Ранобудните студенти прескочиха загражденията пред парламента (допълнена, видео)

Снимката е от Фейсбук профила на Ранобудните студенти

Снимката е от Фейсбук профила на Ранобудните студентиТази сутрин, в деня на Св. Климент Охридски и патронния празник на Софийския университет, група от Ранобудните студенти разпространи видео и снимки как са преминали загражденията пред парламента с транспарант "Огражденията са в ума ни, няма граници за духа ни!". Те съобщиха за акцията на страницата си във Фейсбук. Посочиха, че тя е в чест на патронния празник на университета, който се отбелязва днес.


За акцията те прилагат и видео, качено в youtube. На него обаче е посочена дата 24 ноември."С акцията целим да покажем, че свободният дух е бил и ще бъде по-силен от наложената полицейщина в държавата", казват още Ранобудните студенти във Фейсбук.
Огражденията са безумни. Те ограничават вече толкова време придвижването на хората и дори правата им. Посланието на акцията е изписано на плаката и целта ни беше да покажем, че въпреки че ги има, оградите могат да бъдат и символични. Това заяви пред "Дневник" Антон, един от Ранобудните студенти, участвал в акцията. Той обясни, че акцията е била обмисляна, а не спонтанна. Полицаите в района са били малко и не са се намесили. Само едно от момчета при прескачане на едно от загражденията един полицай се опитал да го хване, но не е успял.


Най-старото висше училище в България отбелязва своя патронен празник за 125-ти път. Тържествата ще започнат с Божествена Света литургия в академичния параклис, която ще отслужи българският патриарх Неофит. Академическият съвет начело с ректора проф. Иван Илчев ще поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски.


Заради празника Ранобудните студенти ще освободят окупираната аула, за да се проведе в нея академично тържество. На него ще бъдат връчени дипломите на новоизбраните професори и награди и стипендии на млади учени и изявени студенти, съобщи БиТиВи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK