха източени от френската банка, в която ми е сметката, но ми ги върнаха. Ако се намери начин ще ги върна. Всъщност, аз имам документ, че не ги искат", завърши темата министърът. 


Инвестиционно проектиране е термин от Закона за устройство на територията и се отнася за изготвяне на строителни проекти, които следват да бъдат реализирани и контролира на реализацията им, с тези думи Данов опита дейността на новото министерство. Той допълни, че една от основните задачи е да се осветли нещата около усвояването на средствата. Освен това министерството извършва и контрол дали строителните книжа са качествени.


"Опитваме се да започнем да контролираме и наказваме. Напреднали сме в законодателната инициатива, кадастъра", каза Данов. Той уточни, че за момента министерството работи по наследените проекти от предишното правителство, тъй като разработката и реализацията на един нов проект отнема около година, година и половина. Не сме проектантска организация само разглеждаме проектите и издаваме разрешения за строеж, ако отговарят на стандартите, уточни Данов.


Министърът е категоричен, че за сградата на министерството на инвестиционното проектиране не са похарчени милиони. Трансформацията на зданието на бившия институт Сервантес на "Съборна" е струвало само 14 000 лв.


Иван Данов посочи, че за министерството е с щат 125 души, но все още не всички позиции са заети. "Има още места, но ще спра да назначавам, за да не допусна грешки в бързината", каза министъра. Той допълни, че част от подчинените му са били прехвърлени от други държавни ведомства, а останалите са на временен трудов договор, за да започне министерството на работи. Сега се подготвяли конкурсите, след които ще се изберат служителите, на които ще се предложат постоянни договори. 

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Е па не го ли застроихте вече цялото ?
  Втори етаж ли ще дигате ?

 2. 2 Профил на Blue eyes
  Blue eyes
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Министър Данов??? А то работи ли това министерство??? Че не се сещам да са направили нещо, освен да са похарчили доста народни парички.

 3. 3 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "За строежите по Черноморието трябва да се намери баланс между инвеститори и природа, смята министър Данов"

  Фокусирай се върху природата, твоите инвеститори ги знаем...

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Весело

  Три важни неща! 1 .Ще стром върху дюните.2.Няма да върна парите от френските помощи.3.Ще назначавам хората от контрадрън-дрън

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Другарю министър, то не остана къде да се строи Червените задници всичко засрахте. Кои са "хотелиерите" по морето - соц крупиета, кметове, бармани. Всички до един доносници в ДС.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Оффф, защо трябва да чакаме ЕК да ни спрат парите, за да падне тази пародия на правителство?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Др. Данов, много съм скептичен, че вие можете да предложите такъв баланс.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Черноморското крайбрежие е не само дюни.Окепазяването на ландшафта на повече от 500 метра от морския бряг е също грозна гледка.

 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  По бетономорието се шири мутробарок и пишман инвеститори. Специални поздрави от всички непочиващи там и отвратени от мизерията. Дерзайте, все още има незастроени кътчета, но вие можете.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  "За строежите по Черноморието трябва да се намери баланс между инвеститори и природа, смята министър Данов"
  Горе-долу 30 години се търси този баланс.През 2004 год. духовете разбуни проект за Закон за Черноморското крайбрежие от 1983-84 год.Поне за мен появата му беше доста провокативна.Приемането му в онзи вид щеше да настрои доста хора срещу тогавашният Министър председател.
  Той вероятно усети играта и не даде ход на законопроекта.

 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Слушайте го, човеко е умен, писал е научни трудове "Как да изклатим френското бюро по труда и да вземем парите на френците".

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Господин министре, стига сте строили, щото не остана песок за летовниците. Па и построените хотели стоят полупразни. Да опазим малкото, което остана от бреговата ивица. Наше чудо ничие!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 13. 13 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 821 Весело

  [quote#11:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]Слушайте го, човеко е умен, писал е научни трудове "Как да изклатим френското бюро по труда и да вземем парите на френците". [/quote]
  Оти ние го клатиме гявола у въздуха.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Точно заради такива "инвестиции" вече 4 поредни години ходим на море в Гърция.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ОСТАВКА БЕ!!!

  Докопахте се до властта и сега няма да мирясате, преди да окрадете държавата и да застроите 99.9% от Черноморието, нали?

  МАХАЙТЕ СЕ! ОСТАВКА!

 16. 16 Профил на seventh
  seventh
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Резултатът от търсенето на тоя „баланс“ е закопана природа и празни хотели.

 17. 17 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Балансът ше настъпи при едно условие...дружно подаване на ОСТАВКА!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 18. 18 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#9] от "Consumer":

  Чудесен пост. А "Бетономорието" е невероятно попадение - право в целта. Наистина липсва стил в застрояването, липсва мяра, липсва инфраструйтура. Ако беше направено по-човешко, щеше да бъде много добре.

 19. 19 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 638 Неутрално

  инвеститори или перачи, айде да се уточним?! парцал смотан!

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Защо между инвеститори и природа?
  Архитекти и гражданско общество нямат ли думата?

 21. 21 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Доста е "дебалансирано" по Черноморието. Намирането на "баланс" между природа и инвеститори означава да се срутят поне 50% от хотелите там.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Весело

  Едно трябва да им се признае на днешните ужуправляващи. Като се стигне до лозунгите цена нямат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на ImenA
  ImenA
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Балансът отдавна е нарушен. 50% от леглата остават незаети. Какво още ще строите, чии пари ще перете? Пълна забрана до края на века!

  Libera te tutemet ex inferis
 24. 24 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Щом говори за "баланс между инвеститори и природа" значи каквато природа е останала по черноморието скоро ще бъде само спомен... И планините скоро ще ги последва съдбата на Черноморието...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 659 Неутрално

  какъв "баланс" бе, муньо ?? не може ли да кажеш че инвестициите трябва да се съобразяват със законите, например ? не можел ли да кажеш какво ще направи твоята институция за стотиците (а вероятно и хиляди) незаконни строежи по Черноморието ???

  20 год. не търсихте баланс, а сега като останаха има няма 7 незастроени плажа изведнъж се сетихте за баланс !!! не можеш ли да погледнеш една сателтна снимка как изглежда Черноморието ...

 26. 26 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 409 Весело

  Както би казал Хайтов в случая, едно е да смяташ, друго е да искаш и трето и четвърто е да го направиш. Особено като става дума за министър...от БСП.

 27. 27 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Вари го, печи го, комунистът си го тегли към разрухата, некадърността и грабежите.

  Смятайте, че ако останат още една година ще се нагледаме на грабежи, презастрояване, бетон и заменки по Черноморието.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  РЕФОРМИ !
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  За какъв баланс говори? Крайбрежието вече е презастроено. Баланс може да се получи, ако започнат да събарят хотели и вилни селища. Ами, започвайте!

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  По заглавието съдя, че Министър Данов е много мъдър и умен...

 30. 30 Профил на ImenA
  ImenA
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#27:"Rage Against"]Смятайте, че ако останат още една година ще се нагледаме на грабежи, презастрояване, бетон и заменки по Черноморието. [/quote]

  Ми гледайте де, гледайте. Ходете протестирайте, да дойдат други, още по-крадливи, вместо да се влее акъл в главата на тези. Как става? С прости искания по конкретни въпроси и върла съпротива при тяхното неизпълнение. Като гърците.

  Libera te tutemet ex inferis
 31. 31 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Остана ли природа по Черноморието?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Да го каже на бандита доносник, който сложиха за шеф на горското стопанство в Лозенец...

 34. 34 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Изминалият туристически сезон беше много успешен. Ако искат да направят нещо полезно, то на първо време да отменят поне през лятото визите за руснаци и украинци. Това ще е много правилен ход за подпомагане на туризма.

 35. 35 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#28] от "judjuk":

  за какъв баланс говори ли? ето за такъв:
  1. инвеститорите да кажат къде и какво искат да строят по Черноморието. ние ще уредим нещата.
  2. еколозите, протестиращите и друга подривна измет да каже как не трябва да се строи по дюните и в защитените територии. на тях ще им затворим устите и ще ги заплашваме.

  и ето как постигаме баланс между интересите на всички заинтересовани страни

  РЕФОРМИ !
 36. 36 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Каква глупост. Единствено балансирате между подкупи и по-големи подкупи. Черноморието е презастроено. Някои са се скрили и като се появят мъдрост и потвърждават, че у нас малко хора са си на мястото. Оставка!

 37. 37 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "баланс" разбира се е произволно избрана дума от тълковният речник. Искал е да каже, че трабва да се намери начин да се удовлетворят изискванията на инвеститорите без да се усетят защитниците на околната среда.
  А Черноморието изобщо не го интересува.

 38. 38 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Гневно

  Той беше категоричен, че не е източвал френската социална система. "Води се следствие, аз го предизвиках, до декември очаквам резултат", каза Данов. Той повтори тезата си, че е получи парите, като социални помощи, но не ги използвал. "Тези пари бяха източени от френската банка, в която ми е сметката, но ми ги върнаха. Ако се намери начин ще ги върна. Всъщност, аз имам документ, че не ги искат", завърши темата министърът.
  Тоя човек какво иска да каже, разбирате ли? Той предизвикал следствието! Герой! Получил пари като социални помощи, как така поулчил, не е ли направил някакво заявление, за да ги получи, просто ги получил, социалната служба му ги е просто наложила, и то не една а много помощи, защото пише в множествено число, а после не ги използвал, после били източени, от банката, какво означава това, кой и защо ги е източил, просто така, после му ги върнали, също просто така , сега търси начин да ги върне, той търси, социалните служби не търсят, в същото време имал документ, че не ги искали, какви глупости реди тоя човек! Просто срам! И тия хора стават министри! Няма да я бъде нашата страна с такива хора!

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#23:"a.millefolium"]Какво още ще строите, чии пари ще перете? Пълна забрана до края на века! [/quote]

  Не само до края на века, а за веки веков! И не само, че трябва да се забрани ВСЯКАКВО строителство по черноморието, но трябва и голяма част от построените грозилища да бъдат съборени и на местата им да бъдат засадени дървета и друга растителност.
  Съжалявам за господин-другаря 'министър', но другите преди него вече се налапаха предостатъчно! Остана съвсем малко за крадене в тази държава и вместо той и другите като него да се чудят откъде още могат да изстискат нови печалби, е по-логично да се замислят как да построят наново, но в преносен смисъл, държавата като цяло и черноморието, в частност. Как да създават, за да има и за идните поколения, вместо да мислят само за незабавното си и краткотрайно забогатяване.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 690 Гневно

  Балансът е отдавна нарушен в полза на строителството!

  Незнам тоя мошеник за какво говори.

 42. 42 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кради, кради, кради бързо чеее....

 43. 43 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Трябва да има баланс между инвеститорски интерес и екологичен интерес. Другият вариант да обърнем държавата в един огромен резерват, така министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов коментира в предаването "Тази събота" на Би Ти Ви скандалите около строежите по Черноморието.
  Третият вариант е да бетонирате тотално цялото крайбрежие?!...

  Дневник-токсичният сайт
 44. 44 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  за да се търси такъв баланс, трябва да започнат да разрушават хотели и да разбиват бетон

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 45. 45 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Някой беше казал за Банско преди години,че било ХОТЕЛ ДО ХОТЕЛ ДО ХОТЕЛ ДО ДУПКА ЗА ХОТЕЛ...

  Дневник-токсичният сайт
 46. 46 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#30] от "a.millefolium":Викаш да си кротуваме,че да не дойдат ....ония,по-крадливите? Айде дано тия да си окрадат,каквото,пък да спрат? Егати логиката......


  Дневник-токсичният сайт
 47. 47 Профил на Sorilea
  Sorilea
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз доколкото си спомням това правителство искаше да прави
  " Национален парк Черно море " , мораториум върху строежите по черноморието и т.н и т.н . Сега очевидно пак са преживели катарзис

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Къде по Черноморието видяхте за последно природа?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на ImenA
  ImenA
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#46] от "kashpirovska":


  Казвам само, че с театър пред парламента няма да стане. Колко пъти пробвахме - все същото. Докато ни управляват НАТО и ЕС, това е положението. Аз не виждам партия с нужния човешки ресурс, която да има истинско желание да сложи край на кражбите и продажбата на страната на чужди интереси.
  Англо-американската партийна система е така разработена, че "управляващите" са само пионки в ръцете на бизнес елита, за които влизането в управлението е шанс за собственото им благополучие. Не за това на народа.

  Libera te tutemet ex inferis
 50. 50 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Вай! И кой ще го "крепи" тоя ми ти баланс? Делянчо (щото той тежи) трябва да се позиционира връз везната и да балансира здраво. Комуноидната сган просто ни подготвя (което си е цяло чудо) за поредния грабеж. Може би ще строят вече в морето, под вода, под земята (дюната) или във въздуха. Трепери, природо! Комуноид ще инвестира в теб.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 51. 51 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да се намери баланс, ама мислеха ли за баланса мафиотите, които превърнаха черноморието в гето? Всеки гледаше да вземе земя на безценица на първа линия срещу дядовата си неразорана целина. Сулю и Пулю вдигнаха хотели край морето, без да се интересуват нито от инфраструктура, нито от канализация, водопровод, отводняване и прочие "дреболии". Трябва най-сетне да накарат тези пишмян инвеститори да инвестират пари и в инфраструктура, няма кой да им плаща вересиите. Трябва ти канализация, давай пари, на държавата не и трябва точно там канализация. И без това крият данъци и не плащат. Времето на голямото разграбване е към края си, трябва някои да разберат, че безплатен обяд няма. А който престъпва екологичните наредби, да отговаря пред наказателния кодекс.

 52. 52 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 524 Гневно

  Управляващите ни боклуци вече не им пука от нищо.
  Този с френската връзка в нормална държава вече щеше да е наритан.
  Аз останах с впечатление, че са го махнали като излезе далаверата с френската бюро за безработни.

  От сега заявявам, че съм доброволец за палач ако има след време нещо подобно на народния съд.
  Надявам се, че това, че първи съм изявил желание да ми даде предимство при получаване на тази така желана от много хора работа.
  Обещавам брадвето да е затъпено, ръждясало и да не улучвам точно, за да удължа мъките им!

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Всичко трябва да се бута и на първа линия не повече от 1 етаж!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 483 Неутрално

  За строежите по Черноморието трябва да се намери баланс между инвеститори и природа, смята министър Данов..

  - Много сте закъснели...
  - За истински баланс, ще са нужни булдозери

  urkobozambo
 55. 55 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "moriarti":Приятел,сега ти прочитам отговора и ще ти отговоря веднага-ЗА мен НЕ е театър,както искаш го разбирай,писна ми да ме пишат за платена,МОТИВИРАНА.........
  Просто не желая да ме мамят! ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛЯ,ДОКОЛКОТО СЕ УСЕТЯ,РАЗБИРА СЕ!
  Кога най-после ще живеем в нормална държава,ей този въпрос ме мъчи,кога ще имам доверие,че кварталният фатмак ще разкара неправилно паркиралите и няма да ми обяснява,че неправилно паркиралият е намерил вратичка в закона,че ония от 112 ще приберат починалата жена от тротоара ни ,без да ни се скарат,че сме я извели на разходка в ден със слънчеви изригвания,ден ,в който ще ВЯРВАМ НА ИНСТИТУЦИИТЕ????

  Дневник-токсичният сайт
 56. 56 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  90% от построеното през последните 20+ години е абсолютен архитектурен кич. тази боза, която дразни окото, разрушава природата и възпитава чалга култура в обществото е пряк резултат от това, че архитектурните среди дълги години бяха достъпни единствено и само за комунистическите деятели и близки техни роднини. докато талантливите хора бяха принудени да си хванат шапката и да учат и работят навън.

  всеки, който се опитвал учи ахритектура в българия знае за какво става въпрос. корупция, шуробадженашки истории и огромна посредственост. това се превърна в много добра почва за процъфтяване на прането на пари чрез строителния бранш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK