Реформаторският блок: Законът "Пеевски - Цонев" цели само да обезсърчи протестите

Реформаторският блок: Законът "Пеевски - Цонев" цели само да обезсърчи протестите

© ДневникЗаконът на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев е поредната провокация към обществото, целяща да обезсърчи нестихващите протести срещу компрометираното и нетърпимо управление на БСП, ДПС и "Атака", пишат партиите от Реформаторския блок в обща декларация.


Със законопроекта, приет на първо четене миналата седмица, се забранява пряко и косвено на офшорни дружества да получават лиценз за банка, застрахователно, пенсионно и здравноосигурително дружество. Под забраната попадат също инвестиционните посредници, дружествата със специална инвестиционна цел и собствениците на акцизни складове.


От блока смятат, че законът не постига нито една от целите, заложени в мотивите на авторите. Забраните за пряко участие на фирми от някои офшорни зони в стопанския живот на страната атакува страничен и по-маловажен проблем, защото такива преки участия не са много на брой, пише в декларацията.
Партиите от реформаторското обединение подчертават, че законът забранява преките участия, но изрично изключва забраните за дъщерните фирми на офшорните дружества, както и за дъщерните офшорки на дружества, регистрирани в България или в Европейския съюз. Затова въведените забрани се обезсмислят.


"Законът не решава далеч по-често срещания и несравнимо по-голям проблем у нас – вливането в български фирми и прането на офшорни пари под формата на кредити, или на гаранции по кредити. Участието на тези пари в обществени поръчки и в икономически проекти изтласква изправните пред закона фирми чрез дъмпингови цени поради лесното и евтиното кредитиране характерно за прането на пари", пише още в декларацията.


Според Реформаторския блок законопроектът се позовава на списъка от офшорни зони, изчерпателно посочен в закона за корпоративното подоходно облагане, но не покрива редица "други офшорни юрисдикции с много по-богата история в българския криминален живот" - Цуг, Кипър, Малта и други. Така безпрепятствено се заобикаля и условието да бъде обявен действителният собственик на капитала на фирмите в стопанския живот на страната, тъй като нито се ограничават офшорните кредити и гаранции, нито се изискват доказателства за това кой е собственик на капитала на офшорните гаранти и кредитори.


"Законът Пеевски – Цонев, вместо бариера пред прането на пари, се превръща в инструктивен документ как законно и безнаказано да се инвестират в българската икономика парите на финансовите престъпници, изнесени в офшорни зони", обобщават в декларацията шестте партии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK