Антонина Желязкова, социален антрополог: Доброволческите отряди лесно излизат извън контрол и трудно се разпускат

Антонина Желязкова

© Надежда Чипева, Капитал

Антонина ЖелязковаСъздадена е нова националистическа партия, готви се и партия "Помак". Появиха се граждански патрули, "Атака" става все по-активна. Антонина Желязкова, историк, социален антрополог и директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия, коментира има ли вълна от ксенофобия, срещат ли основания страховете на хората, адекватна ли е реакцията на държавата и медиите.


След изследване на "Галъп" политологът Първан Симеонов коментира, че не може да се твърди, че има бум на ксенофобия у нас. По думите му по-скоро в момента избуяват страховете на хората, примесени с тежката социална ситуация. Споделяте ли неговата теза?


- Споделям донякъде тезата на г-н Симеонов. Защото към социалния егоизъм и ревност на бедните българи се наслагва политическата злоупотреба със страховете от бежанците и имигрантите, сочени като фактор, който би задълбочил кризата.
Когато пенсиите и заплатите са мизерни, здравеопазването в колапс, съществува пълна несигурност за дребния и средния бизнес, не е трудно да се създаде нездрава среда на омраза към придошлите, към чуждите, които са тук не само за да натоварват бюджета, но и да увеличават заплахите за националната сигурност.


Това състояние не би било коректно да се дефинира като ксенофобия, а по-скоро като дълбока социална несигурност, граничеща с обществена депресия, стигаща до истерия.


Имат ли основания хората да се страхуват? От кого?


- Хората се страхуват, защото не познават бежанците, а и затънали в собственото оцеляване, не са склонни да проявяват хуманност и социална солидарност. Политиците и изпълнителната власт извършват престъпление, защото не инвестират в академични проучвания и просветителски кампании, които да направят по-видими, познати и разбираеми бежанците.


Има социални и културни антрополози, които без голямо усилие биха могли да изработят моментна снимка на бежанците, да направят обобщен образ, а и избирателни индивидуални портрети на сирийци, а и други бежанци от предходни години, на тяхната лична и културна история, на съдбите им, на проблемите им. Възможно е бързо да се направи социален, културен, професионален и морален профил на бежанците, все пак те са не повече от 10 хиляди.


Иронията е в това, че подобни профили, съчетани с краткосрочни геополитически прогнози чрез анализ на нагласите, политическите и религиозните възгледи, изследователите са правили нееднократно в бежанските лагери и сред разселените лица по време на югославските конфликти и войни, които се ползваха с успех от всички международни институции. А сега няма политическа воля, за да се възложат проучвания на академичната общност за този неголям брой от хора, които търсят закрила и убежище. В България. Ако българските граждани знаят кои са бежанците и какви са техните житейски планове, няма да се страхуват и ще проявят по-голямо разбиране и гостоприемство.


Подобен тип експресни изследвания и тяхното популяризиране би неутрализирало до голяма степен и речта на омраза, както и безпочвените обвинения срещу тях, които се разпространяват от фашизоидните партии и движения.


Новата "Националистическа партия на България" даде заявка, че ще осигури доброволци, които да патрулират из София. Граждански отряди организира и Боян Расате, а след него ромска организация обяви, че сформира контрапатрули. Как ще коментирате бума на националистическите патрули? И адекватно ли отговарят малцинствата?


- Дори силно развитите общества и икономики, където законите се спазват стриктно, се стремят да не прибягват към подобен тип доброволчески формирования, защото истината е, че те бързо се превръщат в неконтролируеми. Още по-опасни са, когато се сформират в бедна и раздирана от политическа конфронтация държава, където на най-ниската си точка е доверието в институционалните елити и в правораздавателната система.


Към това се добавя и фактът, че те се сформират от крайни националистически движения, което предварително вече залага неизбежен конфликт. Това се видя и от незабавната реакция на ромските барони, които се подготвиха да финансират доброволчески групи за защита. Перспективата е да се трепем едни други по улиците. Подобни параполицейски или паравоенизирани структури, много бързо се самоовластяват без мяра, започват да живеят свой собствен живот в особена йерархия, подобна на глутница, с напълно унифицирано мислене и реакции. Бойците от подобни групи се самонавиват в омразата и агресията, започват (ако не са) да се въоръжават по един или друг начин. Имат собствена, най-често расова и религиозна, система и класация, за да идентифицират и посочват враговете. В крайна сметка тяхната "листа" се разширява, разраства, хипертрофира и жертва поетапно може да стане всеки от нас, дори техните създатели.


С облекчение научих, че прокуратурата и полицията ще предприемат строги мерки, за да спрат действието на тези по своето естество щурмовашки отряди. Опасявам се, че се забавиха – това трябваше да се пресече в зародиш. Изследвала съм подобни отряди в други балкански страни и твърдя, че много труден е етапът на тяхното възпиране и разпускане. Усещането, че си силен, безнаказан и всяваш страх, е като наркотик. Тази зависимост ще премине през етапа на нелегалност, така че МВР и прокуратурата ги чака тежка работа. Впрочем законът забранява политически партии и движения да имат бойни отряди, би трябвало да се преразгледа регистрацията на партийните инициатори, а обществото е длъжно да ги бойкотира в името на общата сигурност.


Адекватно ли реагират медиите?


- Медиите реагират според възможностите си. Някои се опитват да представят хуманно лицата на бежанците, но и журналистите също имат нужда от допълнителна експертиза, за да бъдат по-убедителни. Други медии подклаждат напрежението, защото, онези, които ги финансират, се нуждаят от хаос и нестабилност в България. Дълго е да се коментира, защото в България има добри и лоши медии, интелигентни и пошли медии и наистина е очевидно, когато една медия е независима, както и когато е очевидно зависима.


Какво трябва да направи държавата в сегашната ситуация?


- Докато прокуратурата и полицията поправят щетите, които нанасят политиците, е време елитите да помислят как биха могли да свалят общественото напрежение. Прекомерното вкопчване във властта е разрушително не само за социалната тъкан, но и за самата политическа система и за институциите. Не е измислен по-добър начин за изпускане на парата от изборите, пък каквито и да са следващите резултати.


Как оценявате извинението на лидера на БСП Сергей Станишев за т.нар. възродителен процес на митинга преди седмица?


- Като обикновен популизъм.


Как ще коментирате създаването на партия "Помак"?


- Инициаторът за създаването на партия "Помак" е един много объркан човек с месиански претенции. Прочела съм всичките му писания, издадени като книги, което затвърди усещането ми за личностни отклонения. Намирам за некрасиво да обсъждам такъв човек, не че би бил единственият в българската политика, ако се озове там.


Има ли опасност от етническо напрежение? Ако да – откъде идва тя и в кои райони то би било най-силно?


- Няма опасност от етническо напрежение. В България има политическо и социално напрежение. Ако излезем от политическата криза по живо - по здраво, ако институциите успеят да тушират и да запушат най-големите икономически и социални пробойни, няма да усещаме и етническо напрежение. Бихме били по-доверчиви и добри, за да приемем и интегрираме онези от бежанците, чиито бъдещи планове са да се установят у нас. Няма да е за първи път.


Как ви звучи в сегашната ситуация тезата за прословутата етническа толерантност на българина?


- Сегашната ситуация потвърждава онова, което винаги са твърдели българските големи умове, а именно, че това е част от обичайната за всяка нация историческа митологема. Всяка нация има своя самообраз - утвърдени стереотипи за себе си, повечето от които са ласкателни. И ние си имаме такива – толерантни, работливи, гостоприемни, забавни (веселяци), търпеливи. Нито едно не е вярно, но сме дълбоко убедени, че сме такива, и няма реална необходимост да бъдем разубеждавани.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  сякаш сънувам и съм попаднала на друга планета или бог знае къде,това е моята държава!

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Социалният антрополог просто не познава нещата с осигуряване на общественият ред...
  Аз например, дълги години съм бил привикван в ДОТ (Доброволни Отряди на Трудещите се) преди 1989 и МВР, "кварталния" ни управляваше много лесно и просто с една симплексна радиостанция.... никакви проблеми нямаше, а и гаменорията внимаваше в играта....
  И ще ви кажа че имаше ред......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Апропо, не може да си "етнически" толерантен, когато си беден, в дълбока криза и имаш 435000 безработни.... и то без видима сериозно причина, а само поради урбулешка приватизация и унищожение на земеделието и хранителната промишленост...
  Много от бежанците по лагерите имат по големи доходи от средностатистическия българин (по интервютата по ТВ-тата)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  когато хората се страхуват за живота и имуществото- своите и на близките им и когато не усещат защита от държавата то те започват да се организират! Такива са обществените закони. Дори овцете започват да хапят когато е на живот и смърт !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  няма нещо, с което да не съм съгласна. финалът е особено симпатичен

 6. 6 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  колкото и да са зле нещата, нищо в България в момента не е на живот и смърт, и нищо не оправдава съществуването на такива формирования.

 7. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  ами може да си етнически толерантен по всяко време, ако си наистина такъв.
  пък и да не би през ВСВ, като сме си спасили евреите, да сме били по-богати? ако това се случваше сега, хората щяха да хващат влака за аушвиц.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  "...но сме дълбоко убедени, че сме такива и няма реална необходимост да бъдем разубеждавани."

  Ми уютно е в гюбрето.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#6] от "owen":

  вадиш нещо от контекста мила. Прочети първо внимателно и ако искаш се извини !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#7] от "owen":
  Спасили сме част от евреите, както знаеш, голяма част но част... и то поради ред стечения на облстоятелствата .... от инициативата на Лилия Паница до разгрома на германците под Сталинград три месеца по рано....
  Сеги нито Лилия Паница я има нито се води битка под Сталинград!
  Виж беднотия до шия, 435000 безработни, чужди хора с чужда вяра, също бедни се търкалят нагоре надолу и това създава напрежение ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не ме милосвай. ще се извиня, ако съм объркала нещо, ако не съм ви разбрала правилно.

 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#10] от "boby1945":

  не съм съгласна. спасили сме си евреите, защото критична маса от хора и институции с авторитет в обществото, вкл. и БПЦ, са заели правилната позиция.
  никаква беднотия не е оправдание за ксенофобията.

 13. 13 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "...толерантни, работливи, гостоприемни, забавни (веселяци), търпеливи. Нито едно не е вярно..."
  а вярното е - нетолерантни(нетърпимост към чуждо мнение с малка душа, прост човек, вярващ, че е център на мирозданието), мързеливи, мразещи гости, досадни (злобни), прибързано прости.
  Е... ти, соцялния антурпулок

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 14. 14 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Еи,съвсем си изфирясал.Леж си в леглото и си мечтай и спомняй дотове,мотове и всякакви чугунени фантазии.

 15. 15 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Хареса ми този абзац от статията: [quote#0:"статия"]Инициаторът за създаването на партия "Помак" е един много объркан човек с месиански претенции. Прочела съм всичките му писания, издадени като книги, което затвърди усещането ми за личностни отклонения. Намирам за некрасиво да обсъждам такъв човек, не че би бил единственият в българската политика, ако се озове там. [/quote]

  Не би бил единствения, ако се озове там

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Тази комунистическа издънка няма ли да си затвори най-после устата?

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#14] от "ggg41308177":

  Като те набият на пътя, окрадат къщата, нач... сестра ти, сам ще се запишеш в ДОТ....
  Нуждата учи!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#12] от "owen":
  Аде по малко ентусиазъм....
  Взели са решение един файтон хора (за което евала) от тогавашните управници, като Владиката Кирил, зам.председателя на народното събрание Пешев, уплашеният от разгрома на Германия (Сталинградската битка е завършила само 3 месеца преди спасението) цар ...
  Същите тези хора, Пешев например, в 1941 не са били против приемането на законите за преследване и ограничаване на свободите на евреите, за чистота на нацията и подобни...
  Освен това, при спасението от 1943 става дума за допълване на бройката от окупираните територии до 20000 колкото е било решено да бъдат екстрадирани, май на съвещанието във Ванзее.... Александър Белев е решил че е най-просто да допълни 11450-те нещастника от окупираните територии с още 8450 от "старите" граници на Царството....
  Но и на това берекет вересин, че са го спрели овреме....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#18] от "boby1945":

  дори и да са били един файтон хора - а те не са били толкова, какво се опитвате да кажете? че са взели решение да проявят толерантност и човещина без да отчитат реалната социално-икономическа обстановка?

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#19] от "owen":

  Ами горе долу така е станало, уплашените от разгрома на Изток, управляващи (цар Борис главно), отменят идеята на Александър Белев да допълни бройката планирана във Ванзее с още 8500 души от "старите" граници на Царството...
  Заради гафа е бил разкаран от поста комисар по еврейските въпроси, веднага след събитията още в 1943 година ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":

  за първи път чувам такова трактовка, която, боя се, не е и вярна. освен всичко друго, каквито и разгроми да търпи фашистка Германия, изпращането на евреи до лагерите не спира почти до самия й край.
  какви са ви историческите източници за такава обосновка на решението за спасяване на евреите?

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  По странен начин възприемаме дори текста, та какво остава за качествата с които завършва интервюто - толерантни и прочие. Всеки един от нас има своите индивидуални черти, които да не съвпадат с изказаното от антрополога, но той не говори за нашатъа (конкертната) индивидуалност, а за една осреднена за обществото ни картина. В този смисъл, дори като отчетем, средното ниво на необразованост и нискокултурност (има я в цял свят и в никой случай не е някаква национална специфика), подсилена от ниския стандарт на живот, който прави големи маси от нас лесно манипулируеми, изводите в интервюто изглеждат логични. За ДОТ на Расате и подобните му, това е чудесна възможност да напомнят (предполагам не безплатно) за цебе си - бяхме ги позабравили. За управляващите това си манна небесна, вместо да отговарят за непрекъснатите идиотщини сътворявани ежедневно, получават възможностт днес да разрешават, утре да спират и безконечно да разсъждават над "проблема" дали "Помак" е партия или не и въобще все такива сакрални въпроси. Което е по-лошо и опасно за нас е, че в разконцентрираното по много направления обществено внимание (мътната вода), те ще изпълнят поръчките(наловят рибата), заради които хората са им платили да са на власт.

 23. 23 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  абе хора, спрете да наричате тия нелегални емигранти бежанци бе!
  госпожата желязкова, която лично, макар и бегло познавам е иначе много интелигентен човек, но както и други мои познати, акто стане дума за тия емигранти и..........нещо им става.
  разбирам, че се прави много тясна асоциация с евретите, голяма част от които сме спасили, и някакси е трудно са де повярва, че ако това ставаше днес, както каза някой вече, всичките щаха да са в аушвиц....но...
  тези хора са нелегални емигранти. те не са бежанци. бежанци са докато са в турция. кат платат по собствени признания по 2000 кинта за да ги прекарат през нашата граница, те са чисто и просто нелегални емигранти.
  огромната част нямат документи. писмо за дядо на село. и много отскоро някой си прави труда да разбере аджеба кои са тия хора и откъде идват. истината е че никой не знае и няма доказване кой си и откъде си. щели да им направят социален, културен и незнамси къф профил. с ква информация бе???? с това което те сами ви казват??? като на влизане в щатите- сложете тук хикс ако сте терорист, и о, каква изненада, никой не слага.
  абюзвате ни интелигенцията в случая, ще ме извинявате за френския....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 24. 24 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#19:"owen"] че са взели решение да проявят толерантност и човещина без да отчитат реалната социално-икономическа обстановка? [/quote]
  да, абсолютно. и това им прави чест.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#21] от "owen":
  Ами това са фактите от историята и котета на улицата ги знаят, не са тайна....
  След този гаф от Царство България повече евреи (освен 11450 от окупераните територии) не са пращани къде Източните територии на "Райха" .... това са фактите...
  Пращани са от Унгария до края на 1944, но не и от България....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Академичната общност не била финансирана и не и било възлагано проучвания от държавата...Поредният смешен плач на сектор, пропуснал да изкяри от ситуацията. Направете проучвания по европейски проект - кой ви пречи!

  Какъв точно профил ще представите - на почтеното сирийско семейство с 3 деца, които се спасяват от бомбите или на емигрантите от Афганистан и Алжир, които кой знае какво правят тук! Освен да изманипулира общественото мнение подобно изследване едва ли би имало някаква полезност.

  Само забележете как всичко живо пресякло границата масово се нарича бежанец в медиите. Ако журналистите не могат да се научат правилно да назовават хората и събитията, защо обществото да няма право на същата инертност в мнението си към другите ?! Кой всъщност "учи" обществото, че тези хора са бежанци? Не са ли това медиите и тяхната неграмостност.

  А и нима в далеч по-стара демокрация като Великобритания в момента не текат същите ксенофобски процеси срещу българи и румънци?!

  Всяко общество има право да изразява страховете си, особено в страна, където почтеността и състоятелността на институциите са под въпрос.

 27. 27 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#7] от "owen":

  Нещата са несравними!
  Првз ВСВ спасяваме Българските евреи, те са част от Българския народ, независимо, че изповядват религия, различна от православието. Ако дадеш пример с приемане на бежанци, различни от българите и с друга религия, на наша територия може и да има повод за паралел с настоящия момент.
  Това, което характеризира настоящия период и поражда страховете на хората, се нарича несигурност. Госпожата говори за доборволческите отряди, но като изключим рекламния партиен елемент, кой съществува и у нас, те винаги се създават на места, където държавата е слаба и не дава усещане за сигурност у населението т.е. населението изземва функциите на държавата, от които тя, по една или друга причина, е абдикирала. Разпускането им може да става трудно и с насилие, но точно това са и основните причини да се създадат такива формирования. Има ги от доста време из земеделските региони и не са създадени от партии, а от отрудени хора, стремящи се да спасят насъщния си от крадци.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#27] от "sbk":

  т.е. ако ни се беше наложило да спасим, примерно, малко естонски евреи, щяхме да пропуснем, така ли?
  смисълът на толерантността не е да спасяваш и помагаш на хората от своята националност - примерно българските евреи, а на хората изобщо. защото са хора, а не защото са българи.

 30. 30 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#29] от "owen":

  смисълът на толерантността не е да спасяваш и помагаш на хората от своята националност - примерно българските евреи,

  Ейййй тая мисъл трябва да се запиши със златни букви......как не съм разбрал до сега че сме от една националност с евреите

  ОВЕН аз като българин искам да помагам и спасявам българи...искам в България да дойдат и се поселят българите от чужбина и хич ама хич не ми пука за смисала на толерантноста

 31. 31 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#29] от "owen":

  Ако ни се беше наложило да приютим естонски евреи през ВСВ, едва ли щеше да се получи - та ние не успяхме да го сторим с евреите от Македонските земи!
  Важното в случая е знаем ли на кого помагаме? Аз не знам, а ти?
  И преди съм го писал: разликата между бежанци и имигранти е голяма. Да не говорим, че по законите на България, всеки, пресякъл границата ни по неустановения ред, е нарушител и трябва да се санкционира.
  Толерантността е доста широко понятие и в момента е залъгалка за мнозина. Има много начини да си толерантен, без да приемаш изпадналия в нужда у дома, нали?

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Не забравяйте че национализма е последното убежище на мръсниците. Управляващите много ловко разиграват тази карта и сега.изкусно и много коварно раздухват страх и омраза у хората.
  Не закъсня и създаването на отряди . Вчера прочетох тук че ВМРО тръгнали да охраняват южната граница от бежанци .
  Не се връзвайте за пореден път на номерата на БКП, те са ловки мръсници които са готови да сторят всичко само да запазят власта си. Спомнете си какво направи Милошевич от Югославия само за да запази себе си.

  klimentm
 33. 33 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "klimentm":

  Либерализма и безродниците които сочат патриотите като плашило са най големите негодяи

 34. 34
  ****

  Рубриката Трудовоправна консултация на "Кариери" помага безплатно само на непрофесионалисти в тази сфера. Ето защо Вашият въпрос беше изтрит от администратора на сайта.

 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#31] от "sbk":

  не. какъв е този начин и каква ще е тази толерантност, ако нуждата на човека е да го приемеш у дома, за да не загине?

 36. 36 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  4и4ка, то4но ей такива като тебе са виновни за сега6ното състояние на страната. Понеже то4но вие имахте потенциала и възрастта да осъ6тествите прехода. Но на пове4ето, ти включително, в главите ви е само носталгията по онова време. Пла4ете с гор4иви сълзи за губе6тите комунисти4ески предприятия...и изоб6то много поколения трябва да се сменят, за да се изтрие направеното от вас. не ви обвинявам, ре сте овреду6ни, понеже комунизма ви е взел много, за това нямате такава вина. Обвинявам такива като тебе, 4е сте войнствни комуно носталгици. От вас ниъто не става, но пре4ите и на младите поколения, ей това е проблема. хората скоро до марс 6те стигнат, той седнал да ми пла4е за ОФ дружинките от татово време

 37. 37 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "owen":

  агнешка майко..не си овен...ти като си толкова толерантна колко сирийски бежанци прие у дома си бе....та си тръгнала българите да обвиняваш че били тъпи селяни....ей на това му се вика наглост,и ксенофобия и простотия

 38. 38 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "northatlantic":

  Много ми се ще и такива като теб до Марс да стигнат

 39. 39 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#29:"owen"]т.е. ако ни се беше наложило да спасим, примерно, малко естонски евреи, щяхме да пропуснем, така ли? [/quote]
  ми да, ето македоснките не сме ги спасили ( не че реално сме можели, но тва друго)

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 40. 40 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 652 Неутрално

  В4ера мернах по тв то тоя от ПОМАК, а опонент му бе6е някакво националисти4еско говедо, което намеси за пореден път Сорос, 4е едва ли не той бил в основата на партията. От друга страна Антонина Желязкова е една от най-видните "соросоидки" в БГ, пък не6то не го та4и тоя от ПОМАК...интересно. А изводът е, 4е тъпоумните нацита намесват Сорос, неолиберализма, Ран Ът и т.н. както им скимне. Прекрасна помия за немисле6ти хора, на които все някой друг им е виновен

 41. 41 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 652 Неутрално

  В4ера мернах по тв то тоя от ПОМАК, а опонент му бе6е някакво националисти4еско говедо, което намеси за пореден път Сорос, 4е едва ли не той бил в основата на партията. От друга страна Антонина Желязкова е една от най-видните "соросоидки" в БГ, пък не6то не го та4и тоя от ПОМАК...интересно. А изводът е, 4е тъпоумните нацита намесват Сорос, неолиберализма, Ран Ът и т.н. както им скимне. Прекрасна помия за немисле6ти хора, на които все някой друг им е виновен

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Весело

  [quote#34:"owen"]вероятно ще го изтрият този коментар и така и трябва, но ми е трудно да се въздържа[/quote]
  Малко повече толерантност проявявайте към събеседниците си колежке.

 43. 43 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  [quote#41:"northatlantic"]изводът е, 4е тъпоумните нацита намесват Сорос, неолиберализма[/quote]
  А ..остроумните нацита съвсем справедливо смятат, че необузданият либерализъм в икономиката допринася косвено и за изостряне на междуетническите отношения в ред страни. Както е писал Боби, масовото закриване на неефективни предприятия изхвърли на улицата в края на 90 те хиляди цигани.Много от тях почнаха да свързват двата края с дребна, битова престъпност."Соросоидите" понякога хвърлят съчки в огъня, с развиването на тези,които са измислени от разни кабинетни учени и не отчитат достатъчно националната специфика.

 44. 44 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#34:"owen"]неграмотник. глупав жалък провинциален неграмотник. [/quote]
  и защо някой просто като е на друго мнение да е неграмотник_
  моцарт мама му и представта за толерантност....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 45. 45 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#35:"owen"]ако нуждата на човека е да го приемеш у дома, за да не загине? [/quote]
  нали се сещаш, че нуждата на емигрантите в момента не е точно такава......т.е. паралела е леко неподходящ

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#33] от "bolgaroliub":

  Речта ми е баш за такива като теб. Утре БСП ще те изпратят да биеш циганите и имигрантите и ти ще идеш с кеф.
  Ще те използват а после изхвърлят като непотребен .

  klimentm
 47. 47 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#38:"bolgaroliub"]Много ми се ще и такива като теб до Марс да стигнат [/quote]
  и да останат

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 48. 48 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Точно пък БСП и ДСБ и реформаторски блокове и сродни продажници са най големите национални предатели

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#36] от "northatlantic":

  Чукаш на грешната врата!
  За рекламации по проваления преход търси седесарите и реститутите, които се напънаха да го осъществят, гледайки в далечната 1944 и разбира окакаха работите.... както обикновено за тоз тип бугаре....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#48] от "bolgaroliub":

  Иименно те те употребяват в момента а ти си мислиш че си голям патриот. Помисли си остави ги те да вадят кестените от огъня.МВР има най големия бюджет в държавата .

  klimentm
 52. 52 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Не им отдавам някакво значение.Минават в категория"Всяко чудо за три дни

 53. 53 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#50:"boby1945"]Чукаш на грешната врата!
  За рекламации по проваления преход търси седесарите и реститутите, които се напънаха да го осъществят, гледайки в далечната 1944 [/quote]

  От такива като тебе се очакваше само да се отрекат от комунизма. Ама как, като вие като разбрахте, че на Запад се бачкало, спазвали се законите и се уважавали правата на хората, и веднага почнахте голямото хейтване...А това, че си против хората да си вземат заграбеното от комунистите показва какви са ти критериите за справедливост. Комунистите сте така - все в чуждата паничка гледате. Точно реститутите са ти виновни...Иначе, когато "седерастите" взеха властта, икономическите показатели на България започнаха да се подобряват драстично. Това, че някои хора като теб не могат да разберат, че не си абониран доживот за позиция в губещо предприятие не е проблем на "седерастите", а е проблемът, който представляваш ти и който адресирах в самото начало, когато се обърнах към теб, а именно, тотално неразбиране как може да се живее нормално и как да се направи прехода.

 54. 54 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#43:"тулса"]не отчитат достатъчно националната специфика. [/quote]

  Така де, вие комунетата все сте големи фенове на "националната специфика"...Ама нали бачо Путин ви набива в кофите, че някои нации не могат да развият демокрация от западен тип. Някои нации имат нужда от велик и доживотен лидер...като познайте кого...
  Много лесно оправдание, но за комунетата тази в същината си фашистка идеология идва много отръки...Нали сте майсторите на хъка-мъка.

 55. 55 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мили са ми всички хора по света, но най-мила ми е България. Та, ако обичат, неканените НЕЛЕГАЛНИ гости да си вървят. А те 90% са такива.

  'Let light surround you' Dream Theater
 56. 56 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  18 имигранти едва не се удавиха, след като били прекарани през гората откъм турската територия и посъветвани да преплуват 500 м по река Резовска, за да стигнат до българския бряг, съобщава "Флагман".

  В операцията по спасяването на осемнадесетте мъже са се включили само български граничари. Смъртта им е била сигурна без намеса на спасители. В този участък реката е дълбока и плавателна, нямало е лодка. Просто са се хвърлили да доплуват до България. Но някой преди това ги е завел до мястото и е посочил къде да се хвърлят в реката.

  „Беше страшна гледка, можехме да ги оставим да се издавят в студената 5-градусова вода, плуваха с дрехите. Трябваха им десетина минути и всички щяха да са на дъното. Видяхме мъжете още преди да скочат във водата, в същото време граничните полицаи от турската територия се бяха скрили, за да не поемат никаква отговорност. Възмутени сме от тяхното съучастие в тази трагедия, в която можеше да има жертви и от наша страна", разказа полицай, който е бил включен в спасителната операция.

  Всички мъже са спасени, те не са сирийци. Приличали на иранци и афганистанци, към момента текат разпитите им.

  В това пресичане на границата вече има явно участие на турските разузнавателни служби МИТ, защото укриването на патрула отсреща е необяснимо и невъзможно без изрична заповед.

  18-е ще бъдат транспортирани тази вечер към ареста-бункер в Малко Търново и ако не подлежат на друго разследване, ще бъдат изпратени с автобус до Елхово.

  „Очаквам тази вечер 20 души, преминали от други места по суша и тези 18, за които ме питате. Всичките 38 не са сирийци, опасявам се, че когато тези хора а преминали хиляди километри, за да стигнат дотук, те ще опитат отново. Бежанци от войната в Сирия вече няма, те узнаха, че у нас условията са лоши и че не са желани. Влизат съмнителни елементи от други държави, което наистина е притеснително", каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2489182

 57. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Те не са под контрол още при създаването си!

  goblenka
 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  [quote#0:"АЖ"] Хората се страхуват, защото не познават бежанците[/quote]
  Не познаваме бежанците но познаваме религията им от 14 века и това което е причинила на християнския свят. Нека направят профил на имигрантите да разберем какво мислят за неверниците, жените им и държавата им.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  интересно. иначе не можем да се понасяме и да се траем помежду си, но как залюбваме България и българите само като появи някой чужденец - и изведнъж си ставаме мили един на друг.

 60. 60 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  О баце, ти ли си бил от онея гнусняри. То ти личи де. Толко си бил тъп, че не си могъл да станеш милиционер, ами доброволен сътрудник. Пфу, гнус.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#60] от "bulldog":

  Ти чистнико гнуслив, като те пребарат, ограбят и набият гаменчетата на улицата или ти отнесат имуществото, после да не плачкаш във форума, че властта не хае за своите граждани....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Стига с тези бежанци....
  Кой от вас скоро е прочел статистика колко емигранти през последните месеци са получили у нас официален статут "бежанец"?

  Спрете да повтаряте мантрите, които неграмотни медии внушават и се замислете:
  Ако някой българин влезе в Канада, например, без документи, дали ще бъде обявен за бежанец и колко скоро ще бъде натоварен на самолета в обратна посока...!? Може ли българското посолство в Канада да си позволи да се прави на ударено и да не издаде документ на този субект?!

  Голяма част от тези хора по българското и международното законодателство трябва да бъдат екстрадирани и толкова!

 63. 63 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Недей да си създаваш митове.
  "Доброволците" се занимавахте само с глупости - кой не бил на работа, кой бил с дълга коса, кой бил с брада, коя била с къса пола.
  Никога не сте вършили нещо смислено, не се изкарвай герой. Точно обратно - бяхте едни гнусни слагачи.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#63] от "bulldog":

  Тези ги разправяй на стария ми каскет, дето виси в гаража от времето на Олимпиадата в Мексико...
  ДОТ дежуреха основно нощно време, имаха симплексна връзка с кварталния и подържаха приличен ред в съответния квартал.
  Поне не се крадеше като сега на поразия, пияни, побойници, крадци се респектираха одма.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK