Мултикултурен гид ще развежда из чуждите вкусни места в столицата

Летранже, Франция, "Компот колектив"

Летранже, Франция, "Компот колектив"



Сдружение "Мулти култи колектив" и "Компот колектив" представят днес от 16:00 ч. мултикултурна карта на София. Във VIVACOM Art Hall (София, ул. "Ген. Йосиф Гурко" 4) те ще покажат първите хартиени екземпляри на първия по рода си "малък гид за собствено опознавателно и вкусно пътешествие сред чуждите култури в столицата".


"За нас картата е важна, защото дава видимост. София е наистина "мултикултирен" град, тук има хора от всички континенти, те живеят, работят, но често не ги виждаме, не знаем за тях. Така изпускаме, защото те са много интересни и... вкусни," обяснява за Дневник едно от главните действащи лица на проекта Бистра Иванова. Целият екип е от хора, които по принцип си умират да обикалят автентични заведения и да научават повече за кухнята и културата на тези хора. "Знаем, че това важи и за много други "фудита", така че се надяваме да им дадем някоя и друга идея. Надяваме се също така да провокираме и хора, които не че не искат, но просто не са се сещали да посетят такъв ресторант, да излязат на ново място в петък."


Гуркха, Непализлюстратор Дмитри Ягодин, "Компот колектив"

Гуркха, Непализлюстратор Дмитри Ягодин, "Компот колектив"


Идеята им е едновременно интерактивна и в развитие. В момента екипа дава своите Мулти-култи препоръки за шест места, но на дигиталната карта (скоро ще бъде активна!) ще има бутон "предложи място" като така се надяват самите те да научават за нови места.




"Ние от Мулти култи като цяло не делим хората - работим еднакво с бежанци, мигранти от Европейски съюз и трети страни. За нас чужденците са богатство, а не "проблем," уточнява Бистра. Засега имат четири "бежански местенца" от общо 26. Две от Ирак и две от Кюрдистан . Не са ги търсили специално, те просто са си тук, а хората са "абсолютно страхотни", а Бистра е просто очарована. Единият бежанец, с който се запознава наскоро, е много интелигентен икономически журналист от Багдад, който говори три-четири езика.


На представянето в събота Мулти-култи са поканили представителя на Върховния комисариат за бежанци към ООН, който ще даде поглед "от бежански ъгъл".


И понеже интеграцията е двустранен процес, на картата има две български местенца - "Преди 10", където няма черги и менци, а истински автентични рецепти от всички краища на България, и "Фудис", които продават качествени истински храни на малки български производители.


Арарат, Армения, "Компот колектив"

Арарат, Армения, "Компот колектив"


От къде тръгва всичко


"Мулти-култи" е неформална група от кулинарни ентусиасти и експерти по миграция и интеграция, които се събират и започват съвместна работа преди две години. В рамките на събитията "Мулти култи китчън" те представят кулинарната страна на различни чужди култури, които същестуват у нас. Представили са вече над 10 кухни от Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка. И са "добра практика" според Европейската комисия, защото събитията са отворени към хора от всякакви възрасти, полове, цветове на кожата, като също така са устойчиви, защото се самофинансират.


Домакините на събитията сами решават как да представят страната и културата си - винаги има презентация и дегустация на автентична храна, но оттам нататък нещата варират между музика на живо, песни, танци, кино, работилници (като например рисунки с къна или уроци по меренге). Много от хората, които са били домакини на "Мулти култи китчън", имат бизнес, свързан с храната, която представят - ресторант или магазин.


Сяолин, Китай, илюстратор Кремена Чолакова от "Компот колектив"

Сяолин, Китай, илюстратор Кремена Чолакова от "Компот колектив"


"И след като натрупахме много контакти и познания за малки и големи, недотам познати, автентични местенца, ни хрумна идеята да ги картографираме ," разказва Бистра. Получават финансиране от фондация "Работилница за граждански инициативи" и Столична община и сега картата е факт. Хартиената версия е само първия етап, защото хората около Мулти култи планират да я преиздават от време на време, но като цяло основната им палтформа е сайтът, който ще обновяват всеки месец с нови места. На него ще качват интервюта със собствениците, снимки и подробна информация. Всичко е двуезично, защото е насочено както към българи, така и към чужденци - постоянно пребиваващи и туристи (до последните стигат през Фрий София тур).


Вторият компонент на проекта са портретите на тези собственици. Те не са портрети в класическия смисъл, а по-скоро "историята на..." - анимационни визии на базата на това, което хората споделят в интервютата си. В тази част активно се включват "Компот колектив". "И понеже станаха страхотни, вече мислим какво да правим с тях по-нататък, след като ги покажем като изложба на представянето. Със сигурност ще ги пуснем като принтове за продан и имаме още доста идеи," завършва обещаващо Бистра, но не забравя да уточни "Като цяло за нас е важно да покажем хората, не толкова да дадем сухата информация."


Мултикултурен гид ще развежда из чуждите вкусни места в столицата

Оттук нататък плановете им с всички тези хора са за общи събития тип летен мултикултурен фестивал на ул. "Шишман" и разбира се, "Мулти-култи китчън" събития, както и кетъринг на частни събития.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1811 Неутрално

    В София няма много интересни места където може да се опита интересна кухня.

    Предразсъдъците са за ограничените.
  2. 2 Профил на Волният Ибрик
    Волният Ибрик
    Рейтинг: 426 Неутрално

    До коментар [#1] от "Нефертити":

    Как бе, арабели/дюнерджии на всеки ъгъл, пазят ни от терористи

  3. 3 Профил на ._
    ._
    Рейтинг: 479 Неутрално

    София е наистина "мултикултирен" град, тук има хора от всички континенти, те живеят, работят, но често не ги виждаме, не знаем за тях.
    -----------------------------------------

    Бог да пази България от соросоиди и НПО - та финсиращи гей паради и мултикултурни извращения. Иначе политиката на тези безродници дава резултати и София се е напълнила с африканци и араби.

  4. 4 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Рейтинг: 583 Неутрално

    Интересна статия, ама в сайта на Мулти култи колектив (който ми даде чичко Гугъл) и дума няма за кулинарни препоръки Ако някой е по Оправен от мен-да помогне моля.

    П.С. Имаше един свестен турски ресторант, до Мин. нас земеделието-Гюлюм. Ама почна да запада, като смениха чиновниците в министерството, и преди година го затвориха.

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  5. 5 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1811 Весело

    До коментар [#2] от "Волният Ибрик":

    Тая мазна гадост дюнера не е сред най-здравословните храни. Не, че не похапвам от време на време предимно гюроси в Гърция, но все пак трябва да се ограничи консумацията на дюнери

    Предразсъдъците са за ограничените.
  6. 6 Профил на Skydiver
    Skydiver
    Рейтинг: 493 Неутрално

    Това че представата за "чуждестранна кухня" се изчерпва с дюнер е показателно.
    В софия има няколко индийски ресторанта, един-два корейски, тайландски, доста суши барове. Вероятно и още доста места за които не знам и с удоволствие чакам на тези да им заработи сайта и картата.
    Но като за европейска столица сме назад, има място за още много разнообразие.

  7. 7 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Рейтинг: 583 Неутрално

    До коментар [#5] от "Нефертити":

    [quote#5:"Нефертити"]Тая мазна гадост дюнера не е сред най-здравословните храни.[/quote]
    Зависи какво се върти, и пече, на дюнера. Свинските мазнини (тлъстините) не са полезни, но свинското месо има МНОГО по малко мазнини от агнешкото и телешкото, долу горе на нивото на пуешкото.

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK