За строежите по Черноморието трябва да се намери баланс между инвеститори и природа, смята министър Данов

 

© Анелия Николова

 Трябва да има баланс между инвеститорски интерес и екологичен интерес. Другият вариант да обърнем държавата в един огромен резерват, така министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов коментира в предаването "Тази събота" на Би Ти Ви скандалите около строежите по Черноморието.


"Върху дюните не може да се строи. Ако е вярно твърдението на учените от БАН, че 95% от пясъчната ивица за дюни, то по Черноморието нищо няма да може да се построи, посочи министърът. Според него проблем е, че при много инвеститори при покупката на земята тя не е била дюна, а после се е обявена за такава и те не могат да реализират проектите си.


Иван Данов е на мнение, че решението да се направят точни кадастрални карти, в които да се определят урбанизирани зони по морето, където може да се строи, а другите да се запазят. "Двете крайности – да се строи навсякъде, или никъде не се строи, са грешка, каза министърът на инвестиционното проектиране.
По повод "дюнигейт", който стана причина да се оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, Данов посочи, че той няма вина, защото просто е получил едно задание, по което да работи. Министърът не скри, че с арх. Тихолов са добри приятели и единомишленици по основните въпроси.


"Всички, които говорите за дюнигейт прочетете ЗУТ. В чл. 123 мисля са регламентирани устройствени планове. В дюнигейт става въпрос за промяната на един подробен устройствен план, което е дълга процедура. Кметът прави задание, общинският съвет го одобрява, одобрява се от министерство на екологията, министерството на културата, после архитектът получава заданието и той почва да работи. Той работи по поръчка", аргументира се Иван Данов. 


Той беше категоричен, че не е източвал френската социална система. "Води се следствие, аз го предизвиках, до декември очаквам резултат", каза Данов. Той повтори тезата си, че е получи парите, като социални помощи, но не ги използвал. "Тези пари бяха източени от френската банка, в която ми е сметката, но ми ги върнаха. Ако се намери начин ще ги върна. Всъщност, аз имам документ, че не ги искат", завърши темата министърът. 


Инвестиционно проектиране е термин от Закона за устройство на територията и се отнася за изготвяне на строителни проекти, които следват да бъдат реализирани и контролира на реализацията им, с тези думи Данов опита дейността на новото министерство. Той допълни, че една от основните задачи е да се осветли нещата около усвояването на средствата. Освен това министерството извършва и контрол дали строителните книжа са качествени.


"Опитваме се да започнем да контролираме и наказваме. Напреднали сме в законодателната инициатива, кадастъра", каза Данов. Той уточни, че за момента министерството работи по наследените проекти от предишното правителство, тъй като разработката и реализацията на един нов проект отнема около година, година и половина. Не сме проектантска организация само разглеждаме проектите и издаваме разрешения за строеж, ако отговарят на стандартите, уточни Данов.


Министърът е категоричен, че за сградата на министерството на инвестиционното проектиране не са похарчени милиони. Трансформацията на зданието на бившия институт Сервантес на "Съборна" е струвало само 14 000 лв.


Иван Данов посочи, че за министерството е с щат 125 души, но все още не всички позиции са заети. "Има още места, но ще спра да назначавам, за да не допусна грешки в бързината", каза министъра. Той допълни, че част от подчинените му са били прехвърлени от други държавни ведомства, а останалите са на временен трудов договор, за да започне министерството на работи. Сега се подготвяли конкурсите, след които ще се изберат служителите, на които ще се предложат постоянни договори. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK