Окончателно: Възрастта за пенсиониране се замразява през 2014 г. (обновена в 13:25 ч.)

Окончателно: Възрастта за пенсиониране се замразява през 2014 г. (обновена в 13:25 ч.)

© Анелия НиколоваВъзрастта и стажът за пенсиониране за следващата година остават на тазгодишните нива. Това приеха окончателно с 93 гласа "за" депутатите при второто четене на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. С него се определя също минимална работна заплата да стане 340 лв. от 1 януари, а минималният размер на пенсията - 154.50 лв. от 1 юли.


И днес в пленарната зала продължиха ожесточените спорове между депутатите на ГЕРБ и на БСП за пенсионната реформа. Светлана Ангелова и бившият социален министър, сега депутат на ГЕРБ Тотю Младенов многократно обвиниха управляващите в предизборен популизъм заради предложенията им за замразяване на възрастта за пенсиониране и връщане на възможността на военните да се пенсионират по-рано. 


"Ако не се откажете от ранното пенсиониране и режима за военните, значи нищо не разбирате от социална политика и ние този закон няма как да го подкрепим", заяви в началото на дебатите Ангелова. Към края им нарече предложенията "дивотии" и "глупости". "Тръгнали сте като през `89-а да изпразвате пенсионния фонд с дивотиите, които предлагате, които ще обрекат на мизерия пенсионерите за години напред, защото мислите само за следващата година като предизборна, а не дългосрочно", заяви тя. 
Проблемът с възможността за ранно пенсиониране, на фона на демографска криза и стеснен пазар на труда в страната е това, че по-малко хора зареждат пенсионния фонд, което ще обрече бъдещите пенсионери на ниски пенсии, обясни Тотю Младенов. Освен това не се предлага алтернатива как да се подсигурят доходите за пенсионерите, допълни той. 


Светлана Ангелова

© Дневник

Светлана Ангелова


От ГЕРБ бяха внесени предложения за корекция на допълнителните разходи за ранно пенсиониралите се - около 20 млн. лв., но предложението беше отхвърлено отново, както и от бюджетната комисия миналата седмица. Другите им две предложения, които също бяха отхвърлени в пленарната зала днес, бяха да се увеличат парите за рехабилитация и профилактика с 5 млн. лв. и да се вдигне дневното обезщетение за безработица от 7.20 на 9 лв., което би струвало допълнителни 21.3 млн. лв.  


"Пенсионната реформа, която спираме не е вашата реформа. Тя беше променена на коляно от Дянков при последния бюджет", коментира от трибуната депутатът от БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ 15 хиляди души догодина ще се пенсионират по правата, които управляващата партия предлага. Тя отговори на Младенов, като заяви, че спирането на пенсионната реформа няма да продължи с години, а както е записано ще важи само за 2014 г., докато партиите намерят консенсус по въпроса.


Не е вярно и, че няма алтернатива, заяви тя, като обясни, че докато ГЕРБ търсят решения на изхода на пенсионната система, БСП опитват да уредят нещата на входа ѝ, така че да се създадат условия за работа и изсветляване на бизнеса. "Търсим солидарност и справедливост, защото вашата реформа направи така че едно поколение да понесе тежестта от експериментите на политиците", каза Нинова. Колкото до обвиненията за популизъм - "популизъм е, когато обещаеш нещо преди избори и не го изпълниш", докато БСП изпълнява тези конкретни свои обещания, коментира още депутатът.


Корнелия Нинова

© Дневник

Корнелия Нинова


Депутатът от "Атака" Павел Шопов също се намеси в дебата като заяви, че ако "Атака" управляваше, възрастта за пенсиониране щеше да се върне в изходна позиция - 60 за мъжете и 55 за жените. Той призова управляващите да не прикриват мнението си, а да си признаят, че изобщо не искат по-високата възраст, "защото това е вярната позиция". 


След като беше приет окончателният текст, министърът на труда и социална политика Хасан Адемов заяви, че е извън всякакво съмнение коректността на направеното предложение за замразяване на възрастта за една година, тъй като този текст е вписан в преходните разпоредби, а не в основния текст, т.е. не може да се пренесе в следващите бюджети. Той заяви, че решението не спира по някакъв начин реформата, защото увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране в България изпреварва значително нарастването им в останалите страни-членки на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Много пенсионер, малко бачкатор... Тоест?! Някой ще ми подскаже ли какво се получава от тази "задачка"? Или комуноидите ще изтрепят пенсионерите чрез промени в здравеопазването???

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Депутатът от "Атака" Павел Шопов също се намеси в дебата като заяви, че ако "Атака" управляваше, възрастта за пенсиониране щеше да се върне в изходна позиция - 60 за мъжете и 55 за жените. Той призова управляващите да не прикриват мнението си, а да си признаят, че изобщо не искат по-високата възраст, "защото това е вярната позиция".

  Може, ама ако има кой да плаща за това.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ....Проблемът с възможността за ранно пенсиониране, на фона на демографска криза и стеснен пазар на труда в страната е това, че по-малко хора зареждат пенсионния фонд....
  --------

  Не мога да разбера това неистово отхвърляне на нормалното пенсиониране.
  Какво значи "по-малко хора ще зареждат"?Къде са парите на зареждачите?Като не можете да управлявате авансово дадени пари,оставете хората сами да се грижат за себе си.
  И второ - безработицата сред младите ще намалее,защото ще заемат местата на 60 и кусур годишните.Ще внасят осигуровки.
  Какъв е проблема???

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Прави са от Герб - пълни дивотии. Едно са желанията , а съвсем друго реалността. Управляващият ни башибузук пак ще докара държавата до срив. А, от къде ще вземат парите за глупостите си ? От паритне на работищете

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#1] от "moriarti":


  [quote#1:"moriarti"]Или комуноидите ще изтрепят пенсионерите чрез промени в здравеопазването??? [/quote]
  Пепел ти на езика...и на едно друго място...
  /пенсионерска клетва/

 6. 6 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  Ранното пенсиониране е все още в парламентарната комисия , а кога тя ще го приеме и ще влезе в парламента на 2 ро четене, да се приеме и да има Указ от президента с публикация в Държавен вестник е като Комунизма дето трябваше да дойде още 1980 г.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Гневно

  .."обвиниха управляващите в предизборен популизъм заради предложенията им за замразяване на възрастта за пенсиониране и връщане на възможността на военните да се пенсионират по-рано"... Популизъм е, но и Герб не правиха нищо за да реформират изключително несправедливата пенсионна система. Вдигането на възрастта за пенсиониране не е пенсионна реформа!!!! С определянето на възраст за пенсиониране на военните, без такава за работещите в МВР, се създаде прецедент. И Бсп веднага върна нещата в изходната им позиция...

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "Тръгнали сте като през `89-а да изпразвате пенсионния фонд с дивотиите, които предлагате, които ще обрекат на мизерия пенсионерите за години напред, защото мислите само за следващата година като предизборна, а не дългосрочно", заяви тя.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1343 Весело

  "Тръгнали сте като през `89-а да изпразвате пенсионния фонд с дивотиите, които предлагате, които ще обрекат на мизерия пенсионерите за години напред, защото мислите само за следващата година като предизборна, а не дългосрочно"..
  Обаче са сметки без кръчмаря,щото всички фуражки вкупом са 90 хил,а останалите са милиони.Та познайте как ще им се отблагодарим за силовашките преференции..

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]възраст за пенсиониране на военните, без такава за работещите в МВР[/quote]

  Недей манипулира. За МВР е 60 години горната граница.
  За военните е по-ниска, но това са горни граници.
  Долни няма - и едните и другите са при 27 г.
  Точно ГЕРБ да разбичка нещата при полицайте е смешно да се очаква. Но трябва там - те са два пъти повече от армията...

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Гневно

  [quote#10:"Доби Велков - майтапист"]Точно ГЕРБ да разбичка нещата при полицайте е смешно да се очаква[/quote]

  Така ами, как ще нарушат рахатлъка на коуегите си Боко и Цоко. ....Пише се полицаИте!...

 12. 12 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добро решение е да се замрази възрастта за пенсиониране, но само за една година не е решение, така могат да се възползват тези, на които им предстои да се пенсионират сега, ами другите?!

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ангелина":

  Най доброто решение е да се направи пенсионна реформа. Сегашната система е изключително несправедлива и нелогична!........

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#11] от "dobrich":


  [quote#11:"dobrich"]Пише се полицаИте!... [/quote]

  Те са като един, дори в мн.число...

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#12] от "Ангелина":


  [quote#12:"Ангелина"]ами другите?! [/quote]

  За тях по две червени рози...

 16. 16 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Весело

  На практика комунягите стопират всички реформи в държавата на принципа ,следващите да му мислят. Няма изненади.

 17. 17 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Сега последно,военните как ще се пенсионират?
  Най - рано, с най - високи пенсии,черпейки най - дълго време от системата, после отиват да работят заемайки мястото на някой млад човек,който виси на борсата,вместо да работи....
  Начи роба от третата категория да бачка като изоглавен до 60+, за да изработва пенцийката на служител от МО и сетне,грохнал и изхабен да се пенсионира на 200 лева.
  Браво.Ашколсун за БСП.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 18. 18 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И аз искам всички хора в нашата държава,когато навършат 50 години да им плаща държавата т.нар. пенсия,същевременно данъите да паднат,както и осигуровките,явно управляващата шайка ще успее да сбъдне мечтите ми,може и да ги надмине...

 19. 19 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сега вече е 100% сигурно,че се задават предсрочни избори и управляващите са си постлали за тях.

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#16] от "redrock":

  ами те всички реформи досега бяха на този принцип! Аз предлагам, всеки форумец честно да каже дали счита че ще може да направи 40 години стаж, особено ако е в частния бизнес, преди да скача срещу замразяването, комунягите и т.н!

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#18] от "mavricii.plovdiv":
  ами доколкото знам в съседна турция жените се пенсионират на 45, ама там имат заетост, не е като при нас!

 22. 22 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Демагогия, нищо друго!
  100% мажоритарни избори!

 23. 23 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "ban":

  Знаеш ли как работят те,опъване,ама опъване да ти види окото...

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Освен че бягат от реформи, почнаха да отменят и малкото направено. По този повод, всички дружно: О-С-Т-А-В-К-ААААААААА!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  "...заяви, че спирането на пенсионната реформа няма да продължи с години, а както е записано ще важи само за 2014 г., докато партиите намерят консенсус по въпроса..."

  >>> и докато отминат изборите, където наказателният вот се очертава да бъде разгромяващ...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":

  и какво толкова е направено бе циничния, икономисаха 4 милиона лева, от пенсии, дето само ядките на борда на авиотряда са повече, големи реформи, големи икономии, наравиха, няма що!

 27. 27 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#13:"dobrich"]Най доброто решение е да се направи пенсионна реформа. Сегашната система е изключително несправедлива и нелогична![/quote]
  И реформата е? Всичко да е като до сега или още по-добре както при соца и държавата да намери пари от някъде?????
  Нали реформа е необходима точно защото парите са малко и не достигат?
  Та как точно да стане по-справедливо?

 28. 28 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":

  може, може, а дано, ама надали, то по-скоро някои други да минат бариерата ще е добре!

 29. 29 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#27] от "olly":

  Ти като нямаш пари да купиш хляб, какво правиш реформа, или гледаш да изкараш някой лев, а!

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#21:"ban"]ами доколкото знам в съседна турция жените се пенсионират на 45, ама там имат заетост, не е като при нас! [/quote]

  Ако в БАН изобщо правите разлика между заетост и безработица, то ти казвам, че заетостта в Труция е сред най-ниските в света. Нали все гледате примерите със социалните държави, що не погледнете заетостта: в северните държави 76 - 80% от населението 15-64 г. възраст е впрегнато на хармана, спрямо около 60% у нас. Детска градина до 7, после училище до 19, трети път измислено студентство с бакалавър, магистър и ако може доктор - до 26-28 г., после 2 години платено майчнство за всяко от 2-те деца и накрая ранно пенсиониране, ако междувременно не си се изкарал инвалид. А и при липсата на детски градини се налага цялата рода да прибягва до 6-мес., болнични от НОИ, докато тръгне детето на училище.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  А ко стана с "Плана Сидеров" и илядото лева мрз + петстотака мин.пенсия?

 32. 32 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":

  Отделно, че в Турция демографската пирамидата е с широка основа, а тук е обърната.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  [quote#27:"olly"]Нали реформа е необходима точно защото парите са малко и не достигат?
  Та как точно да стане по-справедливо?[/quote]
  Ами първо пенсиите отиват по индивидуална сметка, а после лустрация, като част от нея ще бъде орязване на пенсиите на другарЕте — директно от сметките им. Така де, ползвали са превилегии, нареждали са се на лекото и мекото... нормално е да си платят за гяволука. Хубавото е, че работещите няма да крият, ами ще трупат пари по сметката, щото вече държавата няма как да я пипа за други цели. Ще се намерят и частни фнодове, частни банки където да се трупа. Най-хубавото е, че всички чиновници ще си плащат реално осигуровките, а не както е сега, бюджета мести едни пари от единият в другият дожоб и пише на сметките им "платено" а реално парите са си изтекли нанякъде.
  Ей такива дреболии да се изчистят, дето досега са обръщали пенсионната каруца...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Проблема е че и ти както и кумирите ти от тройната ламя сте абсолютни неграмотници и безхаберници!

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#29] от "ban":
  Гледам защо съм го докарал до там и ако трябва променям разни неща, че да не ритам камъка постоянно... Ако всеки път само бягам да търся хляб, как ще се промени ситуацията от нямане към имане?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тия другари наистина ще успеят да закопаят държавата за няколко месеца, колкото и да не ми се вярваше.
  Според мен не всичко, което прави БСП, е конспиративно-просто там наистина виреят доста тъпаци. Не изключвам далаверите и законовите промени за енергетиката например,където явно има умисъл за кражба, или плоските опити за привличане на гласоподаватели - цигани и пенсионери, но зад някои изказвания прозира тотално неразбиране на основни закони на физиката и икономиката. В тази шайка крадци откровените мошеници са малко, има една маса тъпаци, която наистина вярва в социализма, което е всъщност трагично....

 37. 37 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  През 2014 и безплатни карти за почивка, ала Масларова, са готови да дадат. Само да могат още някой и друг месец без оставка да са на хранилка.

 38. 38 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":
  и какво общо има този копнат ферман със ситуацията в Бг и Турция, факт ли е че се пенсионират рано - факт, факт ли е, че пенсионните вноски у нас са ниски - та да имат пари шефовете за яхти! А, ако всички тези, които изреждаш се явят на пазара на труда, жална ни майка, не самозапалвания, а самовзривявания ще има!

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#35] от "gost22":

  това добре, значи ще помислиш откъде и как да изкарваш, а няма да викаш в къщи, че яденето на хляб е вредно, та и държавата може да помисли в тази насока!

 40. 40 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#33:"gost22"]Ами първо пенсиите отиват по индивидуална сметка[/quote]
  Хубаво, а тези за които другарите не са оставили индивидуални сметки, какво ги правим? За тях кой да плаща, бюджета нали?
  И накрая какво става? Или искаме да сме социална държава но без солидарност?

 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#22] от "dali_da":


  [quote#22:"dali_da"]100% мажоритарни избори! [/quote]
  Не е обмислена идея.
  Те сега не могат да се разберат, а тогава?
  240 депутата от кол и въже събрани как ще гласуват вътре?

 42. 42 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "ban":

  Пич, за да дадеш на някой, трябва първо да вземеш от друг, толкова е просто. В БГ няма от кого да вземеш много, тъй като работещите са малко, на фона на пенсионерите. Освен това, по-голямата част от спестяванията на сегашните пенсионери бяха изядени още 90-те от БСП кадри.

  Така че в момента в БГ положението е дране до смърт на тия балъци дето бачкат. Няма начин това да се промени, освен ако не бликне петрол некъде из шоплъка например.

  И един добронамерен съвет - Ако в момента си под 40, въобще забрави за пенсиониране, такова няма да има за теб. Просто системата вече е фалирала и се издържа от вноски на работещите, а те стават все по-малко и все по-прецакани, което значи че просто по-умните ще спрат в един момент да плащат на другите да живеят - дали чрез бизнес на тъмно, дали чрез данъчни далавери- вратички много.

 43. 43 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#2:"limbize"]Павел Шопов също се намеси в дебата като заяви, че ако "Атака" управляваше, възрастта за пенсиониране щеше да се върне в изходна позиция - 60 за мъжете и 55 за жените. Той призова управляващите да не прикриват мнението си, а да си признаят, че изобщо не искат по-високата възраст, "защото това е вярната позиция".

  Може, ама ако има кой да плаща за това. [/quote]
  -Ще плаща,който плащаше по време на соца. А тогава имаше пари и за пенсии,и за безплатни образование и здравеопазване,и за строителство на пътища и заводи. Въпросът е защо сега в същата държава няма такива пари?

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#39] от "ban":
  Не, ще намеря кой прецаква хляба, кой е организирал липсата му. В случая, къде са парите за пенсии още от Татово време по формулата — "Топлиии... парят!"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#43] от "Бенк-Бенк":


  [quote#43:"Бенк-Бенк"]Въпросът е защо сега в същата държава няма такива пари?
  [/quote]
  Това е въпроса...

 46. 46 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "Доби Велков - майтапист":

  Съгласна. Необмислена е и идеята за задължителни избори, лансирана от СДС (май).
  В края на краищата ще стане каквото каже "нашата" Мая

  You were always on my mind
 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  [quote#43:"Бенк-Бенк"] Въпросът е защо сега в същата държава няма такива пари? [/quote]
  ...щото вече няма лимит и преводна рубла, ами всичко е по реални цени... и наличното по пенсионните сметки също е реално... Приземяване, приземяване...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "Бенк-Бенк":

  Отговор в едно изречение: Защото нямаме евтин петрол от СССР.Прочетеза икономическата споразумения на Живков, както и за изчерпването на нефтени находища в Европейската част на Русия и ще си отговорите сам защо това няма как да се повтори.

 49. 49 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#43] от "Бенк-Бенк":

  Ти знаеш доста неща. Поне такива спомени имам от май-юни. Знаеш и къде са паричките, защото (както казва любимият ми Каролев) те нямат краченца да избягат )

  You were always on my mind
 50. 50 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#42] от "stefan_":

  писах ти минус, въпреки че съм съгласен с теб, доста над 40 съм, но както написах по-горе 40 години стаж в БГ трудно могат вече да се направят! Да пари няма, реално тези които внасят вноски са малко и ще намаляват! По принцип БГ бюджета е ориентиран към ДДС и акцизи! Та оттам и ще идват парите в по-голямата си част! Накрая, нещо много важно, знам ще ще скочите, но пенсиите останаха единственото преразпределение в БГ, ако няма пенсии ви гарантирам, че голяма част от бизнеса ще фалира, и БГ постепенно ще угасне, за съжаление!

 51. 51 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#43:"Бенк-Бенк"]защо сега в същата държава няма такива пари? [/quote]
  ама и аз това питам, ама на пишат ти минуси, защо след като БВП, ни е по-голям отколкото при соца, населението е с два милиона по-малко, нямаме армия, все нема пари! Нещо е сгрешено, или много се краде, или парите са само на книга!

 52. 52 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Весело

  С него се определя също минимална работна заплата да стане 340 лв. от 1 януари, а минималният размер на пенсията - 154.50 лв. от 1 юли.
  =========
  Еха като швейцария сме вече ние на балканите.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 53. 53 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 622 Весело

  "Ако Атака управлява"! Това вече е виц. Когато никога няма дауправляваш, можеш да предложиш пенсиониране и на 30 години, а минимална заплата от 10000 лв. Прилича ми на вица, в който попитали радио Ереван, може ли българин да донесе пръст от луната, а то отговорило - може, ама среден!

 54. 54 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 459 Неутрално

  за 3 лева на месец ли гласувахте за бкп драги пенсионери. За 3 лева на месец докарахте на власт циганска партия която ще прогони децата ви да бъдат клети емигранти ...

 55. 55 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#7:"dobrich"]Вдигането на възрастта за пенсиониране не е пенсионна реформа!!!! [/quote]
  -Само с едно голо вдигане не става,трябва и ... акъл.Всеки БГ-гражданин навремето,когато е започвал трудовия си стаж,така да се каже е сключвал договор с държавата- да работи 25/20 години до 60/55 годишна възраст. Осигурителната тежест тогава бе по-висока. Сега,след като бе намалявана неколкократно е по-ниска,но и вечно пари няма.На всичко отгоре има окло 850 хиляди безработни.-Излиза,че който има работа може да работи "до гроб", а който няма и "до гроб" не може да започне работа в България.Особено голям проблем е младежката безработица,която лумпенизира и маргинализира младежите. Последните,както и общо казано безработните, не са само хора без образование и квалификация.В резултат и на това- 2 милиона на работа в чужбина а в БГ хората на пенсионна възраст,дори с увеличаването на възрастта за пенсия стават все повече от тези на активна трудова възраст,които намаляват. А в някои държави и заплатите,и вноските за осигуряване са по- високи отколкото у нас,пък на всичко отгоре нито са по-бедни,нито са с по-високи изисквания за стаж и възраст за пенсия.Дори,г-жа Меркел само преди няколко месеца поиска да се намали възрастта за пенсиониране в Германия във връзка с решаването там на проблема им с младежката безработица.

 56. 56 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Да му мислят внуците, на които се дава сметката. На тях се дава и сметката за размножаването на мургавите им връстници.

 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Прави са, при адската младежка безработица, не е редно пенциите да работят до умирачка...
  А и за пенсионера е много по важно колко дълго ще получава пенсията, а не колко му е "голяма" пенсията.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#38:"ban"]факт ли е, че пенсионните вноски у нас са ниски - та да имат пари шефовете за яхти! [/quote]

  Като са ниски пенсионните вноски, защо синдикатите и правителството разширяват от година на година т.нар. "ваучерно хранене", с което шефовете раздават заплатите в натура, без да осигуряват работника върху тази сума....240 милиона годишни заплати (5 пъти бюджета на БАН) се раздават като купони, без осигуровки върху тях, само за едри частни и едри държавни структури, в ущърб на малкия и средния бизнес.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 59. 59 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#32:"mrvip"]Отделно, че в Турция демографската пирамидата е с широка основа, а тук е обърната[/quote]

  Дали в Турция или България, пирамидата си е пирамида. Един ден ще се научат да си пращат децата в университет, да обикалят света, и ще видят че с 5 деца тази работа трудно става. И като ми ти се обърне тогава пирамидата с основата нагоре, тогавава ще стане е*ем ти пирамида...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 60. 60 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "moriarti":
  80% от пенсионерите бачкат...

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#57:"boby1945"]за пенсионера е много по важно колко дълго ще получава пенсията,[/quote]
  Мъдрец сте Вие най-голям!
  До коментар [#57] от "boby1945":

 62. 62 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#57] от "boby1945":
  До коментар [#55] от "Бенк-Бенк":

  Всеки работещ, чрез консумирането на своята заплата създава потребление за още едно работно място. Като почне да харчи от утре 300 лева пенсия вместо 70 заплата, това ще залипсва по веригта. Измислената гениална идея да се пенсионираш рано, да освободиш място за младия води единствено до изтегляне на покупателна способност. Но в общия случай нещата са още по-зле за младите: пенсионираният почва да работи на граждански договор, по който се дължат само 8% здравни и 10% ДОД, спрямо 40-тината % осигуровки и данъци за нает по трудов договор. Така особено в училищата почна масово назначаване на младопенсионирани учители, а младите чакат от години и няма да дочакат...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 63. 63 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#50] от "ban":

  "По принцип БГ бюджета е ориентиран към ДДС и акцизи! Та оттам и ще идват парите в по-голямата си част!" - това пак са пари, взети от някого, не разбирате ли? ДДС и акциза не расте по дървета, за да го набере държавата, той пак е прибран от някого, за да се пълни бюджета. И специално за акцизите - горива се потребяват най-вече от работещите, така че това е още една риза от техния гръб. ДДС се преразпределя от всички, като най-губещи естествено са най-потребяващите, т.е. пак работещите. Елементарно е, помислете малко и ще разберете логиката.
  Относно това, че пенсиите са останали единствено преразпределение- грешите, погледнете бюджета за 2013 и за 2014 в сайта на мин. на финансите, както и статистиките на БНБ. Бизнесът не разчита на потребление от страна на пенсионерите, освен може би кварталните бакалии, и това, че не го знаете, на мен ми говори, че никога не сте работил в частния сектор.


 64. 64 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 925 Неутрално

  ''Депутатът от "Атака" Павел Шопов също се намеси в дебата като заяви, че ако "Атака" управляваше, възрастта за пенсиониране щеше да се върне в изходна позиция - 60 за мъжете и 55 за жените''
  Не е възможно трезво мислещ човек да бълва подобни глупости. Бог да пази България от тези недоразумения ''облечени'' с власт !

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#46] от "Въздушно земноводно":


  [quote#46:"Въздушно земноводно"]ще стане каквото каже "нашата" Мая [/quote]
  Бе, остави я тая...

 66. 66 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanasenov":
  [quote#60:"ivanasenov"]80% от пенсионерите бачкат... [/quote]

  Може и 90-95% да са !
  Ама от тези които са били със зелените и сини чорапки и фураШка .
  Виждал ли си какво представлява стругар или фрезист на 63-64 години?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 67. 67 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#50:"ban"]Накрая, нещо много важно, знам ще ще скочите, но пенсиите останаха единственото преразпределение в БГ[/quote]

  Ти пък как го каза, "останаха единствените", все едно "никой друг не иска, само ние се прежалихме...". Ако не желаят пенсионерите, циганите са готови да ги заменят веднага, вечните студенти на по 28 години - също )))))))))

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 68. 68 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#65] от "Доби Велков - майтапист":

  Ниска топка е, но зависи КОЙ я топка.

  You were always on my mind
 69. 69 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "navy":
  Сегашните пенсионери са по-здрави от следващите поколения...
  За Ваше сведение стругарите и фрезистите взимаха добри заплати по време на соц-а, даже високи за най-добрите. Не вярвам да са изкривени от работа, като миньорите.....
  Но тава е мнение общо за професията, не говорим за изключенията.

 70. 70 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#63:"stefan_"]Бизнесът не разчита на потребление от страна на пенсионерите[/quote]
  абе човек, почти всички пари дадени на пенсионерите се връщат пак в бюджета, като си платят парното, тока - държавни, купят си хляб и кисело мляко, ДДС и т.н.
  Да, вярно, парите са малко, дали тези които потребяват повече, плащат повече не знам, защото доста ДДС на регистриралите фирми се връща! Казваш, че бизнеса не разчита на пенсионерите, ами виж на пазара, кой пазарува, иначе кой ще плаща 500 000-те хиляди безработни младежи, или 1 милион неосигурени!

 71. 71 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Любопитно

  До коментар [#69] от "ivanasenov":
  [quote#69:"ivanasenov"]За Ваше сведение стругарите и фрезистите взимаха добри заплати по време на соц-а, даже високи за най-добрите.[/quote]

  Верно?
  Пенсионер-стругар с повече от 300-350 лв виждал ли си!За 300 кинта пенсия колко "даже висока" заплата да е вземал?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 72. 72 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#67] от "cinik":

  бъди сигурен, че тези 5 милиарда за пенсии, ще се намери да ги лапне някой частник, или 2-3 най-много, проекти както виждаш-бол! Кеф ти Козлодуй, кеф ти Белене, или национален стадион, да не забравим и правителственото сити за 2 милиарда!

 73. 73 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  аз съм пенсия .... , но нямам думи. без коментар

 74. 74 Профил на Sorilea
  Sorilea
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Управляват ни както е казано " Ден за ден " и пускат трохите една по една. Ето ви една троха днес , ако слушат останалите може и още една троха догодина.
  Щях да ги подрепя ако бяха казали замразяване за 7 години или за 10 години. Прави са че " едно поколение носи тежстта на екпериментите на политиците " но това поколение не се изчерпва с тези 15 000 души. Останалите ако искат и те , догодина да знаят какво трябва да правят.

 75. 75 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Шибаното в сегашното състояние на пенсионната система е че вече я няма.И манипулаторите за кой ли път пак се опитват да ни противопоставят -този път млади на стари.
  Малко по-нагоре някакъв /явно младеж/ отсече -край истината е в личните вноски. Сигурно може и така да е, ама кво правя аз и тези като мен или малко по-млади?
  Започвам с личните вноски от 60 нататък,а?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 76. 76 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#70] от "ban":

  Хляба и киселото мляко не са "бюджета" -разберете, изхарчените от пенсионера пари не отиват за магистрали например или за други пенсии. Като си купи храна, пенсионерът прави МАЛЪК оборот на някоя фирма, което води до МАЛКО данъци. Той не произвежда НИЩО и заради това от неговата дейност няма добавена стойност. Наистина не виждам смисъл да споря с вас.

  Прочетете някой учебник по физика или икономика.

 77. 77 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 522 Неутрално

  И как по - точно комунистите "изсветляват входа" ? Като въведат необлагаеми минимуми и 2/3 от държавата почне да се осигурява на минимална работна заплата ? Или като пенсионират и без това малкото работещи ? Ами дайте да се пенсионираме на 30 години, всеки ще взима по едни 20 лв. и да се знае. ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ И ВСИЧКИ БЛАГОДАРНИ на тези "....".

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#27:"olly"]Та как точно да стане по-справедливо? [/quote]

  1 000 пъти съм писал аз и други преди и сега ще ти го напиша специално за тебе......Шапкарите се пенсионират диференцирано - според натоварването им, плащат си пенсионните осигуровки ЛИЧНО, както и държавните служители, социалната пенсия се премахва - социално слабите минават към социалното министерство, ревизия на инвалидните пенсии и т.н. .....Да не ме питаш след време отново?

 79. 79 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#76] от "stefan_":

  Човече, един пенсионер, може би плаща повече ДДС, с киселото мляко, отколкото някоя мутра с джипа си!

 80. 80 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#71] от "navy":

  не са били под 600 лв. на ония години /75-85/.
  А инженерите взимаха по-малко.

 81. 81 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Компромисни решения.Солидарният модел беше приет безкомпромисно.Не си спомням тогава някой в парламента да е възразявал.В медиите възражения имаше,но в парламента не.
  Обществото не реагира,защото им беше натресен модел,близък до социалистическия,въпреки и влошен вариант.

 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#62] от "cinik":

  Не се пробвай да откриваш топлата вода!
  Младите хора са по добри работници от пенционерите по всички линии, здраве, ищах, креативност, здравни разходи, вътрешно потребление, амбиции за кариера, интерес към работата, липса на рутина ....
  Затова в САЩ ги пращат да работят при първа възможност!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#33:"gost22"]лустрация, като част от нея ще бъде орязване на пенсиите на другарЕте[/quote]

  Справедливо ще бъде да бъдат орязани пенсиите на работилите до 1990 г. в Бкп, Дкмс, червеното Бзнс, казионните профсъюзи и други организации поддържали тоталитарния режим. Както и на доносниците, партийните секретари, работилите в ЦК, Аонсу и други идеологически организации. Стажът на посочените да не се зачита за работа!!!!....

 84. 84 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#80] от "ivanasenov":
  [quote#80:"ivanasenov"]не са били под 600 лв. на ония години /75-85/.
  А инженерите взимаха по-малко. [/quote]

  Пич както те усещам за теб това време /75/ е далечно минало преразказано.
  Мога да ти кажа ,че през 1975 година повече от 250 лева вземаха само миньори и металурзи /и то не всички/ В машиностроенето се изискваше най-много учене и най-висока квалификация ,ама както всичко в соца заплатата не беше правопропорционална на това.
  А инженерите действително вземаха по-малко от работниците.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#82] от "boby1945":

  И ти си прав..
  И има много истини.
  И една от тях е малката заплата - например минималната. Пенсионер се хваща на нея, младите - не.

 86. 86 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За тази година остава, за догодина - да му мисли следващото правителство. Точно така ми звучи на мен

 87. 87 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#82] от "boby1945":

  Ама аз ти дадох обратния пример - как пенсионираните остават на трудовия пазар, но без задължение да се осигуряват, с което излизат по-евтини и изхвърлят младите оттам, видно най-вече в образователната система.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 88. 88 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Аmi pomisli malko , kolko deca se razdat v momenta, ima njama 1-1,5 na semeistvo. Edinstvenite koito razdat poveche deca sa romite, ama da ste vizdali rom da raboti???? (s malki izkliuchenia, i to vse nelegalno, bez da plashtat danaci ).Kak togava tolkova malko bulgarski deca da izkarvat pensiite na tolkova mnogo pensioneri ???? Poglednete kakvo stana v Garcia !! Rano se pensioniraha, malko rabotiha ,malko danaci plashtaha i sega ako ne go poddarza Germania s Retungsschirm ot miliardi € ste si umrat ot glad. I poneze ne im stiga mnogo akala se sardjat na Merkel , i ja obizdat che bila Hitler. Palna IDIOTSTINA.

 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#79:"ban"]Човече, един пенсионер, може би плаща повече ДДС, с киселото мляко, отколкото някоя мутра с джипа си![/quote]
  Ха-ха, та значи да увеличим максимално пенсиите (Атака предалага поне 1000 лева ли бяха, евро ли бяха на калпак) и към бюджетна ще потекат реки от ДДС и за нула време ще решим въпроса с дефицита. Как не сме се сетили по-рано?

  На това му викам Барон Мюнхаузеновска иконмика - вземаш от единия джоб и слагаш в другия и така правиш печалба. Умно.

 90. 90 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#84] от "navy":
  Не знам какъв си и с какво си се занимавал, но от моя гл.точка това не е верно.
  Но няма смисъл да спорим.
  Жив и здрав...

 91. 91 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#43] от "Бенк-Бенк":

  Руснаците вече не искат да ни спасяват, тъй то.

 92. 92 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  До коментар [#3] от "xmm":

  нищо няма да намалее просто пенсионерите ще работят без осигуровки. каквато е практиката и в момента или на граждански договор. Решението е който пенсионер е на работа да взема или заплата или пенсия по избор

 93. 93 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#88:"k.walther"]Kak togava tolkova malko bulgarski deca da izkarvat pensiite na tolkova mnogo pensioneri [/quote]
  Защо трябва друг да изкарва парите?
  На тях са им удържани и внасяни.Авансово.Това,че не са управлявани добре,ползвани са без лихва не мисля,че е техен проблем.

 94. 94 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#87] от "cinik":
  Такъв си си по родение или бавно мислиш?
  Каква връзка има това което пишеш, с моя постинг?
  Нерде Ямбол, нерде Стамбул!?!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 95. 95 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#92:"1001"]Решението е който пенсионер е на работа да взема или заплата или пенсия по избор [/quote]
  Защо?Върху заплатата му се удържат и внасят осигуровки?!
  И защо да не си взема пенсията?За 40 години стаж минималната внесена сума е 20-30 хиляди лв.

 96. 96 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#59] от "cinik":

  Имам предвид, че още им е широко около врата с малко пенсионери, като им се намести демографията, ще плюят по някой Дянкоглу, че иска да им вдигне пенсионната възраст и бива ли така да не си караш "достойно" старините на 45...

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 97. 97 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  "Към края им нарече предложенията "дивотии" и "глупости"."
  Ангелова е много мека. Трябвало е да нарече предложенията - комунистически диващини.
  Некомпетентността на комунистическите делянофили е безгранична.

  Пазете се от доносника vesolr
 98. 98 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#90] от "ivanasenov":
  [quote#90:"ivanasenov"]Не знам какъв си и с какво си се занимавал, но от моя гл.точка това не е верно. [/quote]

  Машинен инженер- ВМЕИ - Технология на машиностроенето и металорежещи машини от 1978 година съм и съм работил в Завода за тежко машиностроене , Стоманодобивния завод на ЗТМ и Завода за специални стоманени профили от 1978 до 1993 година.
  Достатъчно ли ти е като времеви период и като човек който е запознат с машиностроене и металургия .Половината ми приятели от махалата пък бяха миньори.
  Тия неща ти ги пиша само защото не може да се пише във форума въз основа ,че си чул нещо от батко ,на него му обадил татко пък той чул от чичо на който му казала стринка.
  Въпреки ,че това са бели кахъри . Истината е ,че нещата с пенсиите не вървят на добре.
  Моето поколение стана 2-3 пъти обект на упражнения с нея /и то драстични/ и въпреки всичко пак има мераклии за още .
  Само може да ти кажа ,че ако беше старата пенсионна система да 99 година аз щях да съм пенсионер от 2005 година.
  Реално това би накарало/ и наистина го правят/ 99,99 % от хората на мое място да жалят за Живков,комунизма и да не ненавиждат що-годе демократичната система , ама аз съм съгласен да бачкам до 65, но да не се върне развития и недоразвит соц.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 99. 99 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#84:"navy"]А инженерите действително вземаха по-малко от работниците. [/quote]
  Странно? Ми за ко сти са блъскали по лекции? Не виждам смисъл, след като ще получвам по-малко мангизи от някакво мързеливо мекере, дето се пише работник, щото е нямал акъл да учи?

 100. 100 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#62:"cinik"]нещата са още по-зле за младите: пенсионираният почва да работи на граждански договор, по който се дължат само 8% здравни и 10% ДОД, спрямо 40-тината % осигуровки и данъци за нает по трудов договор[/quote]
  -Това може да бъде регулирано,ако се приеме че се плащат пълни осигуровки за всяко работно място,независимо дали е заето от пенсионер или не-пенсионер. Тогава всички,които работят ще плащат осигуровки напълно, а работодателите да преценяват какъв да назначат-пенсионер или млад човек, след като тогава няма да им е по-"евтин"/по-изгоден пенсионерът.
  Гражданските договори не трябва да прикриват или заместват редовните трудови договори. Те трябва да се ползват само за определени частични дейности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK