Здравното министерство предлага децата, лекуващи се в чужбина, да отсядат в посолствата

Здравното министерство предлага децата, лекуващи се в чужбина, да отсядат в посолствата

© Юлия ЛазароваЗдравното министерство и Фондът за лечение на деца предлагат децата, които са на лечение в чужбина, и техните придружители да използват безвъзмездно посолствата на България, вместо да бъдат настанявани в хотели и квартири, когато има такава възможност. Днес се състоя първата работна среща между представители на Министерството на здравеопазването и това на външните работи, за да се уточнят възможностите, съобщи пресцентъра на МЗ.  


По този начин ще се спестят средства за лечение за повече деца, предви че Фондът покрива всички разходи по заминаването на децата, за които няма възможности в България. Това освен самите медицински услуги означава и транспорта и настаняването на детето и придружителя му.


Има деца с тежки хронични заболявания, които остават за лечение в чужбина с месеци и дори години, така че ако идеята се реализира, това би облекчило бюджета и процедурите, обясни директорът на фонда Ива Станкова. 


И сега понякога децата са настанявани в посолските комплекси на българските дипломатически мисии, но този въпрос все още не е категорично решен. От външно министерство се ангажираха да направят оценка на сградния фонд на ведомството в чужбина и да коментират възможностите за общи действия със здравното министерство. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 2. 2 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 430 Неутрално
 3. 3 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Накрая някое правителство да измисли нещо свястно

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#3:"tsu"]Накрая някое правителство да измисли нещо свястно [/quote]
  По времето на Костов в чуждестранните посолства гледаха на българите като киртаци и се залостваха без да се показват навън - мисия Лондон пасти да яде !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante":

  Това беше така и преди Костов, а и след него! Явно не си имал "щастието" да трябва да свършиш някоя работа в БГ посолство по света. От опит мога да ти кажа, че родните посолства са най-отвратителанта част от българската територия! И на най-върлия си враг не бих пожелал да се се сблъсква с наглостта, безочието, безхаберието и откровенната некомпетентност на лемурите там!

  Жизнь или Life - избор има.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#5:"Дразнител"] И на най-върлия си враг не бих пожелал да се се сблъсква с наглостта, безочието, безхаберието и откровенната некомпетентност на лемурите там! [/quote]
  Имам ясни спомени от времето на Костов след това нещата бавно започнаха да се подобряват но въпреки това си остават една машинка за източване на бюджета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "comandante":

  Не знам какво точно точат. Тия там са с някакви мизерни (за западните стандарти) заплати и гледат да измуфтят от к'вото може. Много тягостна атмосфера... Всеки, отишък за нещо в посолството е някакъв досадник, който поне нещо трябва да "снесе". Не знам какво толкова правят, но работно време с граждани от 9:00 до 12:00 е направо абсурд. И това много ловко се използва. Всякакъв документ, който трябва да изготвят е най-рано за следващия ден. И ако не живееш в същия град, трябва или да платиш за "експресно" поставяне на подпис, или да дойдеш отново. Абе мизерия... А ако случайно разберат, че си на добре платена работа, направо освирепяват!

  Жизнь или Life - избор има.
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дразнител":
  Да чувал съм за такива просотии ...сега да видим дали МВнР ще се съгласи с това досадни болни дечица от бедни семейства да отсядат в посолствата !?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsu":

  Вие май не знаете, че по международна спогодба. Никой, който не търси политическо убежище и няма съответния служебен паспорт няма право да пребивава на територията на посолствата.

 10. 10 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante":

  Цялата работа е в това, че там са назначени хора по роднинско-приятелска връзка, за да получат по някой и друг лев по-голяма заплата. Не бих се учудил да са дали някои от имотите под наем вече под някаква форма. Като звъниш в посолството, ако изобщо имаш късмета някой да вдигне, в повечето случаи се чува "ало!", "кой?" или нещо подобно. Фраза от сорта "Посолство на Република България. Добър ден!" забрави да чуеш. Поне на български да се представят в случай, че телефонистката не говори езика на съответната страна. Но явно такива са "вродените" нрави от БГ... То и в БГ хората все по-рядко използват фрази като "добър ден" и изобщо елементарните форми на учтивост.

  Жизнь или Life - избор има.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дразнител":
  Прав си .
  Жалкото е ,че България вследствие много реформи плаща десетки а може би и стотици милиони за лекуване на деца в прескъпите немски болници и израелски болници !

  А с малко повече акъл може да си ги лекуваме тук и даже да привличаме чужденци да лекуват и техните деца при нас като си плащат и си държим специалистите а не да ги обучаваме и те да ходят да работят в чужбина.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":

  Акъл има, но той не е насочен в тази посока. В Германия, Франция, Израел и т.н. здравеопазването е на реалната си цена. А тя е висока, просто защото това е един скъп, високо професионален, а ако щеш и високотехнологичен продукт. В БГ никой не иска да признае, че няма как със сегашната система на осигуряване да има "безплатно" здравеопазване. Освен заплатите на персонала, кое в България е по-евтино? Вносната апаратура, вносните лекарства или може би вносните консумативи?! В болниците в Западна Европа може да видите легла от Чехия, шакфчета от Полша, стерилни консумативи от Унгария но за голямо съжаление нищо българско, освен евентуално лекари и сестри. И понеже данъчният модел в България е насочен към създаване на максимален комфорт за перачите на пари, а не за средната класа, която трябва да задвижва икономиката, има абсурди като "максимален осигурителен доход" по отношение на здравните осигуровки. Или нелогично различен данък върху рентите - рента от недвижим имот се облага с 10%, рента от инвестиране в акции (дивиденти) се облагат с 5%, а рентите от влогове доскоро се облагаха с 0%, сега с 10, а догодина с по-малко. Рентите пък от земеделски земи никога не са се облагали. Това създава една прекрасна среда за безконтролно пране на пари, защото всички знаем как се извършват сделки с недвижими имоти на цени (по документи) в пъти под пазарните. И на фона на всичко това няма защо изобщо да се чуди човек защо здравеопазването е на това ниво и има нужда деца да се лекуват в чужбина. А специално що се отнася до Израел, в България се води масирана рекламна кампания на техни болници, като се правят опити да се ангажират известни български медици (т.е. да им се плати), за да рекламират тамошни лечебни заведения.

  Жизнь или Life - избор има.
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#12:"Дразнител"]Освен заплатите на персонала, кое в България е по-евтино? Вносната апаратура, вносните лекарства или може би вносните консумативи?![/quote]
  Ето сам посочваш отговора !
  Корупционните схеми правят така щото една българска държавна болници плаща от 5 до 500 пъти повече от немската и изрелска болница за лекарства , консумативи и апаратура !

  Примерно има ясни доказателства ,че доставката и инсталирането на апаратура на Сименс в нашата периферна колония е много по-скъпо от колкото в централна и западна Европа!

  Да не говорим пък за лекарствата ...

  Така ,че ако се краде по-малко разходите за болниците могат да паднат на половина.


  Ако някой политик започне да си вре гагата в тези работи го подменят моментално !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante":

  В моята частна фирма не се е случвало да дойде представител на фирма, производител на апаратура или консумативи и да ми предложи подкуп, за да купя нещо на по-висока цена Когато има достатъчно болници, които са частна собственост на лекарите, работещи в тях, ще се приключи с тези практики за надуване на цените. Освен това, в много държави в Западна Европа лекарствата имат фиксирани и задължителни цени, които са публикувани в годишника на разрешените за продажба лекарства и всеки (включително български чиновници и пациенти) могат да сравнят цените и да преговарят. Въпрос на желание. В БГ всичко е скрито и тайно и явно няма желание!

  Жизнь или Life - избор има.
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#14:"Дразнител"]Когато има достатъчно болници, които са частна собственост на лекарите[/quote]
  Болници частна собственост на лекарите и цените ще паднат така ли ?
  Когато болницата е търговско дружество и собственика е доктор това е 100% гаранция ,че никой който влезе няма да му кажат :
  - Не ти искаме парите здрав си иди си в къщи , човече здрав си като бик даже и витамини от 20лв няма да ти предложим да пиеш махай се !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante":

  В Германия сигурно над 90% от клиниките са частни (изключение правят само университетските), пък не съм чул хората да са недоволни от лечението. В крайна сметка никой не отива в болница без да го е пратил съответния специалист или в краен случай ОПЛ. Ако ти направят нещо без да има нужда, смятай че може да измъкнеш бая кинти от застрахователя на доктора. То тия неща не са като в БГ. Професионалната застраховка (нещо като гражданска отговорност за действията на лекар) на хирург може спокойно да стигне 50,000€ на година. И ако тоя лекар се издъни само веднъж, застрахователната компания ще му вдигне двойно цената на застраховката защото се е наложило да плати обезщетение на пациент. Просто всичко е много силно финансово обвързано. Лекар в пандиза рядко ще иде, освен за умишлено престъпление, но за грешки може да му се наложи да плаща толкова слъпо, че по-добре да се откаже изобщо от лекарска практика. В БГ никой не носи никаква отговорност - нито наказателна, нито финансова. Затова е така. На Запад нещата са коренно различни. И затова има и качество, и отговорност. И никой не ти иска пари под масата. Всичко е пределно ясно предварително.

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK