"Не съм избягал" или за охраната на окупацията, сълзите и спорта за хора с увреждания

 Кадър от видеото с полицая

© Vimeo

 Кадър от видеото с полицаяБел. ред. - 20 ноември, вечерта - Подпрял се е до витрината на книжарницата в подлеза на Софийския университет. Погледът му е някъде отвъд шумната тълпа наоколо, далеч и нагоре. Поздравяваме го и питаме как е. Отговаря, че слуша уличните музиканти и така изключва от случващото се, за да си почине. Преди три дни студентите са решили сградата на Ректората да бъде отворена и окупацията да остане частична през нощта и дежурствата вече са различни. Александър може да се прибере и да учи за изпити (посочва към торбата с лекциите до него). Запознали сме се на една от пресконференциите на "Ранобудните студенти" - той е момчето, което отговаря за охраната на окупацията. Екипът на "Дневник", който отразява протестите го е виждал как следи за пропусквателния режим на оградата в двора на Ректората, как прави жива верига, за да не завие протестното шествие на 10 ноември към автобуса на "България без цензура" (допуснат неясно защо до маршрута на демонстрацията), как се грижи студентите да се прибират към Ректората вечерта на 12 ноември, когато пред парламента бяха махнати заграждения и полицията изблъскваше хората от площада…Спокойно и строго. Сякаш без емоции.


Затова искахме да разкажем повече за него още преди хората да го разпознават като момчето от видеото със сълзите срещу полицая. 


Александър Кирицов е
"Сълзите...това съм аз"* 


За случилото се на 15 ноември в близост до "Св. Александър Невски", когато кордон от полицаи препречва пътя на Ранобудните към храма, студентът започва с това, че е пестелив на емоции, но в онзи момент не успял да се овладее и се разплакал: "Възмутих се, че полицаите стояха като безмълвна стена от месо и не общуваха с нас". Това, което не се е видяло след това в кадрите е, че след пускането на кордона двама полицаи го поздравяват. "Един от тях ме спря и ми стисна ръката. След това дойде друг и направи същото. Това ме накара да изтръпна".  

 Александър Кирицов в емблематичната за окупацията зала 272 на Софийския университет

© Александър Кирицов

Александър Кирицов в емблематичната за окупацията зала 272 на Софийския университет


Александър Кирицов е на 25 и следва адаптирана физическа активност и спорт за хора с увреждания в Националната спортна академия (НСА). Участва в окупацията на Ректората почти от началото. Включил се е след телефонно обаждане от негов приятел от СУ, който го помолил да помогне. Щастлив е, че близките и приятелите му го подкрепят и се включват в протестните шествия, когато могат.


"Където си искам ще отида…" 


Живял и работил в Испания, Португалия, Англия, Германия, Америка, Александър не би заменил родината си за друга страна. "Тук ще умра. Имах възможност да остана да живея извън България, но не го направих. За мен изборът е ясен – България".


Мечтата на Александър е да помогне за развитието на спорта за хора с увреждания в България: "Искам да изведа хората с увреждания от домовете и да ги направя част от обществото и природата, за да покажа, че те също са хора като нас".


От две години тренира и крикет в UCC Sofia (United Cricket Club) под ръководството на Сайф Рахман, за когото казва, че е човекът дал началото на този спорт в България. Има бронзов медал от Държавното първенство през тази година, а клубът им организира и тренировки по адаптиран крикет за хора със специални нужди. "Захванах се, защото уча адаптирана физическа активност и спорт и покрай адаптирания заобичах и стандартния крикет". 

Александър е сред момчетата, които носят "Клета майка България" на шествието на 10 ноември

© Красимир Юскеселиев

Александър е сред момчетата, които носят "Клета майка България" на шествието на 10 ноември


На въпроса, как колегите и преподавателите му от Националната спортна академия възприемат избора му да участва в окупацията на Софийския университет, той отговаря, че усеща положително отношение към себе си. "Когато съм в университета, за да отработвам часове, виждам подкрепата на всички колеги, дори преподавателите се радват и чудят как мога да съм активен и на двата фронта". 


"Спортът като наука и практика изисква крайна степен на изолация и отдаденост. Изолация, защото психическото и физическо натоварване, което изпитват спортистите не може да бъде разбрано от тези, които не се занимават със спорт. За добрата подготовка на един спортист са нужни около шест години. Това обяснява дистанцирането на спортистите от обществените проблеми. Затова е логично, че няма окупация в Националната спортна академия", обяснява Александър.   


Според него решението за частична дневна окупация на Ректората има положителен ефект. "В момента сме презаредени, отърсили се от психическия товар, който дълго време тежеше върху нас". Споделя, че няколко студенти, които са били против окупацията, са се присъединили към Ранобудните. Освен това колеги, които учат във Великобритания, са се върнали в България, за да ги подкрепят. "Фактът, че се организира виртуална среща и среща на живо показва, че българските студенти са будни, където и да се намират".


"Аз ще се оправя…Не е въпросът в това…"


"Ясно е, че 300 студенти срещу 9000 полицаи не могат да предприемат радикални действия. Нашата сила е в умовете и сърцата. Това, което целим, е да събудим обществото и то да види, че политиците ни заробват за тридесет години напред. Пърформансите, които разиграваме, доказват, че студентите са интелигентни и способни да показват това, което мислят със средствата на изкуството, а не посредством агресията. Ние не сме импулсивни и неразумно действащи. Хората трябва да разберат, че ние сме будилникът, който алармира, че положението е достигнало крайна фаза и е време да реагират заедно с нас".


Александър не е бил жертва на полицейско насилие, но казва, че има полицаи, които са агресивни и бият. "Опитваме се да премахнем пропастта, която стои между хора с различна позиция в обществото, било то полицай-гражданин, учител-ученик, лекар-пациент. Искаме всички да видят, че българският народ се разединява и че всичко, което се прави от страна на управляващите, е с цел манипулация. Полицаите също са потърпевши от случващото се в България, те също изнемогват като нас".


"Искам да се разходя по улиците на моята държава…" 


Според него окупацията и протестът продължават до…оставка. "Ако си отдаден на каузата, успяваш да си вършиш задълженията и всяка една свободна минута да превръщаш във време за окупация. Тези дни например взех два изпита с петица", казва с усмивка. "Ние няма да позволим бъдещето ни да бъде ограбено. Въпрос на време е гражданите да преодолеят страха си, който е чисто и просто насаден и превърнат в навик. Един хроничен страх от саморазправа след изразяване на гражданска позиция и несъгласие с авторитета – в случая новата "Тройна коалиция". Гражданите трябва да разберат, че те контролират властта, а не тя тях".


* Вътрешните заглавия са реплики на Александър от разговора с полицая във видето. 

"Сълзите.. това съм аз" Ранобудните студенти - "Tears .. that 's me" from Stoyan Bogdanov on Vimeo.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Момче, вземи вразуми "лидерите" ви "моралните пазители" да не правят такива глупости като тази "акция" от вчера? Грозно и отвратително е...

 2. 2 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Любопитно

  "Един хроничен страх от саморазправа след изразяване на гражданска позиция..."

  Е, а как ще се чувстват хората, които ви опонират след акцията ви срещу "опонент" от вчера? Кой насажда "страх от саморазправа"? Нормално ли е да се "омаскаряват" инакомислещи? Може би не само управляващите в момента безсрамници насаждат страх от изразяване на позиция...

 3. 3 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Не те познавам. Но ако някога те видя някъде - ще те прегърна, ако ще и да те изненадам.

 4. 4 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Спортът като наука и практика изисква крайна степен на изолация и отдаденост. Изолация, защото психическото и физическо натоварване, което изпитват спортистите не може да бъде разбрано от тези, които не се занимават със спорт. За добрата подготовка на един спортист са нужни около шест години. Това обяснява дистанцирането на спортистите от обществените проблеми. Затова е логично, че няма окупация в Националната спортна академия", обяснява Александър.
  ---
  Нима хуманитарните или технически науки не изискват отдаденост? И хич не е логично защо физкултурниците не протестираха, а сал един Сашо ги отсрами. Недостатъчно....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Има сблъсък на светове, на ценностни системи, на модели за поведение, на граждани и поданици. Пресечните точки на тези светове и мирогледи са минимални, за това конфликтите по същество са непримирими! Товамомче олицетворява надеждата БГ да има смислено и човешко бъдеще и лице, а не нагло ухилена чалгарска мутра, която е завладяла настоящето. Изходът - стига да искаме да имаме нормална перспектива, един свят в който проблемите и уврежданиата (и хората с тах) не се замитат под килима и/или се перпесират - е сало един - ОСТАВКА.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на mad_ok
  mad_ok
  Рейтинг: 217 Любопитно

  След 5 ,,фалстарта'' (Испания,Германия,Англия,Португалия и Америка!!!!!) нещо не ме кефиш,пич....

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Ако си отдаден на каузата, успяваш да си вършиш задълженията и всяка една свободна минута да превръщаш във време за окупация.
  _______
  Брей в коя соросидна лаборатория го измислиха този текст това е направо за наградата на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1316 Весело

  Прословутата снимка с омоталата се във вериги перхидролена гу-ца, изобразяваща "клета майка България"
  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2178824.jpg
  Тия същите преструвани страдалци, разиграващи сценката - "три синджира роби", дето по СЪЩОТО ВРЕМЕ САМИТЕ ТЕ бяха оковали с вериги (истински) вратите на Университета.
  Тия същите театрални поборници - окупаторите, пъшкащи тежко за свободата на "клета майка България", държаха затворен и окупиран Университета.
  Точно тия преструвани вързаха с ВЕРИГИ вратите на Университета и посегнаха на свободата на студентите да учат.
  Ето заради това лицемерие и театрално Геновевено многострадалство станахте за присмех и превърнахте протеста във фарс.
  Преструвани.

  Заб.
  За форумните доносници, подскачащи нервно на "чуденката" и докладващи за БАН - всяко подигравателно за гьобелстащините им мнение пояснявам:
  "гу-ца" е легално съращение на "госпожица"

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  проблема е ,че на полицаите има кой да плаща ,но на студентите не ,друг е проблема ,че скоро на полицаите няма да има кой да плаща и те няма да имат алтернатива ,но студентите ще имат ,защото не зависят от никого ,имат си професии ,които са конвертируеми и навън а полицаите не .

 10. 10 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3395 Весело

  Фарс и мелодрама..След наполеончето Динев, друг титан на мисълта и будната гражданска съвест.И не са виновни младите хора, а тези, които хладнокръвно и пресметливо ги използват в сценариите си за борба с политическите си противници.

 11. 11 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Постоянно се убеждавам, че нормалните мислещи и отворени към света хора в България вече се познаваме ПОИМЕННО !!!

  Тва вие дето плюете не сте хора, бе!
  Или ви е платено да плюете
  Или интелекта ви е толкова оскъден, че плюете без дори да можете да проумеете какво се случва
  Или завистта ви пречи да прогледнете
  Или сте домашни плювачи биещи жените си
  Скотове - това сте вие, мерзавци, срам ме е от вас, жал ми е за вас !

  Какво лошо има в това да искаш нормалност и морал, нещата просто да се случват по изпитан европейски модел, чрез върховенство на закона ?
  Какво значение има КОЙ стои зад тези искания след като те са това, което трябва да се случи, за да живеем по-добре?
  Вие не виждате по-далеч от носа си !
  Вие не сте видели усмивките по хората, които живеят в свят, в който и ние искаме да живеем, за да се усмихваме заедно.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 12. 12 Профил на zelenodelo
  zelenodelo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#11:"Канасубиги"]Какво значение има КОЙ стои зад тези искания след като те са това, което трябва да се случи, за да живеем по-добре?
  Вие не виждате по-далеч от носа си !
  Вие не сте видели усмивките по хората, които живеят в свят, в който и ние искаме да живеем, за да се усмихваме заедно. [/quote]

  Абсолютната, сто процентова, чиста и свята истина!

 13. 13 Профил на mad_ok
  mad_ok
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "polivanov":

  да не забравите и серГей като се запрегръщате.

 14. 14 Профил на askbg69
  askbg69
  Рейтинг: 217 Неутрално

  30 ноември 2013 г.
  Пореден безсмислен ден в олигофреноландия.

  Страната/планетата където (нескопосани) графомани смятат че изливането на писания за проблемите е по-важно от търсене на решения за тях и съответно решаването им(а някои дори бъркат описването на проблема с решаването му... да не говорим за тези дето имат проблеми с описанието).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK