ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Видео: Как Ранобудните студенти хванаха пияни преподаватели в Ректората


Ранобудните студенти разпространиха клип с името "Морал на градус/Teach & Drink", в който се вижда как преподаватели пият алкохол в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Сред тях са проф. д-р Костадин Рабаджиев - ръководител на катедра "Археология" и проф. Драгомир Драганов. От записа се разбира, че това е празненство по случай получаването на професорски титли.
Клипът е заснет на 26 ноември. След края на редовното общо събрание на Ранобудните студенти, част от младежите се натъкнали на "импровизирано матине". "Преподавателите грубо нарушаваха не само режима на окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност в частност и всеки един член на обществото въобще би следвало да спазват", пишат студентите във "Фейсбук" страницата си. Спорез разказа им с цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка преподавателите са се позовали на научния си авторитет като основание за поведението си.


"Добре дошли!" – отрониха преподавателите. "Добре заварили, но май, че ние сме заварили!" – отвърнаха Ранобудните, които въобще не си бяха лягали", продължава разказът на студентите и се добавя: "Този отговор разбуди и разбуни духовете и съзнанията в залата до такава степен, че по-координираният професор чевръсто се опита да прогони със сила наглите окупатори, които си позволяваха да поставят под въпрос абсолютната му власт на ръководител катедра като основание за превръщането на академичната територия в среднощен локал."


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1832 гласа

 1. Да, това е нарушение на правилата (27.29%)
 2. Да, заради поведението на преподавателите (36.19%)
 3. Да, защото отговарят за правилата на окупацията (3.82%)
 4. Не, това е донос (7.48%)
 5. Не, студентите не трябва да постъпват, както противниците си (7.53%)
 6. Не, прилича на отмъщение (11.68%)
 7. Не, трябваше да пият с тях (4.59%)
 8. Не мога да преценя (1.42%)

"Крахът на инициативата за физическо въздействие и неуспешният опит на втория преподавател да се ориентира в обстановката и да разпознае новодошлите доведоха до по-дипломатичен подход, въплътен в покана за присъединяване към заформилия се терен", пишат още младите хора. Според тях след изясняване на позициите в спора се е стигнало до решение за напускане на залата, чието привеждане в действие е довело до сложна хореография с кулминация в три акробатични падания, изпълнени от двама професори и един чин.


"С рефрен на уста "мишките да се махат" преподавателите се затътриха с валсова стъпка и известна доза пируети към кабинетите си, като всеки от тях се шмугна в собственото си обиталище, вероятно в израз на обвиненията, че окупацията води до разделяне на академичната общност", пишат още студентите и добавят, че своеобразната контраокупация на катедрените кабинети загуби координация, след като една част от академичните авторитети са напусна работното си място около час преди започването на първите лекции. "От своя страна, по-радикалното крило остана заключено за неопределено време, като беше забелязaно около 9 часа сутринта да се завръща в личната си цитадела с кофичка кисело мляко в ръка."


 Кадър от клипа

© Ранобудните студенти

Кадър от клипа


Студентите добавят: "Това, че представяме събитията от тази нелепа нощ с ирония ни най-малко не означава, че сериозността на ситуацията трябва да се подценява и има няколко основни факта, които трябва да бъдат коментирани пред обществото. На първо място не считаме за етично и коректно да бъдем въвлечени в подобна жалка ситуация именно от преподаватели, които многократно публично са заявявали, че окупацията им пречи да провеждат учебния процес в сградата на Ректората и възпрепятства научната им дейност."


Младите пишат, че тези преподаватели са положили своите подписи в организираната срещу Ранобудните подписка, подкрепена и с "порядъчен брой медийни изяви против окупацията". "Многократно сме били несъстоятелно обвинявани в частни разговори и в публичното пространство, че се възползваме от академичната автономия, за да провеждаме политическа пропаганда. Но нашите обществени прокурори се възползваха от същата тази неприкосновеност на университетската територия, за да се доведат до състояние, в което отдавна биха били отведени в изтрезвителя от органите на реда, ако не бяха дебелите стени на Алма Матер", посочват студентите. 


 

© Ранобудните студенти


Според Ранобудните участниците в среднощното "матине" не са лицето на Софийския университет. "Ние се гордеем, че сме част от академичната общност не заради тях, а заради онези преподаватели, от които научаваме как да работим успешно, но и как да живеем достойно. Искаме ясно да разграничим едните от другите, защото нямаме за цел да уронваме престижа на нашата Алма Матер", добавят те. 


Позицията им приключва: "От своя страна, преподаватели, които подриват нашата морална позиция и се кичат с отличия на университета, получени в същата тази Аула, която днес е сърцето на националната съвест, след тази постъпка не могат да продължат да си затварят очите – пък макар и под тежестта на алкохолното опиянение – за факта, че ние се борим за морал не просто сред политическия елит, но и в обществото като цяло и в нашата собствена академична общност".


Според тях през изминалите месеци единият от героите в тази нощна сага публично е обвинявал студентите, че са се събудили късно, но "далeч по-важният въпрос е как въобще се е стигнало до този протест/процес под тежестта на такива авторитети".


"Дневник" ще се опита да се свърже със заснетите преподаватели. Телефонът на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев е изключен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK