Втори опит да започне делото срещу Цветанов, че не е разпоредил подслушване

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов с един от тримата му адвокати -  бившият депутат от Бунедстага Ханс Петер Ул.

© Анелия Николова

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов с един от тримата му адвокати - бившият депутат от Бунедстага Ханс Петер Ул.Втори опит делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да започне ще бъде направен днес в Софийския градски съд. Цветанов е обвинен, че е осуетил наказателно преследване срещу Орлин Тодоров, бивш шеф на РЗБОП - Велико Търново, и не е разпоредил използването на специални разузнавателни средства срещу него.


В началото на октомври, когато разглеждането на делото трябваше да започне, прокуратурата поиска отвод на съдия Димитрина Ангелова, определена чрез системата за случайно разпределение. Мотивът беше, че заради публикации в жълтата преса, че съдия Ангелова е в близки отношения с адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков, може да има съмнения в нейната безпристрастност.


Наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов заяви, че не коментира истинността на публикациите, но самото им наличие било притеснително.
Съдия Ангелова се отведе, като в определението си уточни,  че "смята, че притежава воля, професионален и личен морал да проведе обективен и безпристрастен съдебен процес". Според нея цитираните публикации са несериозни и не съдържат никаква конкретност и целят насаждане на съмнения в обществото за обективността на процеса.


Впоследствие делото беше разпределено на съдия Тони Гетов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK