Най-много студенти учат право и икономика

Анелия Клисарова,министър на образованието

© Юлия Лазарова

Анелия Клисарова,министър на образованиетоБлизо половината от студентите в България учат в специалности в областта на правото, икономиката и администрацията. А броят на желаещите да завършват физика, химия или машиностроене е минимален, заяви във Варна Мария Фъртунова, началник на дирекция в министерството на образованието, цитирана от dariknews.bg.


Тя представи проекта на министерството за Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 г. 
Окончателният вариант на документа трябва да бъде готов до май следващата година.

В момента в 51 висши учебни заведения в страната учат 243 065 младежи, а академичният състав е от 18 163 души, заяви Фъртунова. Като сериозен проблем пред системата тя посочи демографския срив и липсата на достатъчно завършващи ученици.


През миналата учебна година изпълнението на приема в държавните университети е било 95%, а в частните - 65%. Проблем се оказва и малкото млади хора, които искат да се занимават с научна кариера - в страната докторантите са малко над 10 000.

Според министерството трябва да се улесни приемът в университетите, но да се завишат критериите и на "изхода" на висшите училища да има строг контрол. Фъртунова каза, че се обсъжда вариант акредитацията на висшите заведения да се извършва от международни експерти. Според нея трябва да настъпят промени в начина на управление на университетите. Необходима е и смяна на модела на финансирането им.

В петък стратегията беше представена и на Националното представителство на студентските съвети. 
"Поставиха въпроса, че недостатъчно в стратегията е отбелязано, че една от целите е младите хора да учат в България и да останат в България", заяви проф. Анелия Клисарова - министър на образованието и науката, цитирана от БТА.
Студентите са поискали още за бакалавър да се учи три години, а не четири. Питали са ще се сливат ли университети, поискали са единна система на кандидатстване и ранно професионално ориентиране още от училище.


Според младите хора при финансирането на висшите училища тежест трябва да има реализацията на студентите на пазара и качеството. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK