Проф. Костадин Рабаджиев: Не подкрепям окупацията, но не подкрепям и правителството

Проф. Костадин Рабаджиев: Не подкрепям окупацията, но не подкрепям и правителството

© Юлия ЛазароваРъководителят на катедра "Археология" в СУ проф. д-р Костадин Рабаджиев заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия", че едва ли има институция, където по повод да не се сервира алкохол. Той е един от участниците в клипа  "Морал на градус/Teach & Drink", заснет от "Ранобудните студенти", в който се вижда как преподаватели пият алкохол в Ректората. 


"Не подкрепям окупацията като форма на насилие и използването на университета като залог в една битка, която е предимно политическа. Но аз не подкрепям и правителството", заяви проф. Рабаджиев. Той обясни, че за почерпката на заседанието на факултетен съвет е имало четири повода - две нови академични титли, рожден ден на историка проф. Драганов и раждането на бебе на техен колега. 


Според него заснемането на клипа е опит за саморазправа с "различно политически мислещите", които са опоненти на протестиращите студенти. 
Студентът Константин Голев подчерта в студиото на "Нова телевизия", че поантата от случилото се не е алкохолът, а е изречението "Един глупак да говори на един професор по този начин". "Това е паралел с поведението на Миков, когато нашите колеги влязоха в парламента и той им каза: "Аз съм председател тук и не ми пука какво мислите вие." Най-важният проблем е, че това е симптоматично за цялото ни общество - когато публични личности заемат един пост, смятат, че това им дава право да се държат така с останалите", отбеляза представителят на "Ранобудните студенти".


"Репликата бе изпусната в момента, когато няколко души влязоха и поискаха да ни изгонят от аудиторията, обяснявайки това с неспазване на окупацията", каза преподавателят, след което Голев му припомни, че лично се е опитал да го "извлече" от стаята на запоя.


В разговора се включиха още Иван Бакалов, преподавател във Факултета по журналистика и главен редактор на E-vestnik и Иво Мирчев, протестиращ и подкрепящ "Ранобудните студенти".


"Калташки номер" нарече Бакалов заснемането на клипа и сравни студентите с комсомолци, които топят другите. Според него преподавателите, които са се затворили да се черпят в един кабинет, не пречат на никого, те не са отишли пияни на работа, а "Ранобудните студенти" правят политика от случилото се. По думите за заснемането на клипа на Запад биха осъдили студентите. "Вие се възприемате като Министерството на вътрешните работи. Вие не представлявате целия университет. Провалихте сесията на 20 000 студенти", възмути се Бакалов.


Константин Голев обясни, че с решението си да прекратят пълната окупация "Ранобудните студенти" са поели голям риск, след който са понесли сериозни критики от поддръжниците си. "За мен е недопустимо ние да бъдем обвинявани от морална гледна точка, че сме публикували този клип. Ако ние се борим за морал в политиката и си затворим очите за това, което видяхме там, ние на другия ден трябва да си излезем от университета с наведени глави", заключи Константин Голев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK