Посланията от Боровец: Най-добрият кабинет може да удържи още политически бури

Лютви Местан,  Пламен Орешарски и  Сергей Станишев  (от ляво надясно)

© Велко Ангелов, Капитал

Лютви Местан, Пламен Орешарски и Сергей Станишев (от ляво надясно)Не сме се отказали от изграждането на нова атомна централа в Белене. В следващите години предстои закриване на тецове и други мощности, ще се наложи строителството както на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", така и на нова мощност в Белене. 
Лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от capital.bg, на семинара на властта, провел се в Боровец в събота. 


На фона на така обявените енергийни нужди и заявка, че и проектът "Белене" явно ще продължи да поглъща държавни средства, БСП и ДПС съобщиха, че подкрепят предложението на "Атака" за 20 % такса върху приходите на компаниите, произвеждащи ток от слънце и вятър. Изненадваща поправка, внесена от националистите през седмицата, за която в петък засегнатите компании обявиха, че на практика означава национализация на частен капитал


Данък ВЕИ - буфер 2014 
Мотивите на управляващите да подкрепят идеята на "Атака", за която продължават да отричат, че всъщност е третият им коалиционен партньор и са зависими от нея за гласувания в парламента, бяха сведени до това, че средствата от ВЕИ - производителите ще послужат за буфер в бюджета в случай на неизпълнение на приходите. Това обясни финансовият министър Петър Чобанов. Според управляващите става дума за около 170 млн. лева. 


"Признанието, че потенциалните приходи от дискриминационната и незаконна 20% такса върху оборота на слънчевите и вятърните централи ще се ползват като "буфер в бюджета" е признание за тотална липса на финансова стратегия и икономическа мисъл. Как би могло иначе да се тълкува използването като "буфер" на сектор инвестирал над 4 милиарда евро в българската икономика? Как би могло да се тълкува определянето като "буфер" на инвестициите на над 2000 малки и средни български и чуждестранни фирми? Кой ще инвестира в България, когато с лека ръка, без дебат, на тъмно се приемат решения, които отчуждават частен капитал?", реагираха веднага след новината от Боровец от Българската фотоволтаична асоциация. Те предупредиха, че популизмът в икономиката води до икономическа катастрофа и че като инвеститори ще защитят правата си по всички възможни начини. 


Договорката за партийните субсидии


Партийната субсидия, каквато получават всички партии, получили над 1% на изборите, ще бъде намалена с до 10 на сто. Така според изчисления на "Дневник", ще бъдат спестени около 4 млн. лв. от парите на данъкоплатците.


Това всъщност ще са поправките, за които двете управляващи партии постигнаха единодушие в уикенда преди бюджетът за 2014 г. да бъде вкаран в пленарната зала за второ четене. Други промени в бюджета не се предвиждат, увери Петър Чобанов. 


Евро-обещания


Днес като новост беше представено създаването на Национална съфинансираща програма в помощ на европроектите с финансов ресурс от 500 млн. лв. Всъщност става дума за вече обявената от кабинета програма за развитие на регионите, за която има заделени средства в бюджета, напомни capital.bg.  

Управляващите обещаха 55 млн. лв. от еврофондовете за младежка заетост, което лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти приписа на усилията на европейската левица.


Полагат се усилия и загубените евросредства от изтичащия програмен период да бъдат сведени до 136 млн. евро - половината от прогнозираните при служебното правителство 272 млн. лв. "Неверни са твърденията на ГЕРБ, че следващата година ще е нулева в усвояването на еврофондове", заяви вицепремиерът Зинаида Златанова. 


След приемането на бюджета икономически приоритет на властта ще е  антимонополното законодателство - законите за защита на конкуренцията, за защита на потребителите, за потребителския кредит, за комисията за финансов надзор, за подземните богатства. Вицепремиерът Даниела Бобева каза, че ще бъде укрепен капацитетът на регулаторните органи, но не с повече хора, а с по-големи правомощия и повече отговорности. Същевременно ще се въведе "обществен контрол" върху дейността на КЗК. 


Лични похвали


Едно от основните послания на двудневния двупартиен форум беше подкрепа за кабинета. И в двата дни лидерът на ДПС Лютви Местан се изказа ласкаво за изпълнителната власт. Той нарече кабинета "Орешарски" най-силното българско правителство, станало обект на най-силни атаки и агресия, на каквито не е бил подложен нито един предишен кабинет. Местан похвали и личните качества на премиера: "Беше подценен характерът на Пламен Орешарски, може да издържи на още политически бури, просто защото това е много добър кабинет." Самият премиер пък демонстрира равнодушие като каза, че не търси отговор на въпроса защо е атакуван.


Устойчивостта на МВР пък сам похвали ресорният министър.  "Ако разчитат, че могат да свалят правителството, защото МВР няма да издържи, няма да се получи. Охрана на протестите ще има до момента, в който има нужда от това. МВР ще издържи", увери Цветлин Йовчев. 


Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че двете партии, които нямат мнозинство в парламента, са длъжни да бъдат в "отлична кондиция", демонстрирайки "безпрецедентната властова формула" стояща зад кабинета.  Станишев допълни: "Имаме ефективен план за действие за следващите месеци, за да изпълним предизборните ангажименти". Орешарски пък обеща да направи всичко, така че предстоящите и очаквани трудности да останат за членовете на кабинета, а гражданите да не ги почувстват. 


Депутатът от ДПС Делян Пеевски не е бил на срещата. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK