Грижата за културното наследство попадна в ръцете на колекционери и контрапротестиращи

Грижата за културното наследство попадна в ръцете на колекционери и контрапротестиращи

© Асен ТоневНе му върви на Закона за културното наследство. Той беше посрещнат с атаки от колекционери, претърпя множество промени, а сега с него се заловиха иманяри и контрапротестиращи. Федерацията по металдетектинг поиска през лятото нов закон, а министърът на културата Петър Стоянович нареди  до 30 ноември да бъдат изготвени поправки в сегашния.


От месец група от 60 представители на държавни институции и граждански организации, сред които колекционерски асоциации и дори контрапротестиращи, работи по измененията. Така след разточителните дискусии с граждански организации при изготвянето на нов изборен кодекс флиртът на управляващите с гражданите продължава по темата за културното наследство, която все пак изисква известни знания.


Представители на асоциации в бранша се оплакват от кратките срокове. От опозицията в парламента и извън него подозират, че промените ще обслужват лобистки интереси, а от Министерството на културата уверяват, че няма да се работи на парче и ако е нужно, поправките ще се забавят, за да се постигне съгласие. И прехвърлят обвиненията в лобизъм към сега действащия закон, изготвен при управлението на тройната коалиция и ремонтиран в мандата на ГЕРБ.
Измененията са първата стъпка от цялостна реформа в областта на културното наследство, без която не може да се приложи и стратегическият план за развитие на културния туризъм, аргументира се Велислава Кръстева, доскоро шеф на пресцентъра на ДПС, а сега ресорен заместник-министър на културата. Пред "Дневник" тя обясни, че промените са на много ранен етап – в момента са сформирани 4 подгрупи, отговорни съответно за нематериалното културно наследство, сделките с културни ценности, недвижимото културно наследство и движимото културно наследство и музейната дейност. Те трябва да изготвят предложения до края на ноември, но работата върви тромаво заради огромния брой хора, включени в обсъжданията. Засега групата от 60 души е заседавала само веднъж, а нова сбирка се очаква следващата седмица. Кръстева допусна, че може въобще да не се стигне до един проект, който да включва всички промени, а да се внасят отделни предложения, около които групата се е обединила.


По думите ѝ един от основните проблеми е регистрацията на паметниците на културата, която е трябвало да стане в срок от три години според сега действащия закон. Това обаче не е направено и много от паметниците са останали нерегламентирани – декларирани, но невписани в "Държавен вестник". Вината според нея е на "всички органи, ангажирани с регистрацията" по закона, които не са си свършили работата. Въпреки това какво точно ще съдържат промените, все още не е ясно.


Кръстева обяви намерението на министерството да промени закона още в началото на август, когато на работна среща в Созопол заяви, че се работи по облекчаване на съгласувателните процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство при осъществяването на инфраструктурни проекти.


Колекционери поискаха нов закон


В средата на юли инициативен комитет внесе в Народното събрание подписка, подкрепена от 4907 граждани, за инициатива "За нов закон за културното наследство". В комитета влизат представители на Българската национална федерация по металдетектинг, Съюза на нумизматичните дружества в България, отделни нумизматични дружества, събрали се още преди парламентарните избори с намерението да внесат предложения за промени.


От комитета настояват за изчистване на спорни понятия от сега действащия закон - "културна ценност", "археологически културни ценности" и "археологически обект", които според тях са "несръчна компилация" между понятия от международни споразумения и сродни закони в други държави. Искат откривателите на заровени в земята вещи, чийто собственик не може да бъде открит, да получават от държавата 25% от стойността на намереното, както и публичен достъп до информационната система "Археологическа карта на България". Предлагат въвеждането на норми, които да гарантират правото на гражданите да колекционират, притежават, купуват, продават и разменят предмети с културна стойност, и настояват да имат представител в работната група към ресорната комисия в парламента и Обществено-консултативния съвет към министъра на културата при обсъждането на промени в закона.


"Най-големият проблем е липсата на ясни дефиниции", обясни пред "Дневник" адв. Георги Георгиев, член на комитета. "На пръв поглед археологическа културна ценност и археологически обект по нищо не се различават. Но разликата е огромна и когато се търси наказателна отговорност на лица, които не са регистрирали антични предмети, когато не се прави разлика и се смесват двете неща, има доста неадекватни присъди", посочи той. "Против иманярите съм, но не съм съгласен хубави колекции на хора, които чисто технически са пропуснали да се регистрират, да попадат под ударите на наказателния кодекс", добави той. За да се избегнат проблемите, било нужно по-добро хармонизиране на законодателството с европейските норми.


Има иманяри, но има и колекционери, които по една или друга причина не са поискали идентификация и регистрация. Доказахме, че част от колекциите им са наследствени, от баби, от роднини, каза още Георгиев и допълни, че колекционерите "хем ги изкарват престъпници, хем им слагат от 5 до 15 хил. лв. глоба, хем им конфискуват нещата".


Граждани "на ръба на закона"


На 25 септември парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации, ръководена от Мая Манолова (БСП), обсъди предложенията на комитета и препрати подписката към министъра на културата. Депутатите препоръчаха засегнатите въпроси да бъдат взети предвид при изготвянето на промените в Закона за културното наследство, които според законодателната програма на ведомството трябва да бъдат внесени в Министерския съвет през декември.


На заседанието на комисията археолози и прокурори възразяват, че откриването на археологическата карта ще доведе до неконтролируемо разрастване на иманярството, а безконтролното използване на металдетектори е предпоставка за престъпни посегателства над културните ценности. В официално становище прокурорът Николай Соларов заявява, че Федерацията по металдетектинг и за прокуратурата, и за полицията е на ръба на закона, и изразява недоумение защо уредите не подлежат на задължителен регистрационен режим. Соларов подчертава, че археологическите културни ценности неслучайно имат най-строгия защитен режим, и дава за пример "намерения в двора на един видински "колекционер" уникален римски саркофаг от 2 век пр.н.е. - бил на баба му... Предметът сега е в двора на Националния исторически музей, но господинът продължава да си го търси от държавата и е много недоволен от присъдата си".


Доц. Тотко Стоянов от Асоциацията на българските археолози, един от основните критици на промените в закона от времето на ГЕРБ, с които строителните дейности в обекти – паметници на културата трябваше да се концентрират в ръцете на министъра, също се противопоставя на "бързото" изработване на изцяло нов закон. Стоянов нарича федерацията "легализирано лице на иманярството в България" и изразява опасения, че опитите за промени в закона винаги започват "от един и същ тесен кръг лично заинтересовани лица, целта на които е извличане на лична изгода за сметка на обществения интерес". Той припомня, че две години по-рано Асоциацията на археолозите е подала сигнал до прокуратурата срещу Федерацията по металдетектинг, останал без последствия. Срещу предложените промени възразиха и от Археологическия институт към БАН.


Отново широка дискусия


Междувременно министър Стоянович предлага на представители на инициативния комитет да се включат при обсъждането на готвените промени в закона. Той предлага голяма работна група, но създаването ѝ се забавя, тъй като много от запитаните така и не отговарят. В крайна сметка на 30 октомври групата е готова и получава задачата да изготви промени до края на ноември.


В състава ѝ влизат представители на министерството, ДАНС, Прокуратурата и агенция "Митници", както и хора от ръководствата на Националния исторически музей, Музейната камара, археолози, художници, архитекти и колекционери. Място в групата намират и граждани, които се отзоваха на поканите за среща на премиера Пламен Орешарски с протестиращи и които се включиха в обсъждането на новия изборен кодекс в ресорната парламентарна комисия, ръководена от Мая Манолова – Нина Гергова от "Коалиция на протеста" и "Гражданска инициатива за нов обществен договор" и Стилиян Иванов, член на същата "гражданска инициатива" и на Фондацията за подпомагане на жертвите от престъпления и борба с корупцията.


А нужни ли са промени?


Факт е, че от 2009 г., когато беше приет, законът непрекъснато се ремонтира, коментира пред "Дневник" шефът на Археологическия музей и член на работната група доц. Людмил Вагалински. По думите му с поправките са се нароили толкова наредби, че актът на практика е бил подменен. "Но защо е толкова спешно, след като става дума за закон, а не за наредба, не ми е ясно", допълни той. Все пак уточни, че е нужно изпипването на някои детайли по отношение на идентификацията на археологическите обекти.


По думите на Вагалински сроковете, заложени от министерството, са инфарктно къси и работата няма как да бъде завършена до края на годината. "Боя се, че в тези кратки срокове има голяма опасност отново да не се премислят добре нещата и вместо да предложим нещо трайно, премислено, което да не се променя скоро, може да имаме обратния ефект - да има непрецизирани предложения", каза още той. Друг член на работната група, следил години наред нормативната уредба, заподозря заради кратките срокове, че промените вече са изготвени, а гражданските дискусии се използват за параван.


Не е нужно законът да се пипа генерално, но явно този, който е назначил Петър Стоянович, му дава зор да си свърши работата, коментира министърът на културата в кабинета "Борисов" Вежди Рашидов. Той добави, че проблемът с доказването на произхода на частните колекции трудно може да бъде решен. "Еди кой си имал наследство от баба си. Как може да се докаже дали една антика е наследство, или не?", каза Рашидов и посочи, че вероятно има какво да се подобри в нормативната уредба за частните колекции, но се надява промените да не се превърнат в лобизъм.


На пресконференция в неделя проф. Велислав Минеков от "Движение България на гражданите" също изрази притеснение, че работата е прибързана. Пред "Дневник" той заяви, че е необходим изцяло нов закон за културното наследство, както и нов закон за закрила и подкрепа на националната култура. Необходима била и по-прецизна подзаконова уредба за музеите, както и дигитализацията им, за което имало предвидени европейски средства.


Обвинения в лобизъм


На пресконференцията проф. Минеков заяви, че се правят поправки в полза на съмнителни колекционери и корпоративни интереси, а пред "Дневник" уточни, че сигурният признак е съставът на работната група, заета с изготвянето на поправките. Той посочи, че сам е настоявал за забраняването на металдетекторите през 2009 г., но въпреки това хората, които ги използват, не са преследвани. "Появи се асоциация и когато си неин член, можеш да докажеш, че си законен притежател на подобна техника. Това трябва да се преследва, а подобни уреди трябва да се ползват само от оторизирани лица - археолози, МВР специалисти", заяви Минеков и добави, че идея на партията му е въвеждането на жандармерия, която да преследва иманярите, по примера на Испания, Португалия, Гърция, Турция.


Определенията не са проблемът в закона и не те пречат за опазване на културното наследство. Но ако говорим за иманярщина, ясно е, че нещо ще им пречи, каза доц. Вагалински, но изрази притеснение, че притеснително е прилагането на закона в сегашния му вид. "Иманярите си рушат, ние се занимаваме с шлифоване на закона", продължи Вагалински и добави: "Вместо да бъде намалена иманярската истерия, иманярите имат хора навсякъде и издигат лозунги за неравностойно отношение и равноправие".


Вежди Рашидов допусна, че новите промени по всяка вероятност ще засягат именно търговците на антики, а депутати от ГЕРБ, запознати с темата, коментираха, че радушният прием на колекционерите от министерството говори ясно за наличието на лобистки интереси, и припомниха слуховете за връзки на премиера Пламен Орешарски с бизнесмена и колекционер Васил Божков. През 2003 г. СДС оттегли кандидатурата на Орешарски за кмет на София именно след среща с Божков в офиса на фирмата му "Нове холдинг" по време на кампанията.


Възраженията на всички са срещу сега действащия закон, определян като лобистки, заяви Велислава Кръстева и добави, че тъкмо затова нагласата за промяна сред гилдиите е много силна. Тя препрати към коментар на проф. Минеков по време на пресконференцията в неделя, че министерството на културата отдавна е трябвало да сезира прокуратурата за "пладнешките обири" по времето на ГЕРБ и да се спре с лобистките текстове в закона.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Това ще да е нов модел на “Врата у поле“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Гневно

  Тези същите които им дадоха добре платени уютни служби ни крещяха да сме дали шанс на Орешарски! Оставка до дупка!

 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#1:"Georgi Yordanov"]Това ще да е нов модел на “Врата у поле“! [/quote]

  Аа-а, ми...нема да е врАта, а ше е пОрта...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1446 Весело

  Нина Гергова е универсална!
  http://noresharski.com/shefovete-na-kontraprotesta-eksperti-k-m-ministertvoto-na-kulturata/

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Купената преданост бива възнаградена..Егати кОлтурата на министъра,егати държавата,егати наследството...

 6. 6 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Весело

  Все пак 20 хиляди ходиха да маршируват за БСП и ДПС,бая кандидати за службици има...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 7. 7 Профил на ves_d
  ves_d
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Малиии, какъв високо експертен състав са спретнали! И очевидно се отблагодаряват на хора от така наречения "контрапротест" - продажници!!!

 8. 8 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Черепа ша го погребват у два декара некропол в тракийска колесница.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 9. 9 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Да очакваме конфедерацията на крадците и килъръте да се включат в обсъжданията по новия наказателен кодекс.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Весело

  До коментар [#9] от "Технолог":

  И Петното, и Лекето и Шамарите и Ритниците. Все гражданско общество подкрепящо най–честния премиер.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Срамна работа. А, тези контрапротестиращи не могат да свържат думи в едно изречение. Излъчват........култура ?

 12. 12 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За колтурния утдел се бореха другарите.

 13. 13 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Страшно! Прости, нагли, зли, окупираха държавата и ще определят културата?!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":


  [quote#2:"protivbspdpsatak"]Тези същите които им дадоха добре платени уютни служби ни крещяха да сме дали шанс на Орешарски! Оставка до дупка! [/quote]Явно продължението на лозунга "Дайте шанс на Орешарски!" е "че и ние да захлебим покрай него!"

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Отвратително!
  Сега онзи мишок ще обяснява пак, че са изживели катарзис! Олигарски пък ще ги изкара експерти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Хе,хе, лелята с брадавиците на щат в новото правителство?? да, но освен това се води и външен участник в няколко комисии на НС и получава хонорори за това!!!!! Е, кой е платен?? Моите деца скачащи пред парламента, или лелята и свитата и, каито грачат пред телевизиите?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на Ermila Schweizer
  Ermila Schweizer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Червенокосата с брадавицата е най-новото попълнение във високоекспертното правителство на Оглушарски. Вписва се прекрасно към Данчо Ментата и сестра Галева!

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  "изисква известни знания"

  Точно този закон изисква строго специализирани знания и юридическа компетентност! Министерството се подиграва с нас.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Любопитно

  Та нима в кочината метал детекторите са забранени?

 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 927 Весело

  Молодци! Герои социалистического труда!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Какво не знаем, кои са най-крупните притежатели на колекции ли, не знаем и не сме чували как върви иманярския бизнес ли или не виждаме естествения интерес на продавачите на уредите и те милите искат малко монополче, така де, като обслужват интересите на горните две, вероятно с общ корен групи, поне и те да понамажат.
  И понеже задачата е очевидно много важна, кой да я поеме, че да е сигурна работата - няма по подходящ от пчеличката Мая, особено като става дума за всенародно обсъждане. Не Гергова, ами всичките ще ги покани - това петна, това антифашисти, Че-геваристи, въобще възможно най-широко представените важни и значими слоеве на нашето общество. Какъв ще е резултата предстои да видим, но ако има някаква надежда, да не излезе поредния "правилно" ориентиран лобистки закон остава да бъде върнат от президента. Слаба надежда, защото най-честния ни и парламентарно представен националист, др.Сидеров, много обича паричките и за една по-богатичка почивка в Париж да кажем, с някоя видна и разбира се млада националистка, може да "проспи: възможността да гласува "независимо".

 22. 22 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#4] от "vasco":
  И една госпожа,за която от контрапротестите съм си съставил мнение,че е най ощетена от генетичната лотария.
  Цитат от"Из делниците на един луд"

 23. 23 Профил на Веселин Божиков
  Веселин Божиков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко което се случва в културното наследство, след приемането на ЗКН е с цел покриване на големия грабеж в тази сфера.
  Държавен монопол в областта на археологията ... с частни музеи ...
  Големите купвачи на ценности (от преди ЗКН) се уредиха с частни музеи и станаха 'спасители' на КН ...
  Държавният монопол е несъвместим с частни музеи и частни колекции !
  Трябва или да се либерализира режима и бизнесът да влезе в тази сфера, или да се въведе реален държавен монопол и никакви частни колекции и музеи с археологически ценности.
  Другото е грабеж , мафия, трафик и пр.

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Сега е ясно кой финансира контрапротестите и защо.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Колекционерите на салфетки имат ли представителство...

 26. 26 Профил на Blue eyes
  Blue eyes
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още едно желязно доказателство, че това е най-доброто правителство от началото на прехода до сега. пълен професионализъм в действие, а ако някой мисли по друг начин, да погледне вица за кококшката Мая и да разбере че греши

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Ето още едно доказателство за склонността (бих казал, генетичното предразположение) на комунетата да приписват недъзите си на нормалните хора.

  Нали протестиращите бяха купени, спонсорирани, борещи се за постове, кариери и пр.?

  Защо изведнъж контрапротестиращите се оказаха д ръце до лактите в кацата с меда?

  При това в област, където трябва да се пипа максимално внимателно, открито и прозрачно?

  Червените крадци винаги намират начин да използват човешките пороци в своя полза...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK