Правителството защити Владимира Янева по делото срещу нея в Страсбург

Владимира Янева - председател на Софийския градски съд.

© Красимир Юскеселиев

Владимира Янева - председател на Софийския градски съд.Правителството защити председателя на Софийски градски съд и семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Владимира Янева по делото, заведено от нейния конкурент за поста - съдия Величка Цанова в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


В уведомлението на съда правителството е приканено да представи до 4 октомври тази година становище за възможно извънсъдебно решение на спора. В документа, цитиран от сайта "Съдебни репортажи" правителственият агент Ива Станчева – Чинова излага доводи, че всички посочени нарушения на правото на справедлив процес на съдия Цанова са неоснователни, недоказани и дори граничат с "инсинуации".


Жалбата на съдия Цанова беше допусната за приоритетно разглеждане през юли тази година, след съдът прие, че е от особено обществено значение. В нея тя казва, че "засегнатото основно право на справедлив процес в случая е свързано с тревожна и продължителна тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт в  България чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища. А изборът на председатели на съдилища е въпрос от съществено значение за цялостното функциониране на системата".
Избор без мотиви
Величка Цанова, съдия от СГС с безупречна професионална и морална биография, беше основният конкурент за ръководния пост, но Висшият съдебен съвет избра Янева без да посочи мотиви. Изборът предизвика напрежение в съдебната система и беше определен като скандал, не само заради публично потвърденото приятелство на Янева с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов и неопроверганите твърдения, че тя е неговият фаворит за поста.

Броженията сред съдиите бяха породени и от различията в професионалните биографии на кандидатите. Докато съдия Цанова нямаше отменени съдебни актове,  имаше по-голям съдийски стаж и административен опит - изпълняваше длъжността председател на СГС след издигането на Георги Колев  за шеф на Върховния административен съд, то върху Владимира Янева освен далеч по-малкия стаж и липсата на административен опит тегнеха и съмнения за конфликт на интереси: инпекторатът беше установил, че  тя е държала без движение едно от делата срещу длъжностни лица от общинската фирма "Софийски имоти", с чиито шефове баща й е сключвал имотна сделка, а Янева е била пълномощник по сделката. 


Цанова обжалва избора пред Върховния административен съд. Първата съдебна инстанция прие, че изборът е незаконосъобразен, но петчленен състав на съда реши, че изборът на председател на СГС не е опорочен и го остави в сила. Впоследствие Цанова заведе дело в съда в Страсбург.  Според становището твърденията на съдия Цанова, че делото й не е разгледано от безпристрастен съд са безпочвени, затова съдът в Страсбург трябва да отхвърли всички претенции на жалбоподателката.


Величка Цанова, снимката е от деня на избора във ВСС през 2011 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Величка Цанова, снимката е от деня на избора във ВСС през 2011 г.


Членовете на ВСС съставили мнението си по документи
Правителството възразява срещу описаната от съда в Страсбург (след допускане на жалбата) фактическа обстановка по казуса, като се твърди, че тя е "едностранчива, непълна и базирана единствено на изложеното в жалбата на съдия Цанова, без да са взети предвид доказателствата по делото".


В становището е отбелязано, че не е взето предвид, че членовете на съдебния съвет са съставили мнението си на основата на документи, изслушали са подробните им концепции и са ги подложили на обсъждане. "В Изложението не е обърнато внимание, че концепцията на жалбоподателката представлява в голямата си част обзор на дейността на наказателно отделение на СГС по времето, когато тя е била негов административен ръководител, респективно на дейността на целия съд, когато г-жа Цанова-Гечева е изпълнявана функцията на председател", пише в становището.


Според становището Цанова не е предложила "конкретни решения на зададените от членовете на ВСС въпроси относно нередовното насрочване на делата и недостига на зали за провеждане на съдебните заседания".


В позицията на правителството обаче никъде не е уточнено, че проблемите със сградния фонд не са по силите и законните възможности на председателите. Решаването им зависи от органа, който управлява системата - Висшия съдебен съвет и правителството.


В становището правителственият агент се спира и върху концепцията на Владимира Янева, в която се съдържал "конкретен списък от проблеми и мерки за тяхното решаване, като например въвеждане на система за вътрешен самоконтрол в СГС, подобряване на програмните продукти, с които работи съдебната администрация, компютаризиране на архивирането и статистиката на делата" и други мерки.


Отбелязано е, че Янева също предлагала промени в софтуера за случайно разпределение на делата, като този път това не е определено като периферен въпрос. 


Приятелството на Янева и Цветанов не било съществено
Според становището на правителството близкото приятелство на Владимира Янева с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (потвърдено неколкократно и от двамата - бел. ред.) не трябва да се взима предвид при разрешаването на казуса, защото тази информация е несъотносима – "още повече, че става въпрос единствено за публикации в някои медии".


Според становището наложеният в България принцип на разделение на властите е гаранция, че не може да има опасения че познанството на Янева и Цветанов не би могло да доведе до конфликт на интереси.


В становището не се коментира и фактът, че малко след избора на Владимира Янева вътрешният министър Цветан Цветанов си позволи да нападне Цанова, като заяви, че кандидатурата й е партийна. "Изборът е на база професионални качества, а не на база партийни качества, защото другият кандидат като цяло е партийна кандидатура. Лазар Груев беше инициатор за подписката. Тя (Цанова б.а.) пък има родствена връзка с Румен Гечев, бивш вицепремиер във фаталното правителство за България, в управлението на Жан Виденов", заяви тогава Цветанов. Такава родствена връзка обаче се оказа, че не съществува и съдия Цанова настоя вицепремиерът да й се извини публично за лъжата.


От правителството обръщат внимание, че подадените оставки на членовете на ВСС Галина Захарова и Капка Костова също не са от значение за решаването на казуса (Костова и Захарова подадоха оставки от ВСС заради безпринципната кадрова политика на съвета, след избора на Янева), тъй като те били част от петимата членове, предложили кандидатурата на Цанова.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Хахаха, уж приятелка на Цветан Цветанов, а защитавана от правителството на червените марокански скакалци! Приемственост и още нещо !!!Сегашните задълбочиха грозните практики в съдебната система и Янева ще им е нужна. Никога съдебната система, в частност прокуратурата не е била толкова активно политически използвана. Какво ли ни чака ? А, да ще се отърсваме от страха все повече - бити, следени, скоро и убивани, защото не се прекланяме пред гения на управляващите и не им пеем оди на възхвала ?

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Лъснаха им еднаквите червени задници. На родна сцена ни заблуждават, че са противници, но вече и децата знаят, че всички са рожби и верни на БКП!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2963 Весело

  Откога казвам, че ГРЕБ е БКП-то на БСП–то

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4865 Неутрално

  Ми така се прави...по документи, по три ценови листи и др.

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4865 Неутрално

  Та там, пред ВСС трябва да се протестира, мисля аз...

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Добър ход на так. нар правителство ма АОНСУ.
  Като специалисти - народопсихолози, ТЕ знаят, че булгар е крайно мнителен тъмен субект, и ще клъвне червийчито на съмнението.
  Дяли Янева туй или Янева онуй,
  през оная им работа, все равно просто.
  Но пък удрянето на рамо разлайва кучетата, безплатен черен пиар. Пеевски е наред с разтръбяването на сензационната вест на всите първи страници на таблоидите си.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 722 Неутрално

  и така се разбра че назначенията и кариерата на Янева не е заради Цветанов а заради "бившата" Държавна сигурност...

 8. 8 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 545 Неутрално

  И после някой ще ми казва, че ГЕРБ и БСП не са част от едно и също котило, което има за задача да пази статуквото?!??
  Всички партии, в момента са за запазване на сегашния корупционен модел във съдебната система.
  Така няма принципен съдия, който да им потърси сметка за престъпленията, които извършват властвайки.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  [quote#3:"hodounski"]Откога казвам, че ГРЕБ е БКП-то на БСП–то[/quote]

  И аз откога пиша, че сме с 4 четворна коалиция - БСП / БКП - 1 / - ДПС / ДС - 1 / - Атака / КГБ - ДС -2 / - ГЕРБ / БКП - 2 /.
  Само, че дежурните платени дрОгаре и милиционерЕ ми цъкат - минуси което не ме впечатлява много, много но ми е интересно като стане положението нетърпимо дали ще се гушнат в явна коалиция или ще ни пързалят цяла зима до изборите напролет.
  Затова няма никой осъден за над милиард евро от енергетиката както и за сегашните заеми няма да има ако не се смени правителството ОСТАВКА ВЕДНАГА !!!

  П.С. # НДСВ / БКП - 2 /

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 437 Неутрално

  От цялата история става ясно - някой е послушен, без значение какво е правителството. По крилатия пример: Когато Меркел говори - аз слушам!

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4865 Весело

  Много лоша тая статия, а? Вечна дружба със съдебната система...
  Нито да си червен, нито гербер...
  А на мен ми е смешно...

 12. 12 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Тая кака много убава/Цанова/, а интелигентна ми се види. Ас сам за нея!+++++

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  опа имаме сделка? подкрепят янева , тя жертва семеен приятел. хи хи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. БКП=БСП=ГЕРБ=ДПС=АТАКА
  Всички са в един театър,с един сценарист и режисьор...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 15. 15 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 429 Весело

  И БСП, и ГЕРБ, и старото СДС са все хора от бившото БКП........ Комунистите си ни управляват и крадат като стой та гледай......

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Те си мешат шапките,ние тука се пънем един на друг.

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 874 Весело

  Така става когато в правораздавенот се мешат политикани и когато пресата, за да гепи сензация, е готова да раздуе всяка една глупост... просто да облайваме общественото пространство....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 705 Весело

  [quote#15:"gfn_666"]И БСП, и ГЕРБ, и старото СДС са все хора от бившото БКП........ Комунистите си ни управляват и крадат като стой та гледай.....[/quote]
  Да живеят всички бекапета по всички земни кълбета...

 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Правителството се намесва в женски разправии, а това е опасно...

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Според становището на правителството близкото приятелство на Владимира Янева с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (потвърдено неколкократно и от двамата - бел. ред.) не трябва да се взима предвид при разрешаването на казуса, защото тази информация е несъотносима – "още повече, че става въпрос единствено за публикации в някои медии".[/quote]
  Зинаида Златанова по баща Велева, близка семейна приятелка на Меглена Кунева (Пръмова) и приятелка и ортачка с Моника Йосифова Станишева е подготвила становище до Съда по правата на човека с ласкави отзиви за професионалните качествата на шефката на СГС Владимира Янева Янева-Манолева и с признание, че криминално регистрирания Цветан Генчев Цветанов който беше министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов, ресорен вицепремиер и отговарящ за ДАНС е нямал "законови лостове за въздействие" върху ВСС? БРАВО. БРАВО.
  [quote#0:"Дневник"] правителственият агент Ива Станчева – Чинова излага доводи, че всички посочени нарушения на правото на справедлив процес на съдия Цанова са неоснователни, недоказани и дори граничат с "инсинуации"[/quote]Правителственият агент Ива Станчева-Чинова от Дирекция "Процесуално представителство на Република България пред ЕСПЧ" в Министерство на правосъдието, дали не е снаха на проф. д-р Маргарита Иванова Чинова, дето съсипва от години образованието по наказателен процес в ЮФ на СУ “Св. Климент Охридски” и УНСС? Чинова е съветник на вицепрезидента Маргарита Попова за помилванията. Министър на правосъдието беше Маргарита Попова и е назначила Ива Станчева-Чинова - съпругата на синчето ...

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 705 Неутрално

  А Цанова е същата като Янева, но това е друга и дълга тема.

 22. 22 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1597 Весело

  Да не излезе изтърван от контрол "правителствен агент"-модел "калинка"?

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#20:"Гневник"]риминално регистрирания Цветан Генчев Цветанов който беше министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов, ресорен вицепремиер и отговарящ за ДАНС е нямал "законови лостове за въздействие" върху ВСС? БРАВО. БРАВО.[/quote]

  ВОДЕЩА НОВИНА
  Цветанов получил разрешение за две пътувания в чужбина по политически ангажименти
  Немският адвокат Ханс Петер Уул защитава Цветанов безплатно и заради добри впечатления
  На въпрос дали услугите на този адвокат му струват скъпо, Цветанов заяви: "Въобще не е скъп. Неговият ангажимент спрямо мен е на база впечатления, които той е натрупал от съвместната ни работа, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи". На въпрос какъв е хонорарът на Ханс Петер Уул, Цветанов каза: "Към настоящия момент изпълнява тези си задължения по негова воля безплатно. Той е истински борец за правова държава".
  http://www.legalworld.bg/33575.cvetanov-poluchil-razreshenie-za-dve-pytuvaniia-v-chujbina-po-politicheski-angajimenti.html
  http://www.legalworld.bg/33534.obvinenieto-sreshtu-cvetanov-povliialo-na-izborniia-rezultat.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK