Борисов не се яви пред комисията "Сидеров", възстановява се след операция

След края на заседанието депутати коментираха, че комисията вече се използва само за разчистване на политически сметки.

© Анелия Николова

След края на заседанието депутати коментираха, че комисията вече се използва само за разчистване на политически сметки.Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се яви на днешното заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, ръководена от лидера на "Атака" Волен Сидеров, защото се възстановявал след претърпяната операция на коляното. Борисов трябваше да бъде изслушан заради сигналите срещу него, подадени от бившия телевизионен водещ Николай Бареков. Единият е за участие в офшорна фирма в Кипър, а другият, който е за конфликт на интереси - че Борисов е имал фирма, докато е бил главен секретар на МВР.


От ГЕРБ обясниха, че лидерът на партията им е в болнични, а депутатът Емил Радев дори уточни, че той е претърпял хирургична намеса. Мустафа Карадайъ (ДПС) предложи болничният лист да бъде представен пред комисията, но в крайна сметка депутатите се отказаха от идеята и решиха изслушването да се отложи за следващия път.


Преди две седмици Борисов публикува в интернет документи, внесени и в комисията "Сидеров", получени от фирмен регистър в Кипър. Според него те показват, че компанията, в която е имал участие, е приключило дейността си и през 1997 г. е сменило собствеността си. Заради сигналите на предишното си заседание комисията реши да възложи на Сметната палата да провери декларациите на Борисов от времето, в което е бил главен секретар на МВР досега.
Борисов беше привикван неколкократно за обяснение във временната комисия в сегашния парламент, която трябваше да проучи полетите на правителствения Авиоотряд 28 в мандата на ГЕРБ, но не се яви нито веднъж.


Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова също не се яви на изслушване днес, без да даде обяснение. Срещу нея има сигнал за две обществени поръчки във Враца и Русе, спечелени от консорциум, в който участва и съпругът ѝ. Тя също ще бъде извикана за следващото заседание.


Сигнал има и срещу депутата от БСП Антон Кутев. Според подателя, гражданина Ивайло Петров, Кутев е бил в комисията по раздържавяването на електроразпределителните дружества, след това е влязъл в ръководството на чешката компания ЧЕЗ.


След края на заседанието депутати и от ГЕРБ, и от БСП коментираха, че комисията става все по-абсурдна и се занимава единствено с разчистване на политически сметки. "Това е така от времето на ГЕРБ", каза Мустафа Карадайъ (ДПС).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK