Спешна помощ още мълчи за случая с починалия мъж в София, от 112 казват, че не са се бавили

Спешна помощ още мълчи за случая с починалия мъж в София, от 112 казват, че не са се бавили

© Юлия ЛазароваВъзрастен мъж почина на пресечката на ул. "Гоце Делчев" и "Дойран" в столицата преди да дочака медицинска помощ този понеделник. Линейката се забавила повече от половин час, въпреки многократните позвънявания на номер 112 и настояването на очевидци, че човекът е в критично състояние. Историята разказа Ирена Христова в социалната мрежа "Фейсбук". В профила ѝ вчера вечерта беше публикувана снимка на постардалия мъж, която за ден беше споделена 20 хиляди пъти, но към 17 ч. днес съдържанието беше свалено от интернет.  


В емоционалния си текст, Христова разказва, че човекът паднал по стълби пред магазин и останал на земята. Носел бутилка с прозрачна течност, заради която първо околните помислили, че е пиян, но след това установили, че съдържанието е вода. При първото позвъняване на 112, младата жена е казала "мисля, че е пил, до него има бутилка...", потвърдиха и от Националната система. 


На последвалите позвънявания на спешния номер и въпросите защо се бави линейката, от другата страна обяснявали, че се сменя дневната и нощната смяна, затова няма никой на линия, или отговаряли: "Госпожо, знаете как е в София, работим с 10 екипа". 
По-късно от пресцентъра на Националната система 112 заявиха, че е направена проверка по случая и се е установило, че няма забавяне при приемането, обработването и предаването на сигналите. Оправданията за броя на екипите и смените, които са несправедливо приписани на 112, идват всъщност от диспечерите на Спешна помощ, с които се прави конферентна връзка в такива случаи, обясняват от Националната система. 


От Центъра за спешна медицинска помощ - София все още няма официален коментар по случая. "Дневник" потърси директора на звеното Георги Гелев, но той не вдигна телефона си. Здравното министерство също съобщи, че очаква от ЦСМП София-град обяснения за забавянето на екипа. Публикуваме без редакция текста на Ирена Христова и отговорът от Национална система 112, като акцентите са на редакцията. 


Спешна помощ още мълчи за случая с починалия мъж в София, от 112 казват, че не са се бавили

© Цветелина Белутова, Капитал


Въпреки, че още съм в шок... ще се опитам, не мога да подмина! Моля за помощ – със съвет, с конкретно действие, дори с разпространяване на случая. Не мога да приема думите "ами нормално – това е Българрия"! Не мога, не трябва и не искам! Именно, че това е България, именно, че става дума за най-ценното – човешки живот, именно, че вече може би сме започнали да го приемаме за "нормално", но да знаете, че не е, никога не е било и не трябва да бъде!!!


Вечер като вечер, прибирам се от работа, чакам на светофара на кръстовището на бул. Гоце Делчев и Дойран, минава автобус, тролей, втори тролей по в далечината, моля се поне този втория да го "хване" червено – студено ми е, а другия кой знае кога ще дойде... Така и се получи – тролея спря на червено, моя светна зелено и се затичах за да го хвана. Тичайки виждам как на не повече от 1,5м вдясно от мен един човек, качил се на едни стъпала (не повече от 7-8) в близост до някакво магазинче се олюлява и тъкмо подминавам тичешком - пада до мен. Спирам, обръщам се, а човека лежи на земята по гръб, до него се търкаля пластмасова бутилка (малка, от кока кола, с избелял вече етикет, пълна 3-4 пръста с безцветна течност), казвам си на ум "не пак, поредния пиян, ще си изпусна тролея заради него", питам го "Господине, добре ли сте?" – отговор няма. Мисля, че дори и не ме погледна, опитваше се да стане, поемайки трудно и тежко въздух, издаваше хриптящи звуци... и така – няколко пъти.


Веднага извадих телефона и звъннах на 112 (било е в 20:31 ч.), обяснявам какво се е случило, къде се намирам, че до човека има бутилка и може и да е пиян, казвам да изпратят линейка. От отсрещната страна ми казват, че сигнала е подаден. Затварям. През това време пристигат и други хора. Питат какво е станало – аз обяснявам. Човека, който е на земята започва да се отпуска, диша тежко... после някак малко по малко утихна. Един мъж (по-късно си разменихме телефоните, казва се Иван) намира някакво парче от кашон – слага го под главата му, започва да го побутва, да го пита дали е добре... няма отговор, вече не диша тежко... Иван опитва да разбере дали диша, дали има пулс...., една жена до мен (казва се Диана, и с нея си разменихме телофоните) звъни на 112, пита какво става, защо няма никой, казва, че човека не е добре.... а той – лежи с отворени просълзени очи и ... не помръдва.


Диана казва, че от 112 са и казали, че сега си сменяли смените и тепърва ще подават сигнал (!!!!), казвам как така, на мен ми казаха, че сигнала е подаден! Започват да ми текат сълзите, разтрепервам се, един мъж сигурно си отива, а ... те си предавали смените!!!! Звъня на 112 (20:36ч.), започвам да казвам и аз, че човека май не диша, може да си отива, спешно е, питам кога ще дойде линейката..., от 112 ми казват, че ще ме свържат с бърза помощ, прехвърлят разговора – никой не отговаря, аз изпадам в състояние, което трудно се описва...


Пак ме свързват с бърза помощ – питам защо няма линейка, кога ще дойдат, човекът си отива... а те ми отговарят "Госпожо, знаете как е в София, работим с 10 екипа", аз обаче не мога да приема това, питам "какво е в София, не, не знам, още повече, че е в София, кога ще дойде линейка, човека умира, на какъв принцип избирате и пращате екипи, кой превари – той завари или, кога, кога ще дойде линейка...", а те ми затвориха!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Идваха и си отиваха някакви хора, някой отвори пластмасовата бутилка – течността се оказа вода! Аз гледам човека, треперя и плача, а той лежи без да помръдва, с очи със сълзи, гледащи нанякъде... Губи ми се – обаждах се още няколко пъти, говорих, питах, крещях (набирала съм 112 и в 20:46 и в 20:47..). Обаждат се от 112 в 20:55 и ме питат "той от какви стълби падна" – не се сдържам, как може да ми задават такъв малоумен въпрос, да дойде полиция, линейка и ще видят, от къде на къде трябва да обяснявам от какви стълби е паднал, затварят ми...


Смазана съм, чудя се какво да направя, сещам се, че в чантата имам фотоапарат, решавам, че няма да оставя това така, вадя го – снимам. Искам да кажа на всеки, да попитам ЗАЩО? Защо един човек лежи от толкова време на земята, умирайки, на кръстовище на няколко пресечки от Пирогов и още по-близко до 6 РПУ, а 20 мин. по-късно няма нито линейка, нито полиция, къде са хилядите полицаи, които пазят изроди, а един човешки живот не означава нищо, КОЙ реши, че в София (да, точно в София!) 10 екипа са достатъчни и не е ли работа на медиците да спасяват животи, защо ми затварят телефона, как избират на кой да спасят живота и кой да умре, тези от 112 освен, че си бъркат в носа друга работа вършат ли, ЗАЩО не предадоха сигнала на време, ЗАЩО ме излъгаха, ЗАЩО им се плаща?????!!!!!!


В 20:59 дойде линейка, посрещната от мен вече с истеричното "БРАВО!!!", "ТОЧНО ЕЙ ТАКА ВСИЧКИ ЩЕ ПАДАМЕ И ЩЕ УМИРАМЕ ПО УЛИЦИТЕ", "КАК НЕ ВИ Е СРАМ",...... "а сега констатирайте и смъртта"... Лекарката ме гледаше така, сякаш с мъка успяваше да се сдържи и да не ми фрасне един! Съвсем без да си дава никакъв зор си извади апаратурата, може би около 7-8 минути слага, маха, разменя някакви жици за да направи кардиограма, и по-късно констатира смъртта! Ще кажете "на човека му е дошло времето", "ами българска работа"... и какво ли още не. А аз искам да се замислите дали утре няма да сте вие, ваш приятел, близък, роднина, недай Боже дете! Тогава пак ли така ще кажете?! Аз не. Искам отговори, отговори на тези въпроси, искам да знам, че живея в една нормална държава, а по всичко личи, че тази, в която живея не е такава!


P.S. Лека пръст, човече, съжалявам, страшно много съжалявам, че не можахме да ти помогнем, съжалявам и дано да ни простиш!


От: Ирена Христова


Спешна помощ още мълчи за случая с починалия мъж в София, от 112 казват, че не са се бавили

© Цветелина Белутова, Капитал


Няма забавяне от 112 при обслужване на сигналите
Дирекция "Национална система 112", пресцентър


На  телефон 112 са постъпили шест сигнала във връзка с паднал мъж на пресечката на ул. «Гоце Делчев» и «Дойран». Проверка по случая установи, че няма забавяне при приемането, обработването и предаването на сигналите. Служителите от 112 са действали, съгласно утвърдената нормативна уредба за обслужване на спешни сигнали.


В първото обаждане е  в 20,25 ч. се съобщава за паднал от стълби  мъж, който не може да стане, "мисля, че е пил, до него има бутилка...". Оператор от 112 прави опит да изгради конферентна връзка, каквото е изискването на Министерството на здравеопазването, за обслужване на медицински инциденти. От ЦСМП София-град не отговарят. Информацията е изпратена по електронен път на ЦСМП София-град и към полицейските служби, откъдето в 20,29 ч. потвърждават, че случая е приет. 


Във втория сигнал на 112 от 20,30 ч. се уточнява, че състоянието на мъжа се влошава, обаждащата се "не знае дали диша". Информацията своевременно е предадена по електронен път на ЦСМП София - град.


В последващите обаждания граждани питат за екип и информират, че "мъжът не диша, вероятно е починал". В конферентната връзка дежурният в ЦСМП София - град съобщава на обаждащата се, че "са от нощната смяна и ще предаде на пулта", което г-жа Христова неоснователно приписва на оператора от 112. Това са думи на дежурния диспечер от ЦСМП София – град. Съобщават, че екип не пътува и "Моля за търпение, с малко екипи работим. Не зависи нищо от мен. Работим с 10 екипа" и прекъсват връзката. 


В 20,44 ч. от ЦСМП София - град информират център 112 по електронен път, че «пътува екип».


В последното обаждане от 20,47 ч. се съобщава, че "човекът е посинял и не помръдва". Направен е неуспешен опит за конферетнта връзка с ЦСМП София-град.


В 21,30 ч. от ЦСМП София - град по електронен път в център 112 постъпва последна информация  «В инцидента има починал човек».

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Много неприятен случай. Човека вероятно е получил инфаркт и ако спешната ни помощ беше наистина спешна, може би щеше да оцелее...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Говорете каквото си искате, но телефон 112 НЕ функционира добре.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 3. 3 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Оправдание се пише с "о".

  I had a dream, Joe
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Гневно

  Нямам думи,наистина.
  Защо са само 10 екипа?Операторите Вояджър ли управляват?
  Какво прави НЗОК по въпроса?

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Всъщност, от цялата дълга статия става ясно, че телефон 112 прехвърля камъните в градинката на Спешното. Спешното пък ще ги прехвърлят в друга градинка. Накрая, виновен няма да има, разбира се. А хората ще умират.

  Мамичката ви...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 410 Любопитно

  До коментар [#4] от "xmm":
  И според теб какво общо има НЗОК с тази работа???

 7. 7 Профил на borchobg
  borchobg
  Рейтинг: 466 Гневно

  Интересен е факта, че тази сутрин го видях във ФБ, даже писах коментар, а сега всичко е изчезнало!!! Просто попитах - Кой е виновен? Кой ще е наказан ? Кой носи отговорност? Кой ще обясни?

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#6:"hipocrat20060"]какво общо има НЗОК[/quote]
  Финансиране на спешната помощ.

 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Какви линейки на нас ни трябва Козлудуи и Беляне .

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Госпожо, знаете как е в София, работим с 10 екипа"

  Докато не свалим "слугите на народа" от купените от нас коли - да ходят пеш, с градски транспорт, с влак, с каквото си щат, и не купим линейки, вместо лимузини, така ще е.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много лоша ситуация! Мир на праха му! Как да коментирам? 10 екипа на смяна за поне 1.5 милионен град е някаква гротеска!!! И явно 112 и координацията му със Спешна помощ не е както трябва! Проверки трябват, проверки, тестване, някакви мерки! И то спешно! Но както гледах по новините сега - от спешното казаха, че не са виновни и така се е случило, оправдаха се с 10-те екипа на смяна, от 112 казаха, че от спешното първия път не им били отговорили...и те така. Пак виновни няма! Пак мерки няма да има...

 12. 12 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  emi taka e s tova "grajdansko obshtestvo", mislite, che obstestvoto vi e dlujno, no tuka ne e amerika, i za tova hvashtash taksi i go zakarvash v pirogov, a mejduvremeno tursish minuvach, kojto moje da okazva purva pomosht. a nai-dobre e i ti da mojesh da okazvash, inache za tova kakvo predstavljavat 112, koito si misliat che imat nulev angajiment,njamat nisto obsto s 911 i gledat samo da te razkarat ot linia kakvo da govorq,samata cifrova kombinacia 112 mi napomnia za telefona za prikazki za deca


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Не са си дали зор, защото са решили, че човека просто е попрепил...
  Явно имат практика при сигнали за такива инциденти да изпращат екип едва когато се натрупат критичен брой обаждания... преди година имах нещастието да участвам в подобен на този случай - дойдоха след 40 минути и позвънявания от минимум 5-6 минувачи

 14. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  speshnite nabirania zapochvat s 9, no ne i v evropa. ligavstina, kombinirana s gadnqrskoto povedenie na mnogo ot bg lekarski i medicinski personal

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  112 si vuobrazjava, che sa obiknoven kol centur, govorjat bavno vse edno sa na plaja na kurort, osven tova sa nesto kato izlishna centrala, svurzvat te s policia i tn na koito tr da obqsniavash pak sustoto, realno samite te ne poemat signala a samo te ligavqt i protakat vse edno ste sednali na sladki prikazki

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони!":


  [quote#5:"Тони!"]Всъщност, от цялата дълга статия става ясно, че [/quote]
  поръчката е срещу директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев... "да се удари - става приоритет", както пишеше в тайния бележник на Филип Златанов!...http://www.bnews.bg/article-81565 ... законът на Рибо „Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено”.

 17. 17 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Нямам думи!!! По-точно имам, но не им е мястото в публичен форум! @#!$#^@!!! Някой там в министерството замисля ли се, че в София има повече министри на глава от населението, отколкото екипи на спешната помощ?! Тия хора в управлението нормални ли са? Вменяеми ли са? От 112 пък може ли изобщо да бъде изтъкван като аргумент "предаване на смяната"?!
  От друга страна всичко това е следствие и от големия тарикатлък на българина. С ръка на сърцето, поне пред себе си признайте колко от Вас с охота получават (част от) заплатите си под масата именно за да се избегне плащането на здравни вноски и данъци. В крайна сметка без пари няма кой да работи. Дори и в Бърза помощ.

  Жизнь или Life - избор има.
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#16:"Гневник"]http://www.bnews.bg/article-81565 [/quote]
  [quote#50:"Гневник"]Вместо увеличение на заплатите в Бърза помощ[/quote] http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/09/2056824_v_speshnata_pomosht_ne_lipsvat_lineiki_a_hora_tvurdi/
  ...поръчки срещу българските медици, срещу спешна медицинска помощ...Ходят екипи да мерят артериално налягане, ходят да установят, че няма нужда да отидат там, където са извикани. Ходят екипи, които трябва да спасява човешки животи – да преглеждат здрави арестанти в полицейски управления”, допълва медикът.
  Затова лекарите настояват да се въведат ясни правила за това кои случаи са спешни, а всички останали пациенти да бъдат пращани при общопрактикуващите лекари. От здравното министерство обещават ...
  http://novanews.bg/news/view/2013/11/24/62635/15-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5/

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  През 1988 един неврохирург каза че заминава за чужбина, защото не иска да рови в човешкия мозък със полуръждясали руски инструменти от втората световна...Беше изключителен специалист и много добър човек...
  Тази страна, започна да загива от преврата на девети 1944. Първо беше изтребен духовния и интелектуален елит. А с годините сме изтребвани или прогонвани и останалите.
  Като бивш служител в Спешна помощ нямам право да разказвам нещо, уронващо престижа и, но уверявам ви, че от подобен разказ би се получил роман на ужасите..,.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Политическите приоритети в една държава се виждат, като погледнеш бюджета. В София струпани хиляди полицаи и... 10 екипа за спешна помощ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Damnant quod non intellegunt.
 21. 21 Профил на zavoi1
  zavoi1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ужас!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#19:"Игнорирай трола!"]Първо беше изтребен духовния и интелектуален елит. А с годините сме изтребвани или прогонвани и останалите. [/quote]
  Ами има частица истина в това но , като гледам интервютата с днешния соросоиден елит си мисля сега сме по-зле от времето на соца!
  Намери някаква статистика колко българи са неграмотни без основно образование:
  1943г.
  1983г.
  2013г.
  И ще ти повярвам ,че европейската интеграция и колонизирането ни от германия ни носи само благини !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Чугун Индъстрис
  Чугун Индъстрис
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "borchobg":

  Забеляза ли, че поста го няма вече в профила на Ирена Христова? Също така, новината беше раздухана най-вече от педии (медии на пеевски)...just saying

 24. 24 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони!":

  +

 25. 25 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#16] от "Гневник":

  Гелев между другото май е свестен.

  До коментар [#19] от "Игнорирай трола!":

  +

 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#25:"ddm2010"]Гелев между другото май е свестен. [/quote]

  До коментар [#25] от "ddm2010":Директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев е много добър административен ръководител, доказан професионалист, отзивчив колега и почтен Човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK