И.д. градският прокурор е единственият кандидат за шеф на следствието

Евгени Диков

© Анелия Николова

Евгени ДиковПрокурор Евгени Диков ще е единственият кандидат за поста директор на Националната следствена служба (НСлС). Днес беше крайният срок за номиниране на кандидати, но във Висшия съдебен съвет (ВСС) не постъпи друга номинация.


Миналата седмица зад Диков, който е и.ф. градски прокурор, застанаха петима членове на съвета, сред които главният прокурор Сотир Цацаров, Румен Георгиев, Румен Боев, Юлия Ковачева и Галя Карагьозова.


Доскорошният титуляр Бойко  Найденов подаде оставка в началото на ноември, като след това  нямаше предложения и не беше гласуван временно изпълняващ длъжността директор на следствието.
Евгени Диков беше избран за и.д. градски прокурор по предложение на Сотир Цацаров след скандала с изтеклите записи на разговори от Банкя между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и Николай Кокинов, който беше градски прокурор.

Преди година Диков се яви на конкурс за избор именно за поста директор на НСлС заедно с Бойко Найденов. Тогава съдебният съвет избра Найденов с мнозинство от 18 гласа.


Миналата седмица стана известно, че Цацаров е разпоредил "цялостна ревизия на Националната следствена служба за дейността й за периода от 28.01.2011 до 31.10.2013 г."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK