Срещата на президента с гражданите за медиите: Известната диагноза и спешните решения

Третият дебат от инициативата на президента Росен Плевнелиев "Диалог с гражданите"

© Красимир Юскеселиев

Третият дебат от инициативата на президента Росен Плевнелиев "Диалог с гражданите"Рестарт на регулацията и саморегулацията на медиите, нуждата от единен етичен кодекс, който да се спазва от всички, спазване на законовите изисквания за обявяване на собствеността на медиите в началото на всяка година, спиране на тенденцията за налагане на езика на омразата, разпределянето на европейски и държавни пари за медии. Това са част от темите, които бяха преговорени на дискусия с граждани "Какво бъдеще за медиите?", организирана по инициатива на президента Росен Плевнелиев.


Обективната, обществено ангажираната и отговорна журналистика е фундамент на демокрацията, заяви при откриването й държавният глава. По думите му журналистиката има мисионерско значение за всяка демократична държава. Тя обаче може да бъде катализатор за демократично развитие, но и да изиграе обратната роля - когато медиите страдат от неясни зависимости, отбеляза той.


"Като четвърта власт медиите са независими и свободни, но това не означава, че не подлежат на критика. Независимостта на журналистиката не е ценност, когато словото се използва за уронване на репутацията и на опонента - неговият глас има право да бъде чут не по-малко от този на приятеля", коментира държавният глава. Отбеляза и драстичния спад в позициите на страната ни в международните класации за свободата на словото и качеството на медийното съдържание - от 70-о през 2010 г. до 87-о място сега в класацията на "Репортери без граници". 
Държавният глава постави проблема за стимулиращата роля на държавата за укрепването на медийната среда, която обаче не трябва да се изчерпва с използването на публичния ресурс, включително от европейските структурни инструменти. "Европейската солидарност не бива да се превръща в една от формите за влияние на властимащите върху медиите и тяхната редакционна политика. За да работи системата, трябва да има фокус върху прозрачността на собствеността и дистрибуцията, защита срещу клеветата, както и срещу натиск върху журналистите", заяви президентът. 


"Медиите не са просто бизнес с информация, а средство за влияние, а частният монопол не е по-малко опасен от държавния", коментира още Росен Плевнелиев, който се обяви за прозрачност не само на издателската, но и на разпространителската дейност.


Президентът призова още Етичният кодекс на българските медии не само да се чете, но и да се спазва. "Плурализмът и свободата на словото са проблемни не само за България, но и за други европейски страни. Надявам се, че изводите от дискусията ще имат важно значение за преодоляването им", каза още  Плевнелиев.


Всяка власт става добра, като я критикуваш


Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов очерта три проблема пред медиите. Първият от тях е липсата на прагове на концентрация. "Монополист" е по-скоро персонална обида, отколкото почиваща на закона норма, посочи той. Лозанов отбеляза като проблем и зависимостта на журналистите от собствениците на медиите, за чието решаване според него е нужен силен, мощен синдикат.


Лозанов акцентира и на загубения рефлекс на гилдията да критикува властта. Няма добра власт, тя става добра, като я критикуваш, каза той. За езика на омразата призова прокуратурата да си свърши работата по Наказателния кодекс.


Преподавателят по медийно право Нели Огнянова коментира, че в медийната индустрия е бъдещето на средната класа. Тя отправи три предложения за регулация –  финансирането с публични ресурси, конкуренцията в сектора и възможност журналистиката да се защити сама. Президентът напомни, че в края на ноември изтичат 6-те месеца за държавните пари в частни банки, а все още няма правителствено решение по въпроса.


Медийният експерт Орлин Спасов пък коментира, че липсва политическа и медийна воля за промяна. Нямаме знаци за готовност нещо да се промени към по-добро, каза той. И добави, че първите крачки към това са рестарт на регулацията и саморегулацията на медиите.


Един етичен кодекс за всички


Председателят на Етичната комисия по електронните медии Кирил Вълчев обяви, че научава за втора етична комисия, и призова за съгласие, че няма две етики в медиите. В дискусията се чуха мнения кодексът да бъде подписван не само от издатели, но и от журналисти.


Журналистът от радио "Свободна Европа", а сега член на комисията по досиетата Екатерина Бончева напомни, че още при приемането на Етичния кодекс го е нарекла празен лист хартия, което се доказвало и днес.


На финала държавният глава призова медиите да се постигнат съгласие за прилагането на един Етичен кодекс от всички медии. "Медиите да търсят и да говорят истината, защото истината не може да раздели нацията", апелира Росен Плевнелиев.


От заплаха за националната сигурност до нуждата от "санитарен кордон"


Борис Ваклинов от "Господари на ефира" обяви, че медийната среда е заплаха за националната сигурност, защото една медийна империя се разраства непрекъснато, разпространяват се откровени лъжи, манипулации и дезинформации с цел разчистване на корпоративни и икономически сметки. Журналистът Ралица Ковачева постави въпроса за това възможно ли е една партия да си има телевизия, като "Атака" и движението "България без цензура".


Иван Бедров коментира, че никога в последните 23 години никога медиите не са били превръщани толкова масово в бухалки и се използват за разчистване на сметки срещу политически, бизнес и обществени противници. Той призова за санитарен кордон - политици, общественици, хора на изкуството, актьори, музиканти да спрат да дават интервюта за тези медии и да спрат да ги четат. Ако имаме сили като общество да направим това - добре, ако нямаме - значи това си заслужаваме, коментира той.


Представители на "Протестна мрежа" (виж карето долу) и "Ранобудните студенти" се включиха в дискусията, обезпокоени от това, че медийната среда е един от основните проблеми в настоящата обществено-политическа ситуация. "Медиите се превръщат в средство за компроматна война и политическа пропаганда. Те са трибуна, и същевременно параван на властимащите", заявиха от "Ранобудните студенти". Според тях през последните години сме свидетели на показване на медийната свобода чрез практики, които напомнят на един неотдавна минал режим.


Те посочиха, че БНТ в разгара на протестите през лятото беше принудена да излъчва всички пленарни заседания и по този начин беше изместен фокусът. Смятаме, че медийната среда е един от основните проблеми в настоящата обществено-политическа ситуация. Вследствие на това част от медиите са използвани за параван, прикриващ проблеми като погазването на конституцията и основни човешки права, се казва в декларацията на "Ранобудните студенти"."Протестна мрежа" считаме, че състоянието на медийния пазар в България е напълно неприемливо. Системните опити за намеса от страна на политици в определяне на медийното съдържание и политика както на обществените, така и на търговските медии е белег на съвсем друг тип политически режими, нямащи нищо общо с демокрацията и ролята на медиите като "четвърта власт".


"Съзнаваме, че медиите по много въпроси трябва да се саморегулират, но и държавата следва чрез своите възможности да гарантира свободата на изразяване, свободното и независимо развитие на българските медии и медиен пазар като:


1. Постави изисквания за пълна прозрачност на собствеността и контрола върху медиите и свързаните с комуникациите и медийното разпространение бизнеси до ниво физически лица;


2. Постави ефективни законови и регулаторни прегради пред застрашаващата плурализма концентрация на медийната собственост;


3. Регулира и "вертикалната свързаност" между собственици на рекламни, пиар, социологически и др. комуникационни агенции, медия шопове, мултиплекси, разпространителски фирми, пийпълметрични компании, продуцентски къщи и лица със собственост или контрол върху медии;


4. Осъществи ефективен контрол върху проведените конкурси за мултиплекси, изпълнението на регулаторните актове в сферата на електронните медии, финансирането на медиите с публичен ресурс, спазването на трудовото и данъчно законодателство, Закона за авторското и сродните му права и др.;


5. Предостави дейността и управлението на комуникационните бюджети по европейски и други комуникационни програми, ползващи обществен ресурс на независим орган, който да осъществява конкурсите и тяхното разпределение при ясни критерии за целеполагане, прозрачност и ефективност на изразходването им;


6. Създаде публичен регистър на собствениците на медии, комуникационни агенции, мултиплекси, разпространителски фирми, пийпълметрични компании, медия шопове, в който да бъдат оповестени не само собствеността до физическо лице, но и източниците на финансиране, годишните отчети и др.


ПМ смята, че решаването на тези задачи ще допринесе за хармоничното развитие на медийния, комуникационния, разпространителския и рекламния пазар и обезпечаването на прозрачност на дейността, което ще доведе до това, България не само да промени в позитивна посока мястото, на което се намира в международните класации, но и ще защити ефективно правата и интересите на българските граждани и развитието на едно демократично и правово общество.


Наред с това премахването на всякакви нерегламентирани връзки, форми на влияние, злоупотреба и задкулисие в отношенията политика – бизнес – медии за нас е неизменна част от операция "Чисти ръце", не под формата на популистки декларации, а като реални и измерими действия!

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  Поне от това,което аз успях да видя и чуя,имаше предимно констатации.Но тях ги знаем и ние,простосмъртните.Дела трябват,а не само приказки.

 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Много добре са си прекарали.Добре са си похортували.Само така!

 3. 3 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#1] от "popovski31":

  какви дела мой човек,власт и пари са вложени в тези медии и както при соца:95% манипулация и много малко истина!

 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Медийни проблеми, политически проблеми, беднотия.
  Основният проблем на България е политически, но не се наемам да кажа дали политиката е в позиция да влияе на медиите или обратното. Връзка при всички полежения има, а резултата е ясен.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много точни думи на Президент Плевнелиев,казани на място.Стига да има,кой да го разбере и чуе.Но Орешарски и сие от 3-ната коалиция,която горе долу от 24 год.ни управлява не иска да чуе.
  Така или иначе Плевнелиев има много стеснени функции,а тези от изпълнителната власт изобщо нямат намерение да се вслушат.Те просто си вършат,каквото искат.
  Затова ОСТАВКА и НОВИ ИЗБОРИ!

  Tony
 6. 6 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Ех, Асенов, Асенов... от водопада вода пада.

 7. 7 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 778 Неутрално

  За да се саморегулират медиите следва тяхното сдружение приело етичния кодекс да следи за неговото прилагане. Този медиен борд трябва да подлага медиите на периодичен етичен и професионален одит.

  Накрая да се дава съответното лого, което да се поставя на главата на вестника/списанието.

  Така потребителите ще могат по-лесно да се доверяват или не на съответната медиа, а не да изчитат маса издания, докато осъзная каква сволоч се сипе от тях.

  @)----,--'--
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  СЕМ само е отбелязал присъствие.

 9. 9 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  "Те посочиха, че БНТ в разгара на протестите през лятото беше принудена да излъчва всички пленарни заседания и по този начин беше изместен фокусът."

  Събрахме се при Роската и решихме, че БНТ е "червен боклук" защото не ни отразява протестите, а отразява работата на онея които ние саботираме.

  Колко сте несправедливи - вие. Колко сме морално извисени - ние. Който не мисли като нас е "червен боклук".

  Апропо, питахте ли Плювню какъв е бил баща му? Попитайте го другия път. Попитайте и него какъв е бил след завършване на гимназия. После дайте определение за "червен боклук"

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 10. 10 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Т.нар. президент гледам, много се е загрижил за свободата на медиите. Защо обаче пропуска факта, че България се срина с 39 места надолу в годишните доклади на Фрийдъм Хаус и Трансперанси Интернешънъл, именно по време на управлението, в което той бе министър?

 11. 11 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Рядко срещан комунизъм лъхаше от тази среща!

 12. 12 Профил на mcl16319339
  mcl16319339
  Рейтинг: 217 Гневно

  Само садо-мазо констатации и едно грамадно НИЩО и половина. Ама и вие крепите статуквото - по-изгодно е на вашия корпоративен шеф нещата да останат в сферата на "бля-бля". Лицемери!

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Демокрацията НЕ Е за бедни общества! Деморкацията НЕ Е и за прекалено корумпирани общества! Затова при нас ВСИЧКО се изражда!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#9:"Dorian Gray"]Апропо, питахте ли Плювню какъв е бил баща му? Попитайте го другия път. Попитайте и него какъв е бил след завършване на гимназия. После дайте определение за "червен боклук[/quote]
  Кой да го попита. Я не ме разсмивай. Как пееше оня учиндолски селянин - Още не я качил в джипа и тя посяга към ципа...
  У нас и журналистика... БНТ им била виновна... Кафяв език... пфу.

 15. 15 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Весело

  Негово Превъзходителство, можеше да направи формата за БНТ - единствената телевизия, която е обществена. Та, Ваше Превъзходителство, хубаво е да направите едно хубаво разследване в тази медия, която се издържа от народа и да видите там за какво иде реч. Останалото е тема, която се регулира със закони и обект на частен, бих го нарекъл - "капиталистически" интерес.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 16. 16 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  [quote#3:"matera"]какви дела мой човек,власт и пари са вложени в тези медии и както при соца:95% манипулация и много малко истина! [/quote]


  Такива дела,които биха пресекли концентрацията на власт и пари,а и медии на едно място,за да няма и 1% съмнение и истината да е в изобилие...

 17. 17 Профил на machinarium
  machinarium
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Едва ли проблемите са в медиите в момента. По-скоро страната има проблеми в политиката и в тази посока трябва да бъдат дискусиите. И да, влиянието идва от политиците спрямо медиите, както се пита в един пост, по-нагоре.

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#13] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":


  [quote#13:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]ВСИЧКО се изражда[/quote]
  Не всичко! Само това, което е подходящо заплодено...

 19. 19 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#5:"Free person"]Много точни думи на Президент Плевнелиев,казани на място.[/quote]

  Да, Президентът, определено, ярко се отличава от псевдополитицете, с чиито речеви диарии ни заливат голяма част от медиите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  '...Тя обаче може да бъде катализатор за демократично развитие, но и да изиграе обратната роля - когато медиите страдат от неясни зависимости" /Плевнелиев/

  А медиите като страдат от ясни зависимости, к'во става?

 22. 22 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Президентът напомни, че в края на ноември изтичат 6-те месеца за държавните пари в частни банки, а все още няма правителствено решение по въпроса."/ Плевнелиев/

  А това какво отношение има към дискусията "Какво бъдеще за медиите?"

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#9:"Dorian Gray"]Апропо, питахте ли Плювню какъв е бил баща му? Попитайте го другия път. Попитайте и него какъв е бил след завършване на гимназия. После дайте определение за "червен боклук" [/quote]

  Добри хора са родителите на Плевнелиев, особено за баща му лоша дума не се е чула - бил е член на Окръжния комитет на БКП в Благоевградски окръг, отговарял е за образованието, а майка му е била партиен секретар в гимназията в Гоце Делчев. Така че внимателно с определенията - не им е попречило комунистическото минало такъв левент демократ да отгледат.

  Иначе добра е инициативата на президента за дискусия за бъдещето на медиите, нека и приятелите му да се вслушат в казаното. /това последното за да не ми изтрият коментара, че не е по темата/

 25. 25 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#24] от "jozi81":

  Бащата - в Окръжния комитет.

  Майката - партиен секретар.

  Синчето - председател на ДКМС.

  Все отбрани демократи. Хахахахаха!

  П.С.: За синчето има да излизат още много работи. Почакайте.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 26. 26 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#25] от "Dorian Gray":

  Тъй де. Генома е ясен, наследствената информация е кодирана в ДНК-то. Лошо няма. То цяла /почти/ България така... Да се чудиш "фундамента на демокрацията" /цитат на Плевнелиев/ от къде е дошъл?

 27. 27 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А ако някой от гражданите зададе неудобен въпрос към Росен, то той ще му отговори ли? Има много места, където може да бъде разкритикуван президента, въпроса е дали би се намерил някой, който да му зададе директен въпрос. Дали според вас Росен ще му отговори честно?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#19:"Γαλλα"]Да, Президентът, определено, ярко се отличава от псевдополитицете, с чиито речеви диарии ни заливат голяма част от медиите...[/quote]
  хахахахахахахаха, да определено се отличава!
  Особено отличителна беше частта в която се обясняваше за имотите си. Там си личеше, как той е честен, а всички други - червени, изкащи да го омаскарят!

 30. 30 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#29:"stefan111"] изкащи [/quote]
  да се чете искащи*

 31. 31 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#24:"jozi81"]Така че внимателно с определенията - не им е попречило комунистическото минало такъв левент демократ да отгледат. [/quote]
  Ако бяха прокарани закони за лустрация , детето Плевню нямаше да стане президентин и сега всички демократи щяха да плачат.
  А сега де.

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Никога няма да може да се измъкне от битността си на комсомолски секретар. То е като карането на колело - няма забрава . Но пък вече е безобидно - да се радва на медиино присъствие . Без особено значение . Освен задоволяване на Егото .

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  [quote#25:"Dorian Gray"]
  Майката - партиен секретар. [/quote]

  Не се увличай де . Майка му е била учителка .

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  [quote#34:"Dorian Gray"]Совите не са това което са. [/quote]

  А бе и аз често се потя мислено над този израз, ама не съм разбрал значението му . Затова си мисля , че не са това , което са , ами са това , което не са . А майка му е била учителка , и може би партиен секретар ,но неплатен. Просто е получавала , ако е била , двайсетина лева към заплатата .

 36. 36 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#35] от "papyre":

  В което няма нищо лошо, сигурно много хора са били.

  Но когато ти, майка ти и баща ти сте се разписвали под партийната пара, а пък после наричаш благодетеля си лъжец... е това си е най-долно лицемерие. А говори за нов морал.

  Га яди кифтетата мижеше, а па са се ежи.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 37. 37 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 695 Любопитно

  [quote#1:"popovski31"]Дела трябват,а не само приказки. [/quote]
  И кой може и трябва да гѝ дела делата!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  [quote#36:"Dorian Gray"]. А говори за нов морал. [/quote]
  Ами когато човек няма капацитет за собствено мисловно производство , се задоволява с клишета . Едно от които е ембелематичното НОВ морал. Ами то не е като да си смениш
  наполеонките с боксерки и да се почувстваш Нов Илия . Пък и лични я пример на лицето , което обсъждаме , е пример за точно такъв " нов " морал , който залива страната - отказ от собственото си минало и отричане от това ,което си правил , с убеждението , че то е МОРАЛНО . И прегръщане на това , срещу което си водил морална борба , като НОВ морал.. За което си има и точна дума - РЕНЕГАТСТВО . Ренегат и Морал???
  Е , затова ми се струва лилипут президента - дребно , незабележимо нишо . Поне в моите очи . И не само той- бъка държавата от дьонмета . В смисъл ренегати .

 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По-подходящото име на тази седянка е

  "Диалог със софиянци"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Гневно

  ДИАГНОЗАТА Е ЯСНА!НАШАТА СКЪПА РОДИНА БЪКА ОТ БИВШИ ЧЕНГЕТА И НАСТОЯЩИ ОЛИГАРСИ ВЪВ ВЛАСТТА!ДО ТОВА НИ ДОКАРА Т.Н. ПРЕХОД ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ПОЧТИ 25 ГОДИНИ!

 41. 41 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Мисля, че хората пропускат да отбележат значението на това, което прави президентът. Действително, това са само приказки, които няма да променят нещата. Действително, президентът няма правомощия да промени действителността, нито дори право на законодателна инициатива. Действително, беше направено огромно усилие медийната бухалка да удари Плевнелиев. НО!!!

  1. Плевнелиев продължи една инициатива, която дава думата на хората, с което се дава възможност на хората от обществото да кажат каквото имат да казват. И тук не става въпрос просто за изпускане на парата, а за целенасочена дискусия по определени въпроси.
  2. Плевнелиев определи приоритети и направи дискусии по тези теми.
  3. Плевнелиев успя да събере протестиращи и контрапротестиращи, т.е. той действително успя да бъде единственият обединител, единственият, който опита и успя да събере разномислещите граждани.
  4. Плевнелиев успява да използва тези дискусии за да засили легитимността си, но и участниците в обществото успяват да използват тези срещи, за да предложат градивни предложения. Например, протестна мрежа направи жесток удар с предложенията си и показа, че е работеща организация.
  5. Независимо дали Плевнелиев ни харесва или не, той направи нещо, което друг досега не беше правил - извади документи и се защити достойно срещу глупави и лъжливи обвинения.
  6. Не на последно място, той избра правилния формат - не на негов терен, а на публично място; не в закрита среща, а пред всички; не с Петното, а с всеки, който се регистрира; на предварително оповестена дата. Ранобудните няма да сбъркат, ако го поканят в аулата.

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  [quote#41:"Димитров"]- извади документи и се защити достойно срещу глупави и лъжливи обвинения. [/quote]
  Варя си джибрата и не ми се оспорват всичките ти точки от защитата . Ще обърна само внимание на една - Президента показа документи и се защити от глупави и лъжливи обвинения . Документи ? Би трябвало да се видят. За родителите си - били учители . Да - по професия . Но инструктор в ОК на БКП не е професия . Нещо да си чул за това ? Т Жи вков бил ЛЪЖЕЦ, Който е лъгал българския народ нам, колко си годин. Ако е така , значи огромно ,да не кажа решаващо значение за тази лъжа е на баща му , като окръжен инструктор от БКП , на майка му , като учителка и партиина секретарка в училището в Г Делчев, и на самия президент , като комсомолски секретар от окръжен мащаб. И е похвално , че защитаваш позиции на човек , плюл в кладенеца , от който е пил изворна вада . Нещо характерно за ренегатите .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK