Допълнителни 10 млн. лв. за дентална помощ одобри парламентът за 2014 г.

Допълнителни 10 млн. лв. за дентална помощ одобри парламентът за 2014 г.

© Анелия НиколоваПарите за дентална помощ за 2014 г. ще бъдат с 10 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет. Още 29 млн. лв. от надвнесени здравни осигуровки ще бъдат разпределени за болниците. Това реши окончателно Народното събрание с приемането на второ четене на части от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. В него са записани общо 2.823 млрд лв. в приходи и трансфери за 2014 г.


Депутатите не успяха да приемат целия закон, като останаха за обсъждане преходните и заключителните разпоредби. Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че работата по закона ще продължи в редовното заседание на Народното събрание утре сутрината. 


Предложенията на депутати от ГЕРБ за повече пари за здравеопазване бяха отхвърлени само с по няколко гласа разлика. Даниела Дариткова и Десислава Атанасова от ГЕРБ опитаха да защитят предложението си за увеличение на целия бюджет на касата с около 58 млн. лв., които по думите на Дариткова "ще дадат глътка въздух на системата".
Те настояха за повече средства в болничната помощ и предупредиха, че ще се повтори проблемът с дефицита от тази година, предвид че оперативният резерв за 2014 г. ще започне да се харчи за покриване на задълженията към болниците още през януари. Изтъкнаха и, че в бюджета са предвидени ниски приходи от здравноосигурителни вноски, при положение, че държавата дължи вноски за голяма част от здравноосигурените.


В отделно предложение, което също беше отхвърлено, Джема Грозданова от ГЕРБ поиска за 2014 г. да се отпуснат 150 млн. лв. повече за касата, като повечето от тях се предвидат за болнична помощ.  


Депутатите влязоха в спор около лимитите за назначаваните медико-диагностични и специализирани медицински дейности, както и за това дали за регионалните звена на касата да се определя годишна обща стойност на разходите, която да се разпределя по месеци. Депутатите от ГЕРБ опитаха да променят този текст като направят бюджетите не фиксирани, а на база на прогнозни стойности, но предложението им беше отхвърлено. Даниела Дариткова поиска обяснение от здравния министър защо след като твърдеше, че е против лимитите, те продължават да фигурират в закона.


"По вратите на лекарските кабинети пак ще висят бележки, че направленията отдавна са се изчерпали", предупреди и бившият здравен министър Десислава Атанасова. Тя призова щом управляващите "са толкова загрижени", да преведат обратно на касата присвоените от Дянков 1.5 млрд. лв. здравни вноски за държавния бюджет през 2010 г.


На този призив, Емил Райнов от БСП реагира остро като заяви, че именно ГЕРБ носи отговорност за настоящите проблеми в системите на страната, не само здравната. В същия дух се изказа и Йордан Цонев, който заяви, че въпреки добрата нормативна база, която е заварил ГЕРБ в началото на управлението си, вместо реформа те са успели да върнат здравеопазването в "детската градина". По времето на ГЕРБ нямаше ефективна реформа в болничната помощ, но в този бюджет на НЗОК също няма идея за реформа, отговори, на свой ред, Атанасова. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK