Монах от Троянския манастир е със забрана за богослужения заради секс скандал

Монах от Троянския манастир е със забрана за богослужения заради секс скандал

© Надежда Чипева, КапиталСветият синод е забранил на йеромонах Кирил от Троянския манастир да участва в богослужения до изясняване на случая, при който той беше замесен в секс скандал. Това съобщи "Дарик нюз" като се позова на бившия депутат Борислав Цеков, а информацията е била потвърдена и от Синода. На интернет страницата му няма публикация по темата.


За сексуалните прояви на йеромонаха се разбра от разказ на един младеж, който е имал интимна връзка с с него, в предаването "Господари на ефира" в началото на седмицата. В предаването бяха излъчени видео разговори, проведени по "Скайп" между двамата. В тях Кирил разказва за живота в манастира, от който се разбира, че и някои от събратята му са имали хомосексуални контакти в сградата на самата обител.


От Синода са уточнили пред медиата, че е назначена комисия, която да направи разследавне на случая.
Пред Дарик игуменът на Троянския манастир Григорий заяви, че лично е уведомил Синода за случващото се в Светата обител, за да се стигне до решението за временното отстраняване на йеромонах Кирил.


"И съм написал писмо за разпореждане от тяхна страна и от Светия Синод направо са взели решение - йеромонах Кирил да бъде спрян от всякакъв вид богослужение до изясняване на случая. Назначена е и комисия, която след като събере нужните материали, няма да се произнесе, а ще информира Светия Синод. Защото, за да се съберат нужната информация и нужните факти, трябва да се чуят и другите, които са замесени в този скандал", допълни дядо Григорий.


"Невиждано бърза досега реакция на Светия Синод. Те вече са се произнесли и са санкционирали този, не искам да го нарека и монах, защото поведението му не е монашеско с тези скандални сцени, които са в пълен разрез с всеки християнски и човешки морал", коментира самият Цеков пред радиото.


Според правилата на църкавата монахът може да бъде лишен от правото да служи за известен период или завинаги, може да му бъде отнет и санът.


Най-крайните мерки са отнемане на расото и отлъчване от църквата, но до тези решения се стига много рядко, допълват от Светия Синод.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK