Заплатите на общинарите ще се увеличат поне до 340 лв.

Заплатите на общинарите ще се увеличат поне до 340 лв.

© Юлия ЛазароваОбщинските съвети сами ще определят заплатите на общинските съветници, които сега са твърдо определени - 30% от средната заплата на съответната общинска администрация. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени от депутати от левицата, които преди това бяха общински съветници. Проектът беше подкрепен от 89 депутати, а един се въздържа.


С измененията се определя долна граница за заплащането на общинарите - минимална работна заплата за страната, или 340 лв., както се предвижда от догодина, а горната е 70% от заплатата на председателя на общинския съветник, която е до 90% от възнаграждението на кмета. Всеки общински съвет ще прецени дали и с какво да обвърже заплатата на съветниците - участие в комисиите, питания и други, коментира основният вносител на промените Георги Кадиев.


На практика с измененията ще се увеличат заплатите на общинските съветници. Според Кадиев в момента общинарите в София получават по 195 лв. на месечно възнаграждение, а разпределят бюджет за над един милиард лева.


Заплатите на общинските съветници бяха намалени в мандата на ГЕРБ през 2012 г. по предложение на Искра Фидосова. Аргументите й бяха, че общинарите имат право да работят по трудов договор, да развиват бизнес и могат да получават заплати и от партиите си. Тази промяна засегна най-много общинските съвети на по-големите градове, в които пък се разпределят сериозни суми в бюджета.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 521 Весело

  Абе ти дай аз да стана общински съветник, пък гледай после как решавам проблеми за 340 лв. Ако някой вярва, че тези хора там работят за благото на съгражданите си за тези мизерни огризки, трябва да е много наивен.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 2. 2 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#1] от "HEISENBERG":

  Много правилно колега.

  Но ако питаш средностатистическият форумец, тези 340 лева са огромна сума пари, а те нищо не работят.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "HEISENBERG":

  А ГЕРБ даже ги и намалили, защото видиш ли ти много вземат и какъв стимул ще имат тези хора да работят?-никакъв, затова и такива ще са решенията, които вземат-отбий номер, те ни лъжат, че работят ние, че им плащаме...

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#1:"HEISENBERG"]Ако някой вярва, че тези хора там работят за благото на съгражданите си за тези мизерни огризки, трябва да е много наивен. [/quote]

  Лошото е, че 34 000 да им направят възнагражденията, пак ще крадат!
  По-добре е, да им искат по 34 000 на месец, за това, че "заседават за благото на общектвото! И на депутатите по 340 000!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Крайно време е да се каже ясно и точно, че " Кмета, Даскала и Попа", требва да бъдат сложени на две, три, ако може и повече хранилки, щото те "разпределят бюджет за над един милиард лева".
  ...как го правят, това е друга работа...и да не вземете да почнете да питате, щото отговор няма да получите.....

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съпругата на Кадиев печели милиони от износ на ток - http://www.bnews.bg/article-32932
  Ето го и общинския съветник от ГЕРБ Радослав Тошев Тошев, дългогодишен шеф на Комисията по транспорт в Столичната община, който заслужено е наречен "Фирмата" или „Брокерът“....Член на постоянната комисия на СОС по финанси и бюджет.
  http://e-vestnik.bg/15582
  [quote#0:"Дневник"]Общинските съвети сами ще определят заплатите на общинските съветници....Според Кадиев в момента общинарите в София получават по 195 лв. на месечно възнаграждение, а разпределят бюджет за над един милиард лева...[/quote]Ах, тези общински съветници, живи да ги ожалиш. Определи си сам заплатата!? Лудост или добре премислена стратегия е да оставиш служителите сами да избират възнаграждението си? Е, кажете ми сега, че това не е страната на победилия комунизъм?! „Всекиму своето“, в превод от латинското suum cuique, е положение от римското право и политическата философия. Но според марксистката теория, комунизмът е етап от историческото развитие, който възниква като неизбежен резултат от развитието на производителните сили, предизвикващо свръхизобилие на материално богатство и даващо възможност за разпределение, основано на нуждите („ от всекиго не според възможностите, но всекиму според потребностите“).
  Народните представители получават възнаграждение, чийто размер се определя от Народното събрание (чл. 71 от Конституцията). Депутатите сами решават размера на заплатите си и определят бюджета си. Магистратите сами определят бюджета си, който включва и заплатите им, гласи една от поправките в Закона за съдебната власт. Сега пък узря момента Общинските съвети вече сами да определят заплатите на общинските съветници…очаквайте продължение.

 7. 7 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Проектът беше подкрепен от 89 депутати, а един се въздържа."- цитат от статията.
  Ей затова трябва да се иска разпускането на това Народно събрание. Нагло нарушаване на конституцията. 90 дупетата взели решение. Под 120 дупетати могат да вземат решение само да си ЕПМ.
  И защо "опозицията" не вряка при това грубо погазване на Конституцията. Че в този парламент само едно две решения са взети с повече от 120 гласа "за,"против" и "въздържал се".
  Миков скоро ще започне да ръководи заседанията като Тиквата- заседанията на МС- По първа точка сме единодушни,нали? Приема се. По втора точка сме единодушни,нали?- Приема се.

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "cobanmaala":
  Конституционният съд многократно е приемал, че преценката за конституционосъобразност на процедурата по гласуване и приемане на актовете на Народното събрание може да се основава само на стенографските протоколи за заседанията на парламента. Конституционният съд не може да открива производство по оспорването им. Стенографските протоколи са официални документи на Народното събрание и имат доказателствена сила за отразените в тях изявления, обстоятелства и констатации, включително и за броя на присъстващите в пленарната зала народни представители (кворум). Тези констатации могат да бъдат правени само от парламента (Решение № 3 от 1993 г. по к. д. № 2 от 1993 г.; Решение № 18 от 1995 г. по к. д. № 16 от 1995 г.; Решение № 25 от 1998 г. по к. д. № 22 от 1998 г. и Решение № 28 от 1998 г. по к. д. № 26 от 1998 г.)
  В цитираните по-горе решения Конституционният съд е имал възможност да подчертае, че депутатите са длъжни според Конституцията да вземат отношение по разглежданите в Народното събрание закони. Неизпълнението на това задължение е недопустимо. То обаче не дава основание за оспорване пред Конституционния съд на приетите с гласовете на останалите депутати закони, при положение че липсата на кворум не е оспорена по време на пленарното заседание и тази липса не е установена в стенографския протокол.
  Това означава, че в гласуването трябва да участват минимум 121 народни представители от всичко 240 - чл. 63 от Конституцията . Ако в гласуването са участвали под 121 народни представители, няма кворум за приемането на законите и другите актове на Народното събрание и е налице нарушение на основния закон.

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#8:"Гневник"]Това означава, че в гласуването трябва да участват минимум 121 народни представители от всичко 240 - чл. 63 от Конституцията [/quote]
  Е,те за това говорим.Пак ще цитирам статията:"Проектът беше подкрепен от 89 депутати, а един се въздържа."
  Ако се разровиш,ще видиш,че такива "закони са приемани и то доста по врема на "стачката" на Герб. Или ти мислиш ,че по това време явката на БСП,ДПС и Атака е била 100 %?При положение ,че Певски го няма в залата,какво се получава?
  Трябва ли много мозък за да ти стане ясно,че няма как 121 човека да гласуват. И защо тогава гробарите мълчаха като женски полови органи, ако искат да разтурят седенката?

 10. 10 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#3:"Ангелина"]А ГЕРБ даже ги и намалили, защото видиш ли ти много вземат и какъв стимул ще имат тези хора да работят?-никакъв, затова и такива ще са решенията, които вземат-отбий номер, те ни лъжат, че работят ние, че им плащаме...[/quote]

  Въпросът е, че тези хора няма да се напъват за 340 лв., а дори и 2000 лв. да вземат, ако никой не ги рита да бачкат, резултата ще бъде същия. Публичните финанси трябва да се управляват като в частна фирма - пари винаги няма...

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  СТЕНОГРАМА от обсъжданията на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г. (№ 002-01-57 от 28.06.2010 г., 41-вото НС)
  Господин Георгиев, заповядайте за процедура.
  РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Ще променим правилника за процедурите.
  ЗАХАРИ ГЕОРГИЕВ (КБ): Променете го! Ако искате, може никой да не се изказва.
  Благодаря, уважаема госпожо председател.
  Алинея 2 от чл. 81 на Конституцията гласи: "Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители". Освен когато Конституцията не изисква квалифицирано мнозинство, мнозинството за приемане на законите означава гласове "за" повече от присъстващите народни представители, а минимумът, който се изисква, за да се приемат актовете, е 121 народни представители. (Шум и смях от ГЕРБ.) Вашата реплика по моето изказване е неоснователна.
  КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ, от място): Четете законите, научете законите! Сега тук лекции ли ще си изнасяме?! (Реплики от ГЕРБ.)
  ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Моля ви да не се обаждате от място!
  ЗАХАРИ ГЕОРГИЕВ: Много ви моля! Не може ежедневно да потъпквате законите с ботушите!
  ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, господин Георгиев. Мисля, че родихме нова свежест в парламентарната битност, че законите трябва да се гласуват с гласове "за" повече от присъстващите народни представители. (Смях от ГЕРБ.)
  До коментар [#9] от "cobanmaala":Нямам коментар, а вие "cobanmaala"?

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#11] от "Гневник":
  Какъв коментар?То човек може да остане без думи. Още тогава питах това,което питах и тук,сега. Ако си спомняш, имаше един колега с ник Лачо59, та и той ми читира Конституцията,ама както виждаш, файда няма. Двете мутрополитически банди в парламента цапат през законите и протести срещу това няма. Това ще рече че няма гражданско общество. Има само платени протести от едната или другата престъпна банда в парламента. В общественото пространство тук там само се чуват отделни отчаяни граждански викове,ама те са разпокъсани и са само "демократичен" фон на мафиотската ни политика.

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#12:"cobanmaala"]Ако си спомняш, имаше един колега с ник Лачо59, та и той ми читира Конституцията,ама както виждаш, файда няма.[/quote]

  До коментар [#12] от "cobanmaala":Защото беше нужно ясно и категорично да е записано в допълнение към ал.1 на чл. 5 от Конституцията на Република България: “Закони, подзаконови актове и/или части от тях, които противоречат на общия разум, основните начала на правото и справедливостта, Конституцията на Република България и нормите на Европейския съюз са нищожни и не могат да пораждат правно действие.” А за да се гарантира, че няма да бъдат прилагани, към ал. 2 на чл. 5 трябваше да се добави: “Всяко действие или бездействие на изборно или назначено длъжностно лице или магистрат, пренебрегващо по какъвто и да било начин непосредственото действие на разпоредбите на конституцията, се въздига в престъпление срещу държавното устройство на Република България.Тези промени щяха да гарантират ефективно, бързо и достъпно правораздаване, както и отговорност на изборните или назначените длъжностни лица и магистратите пред Върховния суверен на Република България, пред народа. ”Изтъкнатият наш конституционалист проф. Борис Спасов винаги е подчертавал, че в правовата държава не може да се търпят противоконституционни положения. Същото постоянно ни напомнят и от Евросъюза в продължение на десетилетие. Какво толкова тревожно има тогава в предложението да се въздигне в кардинален принцип съблюдаването на върховенството на закона? Градителите на Съдебната палата в София са издълбали във фоайето на втория етаж надпис на латински и на български, за да напомня, че: Iustitia fundamentum regrorum. In omnibus quidem maxime tamen in iure aequitas spectanda est. Което ще рече: Правосъдието е основа на държавността. Справедливостта трябва да се съблюдава във всичко, особено в правосъдието.

 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Резооно е да им се увеличат заплатите,поне няма да гледат на общинската работа,като последна грижа

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#14] от "xalikarans":Общинските съветници в София получават чисто по 420 лв. месечна заплата,
  обясни председателят на местния парламент Елен Герджиков. До преди 2007 г. в СОС са се взимали заплати от по 1200/1300 лв. Средно по 2700 лв. над заплатата си са взели съветниците от ГЕРБ - Валя Чилова, Радослав Тошев, Татяна Георгиева и Мита Георгиева, от Синята коалиция – Стефан Иванов и Димитър Бъчваров, и от БСП – Христофор Христов и Калоян Паргов. http://www.bnews.bg/article-44687

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/07/26/2111126_predlojenie_obshtinarite_v_sofiia_veche_da_niamat/?ref=rss
  До коментар [#14] от "xalikarans":
  10 септември 2001 г.
  Общинарите да получават заплати, искат от СОС. Общинските съветници да бъдат платени, предвижда проектозакон за София, който готвят юристи от СОС. Сега те работят на обществени начала. Многото работа по комисии налагало свикването на общинския парламент поне два пъти месечно. Без материален стимул обаче общинарите нямало да си зарежат професиите.
  Проектът ще е готов до 6 месеца. Сондажи за внасянето на новия закон ще направим с всички парламентарни сили, а лобисти ще са столичните депутати, обясни шефът на СОС Антоан Николов. Да се създаде Закон за София бе една от препоръките на Световната банка. С подобни закони се управляват столици като Копенхаген, Рим, Берлин и Москва, каза Николов. Столичните общинари щели да взаимстват от колегите си в тези страни базата за изготвяне на документа.
  http://novinar.bg/news/obshtinarite-da-poluchavat-zaplati-iskat-ot-sos_MzM3OzEy.html

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Общинският съветник трябва да работи. Едно време е работил общинският кон...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK